Boldog 20. születésnapot, Thunderbird!

kami911 képe

Visszatekintés a Thunderbird 0.1 verziójára:

Az idén ünnepeljük a Thunderbird böngésző első kiadásának 20. évfordulóját. A Thunderbird, amelyet a Mozilla Corporation fejlesztett ki, a Firefox böngésző testvéralkalmazása, és azóta is népszerű és megbízható e-mail kliensként szolgálja a felhasználók igényeit.  A Thunderbird 0.1-et eredetileg 2003-ban adták ki, és már az első verzióban is bizonyította megbízhatóságát és hatékonyságát. Az első kiadás alapvető e-mail funkciókat kínált, például lehetőséget a levelek küldésére és fogadására, azok rendezésére és címkézésére, valamint a levelek keresésére és szűrésére. Bár a Thunderbird ezen verziója még egyszerű volt, az alapvető funkcionalitása már képes volt megfelelni az emberek mindennapi e-mail igényeinek. Az egyedi és testreszabható felhasználói felület lehetővé tette az emberek számára, hogy a saját igényeikhez és stílusukhoz igazítsák az e-mail kliensüket.

Az évek során a Thunderbird folyamatosan fejlődött és fejlesztődött. Új funkciók kerültek bevezetésre, és az alkalmazás felhasználói felülete is átalakult. A Thunderbird ma már rendelkezik haladó funkciókkal, mint például az integrált naptár, csoportosított levelezés, spam szűrés és kiegészítők használata. A Thunderbird már évtizedek óta sikeresen szolgálja a felhasználók igényeit az e-mail kommunikáció terén, és a Mozilla közössége által támogatott nyílt forráskódú projektként folyamatosan fejlesztik tovább. Boldog születésnapot a Thunderbird-nek, és kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat a jövő a kedvenc e-mail kliensünk számára!

Gyere, menjünk vissza az emlékezet ösvényén a 2003-as nyárra. Linkin Park, 50 Cent és Evanescence az értékesítési listák élén szerepelnek új albumaikkal. Az Apple iPod még nem érte el az 1 millió eladott példányt. A Mozilla új webböngészője korábban Phoenix-nek nevezték el, de most már Firebird néven fut. És a Mozilla Mail alapjaira épülő új keresztplatformos, nyílt forráskódú alkalmazás, a Thunderbird, bemutatkozott...

Mivel a Thunderbird összes kiadása és a hozzá tartozó kiadási jegyzetek megőrzésre kerültek. A személyes és technikai kíváncsiság lett úrrá rajtunk. Ha van kedvetek próbáljátok ki a régebbi verziókat virtuális gépekben. A Thunderbird korai Mac verziói PowerPC architektúrára épültek, míg a korai Linux verziók csak 32 bitesek voltak. Mindkettő fejfájást okozhat a modern PC-kkel!

3 ablakos levelezési elrendezés: Egy stabil alap!

Lent láthatod a Thunderbird 0.1 verziójának képernyőképét egy Windows 11 virtuális gépen futtatva.

Az első gondolatod talán az lesz: „nos, nem sok változott!” Ami a klasszikus 3 ablakos levelezési elrendezést illeti, teljesen igazad van. Minek is bonyolítani a jól bevált dolgokat.

Ez a 2003-as Thunderbird 0.1 verziójának képernyőképe, futtatva a modern hardveren és a Windows 11 operációs rendszeren:

Több ezer változtatás történt a kliensben a Thunderbird 0.1 és a Thunderbird 115 között, mind a belső működésben, mind pedig a megjelenésben. De világos, hogy a Thunderbird erős alapokkal indult el. És ma is az egyik legflexibilisebb, testreszabható alkalmazás, amit használhatsz.

Valami más is feltűnik a fenti képernyőképen: az eredeti Thunderbird logó. Messze eltér a mai modern logótól, ez az eredeti logó egyszerűen a Mozilla Phoenix és Firebird logóra festett kék színt:

Visszaemlékezésként a Thunderbird 0.1 verziójának kiadási megjegyzései „Minden újdonság”

2003-ban, sok olyan dolog, amit most már természetesnek veszünk a Thunderbirdnél, valójában forradalmi volt. Olyan dolgok, mint a felhasználói felület kiterjesztései a funkcionalitás bővítéséhez, és a felhasználó által módosítható témák, előrelátó ötletek voltak. A történelmi háttérértékelés érdekében itt vannak a Thunderbird 0.1 verziójának kiadási jegyzetei:

  • Testreszabható eszköztárak és levelezés 3 ablak: Az eszköztárak testreszabhatóak úgy, ahogyan Ön szeretné. Válassza a Nézet / Eszköztárak / Testreszabás lehetőséget bármelyik ablakban. A Mozilla Thunderbird támogatja az új függőleges 3 ablakos konfigurációt (Eszközök / Beállítások / Általános), így még több lehetősége van arra, hogy hogyan szeretné megtekinteni az e-maileit.
  • Kiterjesztések: Az UI-kiterjesztések hozzáadhatók a Mozilla Thunderbirdhöz, hogy testreszabja az élményét olyan specifikus funkciókkal és fejlesztésekkel, amire szüksége van. A kiterjesztések lehetővé teszik, hogy olyan funkciókat adjon hozzá, amelyek az Ön igényeire szabottak, például az offline levelezés támogatása. A rendelkezésre álló kiterjesztések teljes listáját itt találja.
  • Kapcsolattartók kezelő: Egy kapcsolattartók oldalsáv a levelezési komponenshez hozzáadja a címjegyzékben lévő kapcsolatok kényelmes hozzáadását az e-mailekhez.
  • Spam mail érzékelés: A Mozilla Mail azonos módszerével az automatikus spam mail érzékelés mellett a Thunderbird megfelelően formázza az HTML-t azon e-mailekben, amelyeket spam-nek jelölnek meg, hogy jobban megvédje a magánszféráját és biztonságot nyújtson a spam-nek jelölt üzenetek megtekintésekor.
  • Új alapértelmezett téma: A Mozilla Thunderbird 0.1 friss és vonzó témával rendelkezik, amely az elképesztő Qute témán alapul, amelyet Arvid Axelsson készített. Ez ugyanaz a téma, amelyet a Mozilla Firebird is használ, így a Thunderbird hasonló megjelenést és érzést kap. A Thunderbird támogatja a letölthető témák növekvő számát is, amelyek megváltoztatják a kliens megjelenését.
  • Könnyített felhasználói felület és egyszerűsített beállítások.
  • Integrált helyesírás-ellenőrző.