Thunderbird 102-t a tömegeknek

kami911 képe

Június végén az egész Thunderbird csapat örömmel jelentette be, hogy elérhetővé vált az éves nagy kiadásuk, a Thunderbird 102. A nagy éves kiadás a Thunderbird több mint 20 millió havi aktív felhasználójának hozott termelékenységét növelő, sokak által kért funkciókat, vizuális fejlesztéseket, valamint életminőség-javításokat. Most a Thunderbird Project - a vezető nyílt forráskódú e-mail, naptár és kommunikációs kliens - úgy döntött, könnyedén elérhetővé teszik a Thunderbird frissítését is a stabil frissítési csatornákon. Ez kézi frissítés formájában végezhető el. A végrehajtáshoz nincs más dolga a felhasználónak, csak

 • a ≡ hamburger menüre kattintva,
 • kiválasztani a Súgó menüt,
 • majd A Thunderbird névjegye almenüre kattintani.
 • A megjelenő ablakban a Frissítés gombra kattintani.
  • (Meglehet az új verzió letöltése előtt a legújabb 91-es verziót is le kell tölteni - 91.12.0 majd ezután mehet a frissítés a legújabb 102-es stabil verzióra.)

Természetesen a Thunderbird 102 továbbra is elérhető külön frissítésként is. Az újdonságokról a Letöltés bekezdés alatt lehet olvasni a hírben.

Letöltés

A legújabb Thunderbird, továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre a stabil csatornáról tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió részletes béta fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni. A jelenleg telepített Thunderbird kliensek a következő hetekben automatikusan frissülnek majd. A Thunderbird 102 számos jelentős új funkciót tartalmaz a globális felhasználói közösség számára. Érdemes még megemlíteni, hogy gyorsan bővül a csapatunk, így a kedvenc e-mail kliens fejlesztési üteme is.

A Thunderbird adatprofilok védelme érdekében készítsen rendszeres biztonsági mentéseket. A Thunderbird 102 által használt profil frissítésre kerül, így a régebbi Thunderbird verzióval utána már nem fog működni. A Thunderbird 102 kipróbálása előtt mindenképpen készítsen másolatot a jelenlegi Thunderbird levelezési tárolómappákról.

Új címjegyzék: Kapcsolatai komoly figyelmet kapnak

A Thunderbird 102 egyik legfontosabb funkciója az új címjegyzék, amely az első lépés a Thunderbird UX/UI új, modernizált irányába. Az újratervezett címjegyzék letisztult vizuális megjelenítést és számos új információs mezőt kínál, hogy jobban koncentrálhasson arra, hogy kivel kommunikál. Emellett kompatibilis a vCard specifikációkkal, a kapcsolatok mentésének iparági szabványával. Ha az alkalmazás (például a Google Contacts) vagy az eszköz (például egy Android okostelefon) képes a meglévő névjegyeket vCard formátumba exportálni, a Thunderbird könnyedén importálni tudja őket. Végül az új címjegyzék egyablakos indítótárként szolgál az üzenetküldéshez vagy az események létrehozásához minden egyes kapcsolatával.

Új Spaces eszköztár: Gyorsabban elvégezni

A Thunderbird mostantól egy központi Spaces eszköztárral rendelkezik, amellyel gyorsan és egyszerűen elérheti a legfontosabb tevékenységeit az alkalmazáson belül: Egyetlen kattintással navigálhat a Mail, a Címjegyzék, a Naptár, a Feladatok, a Chat és a telepített bővítmények között. Ha pedig úgy érzi, hogy a Thunderbird-öt a személyes preferenciáihoz szeretné igazítani, akkor a Beállítások gombra kattintson! Az új Spaces eszköztár egy egyszerű, kényelmes módja az alkalmazás különböző tevékenységei közötti mozgásnak.

Ha a képernyő területét szeretné megtakarítani, a Spaces eszköztárat el lehet hagyni, és helyette a Thunderbird által kínált különböző tevékenységek között az új, kitűzött Spaces fülön navigálhat. A képen a lapoktól balra, felül. A különböző tevékenységeket bemutató kitűzött Spaces fül, a fülek bal oldalán.

Új importálás/exportálás varázsló: Adatok egyszerű mozgatása

A fiókok és adatok áthelyezése a Thunderbird-be és a Thunderbird-ből is gyerekjáték lesz! Korábban ehhez bővítmények telepítésére és használatára volt szükség, de a Thunderbird csapata örömmel osztja meg, hogy ez mostantól egy alapvető, beépített funkció. A lépésről lépésre haladó varázsló kontextusfüggő, vezetett élményt nyújt a fontos adatok importálásához. Ez azt jelenti, hogy az Outlook-ból, a SeaMonkey-ból vagy egy másik Thunderbird telepítésből való átköltözés egyszerűbb, mint valaha. Egy tündér segíti lépésről-lépésre haladva az Ön számára fontos adatok importálásában. Az eszköz extra óvintézkedéseket is tesz annak érdekében, hogy az importálás után véletlenül se duplikálódjanak adatok a felhasználó profiljában.

Újratervezett üzenetfejléc: Koncentráljon arra, ami számít

A Thunderbird 102 fejlesztésének egyik alapvető filozófiája az volt, hogy kevesebbel többet tegyünk. Mostantól az e-mailek olvasásakor az újratervezett üzenetfejléc lehetővé teszi, hogy arra koncentráljon, ami számít, mivel kiemeli a fontos információkat. Emellett érzékenyebb és könnyebben navigálható. Ráadásul a fontos üzeneteket magából a fejlécből „csillagozhatja”, és naptári eseménnyé vagy feladattá alakíthatja.

Hivatkozás előnézeti lapok

Szeretne megosztani egy linket barátaival vagy kollégáival, de egy kicsit elegánsabban? Az új Link Preview Cards (hivatkozás előnézeti kártyák) pontosan ezt teszi. Amikor beillesztesz egy linket az Levélírás ablakba, az alkalmazás megkérdezi (egy kikapcsolható eszköz segítségével), hogy szeretné-e a hivatkozás gazdag előnézeti képét megjeleníteni. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a címzett egy pillantással lássa, mire kattint, és egy elegáns módja annak, hogy az e-mailek egy kicsit jobban nézzenek ki, ha azt szeretné!

Mátrix Chat támogatás: Decentralizált kommunikáció mindenkinek

A Thunderbird csapata szereti a nyílt forrást és a nyílt szabványokat. Ezért a Thunderbird 102-ben a népszerű, decentralizált csevegőprotokoll, a Matrix out-of-box támogatását találja. A Matrix biztonságos üzenetküldési, VOIP- és adatátviteli funkciókat biztosít, és funkciókészlete gyorsan bővül.

Új ikonok és megjelenés

Fiókbeállítási központ a Thunderbird 102-ben

A korábbi kiadásokban javították az első alkalommal történő fiókbeállításon. E-mail beállításakor a naptárak és címjegyzékek automatikus felderítése nagyon jól működik! A fiókok kezelése és az első beállításon túli további fiókok beállítása azonban lemaradt - eddig. A Thunderbird 102-ben frissítjük az ezzel kapcsolatos felhasználói élményt.

Szeretné használni a Thunderbirdöt e-mail fiók nélkül? Van ilyen, és ezt most sokkal egyszerűbbé vált az Ön számára! A szoftver telepítése után mostantól az alábbi fiókközpontba kerül, ahelyett, hogy új e-mail fiók beállítására kényszerülne. Szabadon konfigurálhatja a Thunderbirdöt az Ön által választott sorrendben, és csak a kiválasztott elemeket.

A jövőbe tekintve

A nagyobb mérföldkövektől kezdve, mint a jövő évi Thunderbird 114-ben (kódnevén „Supernova”) megjelenő teljesen modernizált UI/UX, egészen az olyan apróbb részletekig, mint az új ikonografika, az elegáns új címjegyzékfunkciók és az importálás, illetve exportálás varázsló. A Thunderbird nem csak fennmarad, hanem virágzik is az önök nagylelkű adományainak köszönhetően. Minden összeg, legyen az kicsi vagy nagy, sokat számít.

Kérjük, fontolja meg, az adományozást a projekt számára. Nagyra értékeljük a támogatását!

Rendszerkövetelmények

Windows

 • Windows 7
 • Windows 8
 • Windows 10
 • Windows 11

Windows - ajánlott hardver

 • Pentium 4 vagy újabb, SSE2-t támogató processzor
 • 1 GB RAM, illetve 2 GB RAM a 64 bites verzióhoz
 • 200 MB hely a merevlemezen
  • további merevlemezterület a levelek tárolásához

Mac

 • macOS 10.12
 • macOS 10.13
 • macOS 10.14
 • macOS 10.15
 • macOS 11
 • macOS 12

Ajánlott hardver

 • Intel x86-os processzorral rendelkező Mac számítógép
 • 512 MB RAM
 • 200 MB hely a merevlemezen
  • további merevlemezterület a levelek tárolásához

GNU/Linux

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a GNU/Linux disztribútorok az Ön disztribúciójához olyan csomagokat is biztosíthatnak, amelyek eltérő követelményekkel rendelkeznek.

 • A Thunderbird egyáltalán nem fog futni a következő könyvtárak vagy csomagok nélkül:
  • glibc 2.17 vagy magasabb
  • GTK+ 3.14 vagy magasabb verziószám
  • libstdc++ 4.8.1 vagy újabb verzió
  • X.Org 1.0 vagy magasabb verziószám (ajánlott az 1.7 vagy magasabb verziószám)
 • Az optimális működés érdekében a következő könyvtárakat vagy csomagokat ajánljuk:
  • DBus 1.0 vagy magasabb verzió
  • GNOME 2.16 vagy magasabb verzió
  • libxtst 1.2.3 vagy újabb verzió
  • NetworkManager 0.7 vagy magasabb verzió
  • PulseAudio

Hozzászólások

KilledKingFireWolf képe

Szavazás

Szia, tudom hogy nem ide tartozik de máshol nem tudok írni neked :(

Azt szeretném kérdezni, hogy nem tudod-e esetleg hogy mi történt az én általam indított szavazással? :c

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve