Nyárindító finomságok

kami911 képe

A Mozilla bejelentette, hogy elérhető a Firefox webböngésző 114-es verziója, amely számos újdonsággal érkezik. A Mozilla Firefox 114.0 frissítése több újdonságot hoz a felhasználók számára, mint például a DNS over HTTPS kivétel lista kezelése, a könyvjelzők keresése a menüből, helyi böngészési előzményekre való keresés, magasabb felbontású videófelvétel Mac felhasználóknak, kiegészítők sorrendjének átrendezése és FIDO2 / WebAuthn támogatás. Emellett a Pocket ajánlott tartalmai mostantól elérhetőek Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban.

Az asztali Firefox böngésző újdonságai

Elsőként, az új verzióban megjelent egy felhasználói felület, amely lehetővé teszi a DNS over HTTPS kivétel lista kezelését. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók képesek lesznek testreszabni, hogy mely webhelyek használhatják a DNS over HTTPS protokollt. Ez a funkció javítja a felhasználók online adatvédelmét és biztonságát. A változások között említhető, hogy a DNS over HTTPS beállítások mostantól a „Adatvédelem és biztonság” részben találhatóak meg a Beállítások oldalon. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy válasszanak a támogatott módok közül.

Továbbá, a könyvjelzők mostantól kereshetőek a Könyvjelzők menüből is. Ennek révén könnyedén megtalálhatóak a mentett webhelyek, még akkor is, ha nagy mennyiségű könyvjelzőt kell kezelni. Ennek használatához  a Könyvjelzők menü gombot hozzá kell adni az eszköztárhoz. Ezzel együtt egy másik hasznos újítás a helyi böngészési előzményekre való keresés lehetősége. A előzmények, könyvtár vagy alkalmazás menü gombjainak kiválasztásával korlátozhatja a kereséseket csak a saját böngészési előzményekre. Ez különösen hasznos lehet, ha egy korábban meglátogatott webhelyet vagy keresést kívánna megtalálni.

A Mac felhasználók számára egy új videófelvétel funkció is elérhetővé vált a támogatott natív felbontásokban. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy magasabb felbontású videókat rögzítsenek a beépített kameráikkal, akár 1280x720-nél nagyobb felbontásban is.

Mostantól lehetséges az kiegészítők sorrendjének átrendezése az kiegészítők panelen. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy átláthatóbbá tegyék a böngészőben használt kiegészítők sorrendjét és elrendezését.

Az új verzióban a macOS, Linux és Windows 7 felhasználók használhatják a FIDO2, illetve a WebAuthn USB-n keresztül csatlakoztatott hitelesítő eszközüket. Néhány fejlett funkció, például teljesen jelszómentes bejelentkezések, egy PIN beállítását igénylik a hitelesítőn.

Pocket ajánlott tartalmai mostantól elérhetőek Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban is. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy személyre szabott és érdekes tartalmakhoz férjenek hozzá a böngészőben. És szokás szerint a frissítés során számos biztonsági hibajavítást is végrehajtottak, amelyek növelik a böngésző biztonságát és védelmet nyújtanak a felhasználók számára.

Firefox ESR böngésző újdonságok

A Firefox 114-gyel együtt már megjelent a Firefox ESR (Extended Support Release) változata is, amely a hosszabban karbantartott és frissített, nagyvállalati felhasználásra, vagy ritkábban érkező új funkciókra vágyó felhasználók verziója. A Firefox 102-es ESR verziónak mostani már a tizenkettedik frissítése, így a verziószáma 102.12. A következő ESR verzió a jövő hónapban megjelenő Firefox 115 lesz.

A Firefox mögött álló Mozilla egy technikai támogatási oldalán is megerősítette, hogy a Firefox 115-ös verziója lesz az utolsó támogatott Firefox verzió a Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 felhasználók számára. Ha ezeket a Windows-verziókat használja, akkor egy alkalmazásfrissítéssel átkerül a Firefox Extended Support Release (ESR) csatornára, amely a Firefox hosszan támogatott verziója. A Mozilla 2024 szeptemberéig biztosít biztonsági frissítéseket ezen felhasználók számára. Ezt követően nem biztosít biztonsági frissítéseket ezekhez a régi Windows verziókhoz.

A Firefox 91 ESR támogatása 2022 szeptember 20-án járt le. A Firefox 114 ESR verziójáról szóló kiadási megjegyzéseket itt olvashatja el. A Firefox vállalati felhasználói számára a Firefox for Enterprise 114 kiadási jegyzetekben találhatók információk a politikafrissítésekről és az üzleti felhasználók számára specifikus hibajavításokról.

Letölthető innen, de a Firefox 102-es verziót ki kell választani. (Az Firefox ESR 102-es alapverziójáról itt olvashat)

Az Firefox for Android böngésző újdonságai

Az új Firefox for Android 114.0 kiadás számos izgalmas újdonságot hoz a felhasználók számára. Az egyik kiemelkedő új funkció lehetővé teszi, hogy mostantól webhelyeket is nyomtathassunk, amelyek a window.print() funkciót használják. Ez kényelmes lehetőséget nyújt a dokumentumok vagy tartalmak papír alapú formában történő megosztására vagy a PDF mentésére.

Ezenkívül a PDF-nézegetőben megjelent egy új „Open in app” (megnyitás az appban) gomb, amely lehetővé teszi, hogy a PDF-fájlokat külső alkalmazásban nyissák meg a felhasználók. Ez különösen hasznos lehet, ha a felhasználók személyre szabottabb vagy speciális funkciókkal rendelkező PDF-néző alkalmazást szeretnének használni.

A frissítés részeként számos biztonsági hibajavítást is végrehajtottak, amelyek tovább növelik a böngésző által nyújtott védelmet és biztonságot. Ezen kívül a háttérben futó lapok CPU-használata csökkent, ami segít csökkenteni azok újratöltését, így még hatékonyabb és zökkenőmentesebb böngészési élményt biztosítva.

Az Firefox for iOS böngésző újdonságai

A Firefox iOS-en futó verziójából még nem jelent meg új verzió a múlt hónapi után, így ezen előző verzió újdonságai kerülnek ismertetésre. E frissítésben a toolbar (az eszköztár) mostantól az új felhasználók számára az alapbeállítások szerint a képernyő tetején jelenik meg. Ez az elrendezés még egyszerűbbé teszi a böngészést és könnyebben elérhetővé teszi az eszközöket. A hibajavítások között szerepel az, hogy a görgetés során már eltűnik az eszköztár és nem egy üres eszköztár jelenik meg.

Egy másik javítás a hosszú lenyomásos menü kiváltásának következetessége volt a Könyvjelzők és az Előzmények panel között. Mostantól az összes panelen ugyanúgy lehet hosszú lenyomással elérni a menüt.

A frissítéssel kijavították azt a hibát is, hogy a böngészési előzmények törlése után még mindig megjelennek az oldalak a kezdőlap „legutóbb látogatott” részén. Az olvasó nézet (Reader Mode) webes nézetében mostantól a téma változtatások is jobban érvényesülnek. Az eszköztárból hiányzó gombok is visszakerültek a könyvjelzők szerkesztése nézetébe. A TabTray-n található Copy URL értesítő üzenet mostantól az eszköztár előtt fog megjelenni. Az új verzióban a lapok eltűnését is javítottá, amikor a lapsávon a második lapot hozzák létre.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 114-esra vonatkozó cikkében.

  • Az "Átmásolás cURL-ként" funkció, amely a Hálózati panelban érhető el, továbbfejlesztésre került. Most már támogatja a --compressed argumentumot, ami lehetővé teszi a tömörített adatok átmásolását.

  • Az Accessibility Inspector (Hozzáférhetőségi ellenőrző) javításra került, hogy pontosan felismerje az összes ARIA szerepet, például a banner, main, navigation és contentinfo stb. Ez a fejlesztés különösen hasznos a webfejlesztők számára, akik az ARIA szerepekkel dolgoznak a webhelyek hozzáférhetőségének javítása érdekében.

  • A Firefox most már támogatja a CSS Cascading Level 4 supports() szintaxist az @import szabályokhoz. Ez lehetővé teszi más stíluslapok importálását a támogatottságtól függően. Emellett az Inspector panel pontosan megjeleníti a feltételeket az importált szabály tetején.

  • A Web Platform részben további fejlesztésekről is szó van. Az ES modulok most már támogatottak a DedicatedWorker és SharedWorker esetében is, így a fejlesztők könnyebben használhatják és importálhatják ezeket a modulokat a munkájuk során.

  • A WebTransport funkció mostantól alapértelmezés szerint engedélyezve van a Firefox böngészőben. Ez az új funkcionalitás különböző felhasználási eseteket támogat, különösen a játékokhoz és élő közvetítésekhez kapcsolódóan. A WebTransport a HTTP3-on (HTTP2 támogatás később érkezik) alapul, és a tesztek jelentős részét is sikeresen teljesíti, ami hozzájárul a megbízhatóságához és teljesítményéhez.

  • A CSS részben új lehetőségek jelentek meg. Az infinity és NaN konstansok most már támogatottak a calc() függvényben, amely lehetővé teszi az ezekkel az értékekkel történő számításokat a CSS stíluslapokban.

Letöltés

A Mozilla folyamatosan dolgozik a böngésző biztonságának és teljesítményének javításán, és ez az új verzió számos új funkciót és javítást tartalmaz. Az új verzió telepítése javasolt minden Firefox felhasználónak, hogy kihasználhassák a frissített funkciókat és a legjobb böngészési élményt.

A Firefox ezen verziójával kapcsolatos teljes változáslista. A Firefox következő – 115-ös – verziója, amely újra egy Firefox ESR (Extended Support Release) változata is lesz, várhatóan 2023. július 4-én jelenik majd meg.

Ha hibát talál jelezze a Mozilla felé.

Hozzászólások

Csak úgy kérdezném, hogy mi

Csak úgy kérdezném, hogy mi értelme van annak, hogy egy hír frissül?
Ha újra elolvasom az egészet, tudni fogom, hogy mi változott?
Ha tényleg módosult, akkor nem fogom megtudni, mert eszem ágában sincs újra elolvasni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak úgy kérdezném, hogy mi

#1 mit értesz azalatt hogy frissül?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak úgy kérdezném, hogy mi

#1.1 Már írtam neked erről, hogy az egyszerű átláthatóság miatt szeretem, ha minden bejegyzés olvasott a tracker oldalon. Ezért akkor is rákattintok, ha amúgy nem érdekel a téma, mint mondjuk a Linux kedvelők és a rock, vagy a hírek egy része, például a játékokról szólók.
De megnyitom őket, aztán olvasatlanul bezárom, hogy eltűnjön a jelzés.
Erre írtam, hogy jó lenne egy gomb, amivel az összeset olvasottá lehetne tenni.

Gyakran előfordul, hogy az "olvasott" hír legközelebb úgy jelenik meg, hogy Frissült.
Ott, ahol a listában a Válaszok száma szerepel, az jelenik meg, hogy Frissült.

Ez akár igaz is lehetne, ha mondjuk a szerző észrevett benne egy hibát, amit javított, de ez rossz gyakorlat lenne, mert senki sem olvas végig egy hírt, ha az frissült, és a hír jó hosszú.
Ilyenkor kommentben kell jelezni a módosítást.

De ha nem ez történt, ahogy gyanítom, hiszen arról tudnál, akkor ez valami hiba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve