új megjelenés

A Kubuntu a régi KDE-val jelenik meg?

A Kubuntu 24.04 LTS nem KDE Plasma 6.0-tal jön!
A Kubuntu 24.04 LTS alapértelmezés szerint nem használja a KDE Plasma 6.0-t.

A Kubuntu Tanács tagja, Rick Timmis áttekintést adott egy közelmúltbeli értekezletről, amelyen egyhangúlag megállapodtak többek között a KDE Plasma 6 alfajának elkészítésében, amely az októberi 24.10-es kiadást célozza meg az áprilisi LTS helyett.

KaOS: első terjesztés a KDE Plasma 6-tal

A KDE-központú disztribúciók közül a KaOS volt az első projekt, amely teljesen búcsút mondott a Plasma 5-nek, és közzétett egy hivatalos kiadást a KaOS 2024.01-et a Plasma 5.93.0-val, Frameworks 5.249.0-val és KDE Gear 24.01. 95-tel ami Plasma 6 Release Candidate 2-re épül. Minden csomag Qt 6.6.1-re épül. Egy évvel ezelőtt a fejlesztők már kiadták a KaOS 2023.02-t.

Pure Plasma 6 környezet

Niri, az új Wayland kompozitáló

A Linux ökoszisztéma fokozatosan a Wayland felé hajlik, távolodva a hagyományosan használt Xorg-tól. Ez az elmozdulás természetesen megnyitja az utat a Wayland-nek szentelt megoldások fejlesztése előtt. nézzük meg most a Nirit, egy új, görgethető, csempézett Wayland-kompozíciót.

Mi az a Niri?

A Wayland kompozitor a Wayland rendszer kulcsfontosságú összetevője, amely a grafika megjelenítéséért és a bemenetek kezeléséért felelős, modernebb és hatékonyabb alternatívát biztosítva a hagyományos X szerverhez képest.

Megjelent az Arch Linux-alapú SystemRescue 11

Megjelent az Arch Linux-alapú SystemRescue 11 live (élő, telepítést nem igénylő) Linux eszközkészlet a rendszermentési és -helyreállítási feladatokhoz, újabb kernellel, új csomagokkal és különféle fejlesztésekkel.

A SystemRescue 11 tíz hónappal az előző kiadás, a SystemRescue 10 után érkezett, és egy újabb, hosszú távon támogatott kernellel érkezik, nevezetesen a Linux 6.6 LTS-sel, amely nagy ugrás az előző kiadásban használt Linux 6.1 LTS kernelhez képest, és támogatja az újabb hardver verziókat.

Megjelent a Fractal 6 kliens

A Fractal jelenleg az egyik legjobb Matrix kliens, amely az utóbbi időben rengeteg frissítést látott.

A Fractal 5 kiadásával bejelentett terveken dolgozva a fejlesztők az alkalmazás minden aspektusának megfelelő fejlesztésével teljesítették elkötelezettségüket. Így nemrég megérkezett a Fractal következő frissítése további finomításokkal.

Fractal 6: Újdonságok?

Első pillantásra nem biztos, hogy jelentős változásokat fogunk találni, azonban sok fontos dolog van a motorháztető alatt.

A Lutris 0.5.15 izgalmas funkciókkal jelent meg

A Lutris 0.5.15 izgalmas funkciókkal és kritikus javításokkal jelent meg. Ismerd meg a Lutris 0.5.15 kiadás legjobb új funkcióit.
A Lutris egy ingyenes és nyílt forráskódú szoftver, amelyet a Linux operációs rendszeren futó játékok kezelésére és telepítésére terveztek. A Lutris célja, hogy egyszerűvé tegye a játékok telepítését és kezelését Linux rendszereken, különféle játékplatformok, mint például a Steam, Battle.net, Origin és mások támogatásával.

Új fejlesztések a Calibre ebook olvasóban

A Calibre 7.4 nyílt forráskódú Ebook Manager támogatja a Supernote A6X2 Nomadot. Ez a kiadás azt is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy billentyűparancsokat rendeljenek a címkeböngésző rendezési funkcióihoz és egyéb UI fejlesztésekhez.

Feliratkozás RSS - új megjelenés csatornájára