Mindjárt itt a Linux Mint 20.3 béta

kami911 képe

Úgy tűnik, hamarosan érkezik a Linux Mint 20.3 béta kiadása, amely a Una nevet kapta. A 20.3-es kiadás is az Ubuntu új – 2020. áprilisban megjelent – 20.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul, hamarosan hivatalosan is elérhető lesz.

A Linux Mint honlap ISO Images lapja tanulsága szerint mindhárom kiadás „Approved for BETA release” állapotba került és hamarosan elérhetővé válik.

A hamarosan megjelenő béta kiadás teljesen lefordított magyar nyelvű felületet kínál. Ez a kiadás tartalmazza a nemrég megjelent Cinnamon asztali környezet 5.2-s verzióját, a MATE asztali környezet 2021. augusztus 10-én megjelent 1.26 verzióját, és az XFCE asztali környezet 2020. december 22-én megjelent 4.16 jelölésű verzióját, illetve sok más újdonságot is. Egyelőre ez egy tesztelésre szánt verzió.

A Linux Mint 20.3-as, Uma kódnevű verziója a főbb összetevőket tartalmazza:

  • Cinnamon 5.2 verzió (Cinnamon változat),
  • MATE 1.26 verzió (MATE változat),
  • Xfce 4.16 verzió (Xfce változat),
  • Linux kernel 5.4 verzió, edge esetébyen 5.11-es verzió
  • Ubuntu 20.04 programcsomagok:
    • Mesa 20.0,
    • GCC 9.3.0,
    • LibreOffice 7.2,
    • A legújabb Mozilla Firefox, Thunderbird kiadások.

Várható újdonságok

A téma kellemesebbé tétele érdekében megpróbáljuk eltávolítani a kiemeléseket, és egy kis színt fecskendezünk a szürke árnyalataiba. A címsorok túl kicsik voltak. Szeretnénk kerekebbé tenni őket, nagyobb gombokkal, hogy az asztal kellemesebbnek és nagyvonalúbbnak tűnjön, és hogy könnyebb legyen megnyomni a gombokat.

Az előzőekben a közösség arra kért minket, hogy fontoljuk meg újra a Mint-Y-Darker eltávolítását. Ez máris elindított egy projektet, hogy a régi téma elérhető maradjon a tárolókban.

Tehát először is, a 20.3 pontosan úgy fog kinézni, mint korábban (és ez magában foglalja a Mint-Y-Darker-t is), ha telepíted a mint-themes-legacy nevű új csomagot. Ez hozzáférést biztosít mind az új témákhoz, mind a régiekhez.

Másodszor, a sötét mód minden egyes olyan alkalmazásban konfigurálható, amelyet alapértelmezés szerint sötétet szállítunk. Tehát ha nem szeretnéd, hogy a Hypnotix, Celluloid, Pix, Xviewer vagy GNOME terminál sötét legyen, akkor képes leszel ezt mindegyikben letiltani.

Mint fentebb látható, a téma világos, mégis néhány alkalmazás (gnome-terminal, Celluloid) sötét. Ezt a technikát fogjuk használni a Linux Mint 20.3-ban, hogy világos témával szállítjuk, de a következő alkalmazásokat alapértelmezés szerint sötétTÉ tesszük:

  • Hypnotix
  • Celluloid
  • GNOME Terminál
  • Pix
  • XViewer

Megjegyzés: Az Xfwm nem támogatja a sötét módot, így a Pix és az Xviewer világos marad az Xfce-ben, hogy megmaradjon a teljes kompatibilitás ezzel az ablakkezelővel. A Hypnotix és Celluloid GTK szegélyeket használ, így mindenhol támogatja a sötét módot.

Izgalmas újdonság, hogy a MATE 1.26 és a Flatpak 1.12 visszaportolásra került. A MATE 1.26 újdonságairól itt tudhat meg többet.

Az események az kisalkalmazásban ugyanazt a színt használják, mint a naptár, amelyhez tartoznak, így könnyű nyomon követni a több naptárban lévő eseményeket.

Az kisalkalmazás szinkronizálódik az evolution-data-server kiszolgálóval, így számos online naptárat és alkalmazást támogat. Ha például a GNOME Calendar alkalmazást akarja használni, akkor az azonnal működik. Ha a Google Naptárt szeretné használni, egyszerűen csatlakoztassa az Online fiókoknál, és az is működik. Ha a Thunderbirdöt szeretné használni, telepítsen egy kiegészítőt, hogy integrálja az evolution-data-server kiszolgálóval, és máris működni fog.

A Sticky Notes és a Hypnotix alkalmazások keresési funkcióval gazdagodnak.

És végül, de nem utolsósorban van egy kis ajándék a 20.3-ban, egy vadonatúj alkalmazás, a neve Thingy.

Letöltések

 

Hozzászólások