Hatodik alkalommal kapott komoly frissítést az Ubuntu 20.04 LTS

kami911 képe

Az Ubuntu csapat örömmel jelenti be az Ubuntu 20.04.6 LTS (Long-Term Support) kiadását az asztali, a szerver és a felhő termékekhez, valamint az Ubuntu más, hosszú távú támogatással rendelkező változatait. A korábbi LTS-sorozatokhoz hasonlóan a 20.04.6 is tartalmaz Hardware Enablement (HWE) frissítést az újabb hardvereken való használathoz. Ez a támogatás minden architektúrán elérhető. Az Ubuntu Server alapértelmezés szerint a GA rendszermagot telepíti; azonban lehet HWE rendszermagot választhat a telepítő bootloaderéből.

Szokás szerint ez a pontkiadás számos frissítést tartalmaz, és frissített telepítő médiát biztosítunk, hogy kevesebb frissítésre legyen szükség a kell letölteni a telepítés után. Ezek közé tartoznak a biztonsági frissítések és
más, nagy hatású hibák javításait, a hangsúlyt a következőre helyezve stabilitás és az Ubuntu 20.04 LTS-szel való kompatibilitás fenntartására.

Kiemelkedő újítás az amd64 telepítő számára történt biztonsági javítás, ami megoldja a Secure Boot problémát:

  • Az előző kiadásoktól eltérően a 20.04.6 kapott frissítéseket az amd64 telepítő médián, az elmúlt időszakban történt kulcsvisszavonások után, ezek a frissítések lehetővé teszik a Secure Boot engedélyezett rendszereken történő használatukat.

A frissítő kiadás több biztonsági frissítést és visszafelé kompatibilitást is tartalmaz az Ubuntu 22.04 LTS verzióval. Az "Szoftverek és frissítések" alkalmazás frissítve lett, hogy az Ubuntu Pro lehetőséget kínáljon a Livepatch helyett.

További változások közé tartozik a Lenovo ThinkCentre M70t/M80t Gen 3, Lenovo ThinkPad P14s/T14 Gen 2a, Lenovo ThinkPad T14s/X13 Gen 2a és további eszközök támogatásának javítása érdekében hozzáadott meta csomagok (oem-sutton.newell-caesarea-meta, oem-sutton.newell-aerwyna-meta, oem-sutton.newell-aethelberht-meta, oem-sutton.newell-cahya-meta, oem-sutton.newell-caia-meta, oem-sutton.newell-cai-meta, oem-sutton.simon-cais-meta, oem-sutton.newell-abdiel-meta ). Javították a lassú frissítési sebességet az AMD GPU képernyő kimenetével fordított prime módban, és hozzáadták az AD SYStem integrációhoz szükséges GSettings energiakezelési kulcsokat.

Az samba interoperabilitás javítása a Windows 22H2 klienssel, az RSA kulcs használatának javítása FIPS módban és az nvidia-515 nyílt kernelmodulhoz és illesztőprogramhoz való támogatás hozzáadása is fontos újdonság. Emellett az EM120/160 firmware frissítéséhez támogatást adtak hozzá, és az sdio firmware-t is hozzáadták a qca9377 wifi modulhoz.

Az Ubuntu 20.04.6 újításai és javításai fontosak lehetnek az Ubuntu használók számára, különösen azoknak, akiknek problémáik voltak a Secure Boot engedélyezésével. A frissítő kiadás megtalálható az Ubuntu hivatalos weboldalán, és azonban érdemes frissíteni, hogy élvezhessük az új funkciók és a javított biztonsági réseket.

Az Ubuntu mellett a:

  • Kubuntu 20.04.6 LTS,
  • Ubuntu Budgie 20.04.6 LTS,
  • Ubuntu MATE 20.04.6 LTS,
  • Lubuntu 20.04.6 LTS,
  • Ubuntu Kylin 20.04.6 LTS,
  • Ubuntu Studio 20.04.6 LTS,
  • Xubuntu 20.04.6 LTS szintén elérhetővé váltak.

További részletek a kiadási jegyzetekben lehet olvasni, a 20.04.6 verzióról pedig itt található meg minden információ.

Letöltés

Letölthető a szokásos helyről: https://ubuntu.com/download