Közös újdonságok

Frissítéskezelő

Értesítések

A múltban az elérhető frissítéseket egyszerűen egy kis narancssárga pont jelezte a Frissítéskezelő tálcán található ikonján, és hosszú ideig észrevétlen maradhatott. A Linux Mint 20.2-ben a Frissítéskezelő most már képes emlékezni arra, hogy mennyi ideig volt elérhető az egyes frissítés, hány napig volt bekapcsolva a számítógép ezen idő alatt, és felméri, hogy Ön szívesen fogadna-e egy értesítést, amely emlékeztetne az elérhető frissítésekre, vagy sem.

Ezt az új értesítési funkciót úgy tervezték, hogy kényelmesebbé tegye a felhasználói élményt, nem pedig megszüntesse, ezért kulcsfontosságú volt, hogy kellemes kiegészítő legyen, ne pedig bosszantóan zavaró tényező. Azt az utat, ahogyan ezt más operációs rendszerek kezelték, mint például a Windows vagy Mac, olyan példa volt a Linux Mint számára, amelyet nem akart követni.

Ahhoz, hogy az értesítést újra és újra szívesen fogadják, okkal kell történnie, könnyen elutasíthatónak kell lennie, ha ön elfoglalt, hogy ne térjen vissza állandóan, és hogy sokáig egyáltalán ne térjen vissza, miután ön alkalmazza a frissítéseket. Ha egy értesítést elutasítottak, 2 napig halasztják. A frissítések alkalmazása után hosszú időre eltűnik. Az első helyen megjelenő értesítés feltételei konfigurálhatók.

A Frissítéskezelő alapértelmezés szerint értesítést jelenít meg, ha egy adott frissítés több mint 7 bejelentkezett napon keresztül elérhető, vagy ha az 15 naptári napnál régebbi. Ezek az értékek lefelé egészen 2 napig vagy felfelé egészen 3 hónapig konfigurálhatók.

Alapértelmezés szerint a Frissítéskezelő csak a biztonsági és a rendszermag-frissítéseket tekinti az értesítések szempontjából relevánsnak, de ez megváltoztatható a beállításokban.

Az utolsó beállítás egy türelmi időszak. Ha az elmúlt 30 napban bármilyen frissítést telepített a számítógépére, akár a Frissítéskezelőn keresztül, akár egy másik APT-szoftver segítségével, nem jelennek meg értesítések.

Azokon a számítógépeken, ahol a frissítések nem szükségesek, és a 3 hónap nem elegendő, nem kell a háttérben futnia a Frissítéskezelőnek , és teljesen le lehet tiltani.

Egyéb fejlesztések

A Frissítéskezelő kezelni fogja a Flatpak csomagok frissítésének automatizálását is. Ez korábban az „Indítási alkalmazások” menüpontban volt.

A nem használt Flatpak csomagok automatikusan eltávolításra kerülnek, ha ez az opció aktív.

Az automatikus frissítések elindítása előtt a rendszer ellenőrzi a számítógép áramforrását, hogy azok ne fussanak akkor, amikor a számítógép akkumulátorról működik.

Tömeges fájl-átnevező

Egy új alkalmazás került bevezetésre, amely lehetővé teszi a fájlok tömeges átnevezését. Az új alkalmazás neve Bulky, és alapértelmezés szerint telepítve van a Linux Mint 20.2-ben.

Elindíthatja az alkalmazásmenüből, majd kiválaszthatja a fájlokat, vagy egyszerűen kijelölhet több fájlt a fájlkezelőben, kattintson a jobb gombbal, és válassza az "Átnevezés..." lehetőséget.

Sticky Notes

A Sticky Notes váltja a Gnote-ot-t a jegyzeteléshez használt alapértelmezett alkalmazásként.

A GNote-hoz hasonlóan a Sticky is a GTK3-ban kerül kifejlesztésre, támogatja a HiDPI kijelzőket és nagyon jól integrálható az asztali környezetbe. A GNote-ban található funkciók mellett a Sticky azt is lehetővé teszi az Ön számára, hogy a jegyzeteket az asztalra helyezze, és gyorsan elérje azokat a rendszerpanelről.

A megjegyzések különböző színűek lehetnek, és a bennük lévő szöveg formázható.
A Sticky biztonsági mentési mechanizmust is tartalmaz, és képes importálni az ön GNote jegyzeteit.

Warpinator

A Warpinator segítségével már átvihet fájlokat számítógépről számítógépre a helyi hálózaton keresztül, de egy új Android alkalmazásnak köszönhetően most már telefonjával és táblagépével is megteheti.

A Warpinator Android készülékére történő telepítéséhez egyszerűen keresse meg a Play Áruházban, vagy használja az alábbi hivatkozást:

A Warpinator legújabb verziója lehetővé teszi a használni kívánt hálózati interfész kiválasztását. Ha ön több interfészhez csatlakozik (például: vezeték nélküli és ethernet hálózathoz), kiválaszthatja, hogy mely hálózaton szeretné megosztani a fájlokat.

Új opcionális tömörítési beállítás is rendelkezésre áll. Ha mindkét számítógépen engedélyezve van, a tömörítés akár 3-szer gyorsabb átvitelt tesz lehetővé.

Nyomtatási és szkennelési fejlesztések

A HPLIP 3.21.2 verzióra frissült, hogy a HP nyomtatók és szkennerek legújabb támogatását hozza.

Az ipp-usb és a sane-airscan legújabb verzióit szintén visszaportolták, és a Linux Mint 20.2 csomagtárolókban elérhetők. Próbálja ki őket, ha nem tudja használni a nyomtatót vagy a szkennert a szoftver-illesztőprogramokkal.

Documentációfejezeteket adtunk hozzá a Linux Mint User Guide felhasználói útmutatóhoz az IPP-USB-re és Sane-Airscan-re, a két nagyon új, de ígéretes projektre vonatkozóan, amelyek alapértelmezés szerint benne lehetnek a következő kiadásokban.

Mind az ipp-usb, mind a sane-airscan elérhető a Linux Mint 20.2 csomagtárolókban. Próbálja ki őket, ha nem tudja használni a nyomtatót vagy a szkennert a szoftver-illesztőprogramokkal.

Xapp programok fejlesztései

  • A képmegjelenítő mostantól támogatja az .svgz képeket, a diavetítés módja pedig a szóköz használatával szüneteltethető/folytatható.
  • A PDF-fájlokban a feliratok most a szöveg alatt jelennek meg, és a dokumentumot a szóköz használatával lefelé görgetheti.
  • A szövegszerkesztő új kiemelést kínál a különböző fehér szóközök számára.

Egyéb fejlesztések

  • Az Intel mellett az Optimus laptopokhoz tervezett NVIDIA Prime applet is támogatja az AMD alaplapi lapkakészleteit, amely lehetővé teszi, hogy az alaplapi és a diszkrét GPU-k között váltogasson.
  • A WebApp menedzser támogatást kapott az inkognitó/privát böngészéshez.

Chromium

A Chromium böngésző most elérhető a hivatalos csomagtárolókban mind a Linux Minthez, mind az LMDE-hez. A csomag neve megegyezik a Linux Mintben és LMDE-ben: „chromium“.

Rendszerfejlesztések

A Linux Mint 20.2 már az egyesített fájlrendszer kialakítással rendelekezik.

A Compiz alapértelmezetten már nem került eltelepítésre a rendszerre.

Ez a verzió a linux-firmware csomag 1.187 verzióját és a Linux Kernel 5.4 verióját szállítja.

Grafikai fejlesztések

A Linux Mint 20.2 remek háttérkép-gyűjteményt nyújt a következő emberektől: Aaron Thomas, Alexandre Chambon, Andy Holmes, Chase Baker, Chris Stenger, Danny Kidd, Daniel Lazar, Dan Smedley, Isaac Quesada, Kai Pilger, Malachi Brooks, Marita Kavelashvili, Maria Vojtovicova, Marek Piwnicki, Nadiya Ploschenko, Omar Ram, Robin Noguier, Tyler Duston, Vanessa Friedl, Zidhan Ibrahim és Zhang Kaiyv.

Melléklet: