Firefox kiegészítők: ClearURLs

kimarite képe

Meglehetősen sok weboldal gyűjti és használja fel a böngészési szokásaidat a saját személyes céljaira, azaz követ. Például, a beágyazott linkeknél a felhasználót azonosító kiegészítést tesz az URL elejére vagy végére, amellyel beazonosítja, hogy egy-egy felhasználó éppen merre barangolt a világhálón. Ezt a nyomkövetést a ClearURLs kiegészítővel tudod kivédeni, mégpedig úgy, hogy például a facebook-ról kivezető URL-re nem kattintasz rá, hanem másolod, új lapot nyitsz, majd ide beillesztve nyitod meg a lapot. A facebook azt is figyeli, mire kattintasz rá, tehát két legyet ütsz egy csapással, legalábbis a beágyazott linkeknél. Továbbá, azt is figyeli, melyik képnél vagy bejegyzésnél mennyi időt töltesz el (azt nem tudom, hogyan „védik ki”, ha elmegyek a gép mellől egy időre). A Mozilla által ajánlott kiegészítő.

Bátran használhatod az uBlock Origin és a Multi-Account Containers kiegészítőkkel együtt.

Telepítés

Kiegészítő telepítése: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/clearurls/

Használat

  • Válaszd ki a tisztítani kívánt URL-t (amely lehet látható és szövegbe ágyazott).
  • Másold vágólapra a környezeti menü Tisztított link másolása elemének megnyomásával.

Példa

Facebook

Válaszd ki a tisztítani kívánt URL-t. Másold vágólapra a környezeti menü Tisztított link másolása elemének megnyomásával.

YouTube

Válaszd ki a tisztítani kívánt URL-t. Másold vágólapra a környezeti menü Tisztított link másolása elemének megnyomásával.

Szövegbe ágyazott URL (deep link, hyperlink):

Magyar népmesék: A király kenyere

... utóbbi nem egy tisztítandó URL.

Beállítások

Az alap beállításokkal nyugodtan használhatod a kiegészítőt.

  • A beállítások megnyitása a fogaskerék elemre kattintással,
  • az URL tisztító helyi lap (nem kell használnod) megnyitása a csavarhúzó/villáskulcs elemre kattintással történik.

A beállítások megnyitása a fogaskerék elemre kattintással, az URL tisztító helyi lap (nem kell használnod) megnyitása a csavarhúzó/villáskulcs elemre kattintással történik.

Jellemzői

Minden funkció dióhéjban

  • A háttérben automatikusan eltávolítja a nyomkövetést az URL-ekből
  • Blokkol néhány gyakori hirdetési tartományt (opcionális)
  • Beépített eszközzel rendelkezik több URL egyszerre történő megtisztításához
  • Támogatja az átirányítást a célállomásra, közvetítőként működő nyomkövető szolgáltatások nélkül.
  • Hozzáad egy bejegyzést a kontextusmenühöz, hogy a linkek gyorsan és tisztán másolhatók legyenek
  • Blokkolja a hiperhivatkozások ellenőrzését, más néven a ping-követést
  • Megakadályozza az ETag-követést
  • Megakadályozza a nyomkövetés befecskendezését az előzmények API-n keresztül
  • Megakadályozza, hogy a Google átírja a keresési eredményeket (a nyomkövetési elemek beépítése érdekében).
  • Megakadályozza, hogy a Yandex átírja a keresési eredményeket (nyomkövetési elemeket tartalmazzon).

Tulajdonképpen, a kiegészítő helyes használatával megkapod ugyanazt a teljesen tiszta URL-t, amelyre adott weboldal főoldaláról megnyitva jutnál el.

Hasznos

  • Ha a látható vagy a szövegbe ágyazott URL fölé viszed az egérmutatót, akkor általában a böngészőablak alján látható a valódi, a sok esetben nyomkövető URL.
  • Ha az URL teljes hosszában látszik, és láthatóan tiszta, akkor a másolás a kijelölés után a környezeti menü Másolás elemének megnyomásával is történhet. Ennél a módszernél ne a Hivatkozás másolása elemet nyomd meg!
  • A link rövidítő szolgáltatásokkal (például Bitly, TinyURL) készített linkek tisztítására ez a kiegészítő nem alkalmas. Ezek vizsgálatához olvasd el a bejegyzést: Mi van a rövidített linkek mögött? A Redirect Detective és a CheckShortURL weboldalak

Enjoy :-)

Hozzászólások

kimarite képe

Köszi! Ez nagyon jó!

#1 Majd mindenre képes. Bizonyos weboldalak "trükkjeit" néha nem védi ki, de a még nem ismert viselkedésűeknél csak beillesztés és a szemrevételezés után érdemes megnyitni is a linket. Szívesen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szuper!

Köszi a leírást!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kérdések vannak bennem

De csak azért, mert nem mélyedtem bele a vizsgálatba, illetve esetemben nem nagyon van annyi alkalom, hogy alaposabban is körbejárjam....

Szóval mi van az olyan linkekkel, amik pl. jelszó változtatás / regisztráció esetén email-ban kapott megerősítő / autentikációs linkek?

Én telepítettem a ClearURLs-t, azóta volt olyan, hogy egy szamlazz.hu díjbekérőt, ill. számlát kaptam, levélben jött az értesítő, hogy kattints ide a díjbekérő / számla megtekintéséhez, ami persze nem működött, bejelentkezést kért a szamlazz.hu, pedig elvileg nem kellett volna. Aztán, mivel regisztrálni nem akartam, gondoltam bejelentkezek egy gmail fiókkal, amit ilyen célokra tartok fenn, hát kérte a gmail a bejelentkezést, megtörtént, visszairányított a szamlazz.hu-ra, ahol megint sikertelen bejelentkezést jelzett.

Nem volt időm elemezni, elkértem a szállítótól a cuccokat, amit el is küldött e-mail-ban, és a dolog halad.

Szóval nem tudom, hogy a szamlazz.hu volt hibás, vagy a ClearURLs volt a hunyó. De az nagyon érdekelne, hogy más, más hasonló helyzetben tapasztalt-e ilyent?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kérdések vannak bennem: szamlazz.hu

#4 Szóval mi van az olyan linkekkel, amik pl. jelszó változtatás / regisztráció esetén email-ban kapott megerősítő / autentikációs linkek?

Levélben kapott hivatkozásokra soha nem szabad rákattintani. Kivéve, ha te kezdeményezted például a jelszó változtatást...

Ha rákattintasz és GMail-es fiókod van, akkor a Google már követ (kattintás) ; ha másolod, és a szemrevételezés után nyitod, akkor a Google nem követ.

Én levelező programot használok, ezért nem egyenértékű a válaszom. Mert gondolom, te böngészőből nyitod az e-mailfiókod. Épp' nemrég változtattam meg két jelszót, és mindkettő rendben ment.:)

Én telepítettem a ClearURLs-t, azóta volt olyan, hogy egy szamlazz.hu díjbekérőt, ill. számlát kaptam, levélben jött az értesítő, hogy kattints ide a díjbekérő / számla megtekintéséhez, ami persze nem működött, bejelentkezést kért a szamlazz.hu, pedig elvileg nem kellett volna.

A szamlazz.hu weboldal gépházát kérdezted, változtattak esetleg?
Más weboldallal is van hasonló probléma?

Csak telepítve nem tisztít a ClearURLs. Ha te szeretnéd, akkor tisztít (a felhasználó tevékeny közreműködése is szükséges - egyébként, az a megszokott az open source világban, hogy adott alkalmazás csak azt csinálja, ami a dolga és mást nem).

  • Ki kell próbálni tisztítás nélkül is.
    • De önmagától nem tisztít! (amúgy van szemed, látod, mi tiszta, mi nem ugye)
  • Ki kell próbálni a kiegészítő kikapcsolása vagy törlése után is.

Nem hiszem, hogy a problémát a kiegészítő telepítése okozza. A szamlazz.hu oldalt támadják a crackerek mostanában, hamis e-mail, stb., nem hamis e-mailt kaptál „véletlenül”?

Számla online befizetéséhez javasolt módszer:

  • Indítsd el a kedvenc böngésződ asztali gépen.
  • Nyisd meg a szolgáltató honlapját.
  • Lépj be.
  • Fizesd be a havi számlát.
  • Lépj ki.
  • Töröld az előzményeket, a neved, a jelszavad lehetőleg nem legyen elmentve vagy használj err egészen biztonságos megoldást.
  • (tartsd naprakészen Linux és más rendszered a frissítések tekintetében)

Ui.: mondjuk, az ilyen linkek nekem sem tetszenek úgy igazán, de..., megnyitom a honlapot,és ott nyitom meg a hírt. ;)

https://fidelio.us19.list-manage.com/track/click?u=e...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve