Firefox kiegészítők: Multi-Account Containers

kimarite képe

A Firefox Többfiókos tárolók (Multi-Account Containers) lehetővé teszi, hogy online tevékenységének egyes részeit színkódolt lapokra különítse el, ezzel megóvhatja személyes jellegű adatait. A sütik tárolók szerint vannak elválasztva, lehetővé téve az internet egyidejű használatát több identitással vagy fiókkal, valamint integrálja a Mozilla VPN-t (ha használod) a további adatvédelem érdekében. A Mozilla által ajánlott kiegészítő.

Működés

Egyes weboldalak -például a facebook („ingyenes”, egészen pontosan a személyes adataiddal fizetsz)- nyomkövetők (trackers), például sütik segítségével követik a böngészési szokásaid, vagyis, az oldalról megnyitott lapokat, és a megnyitott lapokról megnyitott minden újabb lapot látják, és ezzel a kutakodással egyéni adatbázist építenek fel rólad. Tulajdonképpen a személyes adataid megóvása azáltal történik, hogy egy weboldalról megnyitott lap egy homokozóban, azaz konténerben nyílik, amelyben akármi történhet, azt a példában említett weboldal, a facebook nem látja, azaz, nem tud visszaélni az személyes adataiddal. Azonban, a személyes adataid megóvásához nem a megnyitott lapok mindegyikéhez kell egy-egy konténert készíteni, hanem a facebook-nak egyet, és az innen megnyitott lapokat nyitod például másik konténerben. A facebook másképpen is „ravasz” (mondaná egy kínai..., mert náluk az ilyesmit tudtommal, így jellemzik), mert a lapról megnyitáskor a felhasználóra jellemző kiegészítést tesz az URL elejére vagy végére, amely a követést segíti elő. Ezt a követést a ClearURLs kiegészítővel tudod kivédeni, mégpedig úgy, hogy a facebook-ról kivezető URL-t másolod, új lapot nyitsz, majd beillesztve nyitod meg a lapot. Ugyanezt megteheted a YouTube-ról kivezető linkekkel is.
Részletes leírás: https://support.mozilla.org/hu/kb/kontenerlapok

Telepítés

Kiegészítő telepítése: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/multi-account-containers/

Beállítás

Az egyéni konténereket neked kell létrehoznod.

Hozz létre konténereket bármely olyan weboldalnak, amelyről azt gondolod, olvastad, hallottad, hogy követ...

Nyomd meg a Konténerek kezelése elemet, majd hozz létre egy új konténert az Új konténer elem megnyomásával (nevezd el, és válassz színt).

Nyomd meg a Konténerek kezelése elemet, majd hozz létre egy új konténert (nevezd el, és válassz színt).

Miután ez megvan, a megnyitni kívánt, téged követő weboldalt mindig ebben a konténerben nyisd meg.
(a Linux Mint honlap semmilyen módon nem követ, önszorgalomból hoztam létre ezt a konténert.)

Új konténer létrehozásakor a Mozilla VPN fiók létrehozására irányuló kérést hagyd figyelmen kívül. A Mozilla VPN szolgáltatás jelenleg Európában még nem érhető el, várólistára lehet csatlakozni itt. Ahogy, a legtöbb VPN szolgáltatás sem, ez sem ingyenes.

Látható, a facebook konténerben nyílik (ha ezt választod).

Látható, a facebook konténerben nyílik (ha ezt választod.

A kiegészítő tanítható...

Ha beállítod adott weboldalon az Ezen weboldal megnyitása mindig itt... elem megnyomásával,

Ha beállítod adott weboldalon az Ezen weboldal megnyitása mindig itt... elem megnyomásával,

a konténer kiválasztása után, hogy a böngésző mindig a beállított konténerben nyissa meg (a facebook példa),

a konténer kiválasztása után, hogy a böngésző mindig a beállított konténerben nyissa meg (a facebook példa),

akkor meg fog kérdezni szándékodról, amikor megnyitod a weboldalt.

akkor meg fog kérdezni szándékodról, amikor megnyitod a weboldalt.

Nyomd meg a Megnyitás a(z) fb konténerben elemet. (a facebook megnyitásához), és tegyél megfelelésjelet a Döntés megjegyzése ehhez az oldalhoz jelölőnégyzetbe.

Egyéb lehetőség

A Konténereket manapság a kiegészítő telepítése nélkül is engedélyezheted a Beállításszerkesztőben (about:config). Ez esetben állítsd a privacy.userContext.enabled értéket true, a privacy.userContext.ui.enabled értéket pedig true állapotra az about:config-ban. A Tároló menü megnyitása a jobb egérgomb vagy a bal oldali egérgomb hosszú kattintásával történik a + elemre (új lap megnyitása). A bal egérgomb működtetése a Tároló menü vagy egy Új lap megnyitása az about:config-ban a privacy.userContext.newTabContainerOnLeftClick.enabled érték beállításának megfelelően történik.

Azt mondom, jobb felhasználói élményben lesz részed a bővítmény telepítésével.

Enjoy :-)