Mi van a rövidített linkek mögött? A Redirect Detective és a CheckShortURL weboldalak

kimarite képe

Az URL rövidítés olyan, világhálón használt technika, amellyel az egységes erőforrás-helymeghatározó (URL) hossza lényegesen lerövidíthető, és az továbbra is közvetlenül a kívánt weboldalra irányul. Ezt egy átirányítással érik el, amely maga az URL rövidítő szolgáltatás (több is létezik). A rövidítés célja esztétikai, illetve technikai, hasonlóan a Tiszta URL megoldáshoz, de itt inkább a kattintások (látogatottság, népszerűség) felmérésére használják. Nyilvánvalóan felhasználható ártó szándékkal is (a felhasználó tudtán kívül történő nyomon követésére vagy akár vírusos oldal linkelésére), hiszen nem tudjuk, milyen weboldal rejtőzik a rövid URL mögött. Egyetlen lehetőségünk megbízni a közzétevőben? Szerencsére, nem így van. Egészen sok weboldal segít kideríteni nekünk kibontani az igazság minden részletét. Közülük mutatok be kettőt, amelyek teljes reklámblokkolással (uBlock Origin) is működőképesek.

Redirect Detective

Honlap: https://redirectdetective.com/

A Redirect Detective ingyenes eszköz, amely lehetővé teszi az URL átirányítás teljes nyomon követését.
Megmutatja az átirányítás teljes útvonalát a végpontig. Bizonyos esetekben meglepődhet, hogy hány URL-címen megy keresztül egy átirányítás.
Az alábbiakban csak néhányat említünk az átirányítások nyomon követésének számos felhasználási módja közül (részletek): https://redirectdetective.com/about.html

Lehetőség van teljes vizsgálatra, megfelelésjelet téve a Display redirects in full jelölőnégyzetbe a vizsgálat indítása előtt.

Használat

 • Tedd vágólapra a vizsgálni kívánt linket (tedd ezt a ClearURLs használatával),
 • Illeszd be a weboldalon a kereső elembe (az Enter your shorturl here szöveg törlésével).
 • Nyomd meg a nagyító elemet a vizsgálat indításához.
 • Nézd meg az eredményt.
 • Nyisd meg a Long URL sorban szereplő hosszú linket (ha ez a célod).

CheckShortURL

Honlap: https://checkshorturl.com/

A CheckShortURL lehetővé teszi, hogy a lerövidített linkről lekérdezze az eredeti URL-t, mielőtt rákattintana és meglátogatná a célállomást. Ezen kívül további információkat is biztosít a nem rövidített URL-ről, mint például az oldal címe, leírása, kulcsszavai és szerzője. Azt is ellenőrzi, hogy az eredeti URL szerepel-e a keresőmotorokban, és tájékoztatja Önt, hogy a rejtett link biztonságos-e vagy sem. Számos biztonságos böngészési eszközt javasol a rövidített linkek integritásának ellenőrzésére: a WOT (Web Of Trust), a SiteAdvisor, a Google, a Sucuri, a Norton vagy a Browser Defender segítségével megtudhatja, mennyire biztonságosak a rövid URL-ek (rosszindulatú tevékenységek, például adathalász-támadás ; malware ; vírus ; nem megfelelő tartalom, például nem biztonságos a munkához, spam...). A vizsgálat eredménye megosztható.

Használat

 • Tedd vágólapra a vizsgálni kívánt linket (tedd ezt a ClearURLs használatával),
 • Illeszd be a weboldalon a kereső elembe.
 • Nyomd meg az Expand elemet a vizsgálat indításához.
 • Nézd meg az eredményt.
  • Vizsgálható ártó szándék a Check if safe on sorban látható weboldalak megnyitásával.
  • Az eredmény megosztható a Share the information of this page felirat alatt látható linkkel.
 • Nyisd meg a hosszú linket (ha ez a célod).

Hozzászólások

Ez is jó téma

Ezeket az olvasnivalókat szeretem, érdekel. Köszi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve