Linux Mint blog havi hírek - 2021. szeptember

Mielőtt elkezdenénk a hírekkel, szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik adományokat küldenek nekünk, és akik segítik projektünk növekedését. Köszönöm mindannyiuknak.

A Linux Mint 20.3 Una

A Linux Mint 20.3 kódneve „Una”. A stabil kiadás várhatóan idén karácsonyra érkezik. Ez 3 változatban lesz elérhető: Cinnamon, MATE és Xfce.

Az LMDE 5 Elsie

A munka az LMDE következő verzióján elkezdődik, amely az "Elsie" kódnevet kapta. Ez a Debian 11-re fog épülni, a Cinnamon asztali környezettel szállítjuk, és támogatja mind az amd64, mind az i386 architektúrákat.

Új weboldal

Az új honlap most teljesen készen áll, és a következő címen él https://www.linuxmint.com. Mint-es kinézete van, minden eszközön működik, és modernnek látszik. A korábbiaknál is jobb munkát végez az újonnan érkezők üdvözlésekor, miközben elmagyarázza, mi a Linux Mint, miért szeretik az emberek, és hogyan kell telepíteni.

A vártnál tovább tartott, de a munka elkészült, és örülünk, hogy végre időt szakítottunk rá. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik visszajelzést küldtek nekünk, és akik segítettek nekünk.

A honlap már nem jelenít meg hirdetéseket, és ez a blog közlemény már nem mutatja a közösségi szponzorokat. Ezeket a döntéseket nehéz volt meghozni, mert azonnal csökkentik a bevételünket, ugyanakkor a Linux Mintet komolyabbá és professzionálisabbá teszi. Reméljük, hogy hosszú távon segíteni fognak a növekedésben, és elég pénzt fogunk termelni ahhoz, hogy ne kelljen emiatt aggódnunk.

Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, mióta a weboldal elindult, így tudjuk, hogy nagyon tetszik önöknek! Tudom, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni, és az ízlés szubjektív, de a legtöbb ember számára ez egy nagyon örvendetes változás. Én személy szerint emlékszem, hogy az előző honlap milyen elképesztően nézett ki, amikor 2009-ben készült, de ami akkor elképesztően nézett ki, az most egyszerűen elavultnak tűnik. Bár egyre jobban ragaszkodtam hozzá, mivel ezalatt a sok év alatt az identitásunk részét képezte, megkönnyebbülés volt számomra, hogy ebben a fejlesztési ciklusban újratervezhettem, és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Modern operációs rendszer vagyunk. Azért használjuk a Linuxot, mert jobb, nem azért, mert szabad, vagy mert régi, vagy mert nem fogadta el a vitatott dizájnváltozásokat. Azért használjuk, mert gyors, mert működik, mert azt teszi, amit akarunk. Fontos volt, hogy weboldalunk ne csak ezeket a gondolatokat közvetítse, hanem modern is legyen.

Címsorok

Most, hogy a weboldal elkészült, a grafika teljes prioritást élvez. Ez is egy olyan terület, amelyet gyakran elhanyagolunk, amikor a fejlesztésen dolgozunk, és a hibákra és az új funkciókra koncentrálunk. Bár a Mint-Y bevezetésével a Linux Mint modernebbé vált, a disztribúciónak még mindig sok olyan vizuális aspektusa van, amelyen szeretnénk javítani.

A címsorok túl kicsik voltak. Szeretnénk kerekebbé tenni őket, nagyobb gombokkal, hogy az asztal kellemesebbnek és nagyvonalúbbnak tűnjön, és hogy könnyebb legyen megnyomni a gombokat.

Kiemelések

A jelenlegi Mint-Y téma egy szürke téma sok „kiemeléssel".

A „kiemelés” a téma része, amely élénk színű (Aqua a fenti példában), hogy felkeltse az ön figyelmét, és feltűnőbbnek látszik, mint a téma többi része

A kiemelések széppé, magával ragadóvá, élénkké, sőt, szórakoztatóvá teszik a témát... különösen a szürke tetején, amely elég szigorú tud lenni.

Ugyanakkor a kiemelések versengenek is az ön figyelméért, és elvonják a figyelmét a tényleges tartalomról. Mivel a Mint-Y-ban annyira feltűnőek, azt is megakadályozzák, hogy olyan színeket használjunk, amelyek élénkebbek is lehetnének. Egy élénk zöld jobban nézne ki, mint a jelenleg használt, de mivel a témában olyan sok kiemelés van, túláradónak éreznénk.

A téma kellemesebbé tétele érdekében megpróbáljuk eltávolítani a kiemeléseket, és egy kis színt fecskendezünk a szürke árnyalataiba.

Az olyan kis widgetek, mint a csúszkák, jelölőnégyzetek, rádiógombok és a bezárás gomb továbbra is az ön kedvenc kiemelt színét adják, míg a téma többi része egy lépést hátralép, és semlegesebbnek tűnik, mint korábban.

Az aktuális témában a beállítások fordított színeket használnak. Ez jól néz ki a szöveges bejegyzésekben, de elsöprő lehet a beágyazott widgeteket tartalmazó listákban. A Transmission például egy olyan elemekből álló fanézetet tartalmaz, amelyek folyamatjelző sávokat használnak. Néhány elem kijelölésekor a lista gyorsan olvashatatlanná válik, mert a kiemelési színt mindenhol használják, sok helyen fordítva, és ez egyszerűen zavaróan néz ki.

A kis widgeteknél (szöveges bejegyzések, esetleg az oldalsáv) megtartjuk a szín inverziót, de a nagy területekről eltávolítjuk.  Egy hosszú elemlistában azt szeretnénk, ha a kijelölt elemek csak a háttérszínnel különböznének a nem kijelöltektől, nem pedig invertált színekkel.

Színek

Az alatta lévő szürkék csak egy picit vannak árnyékolva (2%-ban az alábbi képernyőképen).

Ez egy kis vidámságot visz vissza a témába, és kellemes megjelenést kölcsönöz neki.

Jelenleg még mindig ugyanazokkal a színekkel dolgozunk, amelyeket a korábbi kiadásokban használtunk. Úgy gondoljuk azonban, hogy a színezett szürkék egyes változatokban jobban néznek ki, mint másokban, és tudjuk, hogy néhány kiemelés eltávolítása most lehetővé teszi számunkra, hogy hidegebb zöldeket és élénkebb színeket fedezzünk fel.

Sötét alkalmazások

A múlt hónapban beszéltünk a sötét mód támogatásáról a Mint-Y-ban. Azóta számos kompatibilitási problémát tisztáztunk az általunk használt különböző ablakkezelőkkel, és örömmel jelenthetem, hogy ezt folytatjuk. A sötét mód az a képesség, hogy bizonyos alkalmazások sötétnek tűnjenek sötét téma használata nélkül. Más szóval lehetővé teszi, hogy csak néhány alkalmazás legyen sötét, és az asztal többi része maradjon világos.

Íme egy példa a Mint-Y-Purple-re:

Mint fentebb látható, a téma világos, mégis néhány alkalmazás (gnome-terminal, Celluloid) sötét. Ezt a technikát fogjuk használni a Linux Mint 20.3-ban, hogy világos témával szállítjuk, de a következő alkalmazásokat alapértelmezés szerint sötétTÉ tesszük:

  • Hypnotix
  • Celluloid
  • GNOME Terminál
  • Pix
  • XViewer

Megjegyzés: Az Xfwm nem támogatja a sötét módot, így a Pix és az Xviewer világos marad az Xfce-ben, hogy megmaradjon a teljes kompatibilitás ezzel az ablakkezelővel. A Hypnotix és Celluloid GTK szegélyeket használ, így mindenhol támogatja a sötét módot.

Legacy témák

Reméljük, hogy izgatott ezektől a vizuális változásoktól, és hogy jól fogadja őket. Tisztában vagyunk azzal is, hogy nem tudunk annyi mindent megváltoztatni anélkül, hogy ne okoznánk frusztrációt néhányuknak, és ezt nem szívesen tesszük.

A múlt hónapban a közösség arra kért minket, hogy fontoljuk meg újra a Mint-Y-Darker eltávolítását, és mi meghallgattuk önt. Ez máris elindított egy projektet, hogy a régi téma elérhető maradjon a tárolókban.

Tehát először is, a 20.3 pontosan úgy fog kinézni, mint korábban (és ez magában foglalja a Mint-Y-Darker-t is), ha telepíted a mint-themes-legacy nevű új csomagot. Ez hozzáférést biztosít mind az új témákhoz, mind a régiekhez.

Másodszor, a sötét mód minden egyes olyan alkalmazásban konfigurálható, amelyet alapértelmezés szerint sötétet szállítunk. Tehát ha nem szeretnéd, hogy a Hypnotix, Celluloid, Pix, Xviewer vagy GNOME terminál sötét legyen, akkor képes leszel ezt mindegyikben letiltani.

Hozzászólások

Végre! Nagyon várom az LMDE 5

Végre! Nagyon várom az LMDE 5 Elsie-t mert LMDE 4 "Debbie" a kedvencem, igazán az ízlésem szerint megírt operációs rendszer. Viszont a Debian 11 bullseye megjelenése óta ha tisztán telepítem a Debbie-t nem tudja magát a telepítés után lefrissíteni  hagyományos módon (+kodekek, nyelvek) csak ha ezt: "apt update --allow-releaseinfo-change" bemásolom a terminalba. Ekkor tökéletes az update+upgrade.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Végre! Nagyon várom az LMDE 5

#1 Hát ezt be kéne jelenteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Végre! Nagyon várom az LMDE 5

#1

--allow-releaseinfo-change
           Allow the update command to continue downloading data from a repository which changed its information of the release contained in the repository indicating e.g a new major release. APT will fail at the update command for such repositories until the change is confirmed to ensure the user is prepared for the change. See also apt-secure(8) for details on the concept and configuration.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen https://ibb.co/zQgx74c

Igen https://ibb.co/zQgx74c ha a szokásos módon próbálom lefrissíteni a rendszert telepítés után akkor kb. a felét lehúzza a többiről kiírja, hogy nem lehet. A képen látható módon viszont hibátlanul lejön és települ az update.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen https://ibb.co/zQgx74c

#3 #2.1

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Bocsánat ez  eggyel fentebb

Bocsánat ez  eggyel fentebb hibásan lett beküldve kérlek töröld. Azt akartam még megírni,hogy a tiszta telepítés után a rendszer update csak félig jön le a többit nem elérhetőnek írja ki. De ezzel: (apt update --allow-releaseinfo-change)hibátlanul lehúzza és telepíti a rendszer a szükséges frissítéseket. Pedig ez még nyári a Debian 11 megjelenése utáni hiba, ezért (is) várom a következő LMDE 5 distrot talán az már rendben lesz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

apt update --allow-releaseinfo-change

#3 #3.1 #4 Azt akartam még megírni,hogy a tiszta telepítés után a rendszer update csak félig jön le a többit nem elérhetőnek írja ki. De ezzel: (apt update --allow-releaseinfo-change)hibátlanul lehúzza és telepíti a rendszer a szükséges frissítéseket.

Én azt szerettem volna megtudni, csak egyetlen egyszer kell futtatni,

sudo apt update --allow-releaseinfo-change

vagy minden esetben, örökké csak ezzel frissít a rendszer?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak minden tiszta telepítés

Csak minden tiszta telepítés után kell ezzel kezdeni a rendszer frissítést. Amikor a frissítéskezelőn kapom  nagy ritkán (pld.Firefox) akkor semmi szükség rá. Később ha ez apt update --allow-releaseinfo-change végzett és felállt a rendszer, újraindítod elég már csak terminálban a szokásos sudo apt-get update. De lekérdezheted releaseifoval is és ugyanazt kapod.


 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Csak minden tiszta telepítés

#5 Köszi :). ... https://www.youtube.com/watch?v=ZeWq1_6PMJk

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve