Hamarosan itt a Supernova!

kami911 képe

Örömmel jelentjük, hogy hamarosan megjelenik a Supernova a Thunderbird számára! Ez egy izgalmas és várt frissítés, amely sok érdekes újdonságot és fejlesztést hoz a Thunderbird felhasználóinak.

A Supernova egy új verziója a Thunderbirdnek, amely számos új funkcióval és felhasználói élménnyel bővíti az e-mailkliens lehetőségeit. Az új verzióban bemutatkozik az egyesített eszköztár, amely dinamikusan adaptálja az elérhető lehetőségeket a jelenleg aktív fül vagy tér alapján. Ezáltal még hatékonyabban tudod irányítani a Thunderbirdet és a munkafolyamataidat.

Végre sikerült a projektet ismét növekedési pályára állítani, aminek a következő lépcsőfoka a hamarosan megjelenő végleges Thunderbird 115 verziója. A Thunderbird végleges verziója is tartalmazza a „Supernova” felhasználói felületet (UI), új funkciókat, amelyek frissített felhasználói felületet biztosítanak, modernebbek, testreszabhatóbbak és a kód könnyebben karbantartható és fejleszthető.

Egyesített eszköztár

A Supernova egyetlen dinamikus eszköztárat tartalmaz, amely gyakran használt és jelenleg elérhető helyi lehetőségeket mutat a jelenleg aktív lapon vagy területen. Teljes irányítást gyakorolhatsz azzal, hogy testreszabod az eszköztárat és az ablak elrendezését, hogy tökéletesen illeszkedjen a munkafolyamatodhoz.

Az új Egyesített eszköztár

Gyönyörű ikonográfia

A Supernova több, mint egyszerűen frissített grafikákat tartalmaz, gyönyörű ikonokat is bevezet a Thunderbird számára egyedi, következetes vizuális stílussal. Az új kinézet élesek és pixeles pontosak maradnak bármilyen képernyőn. A továbbfejlesztett ikonok

Egyszerű sűrűségbeállítás

Ha több több monitorral és kijelzőfelbontással dolgozol, akkor bizonyára értékelni fogod, hogy a Supernova lehetővé teszi a tökéletes sűrűség és betűméret beállítását az alkalmazás teljes területére egyetlen kattintással az alkalmazásmenüből.

Alapértelmezett sűrűség ikonja

Egy példa a laza sűrűségre

Intuitív alkalmazásmenü

Az új Alkalmazásmenü (≡) a Supernovában most már billentyűzetről is elérhető, és gyorsabb, könnyebb navigációt biztosít. Kevesebb almenü, állandó globális lehetőségek és következetes ikonográfia kombinációja egy sokkal intuitívabb élményt nyújt.

Az új Alkalmazásmenü

Új és rendezhető mappamódok

A Supernova több kontrollt biztosít a rendezhető mappamódok bevezetésével. Az összes címkét megjelenítheted a mappaablakban, be- és kikapcsolhatod a helyi mappákat, vagy kedvenc mappamód-szekcióidat egyszerűen fel- és lemozgathatod egyetlen kattintással. Kevesebb görgetés, nagyobb termelékenység.

Figyelemfelkeltő címke nézet

A címkék ismerősek és erőteljes részét képezik munkafolyamatodnak, ezért a Supernova egy figyelemfelkeltő "Címkék" nézetet ad a mappaablakhoz. Gyorsan ugorhatsz a saját, színekkel kódolt címkék kategóriáidhoz, hogy még gyorsabban megtaláld és szűrd a üzeneteidet.

Az új és javított mappaablak

Megújult kártyanézet

A Supernova új Kártyanézetet kínál, ami a jól ismert függőleges elrendezésű Üzenetlista verziója, tökéletes azoknak, akik a modern webmailhez vannak szokva. A kártyanézet mobilfelületet utánoz többsoros támogatással, kényelmesebb megjelenést nyújtva, hogy csökkentse a kognitív terhet. Egy üzenet példája kártyanézetben Egy csillagköd Fejlettebb címjegyzék

A Supernova folytatja a modernizált címjegyzék fejlesztését, amelyet a Thunderbird 102-ben vezetett be. Élvezni fogod az új táblázatos nézetet, a javított szerkesztési nézetet, a törlés gombokat és az egyszerűbb hozzáférést.

Az új és javított címjegyzék szerkesztő ablaka

Bővített hozzáférhetőség

Mindeközben a Supernova jelentősen javítja a Thunderbird billentyűzetes navigációját és a képernyőolvasók hozzáférhetőségét az egész alkalmazásban. Nagymértékben bővítettük a levelezés tartalmának és gombjainak navigálásának képességét a TAB és nyilak használatával.

Fejlettebb naptártervezés

A Thunderbird naptárának modernizálására és fejlesztésére irányuló folyamatos erőfeszítés részeként a Supernova új „mini-hónap” elrendezést vezet be, javításokat a nap, hét, hónap rácsnézetben, kellemes színvilágot és számos egyéb apró változást.

Az új és javított naptár

OpenPGP

A Thunderbird 115 verziója továbbfejlesztett OpenPGP megvalósítással érkezik, amely most lehetővé teszi a felhasználó által meghatározott OpenPGP jelszavak használatát, alapértelmezés szerint lehetővé teszi az OpenPGP üzenetek aláírását és titkosítását egyidejűleg, valamint lehetővé teszi az OpenPGP kulcskezelő helyi menüjének megnyitását billentyűparancsok segítségével.

Ezenkívül ez a kiadás lehetővé teszi az OpenPGP nyilvános kulcsok feltöltését VKS és HKP kulcskezelő szerverekre, megjeleníti az OpenPGP aláírás dátumát az aláírt üzeneteknél, lehetővé teszi az OpenPGP jelölt kulcsok felfedezését és importálását a GnuPG kulcsfájlokból, valamint hozzáadja az ".asc" fájlkiterjesztést az OpenPGP aláírásfájlokhoz.

A Thunderbird 115 emellett támogatja azokat a HKP kulcskezelő szervereket, amelyek egy e-mail címhez egy kulcsot adnak vissza, értesíti a felhasználókat, ha egy e-mail beágyazott titkosítást tartalmaz, és lehetővé teszi a üzenet minden titkosított részének megtekintését. Lehetőséget biztosít az UI-n keresztül az adott titkosítás engedélyezésére vagy letiltására, valamint az OpenPGP kulcskezelő párbeszédpanel megnyitására a parancssorból (CLI).

Még több újdonság várható!

A Supernova folyamatosan fejlődik. A következő év során számos javítást hozunk az meglévő Supernova funkciókhoz, és új funkciókat vezetünk be. Frissíts a 115. verzióra és élvezd a Thunderbird jövőjét!

Letöltés

Az új verzió egyelőre a Mozilla letöltési szolgáltatásán keresztül tölthető le. Hivatalos bejelentés, hamarosan.

Letöltés

A legújabb Thunderbird, továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre egyelőre a Mozilla letöltési szolgáltatásán keresztül tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió részletes fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni. A végleges verzió jellemzői és fontos tudnivalók:

  • A Beta telepítése felváltja a jelenleg telepített programot, hacsak nem használja a Hogyan telepítsük és futtassuk a Beta programot című fejezetben található utasításokat. Így telepítheti a Thunderbird Beta-t a meglévő Thunderbird mellé, de alapértelmezés szerint a meglévő Thunderbird levelező le lesz cserélve.
  • A Thunderbird adatprofilok védelme érdekében készítsen rendszeres biztonsági mentéseket.
  • Az új funkciók befejezetlen állapotban lehetnek, mivel egyesek hosszabb idő alatt készülnek el és csiszolódnak. A béta fórumon további információkat kaphat a funkciók fejlődéséről.
  • Előfordulhatnak hibák. A nagy hatású hibák, beleértve az adatvesztést is, nagyon ritkák, de előfordulhatnak. Védekezzen biztonsági mentésekkel. Az alacsony hatású hibák nem biztos, hogy gyorsan kijavításra kerülnek, mivel a javításokat a hatás alapján rangsorolják.
  • Havonta hét frissítéssel számoljon, havonta egy nagyobb frissítéssel és több kisebb frissítéssel. A frissítések ilyen gyakorisága lehetővé teszi a gyors javításokat.

Mi történt a Thunderbird levelező-klienssel?

2023-ban a Thunderbird újraértelmezte magát a „Supernova” kiadással, amely modernizált felületet és vadonatúj funkciókat hoz, mint amilyen a Firefox Sync támogatás bevezetése. Az egyik legfontosabb fejlesztés, amire számíthat, a naptár felhasználói felületének átalakítása. A fejlesztők nagyon izgatottak a 2023-es kiadással kapcsolatban, és alig várják, hogy kiadhassák. A Thunderbird 115 számos jelentős új funkciót tartalmaz a globális felhasználói közösség számára. Érdemes még megemlíteni, hogy gyorsan bővült a csapatuk, már 24 ember dolgozik a projekten, így a kedvenc e-mail kliens fejlesztési üteme is növekedett. Egészen közel van a nagyobb mérföldkövet jelentő Thunderbird 115-ben (kódnevén „Supernova”) megjelenő teljesen modernizált UI/UX, egészen az olyan apróbb részletekig, mint az új ikonografika, az elegáns új címjegyzékfunkciók és az importálás, illetve exportálás varázsló. A Thunderbird nem csak fennmarad, hanem virágzik is az önök nagylelkű adományainak köszönhetően. Minden összeg, legyen az kicsi vagy nagy, sokat számít. Kérjük, fontolja meg, az adományozást a projekt számára. Nagyra értékeljük a támogatását! Kövesse a részleteket a Thunderbird béta topicbox csoportban.

Thunderbird Supernova naptár: Havi, heti, napi nézetek

Az első dolog, ami feltűnhet, hogy a szombat és a vasárnap csak részben látható. A hétvégék vizuálisan összecsukhatók, hogy helyet takarítson meg. De meghatározhatja, hogy mi a hétvégéje, és helyette összecsukhatja ezeket a napokat.

Az üres eszköztárban a naptár tetején majd elérhetővé teszi az összes naptári műveletet kontextustól függően. Az eszköztár természetesen testreszabható lesz. A rugalmasság és a testreszabhatóság az, amit a felhasználók a Thunderbirdtől elvárnak, és ezt továbbra is biztosítani fogjuk. Ha már a testreszabásnál tartunk, a naptár vizuális testreszabási lehetőségei egy felugró menüben lesznek elérhetőek. Néhány (de nem az összes) lehetőség, amit itt láthat:

Rendszerkövetelmények

  • Linux: GTK+ 3.14 vagy újabb verzió
  • Windows: Windows 7 vagy újabb verzió
  • Mac: macOS 10.12 vagy újabb verzió

Mindenki számára, aki a stabil verziót élvezi, 2023. nyarán számíthatnak az új verzióra.

Újdonságok

  • Mostantól támogatott a felhasználó által meghatározott OpenPGP jelszavak használata.
  • Hozzáadva lehetőség a címkék megjelenítésére a mappapanelek menüben.
  • „Mozgatás ide” és „Másolás ide” funkciók hozzáadva a mappa kontextusmenüjéhez.
  • A Gyors szűrő gombok most könnyebben elérhetők billentyűzetes navigációval.
  • Új ikon hozzáadva a kijelző beállításokhoz.

Változások

  • Az OpenPGP üzenetek most alapértelmezetten egyesített aláírás és titkosítás használatával történnek.
  • Frissített ikonok a „Naptár”, az „Új feladatok” és a „Szerkesztés” lapokhoz.

Javítások

  • A tárgyvonalon kívül húzott elemek eltávolítása az Egységes Eszköztárból most intuitívabban működik.
  • Dupla kattintás a piszkozat üzeneteken a globális keresésben nem nyitotta meg a szerkesztési ablakot.
  • Helytelen kontextusmenü jelenik meg, amikor a levéllista oszlopfejlésein jobb gombbal kattintunk.
  • A kiválasztott üzenetekre való jobb gombbal kattintás nem működött a levéllistában.
  • Idegen üzenetből idéződött a kijelölt szöveg, amikor válaszoltunk egy másik üzenetre a kontextusmenü segítségével.
  • Az Üzenetolvasó néha nem tükrözte helyesen a kiválasztott/ki nem választott üzeneteket a "Csoportosítva rendezve" használatakor.
  • Az Unicode karakterkészlet információja nem szerepelt az üzenet fejlécében, amikor üzenetet szerkesztettünk "Továbbítás" vagy "Új üzenet szerkesztése" módban.
  • Beágyazott képek most már tartalmazzák a fájlnévét és kiterjesztését a fejlécben, ha az nincs megadva.
  • Az "Áthelyezés ide" gomb az Egységes Eszköztáron mindkiválasztott üzenetet, mind a kiválasztott üzenet mellett található üzenetet áthelyezte a választott mappába.
  • Az egységes eszköztáron nem működött a húzás és ejtés a mellékleteknél a macOS Finderbe.
  • A kontextusmenü nem nyitható meg a OpenPGP kulcskezelőben billentyűzet segítségével.
  • A felhasználó nyilvános titkosítási kulcsa bizonyos körülmények között nem került elküldésre az autocrypt fejlécben.
  • A "Jelszó" fül helytelenül jelent meg a Kulcskezelőben a nyilvános kulcsok esetén.
  • Az IMAP üzenetek törlésre jelölve "Üzenet törlése" helyett "Üzenet visszaállítása" jelent meg a kontextusmenüben.
  • Newsgroupok nem voltak átrendezhetők húzással és dobással.
  • A "Blog & News Feed" fiók frissítéseinek szüneteltetése nem halványította el a fiók nevét a Thunderbird újraindítása után.
  • Az "Addon telepítése" link nem működött az installációs megerősítő felugró ablakban.
  • Bizonyos körülmények között többszöröződtek a Matrix ügyfelek, ami duplikált üzenetekhez vezetett ugyanazon fiók alatt.
  • A naptár időpontjelzője egyre inkább elcsúszott a jelenlegi idő előtt, amikor a naptártabon maradtunk anélkül, hogy más lapokra váltanánk.
  • A naptár meghívójában a "Részletek..." gombra kattintva nem jelenítette meg a részleteket.
  • Az értesítések, amelyek nincsenek fókuszban, helytelenül mozgathatják a fókuszt az UI-n belül, amikor a Thunderbirdot billentyűzettel navigáljuk.
  • Az üzenetlista helytelenül jelent meg "fáktörzs nézet"-ként a képernyőolvasóknak, amikor a beszélő üzemmódot használták.
  • Különböző vizuális és felhasználói élménybeli javítások.

Ezek a változások és javítások részei a Thunderbird 115 béta 1 verziójának, amelyet további fejlesztések előznek meg, hogy még jobb felhasználói élményt nyújtsanak a Thunderbird felhasználóinak.

Rendszerkövetelmények

Windows

  • Windows 7
  • Windows 8
  • Windows 10
  • Windows 11

Windows - ajánlott hardver

  • Pentium 4 vagy újabb, SSE2-t támogató processzor
  • 1 GB RAM, illetve 2 GB RAM a 64 bites verzióhoz
  • 200 MB hely a merevlemezen
    • további merevlemezterület a levelek tárolásához

Mac

  • macOS 10.12
  • macOS 10.13
  • macOS 10.14
  • macOS 10.15

Ajánlott hardver

  • Intel x86-os processzorral rendelkező Mac számítógép
  • 512 MB RAM
  • 200 MB hely a merevlemezen
    • további merevlemezterület a levelek tárolásához

GNU/Linux

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a GNU/Linux disztribútorok az Ön disztribúciójához olyan csomagokat is biztosíthatnak, amelyek eltérő követelményekkel rendelkeznek.

  • A Thunderbird egyáltalán nem fog futni a következő könyvtárak vagy csomagok nélkül:
    • glibc 2.17 vagy magasabb
    • GTK+ 3.14 vagy magasabb verziószám
    • libstdc++ 4.8.1 vagy újabb verzió
    • X.Org 1.0 vagy magasabb verziószám (ajánlott az 1.7 vagy magasabb verziószám)
  • Az optimális működés érdekében a következő könyvtárakat vagy csomagokat ajánljuk:
    • DBus 1.0 vagy magasabb verzió
    • GNOME 2.16 vagy magasabb verzió
    • libxtst 1.2.3 vagy újabb verzió
    • NetworkManager 0.7 vagy magasabb verzió
    • PulseAudio