Csak egyedi letöltésre érkezett meg a Thunderbird 102.7!

kami911 képe

Bár a hét közepén azt írtuk, hogy „a Mozilla Thunderbird hetedik karbantartó kiadása 102.7.0 verziója megjelent, amely fontos változást hoz az OAuth2 hitelesítés kezelésében a Microsoft fiókokkal.” - Ez azonban mégsem történt meg. Illetve nem teljesen. Az új verzió már kézi letöltésre és a csomagtárolókból elérhető, de várhatóan jövő héten jelenik meg majd, a 102.7.1-es verziószámmal és hozza hibamentesen a lent részletezett funkciót, amelyben a fejlesztők hibát találtak - és ezért lett elhalasztva a teljes kiadás, és kerül kiadásra egy újabb frissítésű verzió.

Alapvető változtatások

A Microsoft kiadói ellenőrzésének elvárásainak megfelelni vágyó Thunderbird projekt kénytelen új Azure alkalmazást és alkalmazási azonosítót használni. Azonban ha a fiókot úgy állítottak be, hogy az adminisztrátorok jóváhagyása szükséges az e-mailhez hozzáférést kérő alkalmazások esetén, akkor erre a Thunderbird figyelmezteti majd.

Ha a bejelentkezési folyamat során „Adminisztrátor jóváhagyása szükséges” felirat jelenik meg, kérjük, lépjen kapcsolatba az IT adminisztrátorral, hogy jóváhagyja a Mozilla Thunderbird számára használt client ID-t:

(9e5f94bc-e8a4-4e73-b8be-63364c29d753)

- amely korábban az adminisztrátorok számára „Mzla Technologies Corporation” néven jelent meg.

A következő engedélyek szükségesek a Thunderbird futtatásához:

 • IMAP.AccessAsUser.All (IMAP segítségével olvasási és írási hozzáférés a postaládákhoz)
 • POP.AccessAsUser.All (POP segítségével olvasási és írási hozzáférés a postaládákhoz)
 • SMTP.Send (E-mailek küldése a postaládákból SMTP AUTH segítségével)
 • offline_access

Megjegyzés: a változás korábban a Thunderbird bétában volt bevezetve, de a Thunderbird 102.7.0 verziója ezt a változást vezeti be a stabil ESR kiadáskban.

Hibaelhárítási tanácsok: hitelesítési hiba

A frissítés után, amikor az Office 365 fiók újrahitelesítését kéri a Thunderbird, néhány felhasználó hitelesítési hibával találkozik a bejelentkezési folyamat után. A fejlesztőknek tudomásuk van erről a problémáról, és már rendelkeznek egy belső verzióval, amely megoldja ezt a problémát. Hamarosan kiadnak egy javító csomagot, és frissítik az elérhető dokumentációt.

További újdonságok

A Thunderbird újdonságai közé tartozik az OAuth2 támogatás a Fastmail számára, az HKP kulcskiszolgálók támogatása, melyek egy kulcsot rendelnek egy-egy egy e-mail címhez, az RNP könyvtár OpenSSL programkönyvtárral való építésének lehetősége. Újdonságok továbbá figyelmeztetések a felhasználó számára, ha az RNP könyvtár elavult vagy hiányzik, javított hibák, mint például a túl sok mappának az induláskor történő megnyitása miatt elveszett MSF fájlok, az offline mód miatt a POP3 szerver kapcsolatának bezárása, a helyileg szinkronizált üzenetek maradása a szerveren, a helyi mappák közötti másolás miatt "Another Operation is using the folder" hiba a Windows 7-en, a helytelen formázású e-mail címek engedélyezése. Emellett javították még azt, amikor a távoli tartalmak nem töltődtek be a felhasználó által meghatározott aláírásokban, az emojik helytelen megjelenítését, lassú S/MIME tanúsítvány ellenőrzés, az OpenPGP kulcs importja hibát okozott Unicode karakterekkel rendelkező megjegyzésekkel, a szerver keresése csak azokat az állományokat adta vissza, amelyek már letöltésre kerültek, a személyazonosság párbeszédpanel üres volt néhány kisebb képernyőn, a Thunderbird nem tudta importálni az "r\r\n" sortörésekkel rendelkező vCards-ot, a CardDAV felfedezés most a Google MX rekordjai alapján alőre megadott helyet használ, és a start oldal megjelenik az alapértelmezett webböngészőben, nem pedig a Thunderbird fülben.

Amennyiben szeretné közelről követni a Thunderbird levelezőkliens fejlődését, próbálja ki a béta Thunderbird-öt és tekintse meg annak újdonságait.

Új címjegyzék: Kapcsolatai komoly figyelmet kapnak

A Thunderbird 102 egyik legfontosabb funkciója az új címjegyzék, amely az első lépés a Thunderbird UX/UI új, modernizált irányába. Az újratervezett címjegyzék letisztult vizuális megjelenítést és számos új információs mezőt kínál, hogy jobban koncentrálhasson arra, hogy kivel kommunikál. Emellett kompatibilis a vCard specifikációkkal, a kapcsolatok mentésének iparági szabványával. Ha az alkalmazás (például a Google Contacts) vagy az eszköz (például egy Android okostelefon) képes a meglévő névjegyeket vCard formátumba exportálni, a Thunderbird könnyedén importálni tudja őket. Végül az új címjegyzék egyablakos indítótárként szolgál az üzenetküldéshez vagy az események létrehozásához minden egyes kapcsolatával.

Új Spaces eszköztár: Gyorsabban elvégezni

A Thunderbird mostantól egy központi Spaces eszköztárral rendelkezik, amellyel gyorsan és egyszerűen elérheti a legfontosabb tevékenységeit az alkalmazáson belül: Egyetlen kattintással navigálhat a Mail, a Címjegyzék, a Naptár, a Feladatok, a Chat és a telepített bővítmények között. Ha pedig úgy érzi, hogy a Thunderbird-öt a személyes preferenciáihoz szeretné igazítani, akkor a Beállítások gombra kattintson! Az új Spaces eszköztár egy egyszerű, kényelmes módja az alkalmazás különböző tevékenységei közötti mozgásnak.

Ha a képernyő területét szeretné megtakarítani, a Spaces eszköztárat el lehet hagyni, és helyette a Thunderbird által kínált különböző tevékenységek között az új, kitűzött Spaces fülön navigálhat. A képen a lapoktól balra, felül. A különböző tevékenységeket bemutató kitűzött Spaces fül, a fülek bal oldalán.

Új importálás/exportálás varázsló: Adatok egyszerű mozgatása

A fiókok és adatok áthelyezése a Thunderbird-be és a Thunderbird-ből is gyerekjáték lesz! Korábban ehhez bővítmények telepítésére és használatára volt szükség, de a Thunderbird csapata örömmel osztja meg, hogy ez mostantól egy alapvető, beépített funkció. A lépésről lépésre haladó varázsló kontextusfüggő, vezetett élményt nyújt a fontos adatok importálásához. Ez azt jelenti, hogy az Outlook-ból, a SeaMonkey-ból vagy egy másik Thunderbird telepítésből való átköltözés egyszerűbb, mint valaha. Egy tündér segíti lépésről-lépésre haladva az Ön számára fontos adatok importálásában. Az eszköz extra óvintézkedéseket is tesz annak érdekében, hogy az importálás után véletlenül se duplikálódjanak adatok a felhasználó profiljában.

Újratervezett üzenetfejléc: Koncentráljon arra, ami számít

A Thunderbird 102 fejlesztésének egyik alapvető filozófiája az volt, hogy kevesebbel többet tegyünk. Mostantól az e-mailek olvasásakor az újratervezett üzenetfejléc lehetővé teszi, hogy arra koncentráljon, ami számít, mivel kiemeli a fontos információkat. Emellett érzékenyebb és könnyebben navigálható. Ráadásul a fontos üzeneteket magából a fejlécből „csillagozhatja”, és naptári eseménnyé vagy feladattá alakíthatja.

Hivatkozás előnézeti lapok

Szeretne megosztani egy linket barátaival vagy kollégáival, de egy kicsit elegánsabban? Az új Link Preview Cards (hivatkozás előnézeti kártyák) pontosan ezt teszi. Amikor beillesztesz egy linket az Levélírás ablakba, az alkalmazás megkérdezi (egy kikapcsolható eszköz segítségével), hogy szeretné-e a hivatkozás gazdag előnézeti képét megjeleníteni. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a címzett egy pillantással lássa, mire kattint, és egy elegáns módja annak, hogy az e-mailek egy kicsit jobban nézzenek ki, ha azt szeretné!

Mátrix Chat támogatás: Decentralizált kommunikáció mindenkinek

A Thunderbird csapata szereti a nyílt forrást és a nyílt szabványokat. Ezért a Thunderbird 102-ben a népszerű, decentralizált csevegőprotokoll, a Matrix out-of-box támogatását találja. A Matrix biztonságos üzenetküldési, VOIP- és adatátviteli funkciókat biztosít, és funkciókészlete gyorsan bővül.

Új ikonok és megjelenés

Fiókbeállítási központ a Thunderbird 102-ben

A korábbi kiadásokban javították az első alkalommal történő fiókbeállításon. E-mail beállításakor a naptárak és címjegyzékek automatikus felderítése nagyon jól működik! A fiókok kezelése és az első beállításon túli további fiókok beállítása azonban lemaradt - eddig. A Thunderbird 102-ben frissítjük az ezzel kapcsolatos felhasználói élményt.

Szeretné használni a Thunderbirdöt e-mail fiók nélkül? Van ilyen, és ezt most sokkal egyszerűbbé vált az Ön számára! A szoftver telepítése után mostantól az alábbi fiókközpontba kerül, ahelyett, hogy új e-mail fiók beállítására kényszerülne. Szabadon konfigurálhatja a Thunderbirdöt az Ön által választott sorrendben, és csak a kiválasztott elemeket.

A jövőbe tekintve

A nagyobb mérföldkövektől kezdve, mint a jövő évi Thunderbird 114-ben (kódnevén „Supernova”) megjelenő teljesen modernizált UI/UX, egészen az olyan apróbb részletekig, mint az új ikonografika, az elegáns új címjegyzékfunkciók és az importálás, illetve exportálás varázsló. A Thunderbird nem csak fennmarad, hanem virágzik is az önök nagylelkű adományainak köszönhetően. Minden összeg, legyen az kicsi vagy nagy, sokat számít.

Kérjük, fontolja meg, az adományozást a projekt számára. Nagyra értékeljük a támogatását!

Rendszerkövetelmények

Windows

 • Windows 7
 • Windows 8
 • Windows 10
 • Windows 11

Windows - ajánlott hardver

 • Pentium 4 vagy újabb, SSE2-t támogató processzor
 • 1 GB RAM, illetve 2 GB RAM a 64 bites verzióhoz
 • 200 MB hely a merevlemezen
  • további merevlemezterület a levelek tárolásához

Mac

 • macOS 10.12
 • macOS 10.13
 • macOS 10.14
 • macOS 10.15
 • macOS 11
 • macOS 12

Ajánlott hardver

 • Intel x86-os processzorral rendelkező Mac számítógép
 • 512 MB RAM
 • 200 MB hely a merevlemezen
  • további merevlemezterület a levelek tárolásához

GNU/Linux

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a GNU/Linux disztribútorok az Ön disztribúciójához olyan csomagokat is biztosíthatnak, amelyek eltérő követelményekkel rendelkeznek.

 • A Thunderbird egyáltalán nem fog futni a következő könyvtárak vagy csomagok nélkül:
  • glibc 2.17 vagy magasabb
  • GTK+ 3.14 vagy magasabb verziószám
  • libstdc++ 4.8.1 vagy újabb verzió
  • X.Org 1.0 vagy magasabb verziószám (ajánlott az 1.7 vagy magasabb verziószám)
 • Az optimális működés érdekében a következő könyvtárakat vagy csomagokat ajánljuk:
  • DBus 1.0 vagy magasabb verzió
  • GNOME 2.16 vagy magasabb verzió
  • libxtst 1.2.3 vagy újabb verzió
  • NetworkManager 0.7 vagy magasabb verzió
  • PulseAudio

Hozzászólások

kimarite képe

OAuth2 hitelesítés kezelés / Microsoft fiók

Tehát, az „újdonság az OAuth2 hitelesítés kezelésében a Microsoft fiókokkal” változás a 102.7.1 verzióban jelenik meg. Amúgy, MS szolgáltatásokkal dolgozni nem kínszenvedés (az állítás nem igaz). ;)
A 102.7.0 megjelent: https://www.thunderbird.net/hu/

( talán földönkívüliek készítik az MS-t ... https://www.youtube.com/watch?v=xmJ-fxdDaRM :)  )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve