Cinnamon újdonságok

Cinnamon 5.0

Frissítéskezelő

Cinnamon frissítések

A Frissítéskezelő mostantól támogatja a Cinnamon Spice összetevők frissítéseit (például: kisalkalmazások, asztalkalmazások, témák és bővítmények frissítéseit).

Bár ezek technikailag különböznek az APT-frissítésektől, nagyon hasonló módon kerülnek megjelenítésre. Ugyanazokat az információkat láthatja róluk, és ugyanazokat a funkciókat élvezheti, mint eddig, mint például egy adott Spice (fűszer) vagy egy fűszer verziójának feketelistára helyezését. A Spice fűszerfrissítéseket automatizálhatja is. Automatikus üzemmódban a fűszerek frissítése röviddel a bejelentkezés után megtörténik, majd az asztali környezet frissül. Ez alig látható (a Cinnamon asztali környezet zökkenőmentesen újraindul, csak annyit fog látni, hogy az egérkurzor alaphelyzetbe áll a képernyőn, amikor ez megtörténik), és megjelenik egy értesítés az Ön számára, amely megmutatja, hogy mi lett frissítve.

Nemo

A Nemo, a Cinnamon fájlkezelője új keresési funkcióval rendelkezik. Eddig önnek csak fájlok keresésére volt lehetősége. A Nemo 5.0 alkalmazásban ön kombinálhatja a fájlkeresést és a tartalmi keresést, azaz olyan fájlok keresését, amelyek egy bizonyos módon vannak elnevezve és/vagy amelyek bizonyos szavakat tartalmaznak.

  • A rendszer támogatja a reguláris kifejezéseket és a rekurzív mappakeresést.
  • Kettős ablaktábla módban az F6 váltogatja az ablaktáblákat.
  • A beállításokban egy új opcióval a kedvenc fájlokat a többi fájl elé rendezheti.
  • A Nemo műveletek megkaphatják az aktív ablak xid-jét, és aktiválásuk függhet az útvonal hiányától.

Teljesítmény és erőforrás-felhasználás

A Cinnamon 5-ben 5 memóriaszivárgást javítottak, és egy új monitor került bevezetésre, amely észleli, naplózza és kezeli azokat az eseteket, amikor a Cinnamon túl sok memóriát foglal. A rendszerbeállítások segítségével mostantól korlátozhatja a Cinnamon által használható maximális RAM-mennyiséget:

Ha ezt a maximális mennyiséget eléri, a Cinnamon újraindítja magát. Nem fogja elveszíteni a munkamenetet vagy az ablakokat, a fahéj csak körülbelül egy másodpercig nem reagál, miközben belülről újraindul. Ez meg fog őrizni egy naplót az ilyen eseményekről, hogy láthassa, hogy ez gyakran előfordul-e, és segít a fejlesztői csapatnak a probléma elhárításában.

A Cinnamon képernyőkímélő démon folyamatosan futott a háttérben. A Cinnamon 5.0-ban most csak akkor fut igény szerint, ha a képernyővédőt aktiválni kell. Ez szűk kapacitással rendelkező specifikációk esetén legalább 20 MB RAM memóriát jelent, néhány számítógépen pedig akár néhány száz MB RAM-ot is.

Bár technikailag inkább kódváltoztatásról van szó, és nem az erőforrás-felhasználás optimalizálásáról, javult a két alkalmazás közötti gyors váltás válaszideje az Alt+Tab billentyűkombinációval, ami egy gyorsabb asztali környezet benyomását kelti.

Fűszerkezelés

A Cinnamon 5.0 egy új parancssoros felületet és egy Python 3 modult kínál a fűszerfrissítésekhez. Az új parancssori segédprogram neve „cinnamon-spice-updater”. Felsorolja az elérhető frissítéseket, és alkalmazni tudja azokat. A Linux disztribúciók is támaszkodhatnak az új Python 3 modulra, hogy integrálják a Cinnamon frissítéseket a Frissítéskezelőjükbe, ahogyan azt a Linux Mint 20.2-ben is tették.

A korábbi Cinnamon verziókban különbségek voltak az kisalkalmazások, az asztalkalmazások és a bővítmények számára létrehozott telepített fül és letöltési fül között.

Ezt javították, hogy minden megfelelően le legyen fordítva, és hogy minden fűszer ugyanolyan nevet, ikont és leírást kapjon, függetlenül attól, hogy telepítve van-e vagy sem.
További információk is hozzáadásra kerültek, mint például a szerző neve és a fűszer egyedi azonosítója.
A színfalak mögött felülvizsgálták a validálást és a fordítási folyamatot, és ellenőrzéseket vezettek be a Cinnamon folyamatos integrációjába.

Egyéb fejlesztések

  • A képernyő zárolása mellett a képernyővédő egy új tartalékablakot is elindít egy külön folyamatban. Ezzel biztosítható, hogy a bemenet megragadjon és a munkamenet el legyen rejtve, még akkor is, ha a képernyőkímélő véletlenül összeomlik.
  • A Cinnamon 5.0 jobban érzékeli az energiaállapot-változásokat és jobban jelenti azokat (értesítések, akkumulátor ikonok pontossága, százalékos értékek nélküli eszközök szűrése).
  • Az ablakkezelőben fejlesztések történtek a fókuszlopás, a wine teljes képernyős alkalmazások és az ablakpozíciók helyreállítása terén a Cinnamon újraindítása után.
  • A beállításokban az orca jobb támogatást kapott, az IPV6 DNS pedig most látható.
  • A menüalkalmazás tiszteletben tartja a természetes méreteket, és a kategóriákat nem lebegtetésre, hanem kattintásra tudja váltani.
  • A hangalkalmazás a lejátszót, a státuszt, az előadót és az eszköztippet a saját eszköztippjében képes megjeleníteni.

 

Melléklet: