Elkészült a KDEnLIVE 23.08.1-es verziója

kami911 képe

A KDEnLIVE fejlesztői büszkén jelentik be az KDEnLIVE 23.08.1 verziójú kiadását, amely reményeik szerint, hogy az KDEnLIVE valaha készült legjobb verziója! A rengeteg újítás közül nehéz kiválasztani a kedvencet! A KDEnLive a KDE Gear verziószámozásához illeszkedik, így négyhavonta jelenik meg új főverzió. A KDE Gear a KDE közösségének alkalmazásgyűjteménye, amely a KDE-hez illeszkedő együtt megjelenő alkalmazások összessége.

A 23.08.1-es kiadás számos javítást és hibajavítást tartalmaz a felhasználói felületen a zökkenőmentes szerkesztési élmény érdekében.

A Kdenlive videószerkesztő ebben a kiadásban elég sok figyelmet kapott, javítva az audiolevel widget lehetséges összeomlását, a meglévő projektfájl megnyitásakor a hangcsatorna beállításának hibáját, a projekt alapértelmezett hangcsatornáinak helytelen mentését, a subclipek átkódolásának összeomlását és a multi-stream audió klipek kivonását.

Ezenkívül a Kdenlive mostantól biztosítja, hogy a médiaböngésző elmentse a felhasználó által beállított nagyítási szintet, amikor az egérgörgővel nagyít, a hang kivonásakor csak az aktív streameket exportálja, és az összes streamet is összevonja, ha a felhasználó kéri, és az idővonalon lévő audio- vagy videoklip visszaállításakor alapértelmezés szerint a célsávot, majd a tükörsávot használja.

A Kdenlive mostantól helyesen frissíti az segédvonalak listáját is, amikor az idővonal fülre vált, javítja az azonos fájlnevet használó klipek felismerését a projektben, és alapértelmezés szerint engedélyezve van a több segédvonal exportálás.

Emlékeztetőül a 23.08.0 verzió újdonságai:

  • Két új effektus, az Audio Seam és az Auto Fade, amelyek hozzáadhatók a klipekhez, hogy kiküszöböljék az egyes klipeknél előforduló hangszakadásokat, ami például az MKV és a FLAC videóknál jellemző.

  • Új AV1 NVENC profil került be a kínálatba. Az AV1 egy jogdíjmentes formátum, így szabadon használható. Bár még nem annyira elterjedt, mint a régebb óta kódolók, de minősége és a tömörítési lehetőségei biztatóak. A a „Hardware Accelerated (experimental)” menüben található a lehetőség. Értelemszerűen csak a HVENC támogatást adó grafikus kártyáknál fog müködni!

  • Javítások érkeztek a Whisper motorhoz az Nvidia GTX 16xx sorozatnál

  • GoPro .lrv és DJI .lrf fájlok külső proxyként kezelhetőek. Ez a két lehetőség elég specifikus, de jelzi, hogy a KDenlive folyamatosan
    fejlődik és próbálja kielégíteni az összes felmerült igényt.

  • Normalize (2pass) audió effektus hibáit javították, bár én nem használom, de mindenképp hasznos effect a hangokhoz. Ahogy néztem a beállításai elmaradnak az Audiocity hasonló funkciójától.

  • Nano Tracker algoritmus hozzáadva a Motion Tracker effektushoz. Az effektus a 19.04-es verzió óta érhető el, nagyon-nagyon hasznos tud lenni. Viszonylag jól működik, bár a profi, fizetős lehetőségeket nem éri el. Itt olvashatsz róla bővebben. Mozgó objektumok követésére nagyon hasznos eszköz, bár egy kis gyakorlat kell hozzá.

  • Custom Clip Job Manager új kinézetet kapott. Itt saját "funkciókkal" bővítheted a KDenlive programot. Jellemzően nem belépő szintű feladat, de a lehetőség adott…

  • Karakterszám és nagyítási lehetőségek hozzáadva a feliratszerkesztőhöz. Bár nem létszükséglet, de hasznos.

    Feliratozó is fejlődik!

    Feliratozó is fejlettebb lett!

  • Az idővonalon a klipek sávja két új lehetőséget kaptak, az egyik a klipsáv elejére kattintva érhető el: Fit all tracks to view néven. Az összes sávot láthatóvá teszi. Hasznos ha több sávod van, és van ami nem látszik. A másik is hasonló: a sávelválasztókon Shift és dupla kattintás alaphelyzetbe hozza a sáv méretét. Gyors, és pontos megoldás.

    Feliratozó is fejlődik!

    Sávok rendezése!

  • A Shift + z az idővonal zónáját a kiválasztott klip(ek)hez állítja be.

    Sávok rendezése

    Zónabeállítás

A Kdenlive hivatalos bináris csomagokat biztosít Linux, Windows és macOS számára. Letölthetőek ezen a linken. A nem hivatalos PPA tároló, vagy a Flatpak csomag is jó lehetőséget ad a kipróbálásra. de a Snap tárolóban is itt van a KDenlive. A Faltpak, és az Appimage általában a legfrissebb, de a többi is egy idő után frissül.
Bártabbaknak, az újdonságot kedvelőknek említem meg, hogy a KDenlive napi építésű Appimage-ket is ad. Ezek általában a leges-leges-legújabb javításokkal jönnek, ami sokszor instabil. Van Flatpak tároló is, amiben hasonlóképp a napi kiadás található.

Telepítés

Letöltés (PPA is van!)

A legújabb, stabil OpenShot telepíthető csomagtárolóból a következő PPA csomagtároló hozzáadásával Szoftverforrások alkalmazásban:

ppa:kdenlive/kdenlive-stable

Ezek után mentse el a beállítást és a „Szoftverkezelő” programban a a keresés mezőbe írja be: „kdenlive”, majd a csomag telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt install kdenlive

A teljes parancssori telepítéshez a terminálban írja be a következő parancsokat:

sudo add-apt-repository ppa:kdenlive/kdenlive-stable
sudo apt update
sudo apt install kdenlive

AppImage

https://download.kde.org/stable/kdenlive/22.08/linux/kdenlive-22.08.0-x86_x64.AppImage

Flatpak

https://flathub.org/apps/details/org.kde.kdenlive