hibajelentés

kami911 képe

A Firefox 96-os verzió hálózati hibajavítása

Csütörtökön reggel a Firefox bizonyos körülmények között nem töltött be oldalakat, vagy összeomolhatott.

Ezt egy a böngészőben lévő HTTP/3 hiba okozta, amelyet az események sora „aktivált”. A Firefox telemetria hálózati elérésében történő változtatás miatt olyan felhőszolgáltatás Load Balancer szolgáltatás lett használatba véve, amely a „Content-Length” HTTP fejlécet kisbetűsként, azaz „content-length” formában adta meg. A szabvány szerint nem kis- és nagybetűérzékeny formában megadott HTTP fejlécet kisbetűs módon megadva a Firefox nem vette figyelembe és a FindRequestContentLength függvényhívás 0 mérettel számolta. Ennek következményeként a Firefox hibás hálózati alrendszere (Necko) feldolgozási ágba került és belső hálózati puffereket felemésztve végtelen ciklusba került - amely a többi weboldalt is elérhetetlenné tette és a böngészőn a lefagyás jelei lettek úrrá...

A Mozilla a hibát a Firefox tegnap megjelent 96.0.1 verziójával javította. A kiadási megjegyzéseket itt találja. Ez a kiadás egy másik hibát is javít amely a Windows rendszereken érinti a proxy megadásának kivétel kezelését, a „Rendszerbeállítások használata” beállítás esetén (1749501). A hibával kapcsolatban a fejlesztő további stabilitást javító szoftverfrissítést is terveznek.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites) és OS X (Intel és Apple Silicon) operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni. Linux Mint esetén a frissítés elérhető a Frissítéskézelő alkalmazásban, illetve más platformok esetén terjesztés által biztosított frissítési csatornákon keresztül. A Windows 11 felhasználók már telepíthetik a Microsoft Store-ból.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. A Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.5.0 verziója is hamarosan megkapja ezt a javítást.

A Firefox következő – 97-es – verziója, várhatóan 2022. február 8-án jelenik majd meg.

kami911 képe

Elengedte a Firefox rövid pórázát a Windows Defender

Az elmúlt öt évben a Microsoft Defender biztonsági védelme negatív hatással volt a Firefox böngésző használóira a webes böngészés során. A Defender Antimalware Service Executable komponense (MsMpEng.exe) furcsán viselkedett, magas CPU-használatot mutatva, amikor a Firefox egyidejűleg futott. A felhasználók arra panaszkodtak, hogy a Defender túlzottan leterheli a CPU-t, miközben a Mozilla böngésző lassú és nem reagál.

kami911 képe

Ha Firefox kapcsolódási, stabilitási problémát tapasztal

A Firefox bizonyos körülmények között a mai nap nem töltött be oldalakat, vagy összeomolhat. Ezt egy HTTP/3 hiba okozza. A Firefox mérnökei dolgoznak a hiba elhárításán:

Jelenlegi gyanúnk szerint a Google Cloud Load Balancer (vagy egy hasonló CloudFlare szolgáltatás), amely az egyik saját szerverünk előtt áll, kapott egy frissítést, amely egy meglévő HTTP3 hibát vált ki. Először a Telemetriát gyanúsították, mivel ez az egyik első szolgáltatás, amelyhez egy normál Firefox-konfiguráció csatlakozik, de feltehetően a hiba bármely más, ilyen szerverhez való csatlakozás esetén is kiváltja a hibát. A jelenlegi tervünk az, hogy a HTTP3-at letiltjuk, hogy enyhítsük a problémát, amíg meg nem találjuk a pontos hibát a hálózati stack-ben.”

A másik észrevétel az volt, hogy a felhasználók a Telemetria letiltásával is elérték ezt a hatást. Elképzelhető, hogy alapból csak a Telemetria használ HTTP/3 kapcsolatokat.

Frissítés 1:

„A Firefox szolgáltatásokban voltak kiesések, és ezt sajnáljuk. Úgy véljük, hogy a hibát kijavítottuk, és a Firefox újraindítása visszaállítja a normális viselkedést. Hamarosan további információkkal szolgálunk.”

kimarite képe

Hibajelentés küldése (bug report)

1) A fórumon történő segítség kérés, azaz hibajelentés a következő módon történik:
https://linuxmint.hu/informaciogyujtes-hibajelenteshez
Érdemes betartani pár szabályt (részletesség, érthetőség, stb.):
https://linuxmint.hu/kozosseg/szabalyzat
https://linuxmint.hu/kozosseg

Feliratkozás RSS - hibajelentés csatornájára