Az Ubuntu 22.04 LTS-sel kapcsolatos tervek

kami911 képe

A Canonical nemrégiben megosztott néhány részletet a közelgő Ubuntu 22.04 LTS operációs rendszerrel kapcsolatos terveiről a GNOME és a Linux kernel verziókkal kapcsolatban. A Linux Mint felhasználók számára, ez azért lehet izgalmas, mert a Linux Mint következő nagy verziója, a 21-es sorozat, erre a verzióra fog épülni.

A 2022. április 21-én megjelenő Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) jelenleg intenzív fejlesztés alatt áll, és ez lesz a Canonical következő, hosszú távon támogatott (LTS) sorozata, amely legalább 5 évig kap szoftver- és biztonsági frissítéseket.

LTS sorozat lévén az Ubuntu 22.04 egy konzervatívabb kiadás lesz, akárcsak az összes korábbi Ubuntu LTS kiadás, ami azt jelenti, hogy nem a lehető legújabb technológiákkal fog szállítani, hanem ragaszkodik a már alaposan tesztelt technológiákhoz.

Mint ismeretes, az Ubuntu asztali környezete az gyári GNOME alapra épül, amely idén tavasszal kap egy nagyobb frissítést, a 42-es verzióra, amely kiadás részei nagy részben hozzá lesznek igazítva a legújabb és legjobb GTK4 alkalmazás keretrendszerhez, valamint a libadwaita alkalmazáskönyvtár révén új sötét megjelenést biztosít minden GNOME alkalmazáshoz.

A Canonical munkatársa, Sebastien Bacher elárulta, hogy az Ubuntu 22.04 LTS asztala a GNOME 42 verzióra fog épülni, ami jó hír az Ubuntu felhasználók számára, de sajnos nem GTK4 alkalmazásokat fog szállítani.

Az Ubuntu 22.04 LTS valószínűleg GNOME 41 alkalmazásokat fog használni, akárcsak elődje, az Ubuntu 21.10 (Impish Indri) is.

A Linux kernel fronton Sebastien Bacher elmondta, hogy az Ubuntu 22.04 LTS alapértelmezés szerint ragaszkodni fog a Linux 5.15 LTS kernel sorozathoz, amely legalább 2023 októberéig támogatott lesz, amikor a Canonical kiadja az Ubuntu 23.10-et is. Ez szintén jó hír egy stabil, LTS operációs rendszer esetében.

A fejlesztő azonban az újdonságokért rajongók számára is megosztott néhány jó hírt: elárulta, hogy az OEM és HWE (Hardware Enablement) kernel változatok valószínűleg az Ubuntu 22.04 életciklusa során frissülnek majd a Linux kernel 5.17-re is.
„Az alkalmazások frontján az (LTS kapcsán) konzervatívabbak leszünk, így az alapértelmezetten telepített szoftverek esetében elkerüljük a GTK4-et." - mondta Sebastien Bacher, a Canonical technikai vezetője.
"A terv az, hogy a Linux 5.15-ös verziót használjuk az Ubuntu 22.04 LTS esetében, de az OEM és HWE változatok valamikor megkapják a Linux 5.17-es verziót is."

Tudom, hogy néhányan nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy az Ubuntu 22.04 LTS a Linux kernel 5.16-tal érkezik, mivel új meghajtókat tartalmaz a hardverükhöz, így valószínűleg meg kell várniuk, amíg az Ubuntu 22.04.1 LTS pontkiadás napvilágot lát, hogy újabb kernelt kapjanak, mégpedig a 2022 október végén megjelenő Ubuntu 22.10-es kiadásból.

Másrészt az Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) teljesítménynövekedést ígér a Raspberry Pi 4 felhasználóknak, olyan funkciókat implementálva, mint a zswap, az lz4 és a z3fold, amelyek gördülékenyebb Ubuntu Desktop élményt biztosítanak a 2 GB RAM-mal rendelkező Raspberry Pi 4 modelleken.

(forrás)