A KDE Frameworks 5.103 jobban kezeli a Flatpak alkalmazásokat és a vágólapot is

kami911 képe

A KDE Projekt kiadta a KDE Frameworks 5.103.0 verzióját: Az szabad szoftverként elérhető programkönyvtárak gyűjteményének új verzióban továbbfejlesztett Flatpak alkalmazás támogatással rendelkezik. A KDE Frameworks 5.103 frissítése azon felül, hogy javítja az alap funkciókat, további újításokat is tartalmaz.

A KDE fejlesztői azon dolgoztak, hogy az új verzióban javítsák a Flatpak alkalmazások támogatását. Egy korábbi hibát sikerült orvosolniuk, ami miatt a rendszer az alkalmazások telepítése vagy frissítése közben lefagyhatott, különösen a Btrfs fájlrendszer használata esetén.

A Plasma Wayland session is javult a KDE Frameworks 5.103 verzióban. Számos olyan hibát sikerült orvosolniuk, amelyek a vágólap használatával voltak kapcsolatosak. Emellett a Spectacle képernyőmentés utáni "Másolás a vágólapra" funkciója is helyesen működik a Plasma Wayland esetén.

Az új verzió bevezet egy hibaüzenetet is, amely akkor jelenik meg, ha egy parancssoros program nincs telepítve, vagy nem található a rendszeren. A Kirigami alapú alkalmazásokban az alapértelmezett lista elemekhez hozzáadott egy feliratot, amely megjeleníti a teljes szöveget, ha az rövidített. A QtWidgets-alapú KDE alkalmazásokban javították a feliratokat, amelyek már nem jelenítik meg kétszer ugyanazt a szöveget.

A QtQuick-alapú alkalmazásokban a KDE Frameworks 5.103 javította a keretezett nézetek kerekített sarkainak megjelenítési hibáit, javította a görgetést a görgetősáv használatakor, és javított egyéb hibákat a görgetősávokkal kapcsolatban. Az új verzióban már nem lehet olyan elemeket húzni, amelyek nem húzhatóak az elrendezésben.

Az új verzióban a Plasma Panel widgetek felugró ablakának elhelyezkedése is javult, ami korábban nem megfelelően középre igazította azokat a többmonitoros beállításoknál, vagy amikor a panel nem volt maximálva. További javításokat eszközöltek a Plasma Panel és a System Tray ikonoknál, különösen a Qt 6 alkalmazásoknál, valamint a Kirigami-alapú alkalmazások oldalcímeinél.

Az új verzióban számos hibajavítást eszközöltek a KDE Frameworks keretrendszer különböző részein. Az új funkciók mellett az előző verziókban lévő hibák és problémák javítására is nagy hangsúlyt fektettek.

A KDE Frameworks az egyik legnépszerűbb open-source keretrendszer, amelyet sokan használnak azért, mert a használatával a fejlesztők sok időt és energiát takaríthatnak meg. Az új verzióban javult a rendszer stabilitása és megbízhatósága, és az új funkciók segítenek a felhasználóknak még jobban kihasználni a keretrendszer lehetőségeit.

Összességében az új verzióban számos fontos funkció és hibajavítás található, amelyek segítenek javítani a KDE Frameworks rendszerét, és javítják a felhasználói élményt. A KDE Frameworks 5.103 tehát egy erős frissítés, amely tovább javítja a rendszer stabilitását és megbízhatóságát, és új funkciókkal bővíti a keretrendszer lehetőségeit.

A KDE Frameworks 5.103-as kiadása több mint 200 kisebb változtatást tartalmaz, ezért a teljes változtatásnaplót érdemes tanulmányozni. A forráskód letölthető a git tárolóból, a projekt jövőbeli terveit és egyéb információkat megismerheti a wiki oldalon.

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.