Thunderbird: E-mail csalás, hamis weboldal jelentése

kimarite képe

Manapság divatossá vált az átverős levél, azaz, könnyen áldozattá válhatsz. A gyanús levélben (nem egyértelmű feladó, nem a feladóhoz köthető URL, továbbá, a fogalmazás, a nyelvezet hiányosságai) található hivatkozásokra kattintani, azokat megnyitni nem szabad!

Nem vagyok robot (Arnold - reCAPTCHA)

Ha egy hivatalos levélben (például Magyar Posta) link rövidítést használnak, az eleve gyanúra ad okot, mégpedig jó erősre...

Esetleg megnézheted a hivatkozás átirányításait -ha nagyon kíváncsi vagy- például a Redirect Detective vagy a CheckShortURL weboldalak használatával (online), de azért első lépésként olvasd a linkelt leírást, részben azért, hogy megismerd, mit csinálsz, részben azért, hogy megnyugtasd magad a veszélyeket illetően.

A Thunderbird levelezőprogram lehetőséget ad az e-mail csalás bejelentésére.

1) Jelents be az e-mail csalást, vagyis, a hamis weboldalt

Vidd az egér mutatót a levélben található hivatkozásra, majd nyisd meg az egér környezeti menüjét, és válaszd az E-mail csalás jelentése elemet.

... ha több, különböző hivatkozást találsz, akkor sorban mindet jelents be.

Mindez képen:

Vidd az egér mutatót a levélben található hivatkozásra, hivatkozásokra, majd nyisd meg az egér környezeti menüjét, és válaszd az E-mail csalás jelentése elemet.

2) A bejelentésre szolgáló weboldal nyílik a böngészőben

A domain: https://safebrowsing.google.com/

Itt ezt olvashatod:

Hamis weboldal jelentése

Köszönjük, hogy segít megvédeni az internetet az adathalászó webhelyektől. A Firefox adathalászat-védelmi szolgáltatását a Google működteti. Az alább megadott adatokat a Google kapja meg, és a funkció tökéletesítésére használja majd azokat. Jelentése a Google adatvédelmi irányelveinek megfelelően névtelen lesz.

Ha úgy gondolja, hogy az adathalászat-védelmi szolgáltatás egy biztonságos oldal esetében figyelmeztetett félrevezető tevékenységre, kérjük, jelentse a helytelen figyelmeztetést.

Tudjon meg többet a Firefox adathalászat-védelmi funkciójáról.

( a fenti linkeket teljes biztonsággal nyithatod meg )

Mindez képen (a hivatkozásnak az URL mezőben meg kell jelennie):

Hamis weboldal jelentése

Miután bizonyítottad, hogy hús-vér ember vagy (Nem vagyok robot / reCAPTCHA), nyomd meg a Jelentés elküldése elemet.
Opcionális lehetőség, hogy megjegyzést, magyarázatot fűzhetsz a jelentésedhez (nem kötelező).

3) A következő lapon megköszönik a bejelentést

A domain: https://www.google.com/

Köszönjük, hogy jelentést küldött a Google-nak. Most, hogy megtette a napi jócselekedetét, a következőkre van lehetősége:

1. Szánjon még egy kis időt arra, hogy kivegye a részét az internet biztonságosabbá tételéből.

2. Telefonáljon, írjon e-mailt vagy hagyományos levelet rokonainak, barátainak és ismerőseinek, és magyarázza el nekik, hogy mi az adathalászat, és hogyan tudják megvédeni magukat.

3. Tájékozódjon a további rosszindulatú programokról, amelyek megfertőzhetik a számítógépét. Keresse fel a következő webhelyet: Stopbadware.org.

( a fenti linkeket teljes biztonsággal nyithatod meg )

Mindez képen:

Köszönjük, hogy jelentést küldött a Google-nak

Enjoy :-)

Adathalászatot folytató oldal jelentése közvetlenül itt lehetséges:
https://safebrowsing.google.com/safebrowsing/report_phish/

Hozzászólások

kimarite képe

Egy ideje másolom az e

Egy ideje másolom az e-mailben szereplő URL-t, és az "Enjoy :-)" alatt található vizsgáló oldalon beillesztve vizsgálom, tehát nem a Thunderbird-ből nyitom. Azért, mert, ha az utóbbi lehetőséget választom, egy pillanatra megnyitja a csaló URL-t a böngészö..., és ezt nem szeretném.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve