érdekesség

simonszoft képe

Szeptember elsején volt 27 éve az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára elindított a „Virtuális könyvtár” projektet

John Adams elnök által alapított (1800. 04. 24) Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára 1994.09.1.-én döntette el, hogy elindítja a Virtuális könyvtár projektet, amelynek célja a könyvek digitalizálása és azok számítógépes hálózatokon keresztüli megosztása a diákok és kutatók számára világszerte.
A "virtuális könyvtár" projekt révén nagyon ritka és/vagy igen rossz állapotban lévő anyagokat is elérhetővé tehetnek, valamint helyet takaríthat meg a könyvtár számára, amelynek állománya 2014 -ben 838 mérföldnyi polcot töltött fel.

kami911 képe

Pár érdekesség még a LibreOffice 7.4 Community verziója kapcsán

További hasznos funkciók Németh László írása nyomán:

Egy további fő-fő újdonság

Cellán belüli grafikonok, azaz értékgörbék (sparkline) a Calcban, köszönhetően Tomaž Vajngerl (Collabora) munkájának és az EU támogatásának: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/7.4#Calc.

És néhány kisebb újdonság

 • A beépített rovásátíró ismét megfordítja a kérdőjelet, vesszőt, pontosvesszőt gépelés közben, ahogy ebben a videóban szerepel:

Tesztdokumentum

 • A 7.3-as újdonság pedig a már begépelt magyar nyelvű dokumentumok székely-magyar rovásjelekre való alakításának képessége volt, továbbra is a bővített elválasztási szótár segítségével felismerve a többjegyű mássalhangzókat: részletek >
 • A LibreLogo CÍMKE parancsa kezeli a <b>, <i> és <u> HTML címkét a (részben) félkövér, dőlt és aláhúzott szöveg kiírásához.

Nem utolsó sorban a Microsoft Office dokumentumok megjelenítésének és kezelésének javulását érdemes kiemelni, például:

 • Nem tűnnek el a táblázatok és a képek a csoportosított szövegdobozokból a DOCX import során (Bakos Attila);
 • Összekötött alakzatok valódi PPTX import-exportja: az összekötés nem csak látszólagos, a nyilak követik az importált alakzatok mozgatását (Nagy Tibor);
 • Sorvégi, a tördelésnél figyelmen kívül hagyott dupla, tripla stb. szóközök megjelenítése a Writerben: ezek korábban a  Bekezdésjelek nézetben sem látszottak, cserébe a dokumentumok szétestek tőlük a Wordben (Szűcs Attila);
 • Az automatikus mentés ismét kikapcsolható és ideje beállítható, a beállításnál figyelmeztet a LibreOffice szükséges újraindítására is (Tóth Tünde);
 • MSO űrlap-elemek a szöveges dokumentumokban (Vajna Miklós).

Új tipográfiai lehetőségek, amelyek sok esetben feleslegessé teszik az automatikus elválasztás sortöréssel vagy feltételes elválasztójellel való felülbírálását:

 • Elválasztási zóna: a Wordből is ismert beállítás, amely különösen hasznos a sok hosszú toldalékolt és összetett szót tartalmazó magyar nyelv számára. Az elválasztás helyett inkább kicsit előbb tördeli az adott sort a program a sor végén, ha a beállított küszöbszinten belül akad még szóköz. A sima balra igazításnál kicsit hullámzóbb, de kevesebb elválasztást tartalmazó, azaz jobban olvasható sorvégeket kaphatunk ezzel a – szemben a Worddel – akár egy-egy bekezdésre külön is bekapcsolható beállítással.
 • Rövid szavak elválasztásának tiltása: korábban csak a sor végén és elején maradó betűszám növelésével lehetett ezt elérni, de az a hosszabb szavak elválasztását is korlátozta nem kívánt módon. Most már beállítható az elválasztott szavak minimális karakterhossza is.
 • A bekezdés utolsó szava elválasztásának tiltása, pl. mikor a bekezdés utolsó sorába csak egy-két rövid szótag került egy egész szó helyett. (Olyan nyelveken, mint az angol, többnyire ez a megkívánt alapbeállítás, és csak arra a bekezdésre kapcsolják ki, ahol az utolsó szó olyan hosszú, hogy érdemesebb inkább elválasztani.)
 • A számozott listák változáskövetése kijelzi a változások nélküli (eredeti) sorszámot is, valamint az aktuális sorszámot, ahelyett, hogy a változások megjelenítése módban mindent, azaz a törölt és beszúrt sorokat is egyben számolja. (Jogászok számára különösen zavaró volt, hogy két felcserélt paragrafus a sorszámot is megnövelte kettővel, legalábbis amíg a változásokat el nem rejtették.)
Feliratkozás RSS - érdekesség csatornájára