Megjelent a KDE Plasma 5.26.4-es, negyedik hibajavító verziója

kami911 képe

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.26.4 kiadását, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült hatékony és modern asztali környezet következő nagyobb verziójának negyedik hibajavító kiadása. Ebben a verzióban X11 munkameneteken javítottak a fejlesztők.

Újdonságok

A KDE Project ma kiadta a KDE Plasma 5.26.4-es verzióját, amely a negyedik karbantartási frissítés a legújabb KDE Plasma 5.26-os asztali környezet sorozathoz, amely több hibát orvosol és a meglévő funkciókat csiszolja.

A KDE Plasma 5.26.4 három héttel a KDE Plasma 5.26.3 frissítés után érkezik, és tovább javítja a Plasma Wayland munkamenetet két összeomlás javításával:

  • az egyik a külső képernyő leválasztása után az érintőképernyő megérintésekor,
  • a másik pedig a kurzornak a Plasma panel fölé történő mozgatásakor lépett fel.

A Plasma X11 munkamenet is javult azok számára, akik nem akarnak vagy nem tudnak Wayland-et használni. Ez a kiadás orvosol egy olyan problémát, amely a kompozitálás kikapcsolásakor üres területek megjelenését okozta a Plasma panelek körül.

A KDE Plasma 5.26.4 javítja a Plasma értesítéseket is, így azok már nem jelennek meg megfelelően kinéző éles felső sarkokkal, javítja a többmonitoros konfigurációk támogatását azáltal, hogy a függőlegesen elhelyezett monitorok már nem fedik egymást egy pixellel, és javítja a képernyő ujjlenyomattal történő feloldását, amely most már azonnal működik anélkül, hogy a „Feloldás” gombra is rá kellene kattintani.

Ezen felül ez az új KDE Plasma 5.26-os frissítő kiadása sokkal jobban láthatóvá teszi a Plasma Discover feladatmegoldási lapjának folyamat előrehaladási sávjait, javítja a Plasma Media Player widget médialejátszó látható ikonjának villogását, amikor sávot váltunk, valamint frissíti a Kickoff alkalmazás menüjét, hogy a kategóriák oldalsávjában az alapértelmezett listaelemméret használatakor már ne jelenjenek meg nagyon nagy ikonok az alkalmazásoknál.

Szintén javítva van ebben a kiadásban az indítási hang, az utolsó háttérkép mentésének lehetősége diavetítés módban, a MAC-cím a vezetékes kapcsolatokhoz a Plasma NetworkManagerben (plasma-nm).

A Plasma Mobile-on javult a Rácsnézet görgetési teljesítménye, fejlődött a screencasting, a jobbról jobbra snapping a KScreen-ben, az időjárás applet rendszertálca-felismerése. Mindezek mellett a fejlesztők beállították Aura Browser app kategóriákat a .desktop fájlban.

A KDE Plasma 5.26 asztali környezet negyedik frissítő kiadása 60 változtatást tartalmaz, ezért a teljes változásnaplóban további olvasnivalót és technikai részleteket talál.

Elérhetőség

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

A KDE egy nemzetközi technológiai csapat, amely ingyenes és nyílt forráskódú szoftvereket készít asztali és hordozható számítógépekhez. A KDE termékei között megtalálható egy modern asztali rendszer Linux és UNIX platformokra, átfogó irodai termelékenységi és groupware csomagok, valamint több száz szoftvercím számos kategóriában, beleértve az internet- és webes alkalmazásokat, a multimédiát, a szórakoztatást, az oktatást, a grafikát és a szoftverfejlesztést. A KDE szoftvereket több mint 60 nyelvre fordítják le, és a könnyű használat és a modern hozzáférhetőség elveit szem előtt tartva készültek. A KDE teljes funkcionalitású alkalmazásai natívan futnak Linux-on, BSD-n, Windows-on és macOS-en.

(forrás, forrás)