Zárt eszközmeghajtó illesztőprogramok telepítése

kami911 képe

A Linux Mint a legtöbb esetben az első elindulástól kezdve jól működik a rendszerbe épített nyílt forráskódú eszközmeghajtó illesztőprogramokkal. Néhány esetben előfordulhat, hogy a hardver gyártójától vagy a közösségi fejlesztőktől sincs elérhető nyílt forráskódú illesztőprogram. Más esetekben a gyártó által biztosított zárt forráskódú illesztőprogram több vagy jobb támogatást kínál az adott hardverhez. Ilyen esetekben az Illesztőprogram-kezelővel telepíthetjük a támogatott illesztőprogramokat a rendszerünkre.

Az Illesztőprogram-kezelő megnyitásához kattintson a  „Menü” gombra majd az „Adminisztráció” csoportban kattintson az „Illesztőprogram-kezelő” ikonra.

A megjelenő párbeszédablakban válassza ki a telepíteni kíván eszközmeghajtó illesztőprogramot. A párbeszédablakban megtalálhatók az adott eszközökhöz elérhető nyílt és zárt forráskódú illesztőprogramok is. A Linux Mint általában a nyílt illesztőprogram telepítését ajánlja, amelyt az adott elem mellett zöld „(ajánlott)” felirattal jelül. Egyes hardvereknél nem érhető el előkészített illesztőprogram és a hardver illesztőprogram támogatásához a gyártó honlapját kell felkeresni és a megadott telepítési útmutatót követni.

Amennyiben változtatott az illesztőprogram használaton, úgy a „Visszaállítás” gombbal visszaállíthatja az eredeti állapotot, míg a „Változtatások alkalmazása” gombbal érvényre juttathatjuk az új beállításokat. Ez utóbbi esetén az operációs rendszer letölti a szükséges összetevőket és a telepítésükhöz kéri majd a rendszergazdai jelszót is.