Az internet egészsége

kami911 képe

Az interneten a korlátlan lehetőségek. A korlátlan lehetőségek viszont felelősséggel és veszélyekkel járnak. Mi mindannyian felelősek vagyunk az internet egészségéért, azzal hogy tudatosan használjuk ezt a nagyszerű eszközt. Oszd meg ezt a bejegyzést, azokkal, akiket biztonságban szeretnél tudni.

Az internet segítségével egyre több információ érhető el mindenki számára. Elég ha csak például a Wikipédia online enciklopédiára, vagy az OpenStreetMap-re – az online térképre – gondolunk. Ezeken az oldalakon önkéntesek szerkesztik a tartalmakat. Így ha van olyan téma ami érdekel, és jók az ismereteid, akár Te is lehetsz szerkesztő. Ugyanígy az OpenStreetMap közösségi térkép projekt is örömmel várja az önkénteseket. Nem nehéz elkezdeni! Nézz körül otthonod, és munkahelyed környezetében, hogy az https://osm.org/ oldalon minden bolt, út, házszám, tűzcsap, vagy a számodra fontos objektum fel van már szerkesztve.

„Nem szabad mindent elhinni, amit az interneten olvasunk!”

– Ezt a kijelentést sokan Petőfi Sándornak tulajdonítják. Így megérkeztünk az egyik legfontosabb dologhoz:

  • Mindig győződj az interneten olvasott tartalmak valóságtartalmáról!

Az internet elterjedésével az emberek átverésének módszerei sokkal hatásosabbak és szélesebb körűek lettek. Figyelj mindig, hogy mit csinálsz! Lehetőleg kevés információt ossz meg magadról, különösen idegenek számára.

  • Remélem nem gondolod, hogy bankod weboldalának címét nemrég valami eredetire csak nyomokban hasonlító címre változtatták és ott kell belépned?
  • Bízom benne egyből törlöd az olyan leveleket, ahol Afrikai milliárdos leszármazottak, csak a Te támogatásoddal tudják számodra elérhetővé tenni mesés örökségüket – számodra!
  • Ugye nem hiszed el, hogy az Oroszországban élő dekoratív hölgy, három levélváltás után szerelmes lesz beléd, és az utazási költségekhez kér csak néhány száz Eurót „támogatást”.

Fontos téma még a kamu weboldalak vagy ahogy sokan ismerik a fake news kérdése. A weben elburjánzottak a hamis híroldalak. Egy-egy népszerű hazugság hatalmas népszerűséget tud elérni, ha az olvasók megosztják, továbbajánlják. Ezek a hírek rendszerint forrásmegjelölés nélkül, eddig ismeretlen webcím alatt, hiteles impresszum nélküli oldalakról szoktak elindulni. Az is lehet, hogy csak egy hibás fordítás, vagy pontatlanság, esetleg sajtóhiba miatt lesz hír.

Amit ilyenkor teheted, hogy több forrásból ellenőrizd az olvasott hír valóságtartalmát. A közösségi oldalakon pedig jelented az ilyen félrevezető tartalmakat.

Az internet egészsége szempontjából fontos, hogy az eszközök amiket használunk, mennyire egészségesek. Különféle veszélyek leselkednek a számítógépekre, tabletekre, mobiltelefonokra. Elég lehet egy kattintás egy rossz szándékú weboldalon, és egy nem javított hiba révén akár a támadó különféle jogosultságokat szerezhet a gépeden.
•    Telepítsd az elérhető legújabb biztonsági frissítéseket, az összes telepített szoftverhez!
•    Telepíts a gépedre megbízható forrásból származó vírusvédelmi szoftvert! Vannak hamis vírusirtók, amelyeket telepítve megfertőződ a gépedet. Kerüld ezeket a weboldalakon felugró ablakban hirdetett ingyenes termékeket. Az ajánlott termékek közül itt választhatsz – tetszés szerint: https://www.virusbulletin.com/testing/results/latest/vb100-antimalware
•    A telepített vírusvédelmi szoftvert úgy állítsd be, hogy állandóan felügyelje a gépedet. Hetente futtass le teljes keresést is.
•    Csak megbízható forrásból telepíts szoftvereket!
•    Készíts a fontos adataidról legalább egy, de még inkább két másolatot. Használhatsz külső meghajtót, pendrive-ot, felhő szolgáltatást is. Ajánlatos hetente, de akár naponta is menteni az adatokat. A rendszeredről is ajánlatos mentést készíteni, amivel vissza tudod állítani a szoftverkörnyezetet egy szoftveres probléma vagy hardverhiba esetén.
•    Eszközeidet megfelelő erősségű, különböző jelszavakkal vagy jelkódokkal védd.
•    A hordozható gépeket védd meg lopás ellen. Használhatsz Kengsington zárat, megbízható személy általi állandó felügyeletet, vagy a gép zárható helységbe, szekrénybe helyezését.
•    Védd meg felhasználói fiókjaidat! Egyes fiókok nagy értéket képviselnek. Például az összes bizalmas levelezése, megvásárolt szoftverek vagy oktatások (Steam és egyéb szoftveráruházak, online oktatóportálok). Ennek érdekében fontos, hogy megfelelő jelszóhasználati szokásokat kezdj el használni.
A megfelelő jelszóhasználati szokásokat nem nehéz elsajátítani, és van segítséged, amivel meg is tudod valósítani.
•    Használj legalább 16 karakteres jelszót, amely kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket tartalmaz. Legjobb, ha véletlen jelszót generálsz magadnak. De az is megfelelő, ha verseket, általad ismert szövegekből betűket válogatsz ki egy szisztéma alapján, és számokkal kiegészítve az lesz a jelszavad egy adott helyre.
•    Minden weboldalon más jelszavad legyen.
•    Használj jelszókezelő alkalmazást, vagy a böngészőbe épített bejelentkezés-mentési lehetőséget. A Firefox böngésző Mentett bejelentkezések szolgáltatása erre kiválóan alkalmas. Ne felejts el beállítani Mesterjelszót a jelszótároló alkalmazás számára sem!
•    Használj kétlépcsős vagy kétfaktoros hitelesítést – ahol csak lehet. Használhatsz hitelesítő alkalmazást, például Google Authenticator-t, AndOTP-t (Androidon), vagy más OTP (egyszer használatos kód) eszközt, amellyel belépéskor egy másik eszközön megjelenő kódot kell megadni a weboldalon, vagy a telefonon kell jóváhagyni a belépést.
•    A https://monitor.firefox.com/ oldalon email címed megadásával ellenőrizheted, ha egy fiókodat érte-e támadás, vagy megszerezhették-e a jelszavadat.