Linux Mint 21?

Balazs_B képe

Sziasztok!

Ez most nem a szokásos hír bejegyzés lesz. A véleményeteket, kívánságaitokat, álmaitokat szeretném megtudni, illetve egy kis diskurzust ébreszteni itt az oldalon.
Nézzük akkor mire is vagyok kíváncsi:
Ti milyen funkciót, fejlesztést látnátok a legszívesebben a Linux Mint 21-ben?

Én személy szerint leginkább ezekre vágyom:

  • Jobb/részletesebb fractional scaling
  • Wayland támogatás kilátásba helyezése
  • Raspberry Pi támogatás

És ti?
 

Hozzászólások

Ez+az

pl.

- bővebb téma támogatás Cinnamon alá.- azt tudom, hogy a Mate szintjét nehéz elérni, de ha lenne egy Theme Editor féleség, amivel egy menetben lehetne az összes megjelenést biztosító beállítást szerkeszteni, hangolni, menteni, és theme csomagba is összerakni, akkor máris megindulna a mandula.

- Nemo felkészítése bővített hálózat kezelésre - pl. ahogy csak Windows hálózatra fel van készítve alapból, lehetne egy Mint hálózat (azt tudom, hogy meg lehet oldani, de arra gondolok, hogy lenne egy alapból definiált hálózat, ami legalább a Mint-ek között működne. Mert OK, hogy Warpinator megvan, de azért egy hálózati kapcsolat asztali gép meg noti között, vagy helyi hálón több gép között az mégis más.

- Egér kezelés bővítése (pl. görgő viselkedés) -ez jelenleg eléggé driver függő dolog, meg nem is a Mint csomag biztosítja a működést, de lenne lehetetlen valamit összehozni, ami több beállítást és megfelelő működést biztosít. Nekem jó, ahogy van, de itt a fórumon többször is felvetődött, meg kuncsaftok között is van, akinek számít.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Raid támogatás

Egy mdadm csomag a live rendszerbe jól jönne. Tudom, földhöz ragadt vagyok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lefagyott programok könnyű kikapcsolása

Ha Ctrl+Alt+Delete-t nyomok, akkor a megjelenő munakamenet ablakban legyen egy gomb a rendszerfigyelőhőz, vagy egy olyan gomb ami csak az elindított programok listáját (nem minden futó folyamatot) megmutatná és kilehetne erőltetetten kapcsolni a befagyott programot.

Állítólag személyre lehet szabni a munkamenetet, de én nem találtam. Átlag felhasználóknak szerintem nagy segítség lenne. Bár tudom lehet billentyű kombinációba kéne megoldanom :)

Amúgy nagyon imádom a Linux Mintet, nagyon agyalnom kellene ha még valami hibát vagy olyan dolgot kéne még mondani ami nem tetszik benne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Billentyűparancsok

Nem tudom másoknál is jelentkezik-e, nálam a az előre konfigurált billentyűparancsok csak akkor hívhatók elő, ha az asztalon kattintok bal gombbal tetszőleges helyre, ezután minden  billentyű parancs működik, ha nem kattintok akkor nem. Sehol nem találtam magyarázatot. Mint Una Xfce.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Billentyűparancsok

#5 Az Elsie nem csinálja ezt a trükköt.

 

 

 

i

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Billentyűparancsok

#5.1.1 Igazad van, rossz a példa, bár ugyanaz a gép de eltérőek Mint Xfce, Elsie Cinnamon, így nyilván más. Ugyanazon a gépen más particíón Xfce környezetben viszont az MX, Arch, Ubuntu nem csinálja ezt (F12 = xfce4-terminal --drop-down).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Billentyűparancsok

#5 Cinnamon alatt sincs ilyen. Alt+F2; Crtl+Alt+T működik, ahogy Ctrl+C / Ctrl+V, Ctrl+A, ezeket próbáltam hirtelen, bár utóbbiak alkalmazás függők is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Új Linux Mint Frissítéskezelő verzióváltáshoz

Az új frissítő eszköz egyik legfontosabb újítása, hogy teljesen grafikus, és nem szükséges a parancssor használata. Egy másik fejlesztés a frissítés ellenőrző által észlelt problémák beépített kezelése. A Linux Mint fejlesztőcsapata szerint sok probléma megoldható a felületen található "javítás" gombra való kattintással.

Van azonban ennél több is:

  • Az új frissítési eszköz teljesen lokalizált.
  • Az eszköz több ellenőrzést futtat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden előfeltétel megfelel-e; ez magában foglalja annak ellenőrzését, hogy van-e elegendő szabad hely, vagy hogy az eszköz csatlakoztatva van-e a tápegységhez.
  • Néhány beállítás konfigurálható. A csapat megjegyzi, hogy a legtöbbet nem szabad kihagyni, de a lehetőség adott.
  • A felhasználó által kiválasztott disztribúciós tükrök megmaradnak és használatban maradnak, feltéve, hogy a tükrök "kompatibilisek, érzékenyek és naprakészek".
  • Az egyéni tárolókat és PPA-kat nem kell eltávolítani. Ellenőrzésre kerül azonban, hogy ezek támogatják-e az új verziót.
  • Az elárvult csomagok is megtarthatók.

Zárószavak

Az új frissítő eszköz sok felhasználó számára javítja a főverzió frissítési folyamatát, különösen azon felhasználók számára, akik csak nemrég váltottak Linux Mintre. A fejlesztőcsapat tervei szerint az Upgrade eszközt először az LMDE 4-ről az LMDE 5-re való frissítéshez, majd később a Linux Mint 20.3-ról a Linux Mint 21.0-ra való frissítéshez adják ki.

Az Upgrade eszköz jelenleg alfa verzióban érhető el. Az új alkalmazás végleges kiadása előtt egy rövid béta kiadási ciklust tervezünk.

További részletekért a Linux Mint hivatalos blogján található legfrissebb blogbejegyzésben olvashat.

Most: Te használsz Linux Mintet?

https://www.ghacks.net/2022/04/07/linux-mints-upcoming-upgrade-tool-makes-upgrades-a-lot-easier/

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Több programot is szívesen

Több programot is szívesen vennék, amit natívan a tárolókból lehetne telepíteni, és nem fizetős lenne:

 

  1. Hasonlóan a Team Viewer-hez vagy mondjuk az Ultra Viewer-hez egy normális távoli elérést.

  2. Egy normális ingyenes virtuális gépkezelőt. Jelenleg a Vmware-t használom ami fizetős, a virtualbox, sajna nem tudja amit kellene. Az átláthatóság és az egyszerűség a szempont a stabilitás mellett.

  3. A mint verzióból a Mate asztali verziót használom, de ott pl nincs asztali kisalkalmazás mint a Cinnamon-ban

  4. egy normalis DLNA alkalmazást amivel könnyen és egyszerűen megoszthatóm a tartalmakat, még fizetőst is vettem, de mindegyik vérzik valamilyen sebből.

  5. Egy olyan telepítőt amiben benne van az mdadm és tudok tükröket csinálni telepítéskor. PL debián és ubuntu alatt is van ilyen.

 

Kezdetnek ennyi gondolom elég, de ha nem van még sok ötletem: DDDDD-

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Több programot is szívesen

#8 Nem tudok mindenre válaszolni.

Hasonlóan a Team Viewer-hez vagy mondjuk az Ultra Viewer-hez egy normális távoli elérést.

Anydesk? Ingyenes jelenleg (annak tűnik). Nemrég használtam. Annyi van vele, hogy frissítés után automatikusan a rendszerrel indul (nahát), de ezt ki lehet kapcsolni. Kétféle módszere van a kikapcsolásnak. De nem kell VNC szerver a fogadó gépen, vagyis hasonló Teamviewerhez, ami már kereskedelmi, fizetős.
https://anydesk.com/en/downloads/linux

Jelenleg a Vmware-t használom ami fizetős, a virtualbox, sajna nem tudja amit kellene.

Mit nem tud a VirtualBox, amit a VMWare igen? A VMWare Player ingyenes, de hazaír az is sokat a gazdinak... .
QEMU? A tükrökről, csomagkezelőkkel telepíthető, nem kell letölteni. Igaz, kicsit nehezebb megszokni, mint mást, de nem vészesen. Tudása: https://www.qemu.org/

egy normalis DLNA alkalmazást amivel könnyen és egyszerűen megoszthatóm a tartalmakat,

A MiniDLNA (aka ReadyDLNA) miben nem jó? https://community.linuxmint.com/software/view/minidlna

Egy olyan telepítőt amiben benne van az mdadm és tudok tükröket csinálni telepítéskor. PL debián és ubuntu alatt is van ilyen.

system-config-lvm (GUI)? https://manpages.ubuntu.com/manpages/trusty/man8/system-config-lvm.8x.html
Vagy csak a konzolos mdadm kéne és kiválaszthatóan a rendszer telepítésekor? Kényelmi szempont, könnyű telepíteni. Ha LVM-et készítesz, automatikusan nem települ?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

alapvető dolgok

Én pár, alapvető dolgot látnék szívesen, szerintem ezek apróságok, mégis sok időt megspórolna telepítés után:

1. legyen már végre alapértelmezetten bekapcsolva a numlock a bejelentkezési ablaknál

2. samba települjön az alaptelepítéssel együtt

3. az alábbi alkalmazások is bekerülhetnének alapértelmetetten:

osmo gimp vlc geany chromium numlockx krusader keepassx thunar evince converseen gthumb mirage flameshot soundconverter

4. legyen a panelen számológép, újraindítás és kikapcsoló gomb alapértelmezetten

5. jó lenne valami profil lementési lehetőség, itt most nem a több gigás viszaállítási pontokra gondolok

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Még néhány ötlet

Elsősorban engem nagyon zavar, hogy a flatpak csomagokat nem képes a frissítéskezelő frissíteni, amikor a szoftverközponton keresztül már telepíthetőek.
Azt is tapasztalom, hogy a flstpsk csomagoktól nagyban növekszik a betöltési idő, ezzel is kellene csinálni valamit.

Szóval a Flatpak támogatást rendbe kéne tenni.

A többieknek:

#7 Igen, ez az új telepítő egész jóra sikerült, már használtam is élesben LMDE4-ről 5-re. A bosszantó vele csak az, hogy a gépre általam felügyeskedett csomagokat mind letörölteti, és hogy 3-szor 5-ször lassabb, mint egy normál újratelepítés.

#8 A Remmina egy egész jó, többféle távoli elérést is tudó sok pluignnal rendelkező, egész jól használhtó programocska. APT-ban és Flatpak-ban is fennt van. https://remmina.org/

#9 Ilyen numlock beállítás már van a bejelentkezési felület beállításaiban, a Vezérlőpult/Bejelentkezési ablak/Beállítások/beállítások menüjének első elemeként. :)

 

Ezenkívül én például semmiképpen nem szeretnék a kikapcsolás menühöz rendszerfigyelő, vagy a tálcára kikapcsolás gombot, mivel a kikapcsolás menüt a kikapcsoló gombbal hívom elő, és olyankör semmiképpen nem szeretnék semmilyen programot elindítani, főleg nem rendszerfigyelőt, mert azt úgyis már a bejelentkezés után rögtön elindítom. Egyébként #4 : A tálcára van egy ilyen grafikus kilövő kisalkalmazás :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Még néhány ötlet

#9.1 engem nagyon zavar, hogy a flatpak csomagokat nem képes a frissítéskezelő frissíteni, amikor a szoftverközponton keresztül már telepíthetőek.

A Linux Mint 20.2 kiadástól kezdve, a Frissítéskezelő beállíthatóan képes erre (máshogyan):
https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-202-uma-kozos-ujdonsagok

A Frissítéskezelő kezelni fogja a Flatpak csomagok frissítésének automatizálását is. Ez korábban az „Indítási alkalmazások” menüpontban volt.

A Frissítéskezelő kezelni fogja a Flatpak csomagok frissítésének automatizálását is. Ez korábban az „Indítási alkalmazások” menüpontban volt.

Azt is tapasztalom, hogy a flatpak csomagoktól nagyban növekszik a betöltési idő, ezzel is kellene csinálni valamit.

Dolgoznak rajta. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve