Megjelent a KDE Plasma 5.26-os verziója

kami911 képe

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.26 kiadását, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült hatékony és modern asztali környezet következő darabja, amely új és finomított widgetekkel érkezik, ugrásszerűen javítja az asztali élményt

Újdonságok

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.26 kiadását és általános elérhetőségét, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült népszerű grafikus asztali környezet legújabb stabil változata.

A négy hónapig készülő KDE Plasma 5.26 asztali környezet sorozat olyan izgalmas újdonságokat mutat be, mint a Plasma Bigscreen nevű új, okostévékhez készült felhasználói felület és a hozzá fejlesztett vadonatúj Aura Browser webböngésző. A motorháztető alatt a Plasma Bigscreen is a Wayland tetején fut. A Plasma Wayland munkamenetnek mostantól a HiDPI kijelzőkön is jobban kell működnie az alkalmazások skálázásának két módszerével, amelyek mostantól sokkal jobban néznek ki, mint korábban.

Widgetek

Addonok, widgetek, plazmoidok... Mind ugyanazt jelentik. Az óra és a naptár a panelen, az értesítések, a KDE Connect monitor, a hangerőszabályzó; ezek mind widgetek, és mind hozzáadhatók máshová, áthelyezhetők, eltávolíthatók és - igazi Plazma-módra - a legmesszebbmenőkig módosíthatók. Az asztalon lebegő widgeteket bármikor átméretezheti, sőt el is forgathatja.
Próbálja ki: kattintson és tartsa lenyomva az asztalon lévő bármelyik widget-en, és a vezérlőelemek megjelennek. A fogantyúkat áthúzva átméretezheti a méretváltoztatáshoz, fogja meg és húzza a sávot az elforgatáshoz.

Most már a panelen lévő widgeteket is átméretezhetőkké váltak. Kattintson például a digitális órára, a kurzort a naptár szélére vagy sarkai fölé húzva, kattintson, tartsa lenyomva, majd húzza, amíg el nem éri a kívánt méretet. Ugyanez vonatkozik a hálózatkezelőre, a hangerőszabályzóra, a vágólapra és a többi widgetre is.

Video

Van egy vadonatúj Timer widget, amely a Plasma 5.26-tal együtt érkezik. Dobja az asztalára, állítsa be a főtt tojás, a kódolási munkamenet vagy egy csésze tea idejét, és felugrik egy értesítés, amikor lejárt az időzítő.

Akciót is hozzáadhat az időzítőhöz. Például

killall -s HUP firefox

az „Execute command” szövegdobozba, amit a beállítások Advanced fülén talál, állítsa be az időzítőt 30 percre, és az időzítő leállítja a Firefox-ot! Vagy használhatja a SOX lejátszás parancsát, hogy egy hangjelzéssel figyelmeztessen, ha lejárt az idő.

Video

Testreszabhatóság

A Plasma még egy csupasz telepítés esetén is lehetővé teszi, hogy az asztalt nagymértékben testre szabja. Ha többet szeretne, mindig ott van a Plasma hatalmas ökoszisztémája: a widgetek. A widgetek funkciókat és segédprogramokat adnak a Plasma-asztalhoz, és ma megtudhatod, hogy mi mindent tehetsz, és mi az újdonság a widgetek számára a Plasma 5.26-ban.

Nem a widgetek az egyetlen dolog, amire a Plasma 5.26-ban számíthat: nézze meg az összes új dolgot, ami az asztalon landol, és amelynek célja, hogy a Plasma használatát könnyebbé, elérhetőbbé és élvezetesebbé tegye, valamint a két új segédprogramot a Plasma Big Screen-hez, a KDE okostévékhez készült felületéhez.

Video

Video

Munkaterület

Az 5.26 szemet gyönyörködtető újdonságai közül a két új alkalmazás a Plasma Big Screenben érkezett, a KDE plazma okos TV-khez - vagy buta TV-khez, amelyekhez egy Raspberry Pi van csatlakoztatva.

Az Aura egy kifejezetten Big Screenre tervezett böngésző. Nagy, jól láthatóan felcímkézett csempéi lehetővé teszik, hogy a kanapéról egészen a távirányítóval navigáljon a világhálón. Egy kompatibilis távirányítóval (és a Big Screen minden új verzióval egyre több távirányítót támogat) lézermutatóhoz hasonlóan "kattinthat" a linkekre és böngészhet a világhálón.

Video

A második alkalmazás a Plank Player, egy egyszerű és könnyen használható médialejátszó, amely lehetővé teszi a videók lejátszását a tévéhez csatlakoztatott tárolóeszközről.

Video

A hagyományos asztali Plazmán is keményen és gyorsan változnak a dolgok. A fejlesztők arra törekedtek, hogy a Plasma kiválóan használható legyen a következő generációs kijelzőprotokollon, és a skálázott XWayland alkalmazások most már gyönyörűen, élesen és tisztán néznek ki Waylanden.

És most már nem csak az ablakok díszítése változik, ha világos témáról sötét témára vált: a háttérkép is megváltozik! Nézze meg a fenti kiemelt videót, hogy megnézze, hogyan néz ki ez a látványos fejlesztés.

Video

Ha már a világos és a sötét témánál tartunk, egy ideje már beállíthatod az asztalod színeinek melegségét: éjszaka melegebb, vöröses színeket használhatsz (jobb a szemednek), és a Plasma automatikusan beállítja a színeket, amikor lemegy a nap. A Plasma 5.26 újdonsága, hogy ezt most már nappal is megteheti.

Összességében a Plasma 5.26 munkahelye minden új verzióval kellemesebb (és biztonságosabb) lesz a használatban. A "15 perces hibák" projekt (amelynek célja, hogy megoldja azokat a hibákat és papírvágásokat, amelyekkel egy új felhasználó a Plasma használatának első 15 percében találkozhat) meghozza gyümölcsét, és olyan dolgok, mint a naptárkomponensek és a virtuális asztali lapozó animálása, vagy a lejátszott dal címének megjelenítése a panelen, megkönnyítik a dolgok követését.

Az, hogy az értesítések felugró ablakai egyszerűen a középső gombbal kattintva elküldhetők, és a virtuális billentyűzet aktiválásának kikényszerítése bármely alkalmazásban javítja a használhatóságot és a hozzáférhetőséget; a futtatható fájlok megnyitása előtti figyelmeztetés pedig növeli a biztonságot, mivel megakadályozhatja, hogy akaratlanul veszélyes programot futtassunk.

Elérhetőség

A KDE Plasma 5.26-os verziójának bejelentéséről részletesen részben magyar nyelven is olvashat.

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

A KDE egy nemzetközi technológiai csapat, amely ingyenes és nyílt forráskódú szoftvereket készít asztali és hordozható számítógépekhez. A KDE termékei között megtalálható egy modern asztali rendszer Linux és UNIX platformokra, átfogó irodai termelékenységi és groupware csomagok, valamint több száz szoftvercím számos kategóriában, beleértve az internet- és webes alkalmazásokat, a multimédiát, a szórakoztatást, az oktatást, a grafikát és a szoftverfejlesztést. A KDE szoftvereket több mint 60 nyelvre fordítják le, és a könnyű használat és a modern hozzáférhetőség elveit szem előtt tartva készültek. A KDE teljes funkcionalitású alkalmazásai natívan futnak Linux-on, BSD-n, Windows-on és macOS-en.

Hozzászólások

Plasma 5.26.1

Még meg sem tudott melegedni, már kinnt a javítás. Bizony szükség van rá

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve