Steam

kami911 képe

A Steam-ről

A Steam egy alternatív áruház és egy hozzá való kliens amelyet a Valve Software fejleszt. Főként játékok vásárolhatóak meg és telepíthetőek rajta. Az utóbbi években számos Linux-on (is) futó játék érhető el rajta. Windows-on futó játékok futtatására is lehetőséget biztosít a beépített Proton alkalmazás köztesréteg segítségével, amely a Wine alkalmazás egy jelentősen továbbfejlesztet változata. Ez a köztesréteg a Steam felületén Steam Play néven érhető el. Erre csak akkor van szükség, ha Linux-ot nem támogató játékot szeretnénk futtatni Steam-en.

A Proton a Valve Software által kiadott új eszköz, amelyet a Steam Play-be integráltak, hogy a Windows-on futó játékok Linuxon való lejátszása olyan egyszerű legyen, mint a Indítás gomb megnyomása a Steam-en belül. A motorháztető alatt a Proton olyan népszerű eszközöket tartalmaz, mint a Wine és a DXVK, amelyeket a játékosoknak egyébként maguknak kellene telepíteniük és karbantartaniuk. Ez nagyban megkönnyíti a felhasználók számára a Linuxra való átállást anélkül, hogy meg kellene tanulniuk a mögöttes rendszereket, vagy elveszítenék a játékkönyvtáruk nagy részéhez való hozzáférést. A Proton fejlesztés alatt van, így a támogatás nem tökéletes, de folyamatosan javul.

Telepítés

A „Szoftverkezelő” programban a keresés mezőbe írja be: „steam” kifejezést, majd a csomag telepítése, vagy  pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt-get install steam

A „Steam” alkalmazás elindításon kattintson a „Menü” gombra, majd a Játékok kategóriából válassza ki a „Steam” alkalmazást.

A Steam beállítása Linux alatt

Az elérhető játékok számát bőségesen kibővítette a Steam Play, amely a Wine alapú Proton alkalmazás köztesrétegre támaszkodva a Windows-on futó játékok többségét elérhetővé tette Linux alá, azok számára akinek modern - Vulkan képes - videókártyája van. A Proton alatt futtatható játékok listája elérhető a ProtonDB weboldalon. A különböző Proton verziók különféle szintű kompatibilitást kínálnak, de rendszerint érdemesebb az újabb verziókat használni, ha csak nem ütközik valamilyen egyéb problémába.

A Steam Play engedélyezése

Nyissa meg a Steam alkalmazás beállításait, amely a „View” menü „Settings” almenüjében található. A „Steam Play” lapon találja a a Steam Play-jel kapcsolatos beállításokat. A Steam Play engedélyezéséhez jelölje be az „Enable Steam Play for supported titles” jelölőnégyzetet. Ezzel a támogatott Windows-on futó játékok elérhetőek lesznek a Linux alatt is.

A Steam Play engedélyezése az összes elérhető játékhoz

Nyissa meg a Steam alkalmazás beállításait, amely a „View” menü „Settings” almenüjében található. A „Steam Play” lapon találja a a Steam Play-jel kapcsolatos beállításokat. A Steam Play engedélyezéséhez az összes elérhető játékhoz jelölje be az „Enable Steam Play for all other titles” jelölőnégyzetet. Ezzel a támogatott és a nem támogatott Windows-on futó játékok elérhetőek lesznek a Linux alatt is. Természetesen ez nem garantál ellenőrzött, jó futást, de egy próbát mindenképpen megér. Ebben az esetben a „Run other titles with” legördülő menüből kiválasztható, hogy a Steam melyik Proton verzióval kísérelje meg az alkalmazás futtatást. Érdemes a legújabb stabil verziót kipróbálni. Nagyon új játék esetében a „Proton Experimental” lehetőséggel esetleg működhet az adott játék, ha a legújabb stabil verzióval még nem megy.

További kérdések és válaszok a Steam Play rendszerről

Shaderek gyorsítótárazása

A shader egy olyan program, amely a GPU-n fut. (Sok más dolog mellett) világítási számítások elvégzésére használják. Amikor egy játék először akarja használni ezt a programot, a GPU és a meghajtó adott kombinációjára kell lefordítani, és ez pillanatnyi framerate-zavarokat vagy nagyon hosszú betöltési időt okozhat. A fordítás eredménye gyorsítótárba kerül, így nem kell újra elvégezni. A Steam megosztja ezeket a gyorsítótárakat. Letölti a már lefordított shadereket az adott GPU-hoz, és előre feltölti a shader gyorsítótárat. Ez kiküszöböli az egyébként a shader-ek fordítása közben fellépő akadozást.

A shaderek gyorsítótárazásával (az AMD és az Nvidia illesztőprogramjai is kezelik ezt a beállítást) a betöltési idők csökkenthetők, valamint megelőzhető a játék közbeni shader betöltés és fordítás által okozott megakadások. A shaderek gyorsítótárazása a Steam beállításaiban található a „Shader Pre-Caching” lapon kapcsolható be és ki. Itt azt is ellenőrizheti, hogy hány megabájtnyi tárhelyet foglalnak a előre lefordított shader-ek.

A shaderek gyorsítótárazásának engedélyezéséhez jelölje be az „Enable Shader Pre-Caching” jelölőnégyzetet.

A shaderek háttérben történő leképzésének engedélyezéséhez jelölje be az „Allow background processing of Vulkan shaders” jelölőnégyzetet.

Ha nem okoz problémát, mindkét beállítás érdemes engedélyezni.