Csomagok telepítése a deb-get segítségével

Balazs_B képe

Aki szokott az apt-get paranccsal csomagokat telepíteni a terminálból de bosszantja hogy bizonyos programok nem telepíthetőek a parancs segítségével, annak érdemes egy pillantást vetnie a deb-get-re.
Célja hogy összegyűjtse a harmadik féltől származó tárolókban lévő és a közvetlenül letölthető csomagokat/programokat (például: Google Chrome, Teamviewer), így közvetlenül telepíthetővé válnak azok a terminálból. Megkönnyíti ezzel a felhasználók dolgát, ugyanis nem kell ezt manuálisan megtenniük, felkeresve a telepíteni kívánt program weboldalát.

Természetesen a projekt kiváltott némi ellenszenvet a Linux közösségben, ugyanis a Linux egyik előnye a Windowshoz képest hogy a felhasználó előre összerakott szoftvergyűjteményt kap amalyet az egyes disztribúciók fejlesztői felügyelnek, így nem kerülhet a rendszerbe könnyen nm kívánatos program.

A deb-get fejlesztői viszont azt mondják, tetszik vagy sem de sok applikáció nem érhető el az egyes disztribúciók tárolóiban, továbbá sem flatpak, appimage vagy snap formában sem hanem csak a fejlesztő weblapján .deb csomagként. Így ezekért az applikációkért a felhasználóknak továbbra is a hagyományos telepítési módot kell használniuk és ők ezt akarják megkönnyíteni, másfelől egyfajta szűrőként is funkcionálnak, mivel ellenőrzik a rajtuk keresztül telepíthető programok eredetét.

 

A projektről megtudhattok többet a saját GitHub oldalukon.

Hozzászólások

kimarite képe

ugyanis a Linux egyik előnye a Windowshoz képest hogy a felhaszn

ugyanis a Linux egyik előnye a Windowshoz képest, hogy a felhasználó előre összerakott szoftvergyűjteményt kap amelyet az egyes disztribúciók fejlesztői felügyelnek, így nem kerülhet a rendszerbe könnyen nem kívánatos program.

Ugye, le van írva, mi lehet probléma. :)
Azt apt-get-tel sem frissül, ez az én egyéni meglátásom: azaz, külön felhasználói tevékenységet igényel. Persze, ez nem baj, csak sokan feledékenynek. ;)
Köszi a leírást.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve