Linux Mint blog havi hírek - 2023. október

kami911 képe

Köszönetet mondunk az adományokért és a támogatásért! Itt vannak a hírek az októberi hónapról.

Romeo

A Debian kiadások (amelyekre a Mint és az Ubuntu is épülnek) játékokról kapják a nevüket, a Toy Story című film játékaiból. Ebben a filmben van egy gyerek, aki széttöri a játékokat. Őt hívják Sidnek. A Debian az instabil kiadását Sidről nevezte el. Sid összetöri a játékokat, Sid összetöri a Debian-t, ide kerül az instabil szoftver.

A Mint kiadások egy-egy női nevet kapnak. Minden kiadáshoz tartozik egy Romeo, aki potenciálisan összetörheti a szívét. Romeo az, akinél az instabil szoftverek találhatók.

Az instabil Mint kiadások nem érhetők el a nagyközönség számára, amíg el nem érik a BÉTA állapotot. Például jelenleg nem lehet letölteni a Mint 21.3-at. Még nincs is neve. Az instabil szoftvert az alpha-tesztelőknek való eléréshez nem egy kiadást használunk, hanem egy tárolókomponenst.

A Mint szoftvertárolókban minden kiadás számára megtalálhatók a stabil komponensek (main, upstream, import, backport), valamint az instabil komponens: romeo.

Ezt a komponenst a Szoftverforrásokban lehet engedélyezni. Természetesen nem ajánlott, hacsak nem segíteni szeretnél nekünk az instabil szoftverek tesztelésében, a visszaesések és lehetséges csomagkonfliktusok kockázatával.

Korábban a Romeo-t a fejlesztőcsapat használta a csomagok gyors teszteléséhez. Az instabil csomagokat csak néhány órára vagy akár néhány percre is oda tették.

A jövőben a Romeo-t arra fogjuk használni, hogy az új funkciókat és a következő kiadásra való felkészülés során dolgozunk ki. Ez lehetővé teszi az alpha-tesztelők számára, hogy futtassanak instabil változatokat a Cinnamon, az Xapp, a Mint eszközök stb. számára, anélkül, hogy bármit lefordítanának. Ezzel fogja helyettesíteni az instabil PPA csomagtárolót.

Hypnotix

Az év végi Linux Mint 21.3 kiadásra való felkészülés során új funkciók kerültek bevezetésre a Hypnotix TV-néző alkalmazásban.

A csatornákat kedvencekként lehet menteni.

A kedvenc csatornáid függetlenek lesznek a szolgáltatójuktól. Ez lehetővé teszi, hogy az összes kedvencet egy helyen tartsd, akkor is, ha különböző tévészolgáltatóktól származnak.

Másik fontos változás történt. A Hypnotix a libmpv-t használja, amely önmagában az yt-dlp-t használja a Youtube csatornák streameléséhez. Bár az upstream yt-dlp projekt gyorsan reagál a Youtube változásaira, amikor azok összeütköznek, az yt-dlp rendszercsomagja (legyen az Debian vagy Ubuntu) nem frissül annyira gyakran.

Annak érdekében, hogy a Youtube csatornák továbbra is működjenek, amikor az yt-dlp csomag elavult, lehetővé tettük a Hypnotix számára, hogy letöltse és frissítse saját helyi verzióját.

Fontos megjegyezni, hogy biztonsági okokból a frissítéseket manuálisan kell kezdeményezni, és a helyi yt-dlp verziót csak a Hypnotix használja – nem helyettesíti a rendszer verzióját más alkalmazások számára.

Wayland

Elkezdődött a Wayland fejlesztése. Mint már korábban említettük idén, ez egyike volt a közép- és hosszú távú projektünk nagy kihívásainak. A prioritást már korábban az ISO eszközök és a Biztonságos Indítás kapta a 21.3-ra vonatkozó új funkciók helyett, de most úgy éreztük, hogy érdemes erőforrásokat fektetni a Wayland fejlesztésébe is.

Itt láthatod a Cinnamon-t Wayland-en:

Nem várjuk, hogy a Wayland hamarosan felváltja az alapértelmezett Xorg-ot, sem a 21.3-ban, sem a 22.x-ben, de mégis készülni akarunk rá.

A 21.3-ban megjelenő Cinnamon 6.0 verzióban lesz majd kísérleti Wayland-támogatás. A bejelentkezési képernyőn választhatsz a Cinnamon – az alapértelmezett munkamenet, ami Xorg-on fut– és a Cinnamon Wayland között.

A Wayland munkamenet nem lesz olyan stabil, mint az alapértelmezett. Hiányozni fognak a funkciók és saját korlátozásokkal fog járni. Nem ajánljuk, de lehetőséged lesz kipróbálni, és az érdeklődőknek lehetőségük lesz visszajelzést adni.

Összeállítottunk egy táblát a Wayland fejlesztés követésére. Elérhető itt: https://trello.com/b/HHs01Pab/cinnamon-wayland.

Ahogyan a táblán is láthatod, még sok dolog hiányzik vagy nem működik megfelelően, de már van egy működő munkamenet ablakokkal, alkalmazásokkal és munkaterületkezeléssel. Be tudunk jelentkezni, futtathatjuk a legtöbb alkalmazást, kezelhetjük az ablakokat, munkaterületeket, a Nemo-t, a panelt stb.

Egyértelmű képet akartunk kapni a feladatokról, ezért elkezdtük most. Az időzítés szempontjából nem gondoljuk, hogy a Wayland támogatásnak teljesen elkészülésre van szükségünk (azaz hogy legyen a legjobb Cinnamon opció a legtöbb ember számára) 2026 előtt (Mint 23.x). Ez 2 év áll rendelkezésünkre, hogy azonosítsuk és megoldjuk az összes problémát. Ez egy olyan feladat, amelyen továbbra is dolgozni fogunk. Ha bármi is történik, és feltételezzük, hogy így lesz, fontolóra fogjuk venni az alapértelmezés váltását. Mindig azon leszünk, hogy a legjobb eszközöket használjuk a feladat elvégzéséhez és a legjobb élményt nyújtsuk. Ma ez azt jelenti, hogy Xorg-ot használunk. Holnap pedig lehet, hogy Wayland-et. Mindkettőre fel vagyunk készülve, és kompatibilisek leszünk mindkettővel.

(forrás)

Hozzászólások

Ismétlés a tudás anyja :-)

Azt hittem, hogy megcsúszott az ujjam a telefonomon és visszaugrottam az olvasásban, de aztán rájöttem, hogy a

„Ahogyan a táblán is láthatod, sok minden hiányzik vagy hibás, de már van egy működő munkamenet ablakokkal, alkalmazásokkal és munkaterület-kezeléssel. Be tudunk jelentkezni, futtathatjuk a legtöbb alkalmazást, kezelhetjük az ablakokat, munkaterületeket, a Nemo-t, a panelt stb.”

szövegrész, minimális eltéréssel, gyakorlatilag kétszer szerepel.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Végre

Én vártam már a Wayland támogatást!!! Persze ez még csak kísérleti fázis, de legalább már a térképen van. Nagyon jó hír.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vegyes gondolatok

Én egyfelől azt gondolom, hogy nagyon sok energiát fog elvonni az egyéb területekről az ezzel járó munka.

Úgy értem, pl. a Githubon tök jó jelzések / ötletek vannak a felhasználók részéről, amikkel szintén érdemes lehet foglalkozni, de ezek nagy hányada nem valósul meg, mert ugyebár az idő véges.

Másfelől viszont értem én, hogy haladni kell a korral, de magának a Waylandnak is igyekeznie kellene, egy csomó hiányossága nincs még megoldva. És ezek a problémák elég kemény diók, nem hiába nincsenek még megoldva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Vegyes gondolatok

#3 Talán annyiben könnyebb dolga van a Mint csapatnak hogy nem nulláról kell kezdeniük. Ugyanis a Cinnamom GNOME-re alapszik amiben már elég jó a Wayland támogatás, ezért feltételezem hogy azt tudják felhasználni, beépíteni.
Bitos nem ilyen egyszerű a dolog a gyakorlatban, de feltételezem hogy a Linux Mint csapat boszorkánykonyhájában nem most kezdték már el fejleszteni a dolgot, csak most került olyan állapotba hogy használható és kibocsájtható nyilvános tesztelésre is.
Meg merném kockéztatni, hogy hétköznapi használatra már megfelelő a jelenlegi változat is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vegyes gondolatok

#3.1 Szerintem az az ősöreg Gnome, amiből forkolták hírből sem ismerte a Waylandot.

Amúgy meg most újra néztem mizu a Wayland-al, hát továbbra is semmi a távoli asztal témában, lehet az véglegesen xwaylandra marad.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve