Nyárzáró Firefox teljesítményelemzéssel

kami911 képe

Letölthető a Mozilla Firefox 104-es verziója, a nyílt forráskódú és keresztplatformos webböngészőnek.

Az asztali Firefox újdonságai

  • A böngészőben mostantól elérhetőek a Disney+ feliratok is kép-a-képben üzemmódban is.
  • A Firefox profilozója képes elemezni egy weboldal energiafelhasználását (csak Apple M1 és Windows 11).
  • A Firefox felhasználói felülete mostantól teljesítmény- és akkumulátor-használati korlátozás alá kerül, amikor minimalizálva vagy elrejtve van, ugyanúgy, mint a háttérben lévő lapok esetében.
  • A Yahoo Mail és az Outlook levelezőszoftverekben az Enter beírása után a kiemelés színe helyesen marad meg.
  • A https only error oldalon továbbhaladva a visszanavigálás a korábban a figyelemfelhívó hibaoldalra vezetett. A vissza most az előzőleg meglátogatott oldalra visz vissza.
  • A formázatlan szöveg beillesztés gyorsbillentyű (shift+ctrl és cmd+v) mostantól működik egyszerű szövegkörnyezetekben, például a beviteli mezőkben és a szövegterületen.

Firefox ESR újdonágok

A Firefox 102 ismét egy ESR (Extended Support Release) változat lett, amely a hosszabban karbantartott és frissített, nagyvállalati felhasználásra, vagy ritkábban érkező új funkciókra vágyó felhasználók verziója. A 102 ESR verzió mostani frissítése 102.2. A Firefox 91 ESR támogatása 2022 szeptember 20-án jár majd le. A Firefox 104 ESR verziójáról szóló kiadási megjegyzésket itt olvashatja el. Letölthető innen, de a Firefox 102-es verziót ki kell választani. (Az Firefox ESR 102-es alapverziójáról itt olvashat)
Az előző Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.13.0 verziója letölthető innen (újdonságok).

Az Firefox for Android újdonságai

  • Cím automatikus kitöltése: A Firefox mostantól megjegyzi és felajánlja a gyakori cím űrlapok kitöltését. A címeket a Firefox beállításaiban adhatja hozzá, szerkesztheti és kezelheti.
  • A legutóbbi előzmények törlése: Az előzmények képernyőn választhat, hogy az elmúlt egy óra, két nap vagy az összes előzmény böngészési előzményét törölni szeretné.
  • Megszüntették a fejlesztők a külső alkalmazásból származó link megnyitásakor előforduló összeomlás.
  • A LastPass jelszó widget rossz helyre került. Mostantól közvetlenül a bejelentkezési mező alatt jelenik meg.
  • A https only error oldalon továbbhaladva a visszanavigálás a korábban a figyelemfelhívó hibaoldalra vezetett. A vissza most az előzőleg meglátogatott oldalra visz vissza.

Az Firefox for iOS újdonságai

  • A mobil könyvjelzők mostantól elsőként jelennek meg. A könyvjelzők rész megnyitásakor a Firefox for iOS-en létrehozott összes könyvjelző és mappa először jelenik meg. A Könyvjelzők menü, a Könyvjelzők eszköztár és a Válogatatlan könyvjelzők mappák mostantól egy új, Asztali könyvjelzők nevű mappa alá vannak beágyazva. A könyvjelzők alapértelmezés szerint a megfelelő legfelsőbb szintű mappába kerülnek mentésre.
  • A formázatlan szöveg beillesztés gyorsbillentyű (shift+ctrl és cmd+v) mostantól működik egyszerű szövegkörnyezetekben, például a beviteli mezőkben és a szövegterületen.
  • A gyakran látogatott szponzorált parancsikon URL-címek többé nem jelennek meg parancsikonként a Firefox for iOS kezdőlapján. Ha korábban már meglátogatott egy szponzorált parancsikont, az továbbra is megjelenik az előzmények között.

(A 104-es verzió újdonságai)

Fejlesztői újdonságok

A Firefox mostantól támogatja a görgetés megállítása tulajdonságot és az újbóli görgetést is. A scroll-snap-stop tulajdonság always és normal értékeivel megadhatja, hogy a gyors görgetés esetén is átmenjen-e a snap-pontokon, vagy sem. Az újbóli csattintás megpróbálja megtartani a legutóbbi csattintási pozíciót bármilyen tartalmi/layout-változás után.

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 104-esre vonatkozó cikkében.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites) és OS X (Intel és Apple Silicon) operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni. Linux Mint esetén a frissítés elérhető a Frissítéskézelő alkalmazásban, illetve más platformok esetén terjesztés által biztosított frissítési csatornákon keresztül. A Windows 11 felhasználók már telepíthetik a Microsoft Store-ból.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. A Firefox 102.2, azaz 104 ESR verziójáról szóló kiadási megjegyzésket itt olvashatja el. Letölthető innen, de a Firefox 102-es verziót ki kell választani. (Az Firefox ESR 102-es alapverziójáról itt olvashat). Az előző Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.13.0 verziója letölthető innen. A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak.

A Firefox Android verziójának letöltése.

Az iPhone készülékekre elérhető 104-es verzióról információ pedig itt található. Teljes változáslista. Az iOS verzió letöltése.

A Firefox következő – 105-ös – verziója, várhatóan 2022. szeptember 20-án jelenik majd meg.

Hozzászólások