A KDE Frameworks 5.98 gyorsabbá teszi a fájlátvitelt a KDE alkalmazásokban, és több új funkciót is tartalmaz

kami911 képe

A KDE Project kiadta a KDE Frameworks 5.98-at, a nyílt forráskódú szoftvercsomag legújabb frissítését, amely a Qt több mint 80 kiegészítő könyvtárának gyűjteményéből áll, és a legtöbb KDE alkalmazás számára biztosítja a szükséges funkciókat.

A havonta megjelenő KDE Framework kiadások folytatódnak, és a KDE Frameworks 5.98 most újabb új funkciókkal bővült kedvenc KDE alkalmazásai és a KDE Plasma asztali környezet számára, kezdve a relatív elérési utak támogatásával a különböző KDE alkalmazások, például a Dolphin és a Gwenview elérési sávjaiban, valamint a .arw RAW képfájlok miniatűr előnézeteinek létrehozásának lehetőségével.

Szintén újdonság a Kate és más KTextEditor-alapú alkalmazásokban a több kurzor funkciót használó különböző egéralapú módszerek támogatása, a Kate szövegszerkesztő támogatása, amely lehetővé teszi a dokumentumok betűtípusának testreszabását a Nyomtatás párbeszédpanelben, valamint a parancssor előzményeinek törlésére való képesség.

Mindezeken felül a KDE Frameworks 5.98 frissíti a „Get New [thing]” ablakokat az animált GIF képek támogatásának hozzáadásával, amelyek az effektek előnézetéhez használhatók, mint például a nemrég hozzáadott „Burn My Windows” KWin effekt.

Természetesen vannak a szokásos hibajavítások és teljesítményjavítások is, mivel a KDE Frameworks 5.98 gyorsabbá teszi a fájlátvitel sebességét minden KIO-t használó KDE alkalmazásban, különösen az NFS (Network File System) átvitelek esetében, amelyek mostantól akár 3-4x gyorsabbak lettek.

Szintén javításra került egy véletlenszerű lefagyási probléma a Kirigami-alapú alkalmazásokban és nézetekben, amelyek a közös FormLayout komponenst használják a betűtípusok, betűméretek, tartalmi méretek és ablakméretek bizonyos kombinációinak használatakor, valamint a globális parancsikonok, amelyek most már képesek olyan alkalmazások indítására, amelyek parancssori argumentumokat definiálnak a .desktop fájljaik „Exec=” kulcsában.

A KDE Frameworks 5.98-as kiadása több mint 200 kisebb változtatást tartalmaz, ezért a teljes változtatásnaplót érdemes tanulmányozni. A forráskód letölthető a git tárolóból, a projekt jövőbeli terveit és egyéb információkat megismerheti a wiki oldalon.

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.