VirtualBox és KVM emulált környezet

kami911 képe

Linuxon virtuális gépben is futtathatjuk a Windows, Windwos-okat vagy éppen egy másik Linux-ot vagy Linux-okat. Erre a VirtualBox és többek között a KVM alkalmas.

VirtualBox

A VirtualBox egy hatékony x86 és AMD64/Intel64 vállalati és otthoni használatra szánt virtualizációs termék. A VirtualBox nem csak egy rendkívül gazdag funkciójú, nagy teljesítményű alkalmazás a vállalati ügyfelek számára, hanem az egyetlen olyan professzionális megoldás, amely a GNU General Public License (GPL) 2. verziójának feltételei szerint nyílt forráskódú szoftverként szabadon elérhető.

Jelenleg a VirtualBox Windows, Linux, Macintosh és Solaris hosztokon fut, és számos vendég operációs rendszert támogat, többek között, de nem kizárólagosan a Windows (NT 4.0, 2000, XP, Server 2003, Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10), DOS/Windows 3.x, Linux (2.4, 2.6, 3.x és 4.x), Solaris és OpenSolaris, OS/2 és OpenBSD rendszereket.

A VirtualBoxot aktívan fejlesztik, gyakori kiadásokkal, és egyre bővül a funkciók, illetve a támogatott vendég operációs rendszerek és a platformok listája, amelyeken fut.

A VirtualBox fellelhető a Linux Mint tárolóiban virtualbox-ose néven.

Kezdő felhasználóknak a VirtualBox ajánlható inkább, annak is a külön letölthető verzióját, ami innen szerezhető be:

https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads amihez érdemes feltenni az itt elérhető Extension Pack-ot is: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

A VirtualBox kipróbálásához az rendszerben lévő verzió is tökéletes.

További információk: https://www.virtualbox.org

KVM

A KVM is elérhető a Linux Mint tárolóiban kvm néven. Ez utóbbihoz érdemes a virt-manager csomagot is telepíteni.