A karácsonyi Firefox újdonságai

kami911 képe

Letölthető, többek között magyar nyelven is, a Mozilla Firefox 108-as verziója a nyílt forráskódú, a személyes szférát leginkább védő, a főbb platformokon elérhető webböngészőnek. Ebben a verzióban újdonság, MIDI fájlokat játszhatunk le a Firefox-ban és a MIDI kompatibilis billentyűzetet (zongora, MIDI vezérlő) használhatunk a böngészőben a WebMIDI támagatás révén. A Firefox mostantól támogatja az ICCv4 profilokkal jelölt képek megfelelő színkorrekcióját is, illetve Windows estében bekapcsolható a hatékony üzemmód, amely a Firefox a számítógép akkumulátora és processzora számára kíméletes futtatását tesz lehetővé. A Firefox által futtatott folyamatokat meg lehet tekinteni az about:processes oldalon, amely mostantól a Shift+Esc billentyűkombinációval is elérhető.

Az asztali Firefox böngésző újdonságai

  • A Firefox mostantól támogatja az ICCv4 profilokkal jelölt képek megfelelő színkorrekcióját.
  • A háttérben futó lapokhoz használt folyamatok mostantól a Windows 11 rendszeren hatékonysági üzemmódot használnak az erőforrás-felhasználás korlátozása érdekében.
  • A Shift+Esc billentyűkombinációval mostantól megnyílik a Folyamatkezelő, amely lehetőséget nyújt a túl sok erőforrást használó folyamatok gyors azonosítására.
  • A nem angol karakterek támogatása PDF űrlapok mentésekor és nyomtatásakor.
  • A könyvjelzők eszköztár alapértelmezett „Csak új lapon jelenik meg” állapota helyesen működik üres új lapok esetén. A könyvjelző eszköztár viselkedését a korábbiakhoz hasonlóan az eszköztár helyimenüjével módosíthatja.
  • A Firefox mostantól támogatja a WebMIDI API-t. Ez nem a CANYON.MID fájl lejátszására szolgál. Ezzel szemben a Web MIDI (Musical Instrument Digital Interface) API egy igazán izgalmas kiegészítője a webes platformnak, amely lehetővé teszi, hogy a weboldalak interakcióba lépjenek a MIDI hangszerekkel. Azonban, bár nagyszerű, a legtöbb fejlesztő túl alacsony szintűnek fogja találni az API-t az igényeihez. A WEBMIDI.js célja, hogy a lehető leghatékonyabban kezdhesse el a webalapú MIDI-projektjét.
  • Hozzáadásra került egy új kísérleti mechanizmus az API-k veszélyes képességekhez való hozzáférés ellenőrzésére szolgál.
  • Javították a Firefox fejlesztői a terhelés alatti képkocka ütemezést - ez jelentősen javítva a Firefox böngészőnek a MotionMark tesztprogramban elért pontszámát.

Firefox ESR böngésző újdonságok

A Firefox 108-cal együtt már megjelent a Firefox ESR (Extended Support Release) változata is, amely a hosszabban karbantartott és frissített, nagyvállalati felhasználásra, vagy ritkábban érkező új funkciókra vágyó felhasználók verziója. A Firefox 102-es ESR verziónak mostani már a hatodik frissítése, így a verziószáma 102.6. A Firefox 91 ESR támogatása 2022 szeptember 20-án járt le. A Firefox 108 ESR verziójáról szóló kiadási megjegyzésket itt olvashatja el.

Letölthető innen, de a Firefox 102-es verziót ki kell választani. (Az Firefox ESR 102-es alapverziójáról itt olvashat)

Az előző Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.13.0 verziója támogatása 2022. szeptember 20-án lejárt, a 91.x verzió felhasználóinak a 102-es verzióra való frissítés ajánlott, amit a nem letiltott frissítés esetén a Firefox böngésző is kezdeményezni fog.

Az Firefox for Android böngésző újdonságai

  • A weboldalakat mostantól PDF-fájlként is elmentheti, hogy később kényelmesen hozzáférhessen a Letöltések mappából.
  • A lapok tálcáján mostantól a lapokra hosszan nyomva rendezheti a lapokat.
  • Megnyithatja az összes könyvjelzőt egy mappában a fülek, az új vagy a privát fülek között.
  • Az Android-on futó Firefoxban is javították a fejlesztők a terhelés alatti képkocka ütemezést - ez jelentősen javítva a Firefox böngészőnek a MotionMark tesztprogramban elért pontszámát.
  • A kezdőlapon a Talkback parancsikonok mostantól webes hivatkozásként vannak azonosítva; a privát böngészés kezdőképernyőjén a „További információ” hivatkozásokat cikkként jeleníti meg.
  • A kereső widget 2x1 konfigurációjában a hangalapú keresés ikonja jelenik meg. Korábban ez egyes készülékeken le volt vágva.
  • Az alapértelmezett böngészőalkalmazás Firefox beállításai mostantól helyesen illeszkednek az Android böngésző beállításához.

Az Firefox for iOS böngésző javításai

  • Az iOS-eszközök szinkronizált lapjai nem jelennek meg az asztali számítógépen, miután bejelentkeztek egy másik szinkronizált fiókba az iOS-eszközön.
  • A Firefox összeomlik a keresőmotor ikonok megérintésekor, amelyek a letiltás után is megjelennek.
  • Az alkalmazás ikonjának hosszú lenyomása a könyvjelzőlista tetején lévő könyvjelzőt nyitja meg a legfrissebb könyvjelző helyett.
  • Egy könyvjelző nem törlődik azonnal a Nemrég mentettből, miután törölték a könyvjelzőpanelről.
  • A legfelső fülek és a címsor jelenjen meg, ha az iPad-en egérrel vagy trackpaddal görgetünk a tetejére.
  • A főoldal megnyitása helyett +4 óra inaktivitás után is az utoljára meglátogatott oldal jelenik meg.
  • A háttérképek gyorsabban töltődnek be a rendszerbe való belépéskor és a háttérkép-beállításokban.
  • A felhasználók a Ctrl + F5 billentyűkombináció megnyomásával újratölthetnek egy weboldalt gyorsítótár nélkül a webhely problémáinak elhárításához.

Fejlesztői újdonságok

Letöltés

A Firefox ezen verziójával kapcsolatos teljes változáslista. A Firefox következő – 109-es – verziója, várhatóan 2023. január 17-én jelenik majd meg.

(kép)

Hozzászólások

kimarite képe

letöltés és a GDebi

Ha egy letöltésnél az azonnali megnyitást használom, és a "/tmp" rendszerkönyvtárat állítom be, akkor a GDebi csomagkezelő összecsuklik, nem működik. Valamillyen jogosultság, policy beállítás probléma lehet. Ilyen volt már, javították. Volt egy javítás előtti, áthidaló megoldás is, de az nem működik most. Persze, a teszt alany Debian 11, de más rendszeren is előfordulhat, ha ez a könyvtár van beállítva átmeneti tárnak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve