Végre itt a VCMI 1.1, a Heroes of Might and Magic III játék újraimplementálása

kami911 képe

Több évnyi megfeszített és viszontagságos munka után megjelent a VCMI 1.0-s verziója, majd most Karácsonykor a VCMI 1.1-es verziója A VCMI egy nyílt forráskódú projekt, amelynek célja a Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia játék és játékmotor és az azt kiegészítő Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death játék és játékmotor, valamint a rajongók által készített Heroes of Might and Magic III: In the Wake of Gods játék új és kibővített lehetőségekkel újbóli implementálása. A Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia (más néven Heroes III vagy HoMM3) egy körökre osztott stratégiai játék. A játék története elsősorban hét játszható hadjáratokon keresztül bontakozik ki, amelyek mindegyike Antagarich kontinensén játszódik. A hadjáratok során a történetet váltakozó nézőpontból mesélik el, így a játékosok a városok minden egyes irányvonal szerepében játszhatnak. Ebben a verzióban új platformként az iOS jelent meg, továbbá alapoktól újra lett írva a térkészerkesztő és hálózati játék lehetősége is került a VCMI 1.1-es verziójába.

A Might and Magic VI: The Mandate of Heaven előtt eltűnt Enroth királya, Roland Ironfist eltűnése után felesége, Catherine királyné maradt a birodalom irányítására. Közben apját, Nicolas Gryphonheart, Erathia királyát meggyilkolják. Szeretett királyuk nélkül Erathia királysága Nighon és Eeofol sötét erői kezére kerül. Katalin királynő hazatér Antagarichba, hogy összegyűjtse hazája népét, és a nemzetüket elpusztító gonosz ellen vezesse őket.

iOS támogatás

A VCMI egy újabb platformot támogat. Mostantól iPad-en vagy iPhone-on is játszhat a hősökkel, és az összes játékmechanikával, beleértve a modokat is. A telepítés nem olyan egyszerű, mint amilyen a hivatalos AppStore segítségével lehetne, de mindenképpen érdemes néhány egyszerű lépést megtenni ebből az utasításból és könnyebb lesz, mint vártuk.

Online multiplayer

A legtöbb kihívást leküzdötték a fejlesztők a multiplayerhez vezető úton, így végre lehetséges a VCMI-t játszani a barátaival vagy véletlenszerű emberekkel Windows, macOS, Linux vagy iOS alatt. Játszhat helyi hálózaton keresztül, vagy használhatja a lobby módot a Launcherből, hogy interneten keresztül játsszon.

Térképszerkesztő

A VCMI térképszerkesztőjét is újra  lett írva, hogy cross-platform legyen (jelenleg már Windowson, macOS-en és Linuxon is működik) és támogassa a modokat. A térképszerkesztő benne van a telepítőcsomagban, így mindenki elkészítheti és megoszthatja saját forgatókönyveit.

Játékmotor

A fejléesztők tovább folytatták a játék stabilitásának növelését, rengeteg hibát orvosoltak, de továbbra is kérik a játékosokat, hogy ne felejtsenek el jelenteni a talát problémákat. Az 1.1-es verzió számos esztétikai fejlesztést tartalmaz, többek között a régóta várt sugárlövészet, torony ikonok, harci effektek javításai. Az aktív képernyő váltásakor nem szólal meg a zene az elejétől kezdve, és ugyanúgy hallgathatja a legendás hangsávokat, mint az eredeti játékban. Érdemes megemlíteni, hogy a véletlenszerű pályagenerálás teljesítménye is komoly fejlődésen ment át.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a v1.0-ból származó mentett játékok nem kompatibilisek a v1.1-gyel!

Mesterséges intelligencia

A Nullkiller AI a Battle AI-val kombinálva nemcsak stabilabb, de okosabb is lett a csatatéren. Például ha az ellenséges hős rossznak ítélheti a győzelmi esélyeket, és inkább menekül. Szívesen kipróbálná a Nullkiller nevű alternatív AI algoritmust, amely jól mutatja magát a kis és közepes méretű pályákon. Nagyobb pályákon inkább a klasszikus VCAI számítógépes játékost érdemes használni, ami szintén jelentősen mértékben javult. Az indítóprogram beállításaiból bármikor kiválaszthatja azt az AI-t, ami a legjobban tetszik és a legjobban élvezhesse a játékot.

Letöltés

További részletek a VCMI 1.1 kiadási megjegyzésben találhatóak.

A VCMI binárisok letölthetőek:

rendszerekre.

Telepítés PPA csomagtárolóból, a legújabb 1.1-ás verzió telepítése

A legújabb, stabil VCMI telepíthető csomagtárolóból a következő PPA csomagtároló hozzáadásával Szoftverforrások alkalmazásban:

ppa:vcmi/ppa

Ezek után mentse el a beállítást és a „Szoftverkezelő” programban a a keresés mezőbe írja be: „vcmi” csomagok telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt install vcmi

A teljes parancssori telepítéshez a terminálban írja be a következő parancsokat:

sudo add-apt-repository ppa:vcmi/ppa
sudo apt update
sudo apt install vcmi

Snap telepítés

sudo snap install --edge vcmi

Telepítés Linux Mint Debian Edition és Debian rendszerekre

A stabil VCMI verzió elérhető a „contrib” tárolóban. A Debian wikiben megtudhatja, hogy hogyan engedélyezheti.

A VCMI telepítése a tárolóból:

sudo apt-get update
sudo apt-get install vcmi

További terjesztések

A régebbi 0.99-es verzió telepítése

A „Szoftverkezelő” programban a a keresés mezőbe írja be: „vcmi”, majd a csomag telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt-get install vcmi

A Heroes III adatfájlok telepítése

A VCMI telepítéséhez szüksége lesz a Heroes III: Shadow of Death vagy a Complete kiadásra.

Automatikus telepítés

A Heroes 3 adatainak automatizált szkript segítségével történő telepítéséhez a következők az egyikre szükség van:

  • Egy vagy két CD-lemez a játékkal vagy CD-lemezkép a játékról, használandó parancs:
    • vcmibuilder --cd1 /path/to/iso/or/cd --cd2 /path/to/second/cd
  • a gog.com telepítő, használandó parancs:
    • vcmibuilder --gog /path/to/gog.com/installer
  • a telepített játékot tartalmazó könyvtár, használandó parancs:
    • vcmibuilder --data /path/to/h3/data

A parancsok közül csak az egyiket szabad használni.

A Heroes of Might and Magic III egy stratégiai szerepjáték, amelyet a New World Computing fejlesztett ki és adott ki 1999-ben. A játék a Might and Magic széria harmadik része, és a Heroes of Might and Magic sorozat első része.

A Heroes of Might and Magic III játékmenete hasonló az előző részekéhez, ahol a játékosok különböző fantáziavilágokban harcolnak egymással, úgymint a fejlesztések, a hősök és az egységek irányításával. A játék több mint 200 különböző egységet és hőst tartalmaz, valamint több mint 30 különböző fajt és több mint 50 különböző képességet. A játék több mint 30 különböző küldetést és több mint 20 különböző skótot tartalmaz.

A Heroes of Might and Magic III nagyon sikeres volt, és sok díjat nyert el, beleértve a "Legjobb Stratégiai Játék" díjat az 1999-es Computer Gaming World Awards-on. A játék sok módosítást és kiegészítőt kapott az évek során, beleértve az Armageddon's Blade és a Shadow of Death kiegészítőket. A Heroes of Might and Magic III ma is nagyon népszerű, és sok ember játszik vele ma is.