Játékok

kami911 képe

Linux alá nagyon sok helyről szerezhet be játékokat. Az alaptelepítéssel elérhető csomagtárolókból többszáz játék érhető el. Ezek a játékok mind-mind szabad szoftverek, igyenesen beszerezhetők, semmilyen fizetési kötelezettség nincs, de általában van rá lehetőség, hogy a játékprogram fejlesztését támogathassa, vagy akár részt is vegyen benne.

Saját tárolókból

Rossz nyelvek szerint azért nem népszerűbb a Linux, mert alapból nincs benne se pasziánsz se aknakereső. Ezek persze megvannak, csak utólag kell telepíteni őket: a pasziánszt ace-of-penguins csomagból a aknakeresőt pedig a gnome-mines csomagból. Ezenfelül számtalan ingyenes és élvezetes játék érhető el Linux-hoz, például: wesnoth, supertuxcart, warzone2100, frozen–bubble, openarena, nexuiz, openttd, pingus, neverball, 0ad, gnome-games, freeciv, freecol, trigger-rally, hedgewars, flightgear, xracer.

Steam

Azok számára ez nem lenne elég, a Valve jóvoltából a Steam egyre bővülő – natív linuxos – felhozatala is elérhető a a Linuxon. A kínálat Linuxon futó játékokból nem olyan teljes még, mint Windows esetén, de az indie játékok legjava és egyre több nagy hírű játék is elérhetővé válik Linuxon. A kalandozásokat – és az esetleges költséges vásárlásokat – a Steam honlapján folytathatjuk a Linux kliens letöltésével: vagy a csomagtárolókból , vagy a honlapról: http://store.steampowered.com/about/ és a csomag telepítésével.

Egyre bővül a fizetős, indie vagy AAA kategoriás játékok listája is. A Steam áruházban több, mint 4000 játék érhető el Linux alá. 2016-ban még csak 2000 játék volt. 2013 januárjában ez a szám még csak 51 volt, ugyanazon év októberében 200, míg az ezres határszámot 2015. április közepén érte el a Linuxot támogatott játékok száma.

Ez azt jelenti, hogy a játékok közel negyede, 22%-a elérhető Linuxon játszó közösségnek is. Olyan népszerű játékok, mint a Civilisation VI, a Tomb Raider, a Dirt Rally, az XCOM 2, a Deus Ex: Mankind Divided, Borderlands sorozat, vagy a Total War sorozat.

Az elérhető játékok számát bőségesen kibővítette a Steam Play, amely a Wine alapú Proton alkalmazás köztesrétegre támaszkodva a Windows-on futó játékok többségét elérhetővé tette Linux alá, azok számára akinek modern - Vulkan képes - videókártyája van. A Proton alatt futtatható játékok listája elérhető a ProtonDB weboldalon. A különböző Proton verziók különféle szintű kompatibilitást kínálnak, de rendszerint érdemesebb az újabb verziókat használni, ha csak nem ütközik valamilyen egyéb problémába. Új lehetőség a Proton Experimental beállítás, amely a még nem kiadott Proton verzió tesztelésére nyújt lehetőséget, de nagyon új játékok támogatása is megjelenhet ebben a kiadásban.

A linuxos elérhető játékokat a Steam - Linux listában találja. Itt elérhetőek a fizetős játékok, de van jó néhány ingyenes játék is. A Steam mellett van még több digitális játékbolt, ahonnan játékokat lehet beszerezni Linux alá.

Humble Bundle

A másik lehetőség, hogy játékokhoz jusson, a Humble Bundle áruháza és a nagyon kedvező árazású – fizess amennyit szeretnél – játékcsomagok, amelyek sok esetben futnak Linuxon is (ezt külön jelzik a honlapon).

Humble Budle Store - Linux akciók

A Humble Bundle emellett kínál még játék, mobil játék, képergény és könyv Humble Bundle csomagokat is. 

További játéklelőhelyek

Indie játékokban utazik az Indie Royale: http://www.indieroyale.com/

A GoG, azaz a Good old Games áruházban pedig régi klasszikusokat csomagolnak újra, hogy azok Linux-on is fussanak: GOG - Linux akciók.

A GoG részére készült egy Linux-on futó kliens is Minigalaxy néven, elérhető itt: https://sharkwouter.github.io/minigalaxy/

Ha mégis kellene Windows

Amennyiben úgy hozza a sors, hogy Windowson futó programot kell elindítani, akkor több lehetőség kínálkozik:

  • Abban az esetben, ha a Windows mellé telepítettük a Linux Mint-et, akkor újraindítva a rendszert induláskor elérhetjük a régi Windows telepítést.
  • Másik megoldás, hogy a Windows operációs rendszert emulátorban futtatjuk. Ez egy olyan alkalmazás, amely képes virtuálisan számitógépeket futtatni, emulálni egy ilyen környezetet, és abban más operációs rendszert valamint rajta alkalmazásokat futtatni. Asztali környezetben ingyenesen elérhetők közül talán a VirtualBox, szerveren a KVM a legnépszerűbb emulátorok, de elérhető még a VMWare és a XEN megfelelő programjai is.
  • Harmadik megoldás a Wine használata. Ebben az esetben a Wine linnuxos program alakítja át a Windows programok függvényhívásait a Linux alatti megfelelőre. Számos program kiválóan futtatható így is. WIndows és DOS programok is futatthatók ilyen módon.
  • DOS-os programok futatthatók linuxos futtatókörnyezetben DOSBox-ban vagy DOSemu-ban.

Melléklet: