Frissítések a KDE Plasma 6.0.4-gyel

kami911 képe

A KDE Project bemutatta a KDE Plasma 6.0.4-et, amely a legújabb KDE Plasma 6 asztali környezet sorozat negyedik karbantartási frissítése. Ez a verzió számos hibajavítást és teljesítménybeli fejlesztést tartalmaz, valamint az új funkciók révén javítja a felhasználói élményt.

A KDE Plasma 6.0.4 három héttel az előző verzió, a KDE Plasma 6.0.3 megjelenése után érkezett. A legfrissebb frissítés lehetővé teszi több háttérkép egyidejű kiválasztását a Plasma „Új háttérkép hozzáadása” párbeszédablakában, és frissíti a szöveg megjelenítési küszöbértékét a Plasma hagyományos Feladatkezelő (Task Manager) widgetjénél, hogy a szöveg kisebb szélességű feladatoknál is látható legyen.

A kiadás ezen kívül javítja a Plasma Discover csomagkezelőt, hogy gyorsabban mutassa a nagy offline frissítések információit. A Discover „Felfedezés” oldalán ismét minden telepített alkalmazás látható, és a Discover elindulásakor fellépő, bizonyos körülmények között előforduló összeomlást is orvosolták.

A KDE Plasma 6 új verziójában érdekes változás, hogy a fájlok és mappák asztali alkalmazásokba (Flatpakok, Snapek stb.) való húzása most már a Portálok rendszerén (Portals system) keresztül történik, így a fájlok és mappák elérhetővé válnak.

A Plasma Kickoff alkalmazásmenüje is frissült, hogy helyesen jelenítse meg az alkalmazáskategóriák elemeit, amikor egy kategóriában lefelé görgetünk, majd átkapcsolunk egy másik kategóriába.

A Plasma X11 munkamenetet használó felhasználók mostantól ugyanazzal a billentyűparancsral zárhatják be a Desktop Grid oldalt, amivel megnyitják azt. Emellett az Overview effektus alatt az inaktív virtuális asztalok miniatűrjei mostantól élőben jelennek meg, nem pedig statikusan.

A KDE Plasma 6.0.4 a Plasma Wayland felhasználókat is támogatja az ICC profil alkalmazásakor helyesen működő színválasztó párbeszédablakkal, valamint a frissített vágólap menüvel, amely már nem kerül az állandóan a tetején lévő ablakok alá a Meta+V billentyűkombináció használatakor.

A frissítés számos Plasma összeomlást is kijavít, amelyek akkor fordultak elő, amikor a jelzőikon eltávolítását visszavonó értesítést zárták be, új kijelzőt csatlakoztattak, bizonyos Rendszertálca (System Tray) ikonokra kattintottak, vagy a Kickoff alkalmazásmenüjében történt frissítés következtében.

Továbbá a KDE Plasma 6.0.4 javítja a modal font párbeszédablakokat, egy furcsa problémát, amely lehetetlenné tette az elemek kiemelését a Folder View felugró listanézetében lefelé mozduláskor, valamint egy hibát, amely lehetővé tette az ablakok teljes eltüntetését a képernyőről.

A frissítés továbbá javítja a Spectacle képernyőmentés eszközt, amely bizonyos GPU-k használatakor összeomlott a képernyőfelvétel befejezése után, egy problémát, amely miatt a Feladatkezelő (Task Manager) helyi menüje nem nyílt meg kétujjas érintőpad gesztusokkal egyes laptopokon, valamint egy memória szivárgást a Plasma Networks widgetben.

Végül, de nem utolsósorban, a KDE Plasma 6.0.4 javítja a bejelentkezést követő 60 másodpercen belül történő kijelentkezési hibát a Plasma rendszerindítási folyamatának (systemd-enabled startup process) használatakor, valamint egy lokalizációs problémát a különböző óra widgetek eszköztippjeiben található dátuminformációkkal.

Számos más KDE alkalmazásban előforduló problémát is kijavítottak, amelyeket a Qt 6.7 változásai okoztak, valamint egy olyan hibát, amely megakadályozta a billentyűzet fényerőszintjének helyreállítását a laptop fedelének lezárása és újra kinyitása után.

A részletes változási naplóért és technikai részletekért nézd meg a frissítési jegyzeteket. Ha a Plasma 6 asztali környezetet használod, figyeld a kedvenc GNU/Linux disztribúciód stabil szoftver-tárhelyeit, és frissítsd telepítéseidet a lehető leghamarabb. A forráskód letölthető a git tárolóból, a projekt jövőbeli terveit és egyéb információkat megismerheti a wiki oldalon.

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

A KDE projekt az egyik legnagyobb és legismertebb nyílt forráskódú asztali környezetet és kapcsolódó szoftvereket fejleszti. A KDE szoftverek több összetevőből állnak, és bár mindegyik a KDE ökoszisztémához tartozik, különböző szerepeket töltenek be. Íme a legfontosabbak:

KDE Plasma

  • KDE Plasma egy modern, felhasználóbarát asztali környezet, amely grafikus felületet biztosít a felhasználók számára. A Plasma az asztal, a panelok, az alkalmazásmenük és a widgetek felhasználói felületét tartalmazza.
  • A Plasma célja, hogy testreszabható, vizuálisan vonzó és könnyen kezelhető felhasználói élményt nyújtson. Főbb elemei közé tartozik az asztali háttérképek, az alkalmazásmenük (pl. Kickoff), a widgetek és a rendszertálca (System Tray).
  • A Plasma folyamatosan fejlődik, új verziók jelennek meg, amelyek új funkciókat, teljesítményjavításokat és hibajavításokat tartalmaznak.

KDE Frameworks

  • KDE Frameworks egy sor könyvtár és eszközkészlet, amelyek a KDE szoftverek építőkövei. Ezek a könyvtárak és modulok biztosítják a közös funkcionalitást, mint például a fájlkezelést, a hálózati kommunikációt és a grafikus felületkezelést.
  • A KDE Frameworks célja, hogy egyszerűsítse a KDE alkalmazások fejlesztését azáltal, hogy közös szolgáltatásokat és API-kat biztosít.
  • A KDE Frameworks 5 a legújabb sorozat, amely tartalmazza azokat a könyvtárakat, amelyeket a KDE Plasma és a KDE alkalmazások használnak.

KDE Applications

  • KDE Applications olyan alkalmazásokat tartalmaz, amelyek a KDE felhasználói élményét bővítik. Ezek közé tartozik például a Dolphin fájlkezelő, a Konsole terminál, a Kate szövegszerkesztő és sok más.
  • A KDE Applications célja, hogy a felhasználók számára egy átfogó, integrált szoftverkészletet nyújtson, amely zökkenőmentesen működik a KDE Plasma asztali környezetben.
  • Ezek az alkalmazások külön frissítéseket kapnak, és nem mindig szinkronban vannak a Plasma és a Frameworks verzióival.

(forrás)