FWUPD 1.8, barátságos firmware, LVFS hírek

kami911 képe

Megjelent a FWUPD 1.8, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

LVFS – A Linux Vendor Firmware Service, új kezdeményezésként, elindította a Fwupd Friendly Firmware-t. A kezdeményezés célja, hogy az eredeti berendezések/eszközök gyártói olyan IC-ket válasszanak, amelyek már rendelkeznek Fwupd bővítményekkel a firmware-frissítés támogatásának Linux alá történő integrációjának megkönnyítése érdekében.

A Fwupd Friendly Firmware kezdeményezéssel az OEM/ODM-ek olyan IC-k felhasználása felé történő elmozdulásának elősegítése érdekében jött létre, amelyek már rendelkeznek Fwupd frissítési megoldással. A Fwupd/LVFS vezető fejlesztője, Richard Hughes a Red Hat-tól szintén megjegyezte, hogy reméli, hogy ez a Fwupd plug-inek karbantartásának terhét az OEM helyett az IHV-ra fogja áthárítani.

Az IHV – Independent Hardware Vendor, azaz független hardvergyártó: olyan hardvergyártó vállalat, amely egy adott típusú hardvereszközre specializálódott, nem pedig egy teljes számítógépes rendszerre. Az IHV általában a hardvereszközeihez a szoftver-illesztőprogramokat is biztosítja. Az OEM – Original Equipment Manufacturer, azaz eredeti berendezésgyártó, a számítógép- és informatikai gyártókkal különleges kapcsolatban álló vállalat. Az OEM-ek jellemzően olyan gyártók, amelyek olyan termékeket gyártanak, szerelnek össze, amelyet egy másik vállalat saját nevük és márkanevük alatt értékesítik tovább.

A Fwupd Friendly Firmware kezdeti listáján számos VIA IC szerepel az USB-től a DisplayPort-vezérlőkig, valamint eddig két Realtek IC a DisplayPort MST és egy USB 3.2 Gen 1 vezérlő számára. Nyilvánvalóan további hardverek megjelenésére számíthatunk a továbbiakban.

Még figyelemre méltóbb, hogy az LVFS mostanra már több mint 50 millió frissítést szállított Linux gépekre szerte a világon. A valódi szám nem ismeret, és ennél nagyobb lesz, mivel lehetővé teszik a gyártók számára, hogy mindenféle naplózás nélkül terjesszék a frissítéseket, és azt is, hogy a vállalatok vagy ügynökségek tükrözzék a teljes LVFS-t. Így az archívum offline is használható, ami nem számít bele ebbe a letöltési számba. A kiadott frissítések valódi száma sokkal magasabb lesz, mint 50 millió. Mindössze 7 évvel ezelőtt kezdődött a projekt, hogy „tegyük működőképessé a firmware frissítéseket Linuxon”, és most van egy virágzó ügyfélprojektünk, amely tiszteletben tartja mind a szabadságodat, mind a magánéletedet, és egy olyan hardvergyártókból álló virágzó ökoszisztéma, akik a Linux-felhasználókat első osztályú állampolgároknak tekintik. Természetesen vannak olyan gyártók, akik nem szállítanak frissítéseket a népszerű hardverekhez, de ők már kisebbségben vannak - és minden hónapban két-három új gyártói fiókkérés érkezik hozzánk. A logisztikai, biztonsági és - ami a legfontosabb - kereskedelmi következményei annak, hogy nem vagyunk „az LVFS-en”, ma már túl kritikusak ahhoz, hogy még az 1-es szintű IHV-k, ODM-ek és OEM-ek is figyelmen kívül hagyják.

Az LVFS és az fwupd tagadhatatlan sikeréért minden bizonnyal a Red Hat-nak is sokat köszönhet a projekt, hiszen ők fizették a fejlesztők fizetését, és ők vittek előre az elmúlt több mint egy évtizedben. Nyilván együtt örülök, hogy ezt használják - a RedHat-hez köthető terjesztések mellett, az olyan disztrók is, mint az Ubuntu és az Arch.

Mi lesz a következő lépés? Az LVFS azóta, hogy kitalálták, egyre csak exponenciálisan növekszik a letöltési igény, így az újabb 50 milliós szám elérése már nem fog sokáig tartani. Nemrég még havi 1 millió frissítést szolgál ki a projekt, és most már rendszeresen több mint 2 millió frissítés történik havonta, és a támogatott eszközök számának ilyen mértékű növekedésével (4004 különböző frissítési forrás, és további 2232 tervezett), ez egy izgalmas helynek tűnik. A fejlesztők örülnek, hogy az fwupd beküldők száma száma ugyanolyan ütemben növekszik, mint a projekt népszerűsége. A Google is csodálatos partner volt abban, hogy a gyártókat az LVFS frissítéseinek szállítására ösztönözte, és az fwupd ChromeOS-ben való szállítását - a bizalmuk és támogatásuk pedig felbecsülhetetlen értékű. Nem mellesleg virágba borultak, az olyan „mellékprojektek”, mint a „GNOME Firmware”, a „Host Security ID”, az „fwupd friendly firmware” és az „uSWID as an SBoM”. Úgy tűnik, most jött el az ideje, hogy az ökoszisztémát az átláthatóság, a nyílt forráskód és a felhasználók magánéletének tiszteletben tartása felé tereljék. A zárt forráskódú firmware újraelosztása talán szokatlan út lehet a cél eléréséhez, de minden bizonnyal működik. Van néhány szupertitkos dolog, amit még nem lehet beszélni, de elmondható, hogy hihetetlenül izgalmas lesz a hosszú távú jövő.

Az Fwupd 1.8 új HSI attribútumokat tud kezelni az AMD PSP (Platform Security Processor) és más rendszervédelmek számára, megjelent a kezdeti SBoM-támogatást, a BMC-frissítések telepítése után a BMC-k újraindításának támogatását, továbbá számos hibajavítást is hoz ez a frissítés. A Fwupd 1.8 új hardvertámogatása a következőket tartalmazza:

  • CH341A SPI programozó eszköz
  • Corsair Sabre RGB PRO és Slipstream USB vevőegység
  • Genesys GL3521 és GL3590 hub-ok
  • Google Servo Dock
  • Logitech M550, M650 és K650
  • További ELAN ujjlenyomat-olvasók
  • Több integrált Wacom panel
  • Több NovaCustom gép
  • Több StaLabs StarLite gép
  • Több Tuxedo laptop
  • Quectel EM05
  • FlatFrog eszközök
  • System76 launch_lite_1

Az új verzióval kapcsolatos további információk és letöltés a GitHub webhelyen.

(forrás, forrás, forrás)

 

Hozzászólások

kimarite képe

Csomagok telepítése a deb-get segítségével

Itt pont tetszene, de nincs benne a kínálatban. ;)
https://linuxmint.hu/hir/2022/05/csomagok-telepitese-a-deb-get-segitsegevel
Ami a kínálatban van, tükör felvételével is frissül, például a Balena Etcher. Fura kicsit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve