FWUPD

kami911 képe

A FWUPD 1.8.1 már elérhető

Megjelent a FWUPD 1.8.1, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

Az fwupd mostantól támogatja a Corsair KATAR PRO XT, Corsair SABRE PRO és Corsair KATAR PRO vezeték nélküli egerek, a HP Thunderbolt Dock G4, a Lenovo ThinkPad Universal USB-C dokkoló, valamint a Steelseries Aerox 3 és Steelseries Rival 3 vezeték nélküli egerek firmware-frissítését.

Ezen felül az fwupd 1.8.1 több PixArt vezeték nélküli eszköz, több SunplusIT USB-kamera és néhány UFS-eszköz támogatásával is bővült.

kami911 képe

FWUPD 1.8, barátságos firmware, LVFS hírek

Megjelent a FWUPD 1.8, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

LVFS – A Linux Vendor Firmware Service, új kezdeményezésként, elindította a Fwupd Friendly Firmware-t. A kezdeményezés célja, hogy az eredeti berendezések/eszközök gyártói olyan IC-ket válasszanak, amelyek már rendelkeznek Fwupd bővítményekkel a firmware-frissítés támogatásának Linux alá történő integrációjának megkönnyítése érdekében.

kami911 képe

Alacsony töltöttségnél is működik, illetve támogatást kapott a CalDigit Element Hub és a TS4 Dock hardverekhez

Megjelent a FWUPD 1.8.12, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

kami911 képe

Új év, új FWUPD

Megjelent a FWUPD 1.8.9, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

Az fwupd mostantól támogatja a több Solidigm NVMe, Synaptics Cape, Synaptics Prometheus eszköz frissítését, valamint a legtöbb Texas Instruments USB-4 dokkolót, a Wacom USB-s eszközöket  és számos Wistron USB-C dokkoló eszközöket is.

Ez a kiadás a következő funkciókkal bővült:

kami911 képe

Az FWUPD 1.8.8 már elérhető

Megjelent az FWUPD 1.8.8, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez. Az fwupd mostantól támogatja a Logitech Whiteboard kamerák, a Goodix MoC eszközök és a QSI dokkoló firmware-frissítését, továbbá a BIOS visszaváltási védelem is rendelkezésre áll a Dell és a Lenovo rendszerekhez.

Ez a kiadás a következő funkciókkal bővül:

kami911 képe

Új tömörítéssel és további hardverek támogatásával érkezett az FWUPD 1.8.7

Megjelent a FWUPD 1.8.7, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez. LVFS – A Linux Vendor Firmware Service, új kezdeményezésként, elindította a Fwupd Friendly Firmware-t. A kezdeményezés célja, hogy az eredeti berendezések/eszközök gyártói olyan IC-ket válasszanak, amelyek már rendelkeznek Fwupd bővítményekkel a firmware-frissítés támogatásának Linux alá történő integrációjának megkönnyítése érdekében.

kami911 képe

Kevesebb helyet foglal és új eszközöket is támogat az FWUPD 1.8.6

Megjelent a FWUPD 1.8.6, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez. LVFS – A Linux Vendor Firmware Service, új kezdeményezésként, elindította a Fwupd Friendly Firmware-t. A kezdeményezés célja, hogy az eredeti berendezések/eszközök gyártói olyan IC-ket válasszanak, amelyek már rendelkeznek Fwupd bővítményekkel a firmware-frissítés támogatásának Linux alá történő integrációjának megkönnyítése érdekében.

kami911 képe

Az FWUPD 1.8.5 (és az 1.7.10) már elérhető

Megjelent az FWUPD 1.8.5, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

A fwupd 1.8.5 körülbelül három héttel a fwupd 1.8.4 után érkezik, és újabb bővítményeket tesz elérhetővé:

  • az SMU firmware verziójának megjelenítéséhez AMD APU/CPU-kon,
  • az android-boot az egyes blokkeszközök frissítésére szolgál,
  • és egy általánosat, ami az Intel Goshen Ridge kezelésére szolgál.

Ez a kiadás új hardverek támogatásával is kiegészül, beleértve a Corsair SABRE RGB PRO játékegeret, több Intel Goshen Ridge USB-4 dokkolót, valamint több Sonix CAM eszközt. Emellett javítja a meglévő eszközök támogatását:

  • a Wacom AES eszközökét, amelyek mostantól helyesen frissülnek,
  • a Ryzen 6000 rendszerekét, hogy letiltsák az alvó üzemmód váltását,
  • a PinePhone Pro okostelefonokét, hogy az MTD-t Tow-Boot-ként tegyék elérhetőve.

Az fwupd 1.8.5 frissítés egyéb változtatások mellett lehetővé teszi az ESP megadását a DBX frissítés alkalmazásakor, hozzáadja azt a lehetőséget, hogy az összes elérhető ESP lekérdezésekor mindig ellenőrizze a BDP partíciókat, eltávolítja a „frissítés közben nem használható” / „may not be usable while updating” üzenetet a DBX frissítéseknél, és az archívum méretét a RAM 25 százalékára vagy 4 GB-ra korlátozza. Mindezek mellett elérhetővé teszi a platform képességleírók támogatását, hogy az eszközök beállíthassák a rendellenességeket is.

Továbbá a Linux firmware frissítő segédprogram mostantól a coSWID metaadatokat uSWID MTD blokk eszközről tölti be, a Redfish automatikusan generált jelszavát már nem menti el egy felhasználó által olvasható fájlba, csak akkor hoz létre felhasználókat IPMI használatával, ha ez lehetséges, támogatja az összes CCGX metaadat blokk írását, és több hibát is kijavít.

Az fwupd új verzióval kapcsolatos további információk és letöltés a GitHub webhelyen. Szintén megjelent az fwupd 1.7.10 karbantartási frissítésként az fwupd 1.7 sorozathoz.

kami911 képe

Az FWUPD 1.8.4 már elérhető

Megjelent az FWUPD 1.8.4, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

Az fwupd mostantól támogatja a nyelvi fordításokkal rendelkező cím és hosszú leírás HSI biztonsági attribútumokat, a szükséges tennivalókat, amely megjelenik a gnome-control-center alkalmazás „Device security” lapján is. Továbbá érkezett támogatás a gép alapértelmezett BIOS-beállítási házirendjének betöltéséhez és a BIOS-beállítások olvasásához és írásához. Újdonság még a BIOS-beállítások betöltésének engedélyezése a hoszt-emulációhoz, valamint a felhasználók figyelmeztetése néhány BIOS-beállítási hiba kijavítására is.

Szóval az fwupd 1.8.4 támogatni kezdte a BIOS beállítások módosítását az fwupdmgr eszközzel Linux futtatása közzben. A BIOS módosításának támogatása attól függ, hogy a rendszer támogatja-e a Linux kernel firmware attribútum API-ját. A Dell és a Lenovo által eddig kiválasztott, a Think-LMI illesztőprogrammal rendelkező rendszerek támogatják ezt a kernel API-t, amely lehetővé teszi a BIOS-beállítások módosítását.

kami911 képe

Az FWUPD 1.8.2 már elérhető

Megjelent az FWUPD 1.8.2, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

Az fwupd mostantól támogatja az OptionROM, CPD és FPT firmware formátumot, amely a GNU/Linux disztribúcióban az ezeket a formátumokat támogató jövőbeli hardverek frissítésére szolgál.

Az fwupd 1.8.2 új eszközök támogatását is hozzáadja, például:

kami911 képe

Megjelent az FWUPD 1.7.8

Megjelent a FWUPD 1.7.6, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

Az Fwupd 1.7.8 mostantól néhány további pixart-rf és SPIT pccam eszközt, valamint néhány új FlatFrog eszközt is támogat. Hibajavítások pedig a következőek:

kami911 képe

Megjelent a FWUPD 1.7.6

Megjelent a FWUPD 1.7.6, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

Az Fwupd 1.7.6 mostantól támogatja a HP M2xfd monitorok, valamint a Star Lite Mk III laptop firmware-frissítéseinek kezelését. Nagyszerű látni, hogy több Star Lite hardvert támogat a szoftver, valamint a HP növekvő Linux-támogatása is örömre adhat okot.

kami911 képe

Élet az eszközök gyártói támogatása megszünése után

Az Linux Vendor Firmware Service (LVFS) és az Fwupd a Linux firmware frissítéshez hamarosan megkönnyítheti a régebbi, életciklusuk végére érő eszközök átállítását a hivatalos firmware-csomagokról a nyílt forráskódú Coreboot-hoz hasonló, öregedő PC hardverekre. Ez nem csak azt eredményezné, hogy a rendszer több szabad szoftveren futna, hanem a hardver élettartamát is meghosszabbítaná a firmware-frissítésekkel ott, ahol a gyártó már nem támogatja a hardvert.

kimarite képe

A fwupd telepítése UEFI nélkül

A fwupd nyílt forráskódú szolgáltatás a firmware-frissítések telepítésének kezelésére Linux-alapú rendszereken, amelyet a GNOME karbantartója, Richard Hughes fejlesztett ki. Elsősorban a támogatott eszközök UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) firmware-jének kiszolgálására készült az EFI System Resource Table (ESRT) és az UEFI Capsule segítségével, amelyet a Linux kernel 4.2 és újabb verziók támogatnak.

Oldalak

Feliratkozás RSS - FWUPD csatornájára