FWUPD

kami911 képe

FWUPD 1.8, barátságos firmware, LVFS hírek

Megjelent a FWUPD 1.8, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

LVFS – A Linux Vendor Firmware Service, új kezdeményezésként, elindította a Fwupd Friendly Firmware-t. A kezdeményezés célja, hogy az eredeti berendezések/eszközök gyártói olyan IC-ket válasszanak, amelyek már rendelkeznek Fwupd bővítményekkel a firmware-frissítés támogatásának Linux alá történő integrációjának megkönnyítése érdekében.

kami911 képe

Megjelent a FWUPD 1.7.6

Megjelent a FWUPD 1.7.6, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

Az Fwupd 1.7.6 mostantól támogatja a HP M2xfd monitorok, valamint a Star Lite Mk III laptop firmware-frissítéseinek kezelését. Nagyszerű látni, hogy több Star Lite hardvert támogat a szoftver, valamint a HP növekvő Linux-támogatása is örömre adhat okot.

kami911 képe

Élet az eszközök gyártói támogatása megszünése után

Az Linux Vendor Firmware Service (LVFS) és az Fwupd a Linux firmware frissítéshez hamarosan megkönnyítheti a régebbi, életciklusuk végére érő eszközök átállítását a hivatalos firmware-csomagokról a nyílt forráskódú Coreboot-hoz hasonló, öregedő PC hardverekre. Ez nem csak azt eredményezné, hogy a rendszer több szabad szoftveren futna, hanem a hardver élettartamát is meghosszabbítaná a firmware-frissítésekkel ott, ahol a gyártó már nem támogatja a hardvert.

kimarite képe

A fwupd telepítése UEFI nélkül

A fwupd nyílt forráskódú szolgáltatás a firmware-frissítések telepítésének kezelésére Linux-alapú rendszereken, amelyet a GNOME karbantartója, Richard Hughes fejlesztett ki. Elsősorban a támogatott eszközök UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) firmware-jének kiszolgálására készült az EFI System Resource Table (ESRT) és az UEFI Capsule segítségével, amelyet a Linux kernel 4.2 és újabb verziók támogatnak.

kami911 képe

Megjelent a FWUPD 1.7.4

Megjelent a FWUPD 1.7.4, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

A Fwupd 1.7.4-es kiadása firmware támogatást ad a ModemManager eszközökhöz, támogatást nyújt a firmware-fejlesztők számára, hogy ismert eltolással (offsettel) rendelkező fájlokat frissíthessenek.

Talán a legérdekesebb azonban a hardvertámogatás további bővítései, amelyek lehetővé teszik a firmware-frissítéseket Linux alatt. Az FWUPD 1.7.4 már támogatja a következőket is:

kami911 képe

Megjelent a FWUPD 1.7.3

Megjelent a FWUPD 1.7.3, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

Megjelent a Fwupd 1.7.3, amely különféle javításokat hoz, valamint a Nordic Semiconductor nRF Secure eszközeinek kezdeti támogatását. A Fwupd-be a múlt héten érkezett a nordic-hid plug-in-nel, amellyel USB-n vagy Bluetooth Low Energy-n keresztül csatlakoztatott eszközök frissítését lehet elvégezni. A jelenlegi plug-in az nRF Secure megváltoztathatatlan bootloaderrel kompatibilis Nordic firmware-képekkel működik.

kami911 képe

Megjelent a FWUPD 1.7.2

Megjelent a FWUPD 1.7.2, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

A FWUPD és a Linux Vendor Firmware Service (LVFS) továbbra egyre több hardver támogatja a firmware frissítéseket Linuxon a rendszer/alaplap UEFI-től kezdve a lemezmeghajtókon át a különböző perifériákig. Az LVFS jelenleg havonta nagyjából kétmillió firmware letöltést szolgál ki.

Feliratkozás RSS - FWUPD csatornájára