Megjelent a KDE Plasma 5.26.2-es, második hibajavító verziója

kami911 képe

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.26.2 kiadását, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült hatékony és modern asztali környezet következő nagyobb verziójának második hibajavító kiadása. Ebben a verzióban memóriaszivárgás miatt az animált háttérkép funkciót egyelőre letiltották az X11-en. Az új verzióban javult a Flatpak és a Snap elkülönített csomagok kezelése is.

Újdonságok

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.26.2 kiadását és általános elérhetőségét, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült népszerű grafikus asztali környezet legújabb stabil változatának második hibajavító kiadása.

A KDE Plasma 5.26.2 egy héttel a KDE Plasma 5.26 első javító kiadása után jelent meg, annak érdeképben több hibát és kritikus biztonsági problémát orvosoljon, beleértve egy súlyos memóriaszivárgást az xcb_glx integráció használatakor az új animált háttérkép funkció X11-en történő használatakor. Így az animált háttérkép funkciót egyelőre letiltották az X11-en.

Ezen kívül a KDE Plasma 5.26.2 bevezet egy fallback mechanizmust, hogy a Plasma át tudjon váltani az alapértelmezett háttérképre, ha a kép URL címe üres. Ez a verzió kijavít egy problémát, amely az új egérgomb hozzárándelési funkció használatakor a bemenet felismerésének elmaradását okozhatta. Továbbá javítja a Plasma Vault listázási callback összeomlását.

A Digital Clock applet is frissítésre került a KDE Plasma 5.25 sorozatról való áttéréskor fellépő nem kívánt betűméret-változás miatt. A Plasma Remotecontrollerek asztali fájlja javítva lett és helyesen kell megjelennie, a szöveg méretezése pedig mostantól helyesen működik és kiválasztható az Info Center alkalmazásban.

A Flatpak és Snap elkülönített alkalmazások támogatása is javult a KDE Plasma 5.26 asztali környezethez készült második frissítő kiadásában, a Plasma Discover csomagkezelő frissítésével, hogy megfelelően képezze le, ha a béta csomag túl régi, és csak a Flatpak alkalmazások esetében jelenítse meg a béta információt.

A KDE Plasma KWin ablak- és kompozitkezelője nagy figyelmet kapott ebben a frissítésben a Plasma Wayland-támogatás további javítása és különböző problémák javítása érdekében.

További részletekért ezekről a változásokról a teljes változásnaplóban olvashat.

Az előzőekben megjelent KDE Plasma 5.26.1  javítja a Media Player plazmoidot, hogy jobban kezelje a nagyon részleges MPRIS implementációjú multimédiás alkalmazásokat, mint például a Celluloid és a Totem, frissíti a Plasma Discover csomagkezelőt, hogy stabilabb és gyorsabban megnyitható legyen, ha nincs aktív internetkapcsolat, és a Plasma widget felugró ablakok megfelelően reagálnak a billentyűzet gyorsbillentyűk maximalizálására és minimalizálására.

Tovább javítja a Plasma Wayland munkamenetet is, amivel a különböző KDE-alkalmazások ablakai a előtérbe kerülnek, amikor külső esemény hatására meghívódnak. Például a Rendszerbeállítások aktiválásakor a KRunnerből, a Plasma Discover aktiválásakor a KMoreTools menüből, vagy a Dolphin aktiválásakor más alkalmazásokból.

Ami a hibajavításokat illeti, a KDE Plasma 5.26.1 végre orvosolja a hírhedt „Korners” hibát, javítva a sötét panelek lekerekített sarkaiban megjelenő világos pontok problémáját. Orvosolja továbbá a KDE Plasma 5.26-os verziójában a harmadik féltől származó KWin effekteket érintő regressziót, és kijavítja azt a problémát, amely megakadályozta, hogy a symlinkelt képek megjelenjenek a háttérképes diavetítésekben.

Javította továbbá a „Képernyő kikapcsolása” parancsikont, amely egyes felhasználóknál a rendszer reakcióképtelenné tette a rendszert, a képernyők áthúzását és átrendezését a Rendszerbeállítások Kijelző és monitor lapján, valamint a Flatpak alkalmazások telepítésekor vagy frissítésekor a Plasma Discover csomagkezelőben az általános előrehaladási információk jelentését.

Ezen felül a KDE Plasma 5.26.1 javítja a többmonitoros beállítások támogatását a Plasma Wayland munkamenetben, hogy lehetővé tegye a külső képernyők megfelelő tükrözését a Ne zavarjon mód helytelen bekapcsolása nélkül. Ezenkívül a Chrome webes alkalmazások mostantól helyesen jelenítik meg ugyanazt az ikont a csak ikonokat tartalmazó Feladatkezelőben.

A KDE Plasma 5.26 asztali környezet első frissítő kiadása 73 változtatást tartalmaz, ezért a teljes változásnaplóban további olvasnivalót és technikai részleteket talál.

Elérhetőség

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

A KDE egy nemzetközi technológiai csapat, amely ingyenes és nyílt forráskódú szoftvereket készít asztali és hordozható számítógépekhez. A KDE termékei között megtalálható egy modern asztali rendszer Linux és UNIX platformokra, átfogó irodai termelékenységi és groupware csomagok, valamint több száz szoftvercím számos kategóriában, beleértve az internet- és webes alkalmazásokat, a multimédiát, a szórakoztatást, az oktatást, a grafikát és a szoftverfejlesztést. A KDE szoftvereket több mint 60 nyelvre fordítják le, és a könnyű használat és a modern hozzáférhetőség elveit szem előtt tartva készültek. A KDE teljes funkcionalitású alkalmazásai natívan futnak Linux-on, BSD-n, Windows-on és macOS-en.

(forrás, forrás)