Milyen videokártyát játékhoz Linux alá?

kami911 képe

Ha játékról van szó, akkor évek óta a legjobb választás az NVIDIA kártyái. A zárt illesztőprogramokkal jól teljesítményt hozó GPU-kal rendelkező gyártónak nem akadt ellenfele az elmúlt években. A teljesen egyedi illesztőprogram, így külön letölthető a gyártó honlapjáról, s például az Ubuntu, s így a Linux Mint is kínál megoldást az egyszerű telepítésre. Az nyílt illesztőprogram tekintetében azonban ez a gyártó, mind az AMD, mind az Intel után kullog. Az Intel, bár egész jó nyílt illesztőprogramokat készít teljesítményben nem érte be se a zöldek, se a vörösök termékeit. Az AMD illesztőprogramja pedig eléggé vegyesek. A régi Catalyst rendszerű drivereket már nem támogatja a cég, így a legújabb Linux Mint kiadások, és Ubuntu verziók sem használják, így néhány dual GPU megoldás kiesett egyből a támogatott eszközök köréből.

Az új generációs AMDGPU illesztőprogramokkal használható csippek azonban példás szabad illesztőprogramot kaptak. Ugyanerre az alaprendszerre épül az AMD professzionális driver-készlete, az AMDGPU-PRO, amely zár forráskódú komponensekkel egészíti ki a nyílt alaprendszert. A régebbi AMD GPU-kjal szerelt kártyák tulajdonosai, pedig a radeon illesztőprogramot használhatják. Az AMD illesztőprogramjairól szóló cikk itt található. Az AMD azonban példásan, hol dokumentációkkal, és folyamatos fejlesztésekkel támogatja a nyílt forráskódú illesztőprogram fejlődését. Több gyártó fejlesztői – a Valve-től a RedHat-ig – is dolgoznak, nem csak az illesztőprogramon, hanem az egész grafikus alrendszeren. Ennek megfelelően az AMD nyílt forráskódú illesztőprogamjai, nagyot ugrottak teljesítményben. Ennek megfelelően néha befogják a zárt drivert használó közvetlen NVIDIA riválisukat is (de a többségében azért van 5-10% lemaradás). További összehasonlítások és van amikor már a nyílt forráskódú AMD Vulcan illesztőprogram is jól muzsikál. Szóval most már játszani lehet nyílt forráskódú videokártya driverekkel is, az AMD-nek köszönhetően. Neked milyen a mostani videókártyád, és milyen lesz a következő?

Hozzászólások

RE:SLI | Crossfire

#2 A CrossFire és a SLI nem képes együtt dolgozni. Még el tudom képezni, hogy Vulcan alatt valahogy mehet, de inkább azt gondolom azonos gyártótól származó kártyák kellenek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:SLI | Crossfire RE:RE:SLI | Crossfire

#2.1 Hát érdekes lenne egy Crossfire-es és egyben SLI-s alaplap. :Spanyolviasz. D
SLI-s alaplapon van, most nem látom a dobozát, valahova elpakolhattam de majd megírom holnap, hogy milyen és a kártyáimról is írok. Ebbe megy bele egyszerre kettő nvidia kártya, PCIE slotba. ;)
Az SLI nvidia technológia, a Crossfire AMD tech..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Sonata90 képe

Mióta linuxozok azóta nem

Mióta linuxozok azóta nem látott ATI kártyát a gépem. Bár nem nagyon játszok, azért előtte már hallomásból is tudtam, meg magam is utána néztem, hogy ez az NVIDIA terepe.
Kezdetben ő hajtotta a vasat: Leadtek WinFast PX9500GT 1GB 128bit DDR2 PCIe

Most pedig egy MSI GeForce 210 1GB GDDR3 64bit PCIe hajtja.

Egyikkel sem volt még soha problémám.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mióta linuxozok azóta nem

#3 Azért érdekes, hogy -az open-source modellt használva- az AMD mennyivel több foltot beküld a kernel készítőknek, mint az eddig is ezzel keveset foglalkozó Nvidia. Előbb utóbb lesz ebből „valami” :-) :

By counting the emails from amd.com (occasionally their developers do use personal email addresses for commits, but for this only the official email addresses from all the vendors were counted), AMD developers have contributed 2,168,104 lines of code to the Linux kernel while removing 414,761 lines in the process, or a net gain of 1,753,343 lines of code.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-NVIDIA-Intel-Ker...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve