Merre tovább Linux Mint Magyar Közösség?

kami911 képe

Sok víz lefolyt a Dunán mióta a Linux Mint Magyar Közösséghez csatlakoztam. Először mint felhasználó, aki az Ubuntu-ról tért át, majd a későbbiekben mint a magyar közösség zászlóvivője szerepkör hullott az ölembe, miután a régi tagok sajnos-sajnos kikoptak a közösségből. Sajnálom, hogy már nem jutott idejük a Linux Mint hazai ügyeit intézni. Azóta több közreműködő segítségével, és a régi tagokkal egyetértésben sikerült megújítani a honlapot. Remélem érdekes és hasznos tartalommal tudtuk páran megtölteni az új honlapot is. Ugyanakkor számomra hiányzik az igazi közösségi érzés. Nagyon sok energiát és szabadidőt tettem bele a projektbe, mert úgy éreztem ez a helyes út, és a Linux Mint megérdemli, hogy itthon is megfelelően képviselve legyen a projekt. Szóval igyekeztem, igyekeztünk mindent megtenni, hogy a Linux Mint felhasználói magyar nyelven is tökéletes kiszolgálást és segítséget kapjanak. A megjelent kiadások az elmúlt évben 100%-ban magyar nyelvi támogatással is elérhető volt. Persze árnyalja a képet a fórum, aminél azt gondolom mindenkinek önmérsékletet kell tanúsítani. Ugyanakkor, nyilvánvaló, hogy nem megy minden a legjobb irányba. És ez nem jelent a részemről kiégést, talán csak túlzott leterheltséget. Ennek oka, hogy kevesen vagyunk önkéntesek, akik tartalmat állítanak elő, vagy akik tevékenyen hozzájárulnak a közösség hazai életéhez. Nem mintha nem akartunk volna tagokat toborozni, de úgy érzem ezen a területen nem voltunk túl sikeresek. Öröm lenne azt látni, hogy több ember dolgozik a projekten, így kevesebb teher lenne azokon, akik már éppen már tevékenyen részt vesznek benne.

Hozzászólások

Merre tovább Linux Mint Magyar Közösség?

Örüljünk, hogy van Linux Mint közösség, mert jónéhány nagy disztrónak nincs. Sem a Debiannak, sem a Fedorának, sem a Manjarónak, sem az openSUSE-nek, sem az MX Linuxnak nincs magyar közössége. Egyedül az Ubuntu, ami régóta megvan. Az UHU Linux haldoklik, a blackPanther se lehet annyira aktív. Azért is érdemes Linux Mintet használni, mert általában a problémákra megoldást tudnak adni a jobban hozzáértők itt a fórumon.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Miért? Tartunk valamerre? :)

"Merre tart a hazai közösség?"

A hazai közösség jó ideje nem tart semerre. Az elmúlt években az egyetlen innovatív dolgot Linux Mind-ék csinálták. És ők sem találták fel a spanyolviaszt, egyszerűen csak olyan eszközöket (Youtube, Discord) használnak, amiken keresztül eljutnak a fiatalokhoz és azokhoz, akikhez mondjuk egy ilyen fórummal már nem lehet eljutni.. Lehet túlságosan leegyszerűsítem a dolgokat, de szerintem az összes magyar közösségi platformot ki lehetne váltani:

- egy Stack Exchange vagy ahhoz hasonló (kérdés / válaszok hasznossági sorrendben) oldallal,

- és egy híroldallal, ahol lehetne kommentelni regisztráció nélkül.

Előbbi a problémamegoldásért, utóbbi a tájékoztatásért és a közösségi életért felelne.

Én úgy vettem észre az új emberek bevonásának problémája általános jelenség a szabad szoftverek világában. Ez egy nagyon összetett kérdés, én nem válalkoznék, arra, hogy megfejtsem miért van ez így. A saját tapasztalataim viszont leírhatom :)

Az egyik probléma a - mondjuk úgy - nem túl inspiráló felvevő közeg. Az elmúlt hónapokban egy csomó érdekesség történt a Mint háza táján, mégsem láttam sehol, hogy az emberek elkezdték volna megbeszélni a dolgokat, sem itt sem a facebook-on. Mindenki megelégszik azzal, hogy csak használja a rendszert, ami nem baj, csak így fölösleges híreket fordítani. Mikor egy cikk, - amire elment mondjuk a Vasárnap délelöttöd - kap 3 lájkot a facebook-on, ugyanott egy vicces kép meg kap 20-at és jön rá 8 komment, akkor azért felmerül a kérdés, hogy mégis minek kínlódni. És lehet mondani, hogy de nem a lájkokért kell csinálni... persze, de a visszacsatolás hiánya hosszútávon mindenkiből kiöli a lelkesedést.

A másik nagy gond, hogy maguk a projecktek sem könnyítik meg az új emberek dolgát. Érdemes megnézni az ubuntu.hu "Fordítás" menüpontját. Tele elavult információkkal, döglött linkek, a levlistán az utolsó bejegyzés 2017. szeptemberi... Az újonc segíteni akarónak sokszor (pl.: KDE magyarítás) e-mailben kell érdeklődni, ha releváns információkhoz akar jutni. (Már ha tudja egyáltalán kinek kell írnia).

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3 És ők sem találták fel a spanyolviaszt, egyszerűen csak olyan eszközöket (Youtube, Discord) használnak, amiken keresztül eljutnak a fiatalokhoz és azokhoz, akikhez mondjuk egy ilyen fórummal már nem lehet eljutni.

Éppen a Linux Mind csatornára gondoltam itt: https://linuxmint.hu/comment/30248#comment-30248
Linux Mind Zoli Linuxszozik, Stradus pedig a Windows világát „ismeri inkább”,  jó a párosítás.
Valami eszméletlen jó a párbeszédük, az „egyszerű emberek” nyelvén szólalnak meg, humoruk is van és (jó ideje) egyre több nagyon informatív és hasznos tartalmat állítanak elő. Minden témával foglalkoznak, sok Linux terjesztést és asztali környezetet kipróbálnak, játékok is szóba esnek. Rendben, a rendszergazda dolgokkal nem (hálózat, ilyesmi), de az embereket leginkább érdeklő témák mindenképpen fókuszban vannak. Az is szimpatikus, hogy a többi érdekes, sokak által ismert Youtube csatorna készítőjét meghívják egy-egy közös beszélgetésre, mint például linuxlacit vagy skamit.
... valahol azt olvastam, a Youtube lehet, kivezeti a videók alatti kommenteket. Az is lehet, csak a mobil platformon, nem tudom.
Manapság a Youtube csatornák képviselik azt a hírforrást, mint régebben például a Linuxvilág Magazin.

A Stack Exchange oldalhoz hasonló weboldal jó ötlet.
https://meta.stackexchange.com/questions/79593/what-is-the-difference-be...
https://hu.wikipedia.org/wiki/Stack_Overflow
... igazából a különböző csatornákon megjelenő, „akár” különböző Linux terjesztéseket használó emberek többsége ismeri egymást, például más közös projektekből (honosítás, fesztiválokon, informatikai rendezvényeken megjelenés, térképezés, stb.), igen, ezt valahogy össze is lehetne fogni egy kalap alá, ami nem könnyű, például elég sok szervezést igényel, illetve az ötletet, hogy mi legyen a kalap tartalma. Fene tudja, hogy jó ötlet-e általában, hiszen kérdés, mennyien mennének át a jelenlegi fórumokról (nem pártolnának el, erre gondolok igazából), de persze, fontosabb kérdés, mennyi új embert vonzana be, mennyien tolonganának egy új, közös webes felületen.

-----

Kapcsolódik: másrészt általában tényleg (néha) nehéz az ember dolga, ha valamit elintézne. Mindenképpen hasznos lenne a megfelelő személyek, vagy inkább e-mail címek mutatása. Egy szervezési jellegű dologban én is először egy közösségi oldalnak írtam (nem Linux), épp, mint múlt évben. Pár levélváltás után, azaz hamar kaptam a megfelelő e-mail címet (megértették, mi a célom), ahonnan szintén pár levélváltás után megkaptam a megfelelő választ, amit továbbítani tudtam. Itt tulajdonképpen arról volt szó, hogy kapcsolatot teremtettem a rendezvényszervezők és a lehetséges fellépők között.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

@#3.2.1.2 Ha lett volna, vagy lenne egy Windows alternatívaként felvezetett Linux, amivel tényleg kiváltható, leváltaható lenne a Windows, és még ingyen is lenne, nem is kéne lenyomni.

A Linux Mint Cinnamon éppen ilyen. :-)

------

Nem kell az ingyen telefon, csak telefon gyártó, aki Linux OS-t tesz a telefonjaira. És a Google Áruházhoz hasonló alkalmazásbolt is kell.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Bár figyelj Kami. Nem neked

Bár figyelj Kami. Nem neked kell megtölteni hírekkel a honlapot, elolvassa az ember a neten, ha nagyon érdekli. A fórum a mai napig egész jól megy, azzal nincs gond. Én úgy gondolnám a közösségi életérzés inkább attól van, hogy fórumozol, nem mert híreket olvasol. Én a honlapot három részre leépíteném: Fórum, Linux Minttel kapcsolatos hírek, pl új verzió jelent meg, esetleg kijött a hatos linux, és a fejlesztői rész, ahol ha valaki közreműködni szeretne, ott szól. Ha valakinek gondja van, beír a fórumba.

Bocs hogy kicsit kegyetlen voltam, hogy semmi értelme egy idő után, a buzgóság egy idő után kikopik az emberből, neked is van 1000 dolgod e mellett.

Röviden: amely része jól megy az oldalnak azt meghagyni, a többi mehet.

A Linux addig volt igazi közösségi cucc, ameddig csak a fanatikus Linux Userek csak a Linux-szal foglalkoztak, a többi nekik barbárság volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egy kezdő véleménye

Üdv Mindenkinek!

Lassan 1 éve használom a Linux Mint 18.3-at. Úgy vagyok vele, hogy ha az MS kapott tőlem 20-évet (Dos, Win 3.1...stb) akkor a Linux is megérdemel ennyit, kár, hogy nem hamarabb kezdtem el. A FÓRUMRÓL így nagy betűkkel! Ha bármi problémába ütközöm itt kezdem a keresést! Volt rá precedens, hogy felvetettem a problémát és (!) 1/2-óra múlva volt rá segítőkész reagálás! A Win-él ezt soha nem tapasztaltam (kék halálnál -memoria hiba, driver hiba és slussz). Itt nix kék halál -időnként a Cinnamon rendszer összeomlott (jajj megfagyott a pingvin ez volt az elsőnél), majd megrázza magát és ott folytatja ahol abbahagyta. Tehát a lényeg, hogy egy kezdő részére egy kincs ez a FÓRUM! Sejtem, hogy sok időtöket elrabol, és ezért csak 1-1 hálás köszönet a fizettség. De egy segítőnek (más téren én is megtapasztaltzam ezt már) az is sokat jelent.

Köszönöm, hogy elolvastál!

Üdv Boeder

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

De hiszen a part felé szartunk, Tőr.

Hogyne tartanánk valamerre!

Először is:
Jelenleg van hazánkban nem is maroknyi "Linux aktivista", akik közül többen itt, a linuxmint.hu-n is jelen vannak.
Nagyon sokat tettek már eddig is a magyar Linux életért. És még nem hagyták abba. És van ám ennek eredménye!
Linux Mind Zoli csinált egy bemutatkozó szobát. Számomra nagyon kellemes meglepetés volt, hogy mennyi sok tizenéves muatkozott be. Úgy vélem, ez a legnagyobb eredmény.
Másodszor:
A linuxmint.hu pillanatnyilag egy nagyon erős hazai fórum. Főhajtás jár mindazoknak, akik életre hívták, életben tartják, és jelenleg is gatyába rázzák. Hülyén venné ki magát, ha most azt mondanám, hogy párját ritkítja. Mert egy igazi párja van, ami nem más, mint az ubuntu in hángérien. Linux Mind Zoli egy alternatíva. Nem jobb, nem rosszabb, csupán más. Jómagam, ha gyors válasz kellene, akkor a Zoli csapatán lógok, ha alapos, akkor viszont ide kötődök.
Harmadszor:
Remek az indítócím: Merre tovább?
Az is remek, hogy a toborzás nyílt szándékát feszegeti, ill toboroz.
Mert kell toborozni, kell utánpótlást nevelni. Még mielőtt kifullad a "kemény mag". (Milyen rossz volt itt megtudnom, hogy a Fullcircle magazin magyarítása kifulladt, milyen jó lett volna, ha még ereje teljében utánpótlást nevel!)
Vannak kiemelkedően jó aktivisták jelenleg. Hétrét görnyednek, annyit dolgoznak - aminek persze meg is van az eredménye. Már rengeteg Linux információ érhető el magyar nyelven. Ezeket az embereket összefogni, összehangolni talán szerencsés lenne. Mert léptékkel kevesebb munkával léptékkel messzebbre juthatnának.
A Zoli Discordján pl hiányolom, amit itt felfedeztem: Információgyűjtés hibajelentéshez. Ez az a szekció, ami hatékonyan erősítheti a Linux OS-t, legyen az bármelyik terjesztés. Csillagos ötös annak, aki megálmodta, megvalósította.
Negyedszer:
A "Miért? Tartunk valamerre :)" tárgy bár több jelentést is rejthet, mégis egyfajta szkepticizmus (is) kihallik belőle. Ez nem szerencsés, nem profi. Mert hogyne tartanánk valamerre! Minden megválaszolt kérdéssel dagad a fórum, minden megoldott problémával egyre értékesebb, és értékesebb. És itt visszakanyarodnék oda, hogy "Merre tovább?" Nem kérdés: A profizmus fele. Ugyanannyi betűvel lehet írni rosszat, jót és mégjobbat. Az rány a mégjobb legyen!
És ehhez nagyon jó az, hogy ki szerint mi nem jó, de mégjobb az, hogy hogyan lenne mégjobb?
Nem jó megközelítés az, hogy a fórumozás már elavult. Mert nem avult el. A fórumozás ugyanúgy nem fog sose elavulni, mint egy társasházban a lakógyűlés. Lehet megújítani, ha arra megérett, de átalakítani véleményem szerint butaság. Mert a fórum is egy eszköz a Linux közösség kezében. Nagyon is jó eszköz.
Régebben én sokat töprengtem azon, hogy Zoli változtatott. Nem blog kell, hanem videó, meg Discord, mert arra nagyobb az érdeklődés. Bizonyos aspektusokból valóban fején találta a szöget, de gondoljuk csak át:
Aki tanulni akarja a Linuxot, és hatékonyan akarja tanulni, célirányosan, az többet fog bajolni a Zoli remek jutyub videóival, mint itt a fórumon. Egyrészt azért, mert még Zoli is fejlődésben van, másrészt azért, mert hogy is lehet megtalálni a jutyubon azt, amiben Zoli a telepítés közbeni automount-ot magyarázza profin. Mi is annak a filmnek a címe? Itt beírhatom a keresőbe, hogy mount. Ha van leírás róla, egyszerű lesz megtalálni, amit keresek.
Szóval másra jó a Linux Mind, és másra a linuxmint.hu. Butaság is összehasonlítani őket. Olyan butaság, mint amikor megkérdezzük egy gyerektől, hogy apát szereted jobban, vagy anyát?
Ötödször:
Jó másfél éve ismét kicsit (picit) aktívabban tanulgatom a Linuxot. És már az elején megfogalmazódott bennem, hogy adnom kell nekem is a közösségnek valamit. És azóta keresem a fogást, hogy mit, mikor és hogyan. Az erkölcs diktálja, hogy ne csak kivegyek a közösből, hanem tegyek is bele. Már lötyög is egy kis ez-az a tarsolyomban, ám ez még nem érett arra, hogy előrukkoljak vele. Szándékom, és célom, hogy tetté is váljon ez a belülről fakadó igényem.
Sajnos nyári időszakban szó sem lehet róla. Nem a Balatonon vagyok szakács, pincér, de a munkám jellege és mennyisége ahhoz fogható.
Ha kapok elérhetőséget, hogy kitől kérdezhetek, kinél jelentkezhetek, lehetséges, hogy egy napon élni is fogok vele.
 

----------------

Ami nekem legjobban hiányzik a Linux tanulása közben, az a didaktika. Didaktika pedig lehetséges élő előadásban, tankönyvben, talán még a YouTube-on is. De lehetetlen itt a fórumon, lehetetlen a Discord-on.

(Éjfél lett, nincs már időm helyesírást ellenőrizni. Amit nem sikerált egyből helyesen írnom, az már úgy marad az idők végezetéig, vagy amíg a linuxmint.hu szervere helyrehozhatatlanul tönkre nem megy.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

De hiszen a part felé szartunk, Tőr.

#7 Szándékom, és célom, hogy tetté is váljon ez a belülről fakadó igényem.

Jelen pillanatban
-- kami-hoz (https://linuxmint.hu/user/133/contact)
-- és hozzám (https://linuxmint.hu/user/1775/contact) érdemes fordulnod, ha valamit szeretnél mondani. Én is próbálok ezeken a dolgokon gondolkozni és tenni az előrelépésért, haladásért.
Mi ketten szólunk „a többieknek”, illetve vannak más kapcsolattartási csatornák is az ötleteléshez (gondolkozáshoz). Minden ötlet jól jön.

Azért, ha sok is munka, jó nyarat! :-)

-----

Amikor Gandhit megkérdezték, miért szentelte egész életét India felszabadításának, tiltakozott és azt mondta, ő bizony mással volt elfoglalva: önmaga felszabadításán fáradozott. Hívei elcsodálkoztak ezen. Gandhi azonban tudta, hogy az ember egymagában nem lehet szabad, legfeljebb magányos és szerencsétlen. A szabadság ugyanis nem az egyén jellemvonása, hanem a kapcsolatoké. Csak egymást tehetjük szabaddá: én téged, te engem. Aki a szabadságot választja, társakat választ.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

De hiszen a part felé szartunk, Tőr.

#7.1

#7.1 Köszönöm a választ!

Milyen érdekes egybeesés?
Az imént épp a keraform Mester blogjához reflektáltam röviden, aminek címe, hogy fő a biztonság. És a biztonságról mi jutott eszembe?
Móhandász Karamcsand Gandhi.
Nagyon bő húsz évvel ezelőtt olvastam az önéletrajzát. Képtelen voltam letenni, úgy bele voltam ragadva. Egyszercsak értelmezés közben úgy a sarokba vágtam a könyvet, hogy a párom megijedt.
Mert ezt olvastam:
- Ne törekedj biztonságra!
Fújtattam vehemensen, közben tegeztem az öreget:
- Könnyű neked, bazmeg! Ott, Indiában ellakhatsz akár egy lapulevél alatt egy darab ronggyal a pöcsödön. Próbáld meg itt, Magyarországon!
Aztán évtizeden át rágódtam ezen. Tudtam, hogy Gandhi nem volt hülye. Valamiért mondta. Meg akartam érteni.
Ma már közelebb járok hozzá, mint akkor, amikor írását a sarokba vágtam.
Baromi érdekes szellemi rubikkocka, hogy vajon mit mondana ha élne ma Gandhi a kíberbiztonságra?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

De hiszen ...

#7.1.1 Nem, sajnos nem olvastam az önéletrajzot, nem tudom, milyen szövegkörnyezetben mondta.
De biztos nem azt gondolta, hogy rágódj ezen évekig :-). Engedd el, ezt mondaná.
Mi pontosan a címe a könyvnek?

Baromi érdekes szellemi rubikkocka, hogy vajon mit mondana ha élne ma Gandhi a kíberbiztonságra?
Nekem meg az jutott eszembe, Muhammad Ali mit mondana. Szerinted?

Egyébként a világ valahogy csak „van, létezik” ..., valahogy úgy van jól (például), ahogy a Shaolin kungfusok csinálják. Elmennek a másféle harcművészetek kedvelőihez, és megnézik a kivédhetetlen technikáikat. Aztán hazamennek ..., és kidolgozzák azokat a saját technikákat, amelyekkel kivédhetik a kivédhetetlent. A kungfu kizárólag önvédelmi sport, nem támadó. Emellett közösség is. Sok hasonló van. Az ellentétek vonzzák egymást, legalábbis sokan ezt mondják. Szerintem a hasonló csoportok vonzzák egymást inkább. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

De hiszen ...

#7.1.1.1

Antikváriumban nem leltem, de csak két ismertebbbe kukkantottam be. Előjegyezthető.
Epub formátumban letölthető ingyenesen, de csak regisztráció ellenében.
ooopsz, találtam egyet.
Rt3 - nízd, valahogy ide került a kapcsa (Biztosan nem vittem fókuszba a beviteli mezőjét.)
Köszönöm, hogy megvágtad a címet, nekem illett volna megtenni.

Egy anekdota nyomán ugrott ez be nekem régesrégről:

"– Emlékszem egy hasonló esetre a rádióból is – meséli tovább a régi tanárom. – Egy hangjáték bemutatójára készültek, Rátkai Marci bácsi valami hajóskapitányt játszott benne, és N. Robi volt az első tisztje. A szöveg szerint Marci bácsinak kellett volna megkérdeznie:

– Miért nem a part felé tartunk, Szőr?

Mire Robi ezt feleli:

– De hiszen a part felé tartunk, Szőr!

Ehelyett a próbákon Marci bácsi mindig azt kérdezte:

– Miért nem a part felé szartunk, Tőr?

Robi összetett kezekkel könyörgött neki:

– Marci bácsi, az Isten szerelmére, ez egy nagydíjas szovjet hangjáték, ráadásul egyenes adásban megy majd le május elsején, főidőben. Ha véletlenül akkor is így mondja majd, a nyakunkba szakad a tető.

Marci bácsi leintette:

– Ti attól ne féljetek! – és tovább is mondogatta: miért nem a part felé szartunk, Tőr?

Így jött el az adás napja, az egész stáb reszketve figyelte Marci bácsit, mikor elért a veszélyes részhez, az öreg ránézett, és hosszan kivárt:

– Miért nem a part felé tartunk, Szőr?

Mindenki felsóhajtott, színészek egymás nyakába borultak örömükben. Robi megkönnyebbülten válaszolt:

– De hiszen a part felé szartunk, Tőr!"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Élvezettel olvastam végig ezt

Élvezettel olvastam végig ezt a blogot.

Pár szóval szeretném kiegészíteni, vagyis inkább az én véleményemet, az én meglátásomat a témáról mint aktív zöldfülű mondanám el.

Merre tart a Linux, erre én természetesen nem tudok válaszolni csak amit gondolok, azt tudom leírni.
És szerintem sajnos majdhogynem semerre.
Meg is indokolnám. 
Mint 2000 óta aktív és kíváncsi PC használó, a Windows rendszerek mellett több nekifutásom volt a Linux irányába. Ezek 1 hét, 1 hónap után mindig kudarcba fulladtak, majd kb. bő 2 éve nekifutottm megint és azóta aktívan, napi rendszerességgel használom. Ez talán annak is köszönhető hogy rátaláltam erre a fórumra mert a híresztelések dacára "A" Linuxos közösség nem olyan mint azt sokan feltételezik. 
Először is minden, aktívan Linuxszal foglalkozó amatőr, szakember valami nyakatekert, kissé kifordított logikával rendelkezik. Ezt pontosan nem tudom szavakba önteni de jól érezhető nemcsak a Linuxszal kapcsolatban hanem más témákhoz hozzáállásban is.
A  közösség és annak segítőkészsége bizonyára valóban megvan de én ezt 15évig egyáltalán nem éreztem.

A másik amit itt egyik kolléga említett hogy nincs "Linux". És tényleg nincs.
Win vonalon mindig is volt A Windows, a  Mac vonalat nem is említem mert igaz hogy zárt rendszer de egységes.
Android, dacára hogy már a tizedik főverzió váltásnál tart, a  köznép szemében akkor is AZ Android maradt.
És ez nincs meg Linux vonalon. Hogy átmegyek a szomszédba és A Linuxot használja. Nem, hanem használ Arch alapú Manjarot, használhat Debian, Ubuntu alapú kismillió disztrót, pl. a Wikiből ollózva:
 

  • Archman
  • Puppy Linux
  • Slackware
  • Tails
  • Ubuntu MATE
  • Nitrux
  • Q4OS
  • Xubuntu
  • TrueOS
  • Bodhi Linux
  • Kodachi
  • Voyager
  • Pop! OS
  • Bluestar
  • 4Mlinux
  • Kubuntu
  • RedHat
  • Netrunner
  • Ultimate
  • Gentoo
  • Alpine

    Szerintetek, ha ezt meglátja egy halandó...? És ez csak töredék még.
    Ellenpélda, van AZ Android. Slussz, finito.
    Valamint egy fórumtárs ragyogóan leítra hogy  éppen emiatt nincs is igazi Linuxos közösség mert mindenki a saját os-ét hegesztgeti. 
    Tudom hogy nem ennyire éles amit most itt leírtam mert erős átjárhatóság van a disztrók és a rájuk applikálható szoftverek között de valahol ez így nem jó.
    Nem csodálkozom hogy a hardvergyártók hanygolják ezt a vonalat, nem ismerem a Linux driverhasználatát, lehet butaságot írok de hogy én nem írnék drivert 1235 változatba az biztos.

    Szoftverezettség.
    Itt is irgalmatlan dzsumbuj van egy kezdő számára. 
    Mikor, hogyan, melyik Ppa, hogyan kell felvenni, egy darab szoftver miatt fel kell venni, hogyan frissül, pontosan, jól kompatibilis lesz, 1-2 év múlva is futni fog, stb.
    És nem tudom a pontos menetét de gondolom hogy a szoftverek nem pontosan egyformák, pl. Opera böngészőt rá kall szabni az összes distróra. Ez is irgalmatlan fejlesztői munka élőerőben.

    Jogosultságok.
    Ez nekem mindig is borzasztónak tűnt. Nem a nagyobb volumenű tevékenységeknél, pl. rendszerfrissítésnél, új program telepítésénél, törlésénél természetesen kérje be a jelszavamat.
    Hanem pl. AbevJava, Ányik, meg még sok ilyennel találkoztam hogy az OS szó nélkül enged a szoftver telepítőjének olyan könyvtárakat létrehozni ami utána a szoftver számára hozzáférhetetlen, ergo nem tud működni. Ha az adott program telepítője hozta létre, akkor miért nem engedélyezett ANNAK a programnak hogy használja..?
    Érdekes módon Androidon ezt is megoldották gond nélkül.  A telepítendő program létrehozza a saját könyvtárait, data, data/data, data/apps stb. helyeken és ezután abba írhat-olvashat csomót köthet. Más könyvtárakhoz nincs jogosultsága. Pl. az Opera használhatja a sajátjait de nem fér hozzá a Firefoxéhoz.
    Teljesen logikus eljárás.

    Könyvtárszerkezet. 
    Nincs nagy rutinom a disztrókban de szerintem eléggé más a felépítésük.
    Ellenpélda, a Windowsban az NT rendszer megjelenése óta, kb. 20 éve  ugyanott van a Program Files, az user(ek) mappái, a Win saját fájljai stb. A C meghajtó könyvtárszerkezet 20 év óta változatlan.
    Ez biztosan így is van mert nemrég telepítettem W10 alá egy 16 éves szoftvert és csont nélkül felment és működik.
    20 éve ugyanúgy érhető el a Vezérlőpult alól a Lemezkezelés, az Eszközkezelő stb. Ugyanúgy működik a registry. Vagyis egy OS főverzióváltásnál (ami 20 év alatt 6x volt összesen, ezt csak a Mac übereli, ha nem tévedek a 3.-nál járnak évtizedek óta) az user nem fog bambán állni és nézni mint Rozi a moziba.

    Nem tudom, az a szemlélet praktikus és jól működik-e sokáig hogy egy szoftvert megír valaki Kuala Lumpurba, tesztelik szerteszét a világba, majd javítgatják Bombaybe, Moszkvába, véglegesítik talán Londonba, esetleg Kubába.
    Talán értitek mire célzok ezzel.

    Végszóként, talán annak a fórumtársnak adok igazat aki azt írta hogy az egységesítés mögött mindig is egy nagyobb cég áll aki felvállalja az OS karbantartását, összefogja egy kézbe azt a hatalmas és felmérhetetlen szellemi tőkével rendelkező hozzáértő, ámde szétforgácsolt fejlesztői gárda tíz-százezreit és megmutat nekik egy közös csapásirányt.
    Erre mondta valaki hogy akkor elvész a sokoldalúsága, a rugalmassága, a szabdsága a Linuxnak.
    Enélkül viszont maga a Linux fog elveszni.

     

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Élvezettel olvastam végig ezt

#8 Jó sokmindent másképp látunk, Druszám.

"Merre tart a Linux?...És szerintem sajnos majdhogynem semerre."

Nos, a cikk címe az, hogy Merre tovább Linux Mint Magyar Közösség? Tehát nem Linux, hanem közösség.
És a tintát egy élenjáró aktivista csepegtette, aki jó ideje beletesz anyait, apait.

Most nem akadok fenn azon, hogy a Linux az a rendszermag, és nem az a se szeri se száma terjesztés, amit (szerintem teljesen fölöslegesen) bemásoltál, mert a köznyelvben tényleg az a Linux, ahogyan Te is értelmezed.

Hogy semerre tartana, ez nem is szkeptikus megközelítés az én értelmezésemben, hanem egy kapitális nagy butaság. Írod, hogy tizenöt éve egyhelyben toporog. Hát én tudom, hogy nem. Hogy 15 év alatt akkorát fejlődött, mint amekkorát egy csecsemő fejlődik 15 év alatt. Egyre stabilabb, kicsiszoltabb, sokoldalúbb és felhasználóbarátabb. Ezidő alatt nem hogy trendeket követ, hanem maga is trendeket teremt.

És biztos vagyok abban, hogy 15 év múlva ismét akkora fejlődést tud majd maga mögött, mint ma.

"... Ezek 1 hét, 1 hónap után mindig kudarcba fulladtak..."
Látod, itt a fejlődés. Akkor fel kellett kötni a gatyát annak, aki bele akarta ártani magát. Ma már szinte csettintésre fent van egy Linux disztró a gépeden, és csettintésre azt csinálja, ami neked (is) logikus.

"Ez talán annak is köszönhető hogy rátaláltam erre a fórumra mert a híresztelések dacára "A" Linuxos közösség nem olyan mint azt sokan feltételezik. "
Valami tudni kell ahhoz, hogy valaki egy mondatba ekkora ellentmondást legyen képes belesűríteni.
Bárhány Linux közösségben fordultam meg eddig, rendre segítőkész rokon lelkek emeltek nagyvonalúan. És nem éreztem sehol, hogy nyakatekertek.

Szoftverezettség.

Mára alig van valami, aminek ne lenne Linux alá natív alternatívája. Nem értem, mi hiányzik?
" jól kompatibilis lesz, 1-2 év múlva is futni fog, stb."
Mondj legalább néhány alkalmazást, amin azt tapasztaltad, hogy 1-2 év múlva már nem indul el.
Én mondok. Windows alatt próbáld most elindítani a Turbo Pascal-t. Elindulni elindul, de ha nem dugod DosBox-ba, használhatatlan.
Ennek az oka a fejlődés. Elavult. Odébb állt a tehén.
Nézd csak meg, mióta megy, működik, fejlődik mondjuk a LibreOffice professzionális irodai programcsomag. Megnyugtatlak, menni fog 1-2 év múlva is. És egyre jobban fog menni.
"böngészőt rá kall szabni az összes distróra. Ez is irgalmatlan fejlesztői munka élőerőben."
A képzeletedben van ez csak így. Ma már multiplatformos fejlesztések eredményeként egyetlen megírt alkalmazás bármiféle módosítás nélkül nem csak a különböző Linux Disztribúciókon futnak, hanem ugyanaz a Win alatt is, és az almás gépen is, vagy akár a telefonodon. Nem általános, de az irány ez. Van persze még sok más (és jó) irány. Bízzuk ezt a fejlesztőkre. Legtöbben tudják, mit csinálnak.

Jogosultságok.

Épp a Linux egyik legütősebb tulajdonságát bántod.
Nem ördögtől való. Aki tudja kezelni, annak a kezei közt kezesbárány. Úgy, hogy közben biztonságos. Legendásan biztonságos.

Könyvtárszerkezet.

Hasonlítsd össze a UNIX fájlrendszerét, és azzal az összes disztribúció fastruktúráját.
Szinte ugyanaz mindegyik, és szinte alig változott az idők során. Senki számára nem kötelező adott könyvtárszerkezetet használni. Bármiben eltérhet az ajánlástól kedve szerint. Ha tudja, mit csinál. De vedd észre, hogy szinte mindenki bölcsen megy az ajánlások után.
Ne feledd: Hálózati operációs rendszered van. Profi. Hogy ezen túl teljesen használható solo-ban is az otthoni asztali gépeden, vagy a laposodon, az csupán egy mellékes és plusz tulajdonsága. A jogosultságok éppen a hálózat biztonságára lettek kihegyezve. Ha csak otthon akarod használni arra, hogy böngéssz az Operában, vagy szöveget szerkessz a LibreOffice Writer-el, attól még Neked egy hálózati OS-ed van. És mint olyan, kötelmek sora az ára akkor is, ha ingyenes itt minden.

Most én folytatnám a címszavaidat, megtoldom egyetlen eggyel:

GNU

Szabad szoftver, nyílt forráskódú. Ingyenes és legálisan az.
Tömegeket kapott el a gépszíj. Tömegek fejlesztik, csiszolják.
Te is megteheted. Ha bármi nem tetszik benne, írd át.
"Érdekes módon Androidon ezt is megoldották gond nélkül."
Oldd meg itt! Te magad. Ne várj egy atyaistent, aki megteszi helyetted.
A sivatagon átgyalogolni nem tudom, tudnék-e? De azt tudom, hogy az úgy kezdődik, hogy lépek egyet, aztán megint egyet. Mindig előrébb leszek. Az óceánt átúszni nem tudom, sikerülne-e, de azt igen, hogy a vízparton kell kezdeni. Bemenni a vízbe, és csapkodni kell a karunkat. Minden karcsapással éppen egy karcsapással kerülünk közelebb a túlparthoz.
Azok a fiúk, akik megszállottan az öledbe tették ezt az OS-t ingyen, átgyalogoltak a sivatagon, átúsztak az óceánod, hogy neked ajándékozhassák.
Ajándék lónak ne nézd a fogát! Egy jó szót nem hallottam tőled a Linuxról, csak a fogát nézed. A lovat mint ha nem is látnád.

Végezetül, hogy ne csak azt írjam, amit másképp látok:

Teljesen egyetértek abban veled, hogy ha lenne, aki összefogja azt a millió nemes lelket, aktív elmét, szorgos kezet, akik a Linuxot oda tudták felhúzni, ahol az most van, a májkroszoft meg az almás már rég csődöt jelentett volna.
De nincs, aki összefogja. Fogd össze magad, ne mástól várd.
Hajrá! ;-)

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Élvezettel olvastam végig ezt Élvezettel olvastam végig ezt

#8.1

#8.1 Szépen megfogalmaztad de a lényeg az sajnos ne ment át feléd, talán én hibám mert gyatrán fogalmazok.

"a cikk címe az, hogy Merre tovább Linux Mint Magyar Közösség? Tehát nem Linux, hanem közösség."
Abban azt hiszem egyetértünk ha a közösség megcsappan vagy elkedvetlenedik, akkor a Linux  rendszer is  mélyrepülésbe kezd hiszen a közösség tartja fennt.

"Most nem akadok fenn azon, hogy a Linux az a rendszermag, és nem az a se szeri se száma terjesztés, amit (szerintem teljesen fölöslegesen) bemásoltál, mert a köznyelvben tényleg az a Linux, ahogyan Te is értelmezed."
A köznyelv az az operációs rendszert már látott, róla valamit halllott saccolásom szerint pár milliárd ember. Ha ezeknél így terjedt el akkor szerintem nincs értelme ezen variálni, Linux és ennyi. 
Te szabatosan hogyan fogalmaznád meg? Mindenki számára érthetően..?
 Van az Android. ami  Linux alapú ugye, mégsem nevezi senki a világon Linuxnak pedig arra épül..
A kernel logikád szerint a pl. a Windowst ntos-nek kéne akkor nevezni.
Nem vennék mérget arra amit most leírok de halvány emlékeim szerint a OSX az BSD alapú, az meg Unix, ahogyan a Linux is. Akkor az OSX sem jól van-volt elnevezve a köznyelvben?
A mostan macOS nem tudom mit használ de nyakam rá hogy valami Linux szerű kernelt. 

"Bárhány Linux közösségben fordultam meg eddig, rendre segítőkész rokon lelkek emeltek nagyvonalúan."
Uram Ön szerencsés, vagy az is lehet hogy az én stílusom rossz de az utóbbi 2 évben aktívan megfordultam segítségkérés miatt lagalább 5 nagyobb fórumon és 4-ről keserű szájízzel távoztam miután többszöri gúny céltáblája lettem.
Olyan érzésem volt hogy akik ott profi-félprofi szinten űzik, azoknak természetes hogy kezdő amatőrként én is tudok legalább ennyit. Akkor nem fordultam volna hozzájuk. 

Itt a Mint fórumon a kezdeti súrlódások után viszont talán elfogadták a stílusomat  is és engem is, és azóta nincs nap hogy ha csak mint olvasóként de ne néznék rá az oldalra.
Ezt, hogy a közösség néha nem olyan rózsaszínű mosolygós emberkékből áll ahogyan az el van terjesztve, ezt nemcsak én látom így de ezt tényleg ne ragozzuk. 

A szoftverek multiplatform és fejlesztői részével és az eltérésekkel nem voltam teljesen tisztába, köszönöm a felvilágosítást.

Biztonság, természetesen ebben is igazad van de én 17 év után jöttem egy engedélyező típusú operációs rendszerről és tudom hogy szoknom kell, ennek ellenére nem tudok megbarátkozni a szigorúságával. Olyan helyeken, műveletek közben korlátoz ahol szerintem nem kéne. Talán majd évek múlva elfogadom.

Még valami amivel nem áll  szándékomban megbántani de Te már ízig-vérig Linuxos vagy, vagy annak érzed magad.
Ez a reakció, ez a mindenáron megvédeni, ajnározni, egekbe emelni, az tipikus.
Kérlek ne sértődj meg, tényleg nem annak szánom. 
Ez a feltétlen reflex valahogy kialakul. És ezért örülök nagyon hogy idetaláltam és nem adtam fel a Linux vonalat, én úgy érzem hogy mivel használok ezt is azt is ezért talán pártatlan tudok maradni. Ami nem mondható el sok Linuxosról.
LinuxMind Zoli összes YT. videóját megnéztem már, némelyiket többször. Egyetlen egy, a legelső nem tetszik. Mert abban elmondja hogy átállt Winről Linuxra. És olyan szinten fikázza szarrá a Windowst , olyan érvekkel aminek a negyede nem igaz. És Ő ezzel a feltétlen védelmi reflexszel kiáll a világ elé. Ezért nem tudom Őt pártatlanul, önzetlenül kedvelni mert nem tudott pártatlan és tárgyilagos maradni pedig nagyon-nagyon jók a videói. 
Nem kell védeni, a Symbiant , BlacBerryt se védték foggal körömmel, a Droidot se, mást se. És azok is sokáig működtek-működnek.
Mobil vonalon használtam évekig Windows rendszert, munkahelyen ezeket adták céges készüléknek.
Az szerintem egy vakvágány volt, pl. nekem és soknak egyáltalán nem jött be, nem is csoda hogy leálltak vele.
​Nem siratom, nem védem, ment a levesbe mert megérdemelte. Az Android tarol jelenleg is. Mert valamiért megfogta a széles közönséget a Win meg mobilon nem tudott maradandót alkotni. Nem is sokan sírják vissza, nagyon nincs is mit.

"Azok a fiúk, akik megszállottan az öledbe tették ezt az OS-t ingyen, átgyalogoltak a sivatagon, átúsztak az óceánod, hogy neked ajándékozhassák.
Ajándék lónak ne nézd a fogát! Egy jó szót nem hallottam tőled a Linuxról, csak a fogát nézed. A lovat mint ha nem is látnád."
Nem kértem tőlük. Ők adják. Minden elismerésem azoké  a megszállott fiúké, ha a fő reklámszlogen az ingyenesség akkor ne várjanak érte semmit. Talán keményen fogalmaztam de így van.
Írtad hogy eddig egy jó szót sem mondtam a Linuxról. 
De igen, leírtam hogy 15 év többszöri próbálkozásai majd kudarcai után jelenleg 2 éve használom napi szinten. Úgy érzem ennél nagyobb elismerés nem kell részemről.

Jelenleg eszmét cserélünk (szándékosan nem a vitatkozunk szót használtam, annak számomra valami erőszakos mellékzöngéje van), Te mondod a magadét, én is és valahogyan emberi keretek között dűlőre jutunk. Remélem.

Mégegy amit ha megválaszolsz úgy hogy megértsek, akkor azt nagyon megköszönöm.
Asztali OS részesedésben a Linux tudtommal most 2,2%-on áll.
Jó. Szép. Sokan fejlesztik, sokan tesznek bele mérhetetlenül sok energiát. Jól is használható. Ingyen van.
A Valve jóvoltából nyit a játékok felé is erősen vagyis nem érv már hogy játszani csak Winen lehet (ennek ellenére ja átékpiac 0,66%-a az övé csak)
Akkor valami csak van hogy a tömegek nem törik érte egymást.
Miért nem?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Élvezettel olvastam végig ezt

#8.1.1 Törik érte maguk a tömegek.
Ha innen nézzük, a szépirodalom sem a tömegek széles érdeklődési köre .. és mégis, fennmarad. :-)

Valami ilyesmi lehet a maradás oka (a zene sajnos, nincs megosztva sehol...):

Lassan feltűnik a város, ahova indultál,
Fogod a csomagodat, mert már leszállnál.
De mire megáll a vonat, te már tudod nagyon jól,
Fent maradsz, mert kell ez a mámor, ez a mámor, ez a mámor.

http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/1940/wei-wu-wei/balt-orient-expressz-...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Élvezettel olvastam végig ezt Élvezettel olvastam végig ezt

#8.1.1
Késő lett. Most csak ennyit, és röviden:

"Asztali OS részesedésben a Linux tudtommal most 2,2%-on áll.
Jó. Szép. Sokan fejlesztik, sokan tesznek bele mérhetetlenül sok energiát. Jól is használható. Ingyen van.
A Valve jóvoltából nyit a játékok felé is erősen vagyis nem érv már hogy játszani csak Winen lehet (ennek ellenére ja átékpiac 0,66%-a az övé csak)
Akkor valami csak van hogy a tömegek nem törik érte egymást.
Miért nem?"

Nagyon jó helyen áskálsz. Fentiekre magam is évtizedek óta keresem a választ. Talán könyvet tudnék írni erről - félre ne érts, meg ne ijedj, nem ide. :D
Ezer okot tudok megjelölni - címszavakban is hosszú lenne a felsorolás. Most csak mazsolázok Neked a repertoáromból néhányat. Bár némelyikről nem is gondolnád, hogy valahogy is ide tartozik. Pedig idetartozik - elég mélyre kotortam ahhoz, hogy nyugodtan ki merjem ezt jelenteni.

- Még Kádár apánk idejében volt egy program a cigányság kezelésére. Nem írom a nevét, túl hivatalos. Nevezzük cigányprogramnak az egyszerűség kedvéért. No, ennek a cigányprogramnak a keretében épültek cigánytelepek. (Szegregáció volt az bazmeg, azt csináltak kapetalesta atyáink belőle.) Vacsiúj lakásokat kaptak a cigányok. Ingyé. Cigánkőcsönre, tudja, amit nem kell visszafizetni. Tódultak is a putrikból a cigányok, egymást taposva. Beköltöztek, belakták. Jött a tél. Fáztak. Pénzük nem volt. Eltüzelték a frissen lerakott akácparkettát. Ingyen, és meleg.
Amelyik cigány odáig fajult, hogy beilleszkedne ide közénk, és másolni kezdett minket mániásan: Virítóan tiszta vakító hófehérben jártak, koszt a körmük alatt nem tűrtek, és a bőrt lesikálták magukról, hogy tisztának látszanak. Házat építettek, autót vettek. Keményen dolgoztak. No, ők akkor sem fűtöttek volna be az akácparkettával, ha a rájkók megfagyni készültek volna. Mert azért sokat dolgoztak, az nem ingyen volt.
Nem csak a cigány ember ilyen. Az egész világ ilyen. Te is, én is.

- Egy kísérletről szólok. Marketing téma.
Megkértek egy világhírű hegedűművészt, hogy vegyen részt a következő kísérletben:
Játszania kell egy órán át a metró aluljárójában. Kalapot le a földre, és adnak az emberek, amit adnak. Erre vagyunk kíváncsiak, mit adnak.
Muzsikus muzsikált, és összehegedült az aluljáróban valami 50-60 dollárt. Ugyanez a zenész ugyanazon a napon este fellépett Neww York-i puccos operaházban. Telt ház volt, és egyetlen belépőjegy ára $80 volt.

- Picit a fenti folytatása, csak más megközelítésben:
Ha esernyő ügynök vagy, ne a kocsmába kopogtass be árut eladni, mert oda mindenki direkte elázni bejáratos.

- Kutya ugat, pénz beszél. Nagy tőke koncentrálódott a MS, az Apple háza táján. Ahol a pénz, ott a hatalom. Most én szándékosan nem linkelem ide a hazai MS botrányt, a májkroszoft csiliódolláros büntetését az agyar ormány, bocs, Magyar Kormány miatt. Pénz, és hatalom. Sajnos a Linuxnak nincs ilyen lehetősége, nincs ilyen kártya a kezében. Kínában a Linux győzött a kormány OS-éért vívott párharcban, MS megszégyenült. (Neem verte nagy doobraa! Nagy dobra mást vert.)

- Játék. MS megvette kilóra. Semmivel nem jobb a MS AAA game, ami ugye nem megy Linux alatt. Beletette a pénzt, és rátenyerelt erre a piacra. Linuxnak se pénze nincs ilyenre, se bőr a képén ilyenhez.

- Statisztika. No, annak én örülnék, ha valahogy megérttetnéd velem, hogy % értékek, amiket megidéztél, valósak, és relevánsak. Annyi féle számot olvastam én erről, ahány helyen olvastam. Egyik mögött se találtam hitelességet.
De nem ez a bajom ezekkel a soraiddal:
Nem érzed, hogy hagytad magad megmanipulálni? Hálózati OS részesedése a desk szektorban? Hasonlítsuk a Microsoft Windows Server részesedéséhez az asztali gép fertályon, másként alakul a kép. MS kullog megszégyenülve. Részesedés a játékpiacon? A Linux gyakorlatilag nincs jelen ott. Nem piacra, nem profitra gyúr.

Nem folytatom most, fáradt vagyok már nagyon.

Nyugodt legyél nem fogsz megbántani. Nem olyan típusú vagyok. Vállalom a vitát (nevezzük nevén, jó dolog az), csak sajnos nagyon kevés az idő rá. És örülök annak, hogy magad sem vetted bántásnak az én soraimat. Nem is volt szándékom, esküszöm!

Annyira nem vagyok elfogult a Linuxszal, mint gondolod. Elfogult vagyok ahhoz kétség nem fér. De nem foggal körömmel védem, és nem fikázom a Wint, ha méltánytalan. Multiboot rendszerem van, és a grub menüben van olyan tétel, hogy Windows 7. (A Win 10-et szűk hónapja meg akartam venni, csak átgondoltam, hogy bölcsebb azt akkorra halasztanom, ha nem kapok levegőt nélküle. Ha majd nem élhető ez a COA matricás W7, ahogyan most az XP.)

Mégvalamit:
Nehogy valami Linux lámát lássál már belém! Ugyanúgy tanulgatom, ahogyan Te. Megcsapott a szele, és magával vitt. Hogy is beszélhetnék róla másként, mint rajongással, ha egyszer megéreztem azt az ízt, amit több évtized Windows használat alatt soha nem éreztem? Ott azt éreztem, hogy tolják le a torkomon, a torkodon, a torkunkon. A pénzünkért cserébe. Ahogyan a UPC csatornákon a reklámokat.
Itt kapok levegőt, nem ismeretlen fogalom az erkölcs, és emberszag van. Meg szabadság.

 

Majd később még erre-arra talán válaszolgatok, ha időm, erőm engedi.
 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Élvezettel olvastam végig ezt

#8.1.1.2
 

Néhány hasonlatodat nem értettem, 
amit megértettem arra reagálnék:

" Statisztika. No, annak én örülnék, ha valahogy megérttetnéd velem, hogy % értékek, amiket megidéztél, valósak, és relevánsak. Annyi féle számot olvastam én erről, ahány helyen olvastam. Egyik mögött se találtam hitelességet."
A statisztikai 2,2%-ot innen, a Linix Mint fórumról vettem.
Úgy tudom hogy a weboldalak böngészőhasználati statisztikája a leginkább mérvadó, vagyis milyen OS-t használó gépről látogatják az adott oldalakat.
Én véleményem szerint ez nagyon-nagyon releváns eredményt ad, gyakorlatilag a 10-80 éves kor közötti pc használó rétegben nincs, vagy elenyésző azoknak a száma akiknek van számítógépük de az életbe nem mentek fel egyetlenegy weboldalra sem. 
Egy párt, bőrszín, nem, nyelv  és os-független, hatalmas forgalmú közösségi oldal, pl. FB.  nagyon is jól tükrözi, milyen rendszerekről használják az emberek. Én elfogadom ezt a statisztikát.
Valamint, lehet hogy mégis nagymérvű hiba van a statisztikákban. De akkora nem lehet, nem létezik hogy a 2% az a valóságban pl. 68%., ekkorát nem is lehet hamisítani. Vagyis tájékozódni, közelítő adatokat megjeleníteni megfelel, mint az összes statisztika.

" Kutya ugat, pénz beszél. Nagy tőke koncentrálódott a MS, az Apple háza táján. Ahol a pénz, ott a hatalom."
Igazad van pénz beszél, én még olyan embert nem láttam aki a kimegy a piacra cipőért és a 40000 forintos  cipőt választja, amiből ráadásul csak egyetlenegy (!) fajta és méret van, 
mikor mellette ott sorakoznak az ugyanolyan jó, szép, kényelmes  és divatos lábbelik , 100 fazonba, színbe, kivitelbe, gyerekcipőtől a sportcipőn át az alkalmi kivitelig, és teljesen ingyen!
Ilyen ember nincs szerintem a földön.

"De nem ez a bajom ezekkel a soraiddal:
Nem érzed, hogy hagytad magad megmanipulálni? Hálózati OS részesedése a desk szektorban? Hasonlítsuk a Microsoft Windows Server részesedéséhez az asztali gép fertályon, másként alakul a kép. MS kullog megszégyenülve. Részesedés a játékpiacon? A Linux gyakorlatilag nincs jelen ott. Nem piacra, nem profitra gyúr."
Ezt végképp nem értem, pont az asztali rendszerekről beszélgetünk és a Mint, az Ubuntu és a többi pont az asztali szegmensre készült.  Egy Ubuntu, egy Mint, a Manjaro számomra fényévekre van a szerverektől. A Puppy kimondottan gyenge gépekre készült, nem gyenge szerverekre. A millió más felhasználás, médiacenterek, lejátszók stb. is igen messze van a szerver használattól.
A DVR, NVR szegmens nagy részén is Linux forkok futnak, bár ez már nagyon közel esik a hálózatos használathoz.

"Nehogy valami Linux lámát lássál már belém! Ugyanúgy tanulgatom, ahogyan Te. Megcsapott a szele, és magával vitt. Hogy is beszélhetnék róla másként, mint rajongással, ha egyszer megéreztem azt az ízt, amit több évtized Windows használat alatt soha nem éreztem? Ott azt éreztem, hogy tolják le a torkomon, a torkodon, a torkunkon. "
2 év vegyes használat után sem csapott meg a Linux szele, nem tagadom van benne valami ami nehezen leírható és nagyon tetszik, nevezhetjük ezt valamiféle szabadságnak de talán sikerült megmaradnom a racionalitás talaján.
A Win nekem a mai napig gördülékenyebbnek, gyorsabbnak, kezesebbnek tűnik, viszont a Mint és a Manjaro tele van olyan funkciókkal, apró featurekkel amiket pillanatok alatt megkedveltem, használom és már hiányzik más rendszerekből számomra. A szoftverek is általában a lehető legegyszerűbbek de ennek ellenére jól használhatók mert ami kell az benne van. Ezeken is látszik hogy olyan emberkék építették be a rendszerbe akik napi szinten komolyan gyűrik a gépet.
Nem érzem a torkunkon lenyomást, ha valaki valamit nem akar arra nem lehet rákényszeríteni, azt meg végképp nem hogy anyagilag belekényszerítsék valamibe ami számára rossz.

Valószínűleg a Mac a legjobb rendszer mert a panaszok nagyon kevesek és aki azzal kezdte vagy csak belecsöppent az nem akar váltani. Az is fizetős és zárt vagyis szabadságg feeling nélküli.

És mégegy ha már hasonlatokban bővelkedő az eszmecserénk.
10 éve, 22 év házasság után váltam el az első feleségemtől. A legnagyobb egyetértésben, azóta is jó a viszonyunk, megmaradt a tisztelet egymás iránt.
Ha valaki 10-15 évet használt Windows vagy bármilyen más rendszereket, a Linuxra váltáskor miért kell rommá alázni és ahol lehet  lehúznia a sárga földig? 15 évig használta, valószínűleg elégedetten mert különben már 1 év után váltott volna.
Ugyanez  a szitu amikor valaki ide a fórumra írja a kérdését, 
"Kedves fórumtársak, 5 hónapja használom a Linuxot, a mocskos pénzsóvár jogtipró hatalomra vágyó Windowst váltottam le., hogy én mekkora bal...asz voltam 20 évig hogy nem előbb váltottam..stb. Miért is nem váltott előbb..?
Valamint fogalomzavarba is van mert a Microsoft/Apple  lehet törtető, pénzsóvár, hatalomra vágyó etc. de a szerencsétlen OS az bajosan.
A másik aranyos szösszenet amikor az előbb idézett fórumtárs még le is bukik mert a hsz. végén leírja hogy, pedig nem a géppel ban a baj hanem a Linuxszal mert átbootolva az utálata tárgyát képező os alá a probléma nem jelentkezik.

Ami igaz, a W10 megjelenésével a Microsoft nem kevés felhasználót vesztett mert az általa menedzselt OS lassan átláthatatlan és átveszi az irányítást pc és az ember felett is.
Ha erre gondoltál némely célzásodban akkor ebben teljesen, 101%-ban  igazat adok neked, ez így van és ezt átlátva 1000x szimpatikusabb nekem is a Linux vonal, az még azt csinálja és úgy ahogyan én szeretném.
Ezen okokból nálam egy beidomított, lecsontozott, Defender és minden sallang nélküli, általam kordába tartott W10 fut 3 éve.

Többször leírtam már itt a fórumon hogy maximálisan meg vagyok elégedve az általam használt Linux rendszerrel. Az hogy nem nyavajgok annyit mint régebben az annak köszönhető hogy a rendszer beállt az általam elvárt használhatósági szintre (ismét le kell írjam hogy ebben nagyon sok része van az itt kapott segítségeknek, ezt nem győzöm köszönni).
De a Win számomra nélkülözhetetlen, néhány spec. szoftver és pár hardver miatt.
És szeretem mindkettőt, modern, jól használható, gyors és okos operációs rendszerek, pl. a KDE számomra az asztali felületek nonpluszultrája, fantaszikus, imádom. 
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Élvezettel olvastam végig ezt

#8.1.1.2.1 De jó volt ezt olvasni. Köszönöm!
Sajnálom, hogy most nem engedhetek meg magamnak egy ehhez méltó választ. :(

A remény hal meg utoljára. Hátha csak késik, és nem múlik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Élvezettel olvastam végig ez

#8 Csak rövid válaszok (próbáltam :-)) ... . Thyeby is elég jó válaszokat fogalmazott.

Szerintetek, ha ezt meglátja egy halandó...? És ez csak töredék még.
Ellenpélda, van AZ Android. Slussz, finito.

Van teljesen Linux OS-et futtató telefon, csak nagyon drága. Még. Mert egyedi a gyártás.
Volt Windows OS futtató telefon. Van? Nincs. Miért? Elcseszte a MS. Mit? a gyártást és bevezetést (röviden). Egy tőkeerős cég.
Van OS X-et futtató telefon. Sok? Nem. Hibátlan? Nagyon nem. Minden felhasználó elégedett? Egyáltalán nem. Olcsó? Nagyon nem.
Vannak Androidos telefonok, Olcsó? Igen (mondjuk). Minden frissítés naprakész? Nagyon nem, kivéve Nexus. ... itt elindult egy folyamat, amit a Google indított. Fene tudja, mi lesz belőle.
Kinek kell amúgy okostelefon? ... én is csak egy egyéni cél miatt vettem. :-)
És még azért, mert rájöttem, a „lapos” (noteszgép) csak 1.5 órát bír. Nem gondoltam át a vásárlásnál. Az okostelefon is csak egy napot bír. Szerintem ez botrány. De tényleg. A telefonra visszatérve, a Nokia 6140i telefonom egy hetet bírt ki feltöltés nélkül. Átvernek mindet, vedd meg, aztán két év múlva dobd ki. És szomorú, hogy elég nehéz ez ellen tenni, lehet, de nehéz.

Valamint egy fórumtárs ragyogóan leítra hogy  éppen emiatt nincs is igazi Linuxos közösség mert mindenki a saját os-ét hegesztgeti. 
Tudom hogy nem ennyire éles amit most itt leírtam mert erős átjárhatóság van a disztrók és a rájuk applikálható szoftverek között de valahol ez így nem jó.
Nem csodálkozom hogy a hardvergyártók hanygolják ezt a vonalat, nem ismerem a Linux driverhasználatát, lehet butaságot írok de hogy én nem írnék drivert 1235 változatba az biztos.

A kernelhez kell megírni a drivert és a firmware-t. Ennyi. Akarat van? Kéne ... . A többi csak szemcukorka, ami nem is létezik.
Nemcsak a saját OS van fejlesztve, sok minden megy a közösbe.

Szoftverezettség.
Itt is irgalmatlan dzsumbuj van egy kezdő számára. 
Mikor, hogyan, melyik Ppa, hogyan kell felvenni, egy darab szoftver miatt fel kell venni, hogyan frissül, pontosan, jól kompatibilis lesz, 1-2 év múlva is futni fog, stb.
És nem tudom a pontos menetét de gondolom hogy a szoftverek nem pontosan egyformák, pl. Opera böngészőt rá kall szabni az összes distróra. Ez is irgalmatlan fejlesztői munka élőerőben.

Nem a Linux terjesztések dolga, hogy egy Opera-kinézettel rendelkező Google Chrome-ot integráljon. Kicsit igen, de azért mégsem. Odamegy egy szoftverfejlesztő (Opera) egy nagy vállalathoz (Linux) és megváltoztatna mindent. Mégis milyen alapon? Ha nem (mert nem), akkor miért nem képes működő Opera-t készíteni? Nnna? Én egyébként nem tudok a hibákról, mert nem használok „Google Chrome termékeket” vagy Chromium böngészőt.
PPA-t, külső forrás nem kell felvenni! Ha mégis, az ... három parancssor, de tulajdonképpen a felvétel egy. Bonyolult? Nem.
A megoldásokra a fórum van és létezik.

Jogosultságok.
Ez nekem mindig is borzasztónak tűnt. Nem a nagyobb volumenű tevékenységeknél, pl. rendszerfrissítésnél, új program telepítésénél, törlésénél természetesen kérje be a jelszavamat.
Hanem pl. AbevJava, Ányik, meg még sok ilyennel találkoztam hogy az OS szó nélkül enged a szoftver telepítőjének olyan könyvtárakat létrehozni ami utána a szoftver számára hozzáférhetetlen, ergo nem tud működni. Ha az adott program telepítője hozta létre, akkor miért nem engedélyezett ANNAK a programnak hogy használja..?
Érdekes módon Androidon ezt is megoldották gond nélkül.  A telepítendő program létrehozza a saját könyvtárait, data, data/data, data/apps stb. helyeken és ezután abba írhat-olvashat csomót köthet. Más könyvtárakhoz nincs jogosultsága. Pl. az Opera használhatja a sajátjait de nem fér hozzá a Firefoxéhoz.
Teljesen logikus eljárás.

A Linux terjesztéseket a terjesztések készítői készítik, az alkalmazásokat csak integrálják. Pontosítsunk: ABEVJava és más külső alkalmazások. Nem feladat átprogramozni egy alkalmazást az alapoktól C++ vagy hasonló szinten. Tessék a NAV-ot hibáztatni, ha valamit rosszul csináltak. Igen. Ha Pistike ráborította Julcsikára a csokifagyit, azért nem Pistike tesója, a Gyuri a hibás.
A jogosultságok olyanok, amilyenek. A jelsző bekérése az adminisztrációs feladatoknál. A Linux így működik. Ennyi.
Másrészt a Linux terjesztések fel vannak készítve a Windowszal való kommunikációra, fordítva viszont nem így van. Akkor melyik a jobb, fejlettebb? Ebből a szempontból.

Könyvtárszerkezet. 
Nincs nagy rutinom a disztrókban de szerintem eléggé más a felépítésük.
Ellenpélda, a Windowsban az NT rendszer megjelenése óta, kb. 20 éve  ugyanott van a Program Files, az user(ek) mappái, a Win saját fájljai stb. A C meghajtó könyvtárszerkezet 20 év óta változatlan.
Ez biztosan így is van mert nemrég telepítettem W10 alá egy 16 éves szoftvert és csont nélkül felment és működik.
20 éve ugyanúgy érhető el a Vezérlőpult alól a Lemezkezelés, az Eszközkezelő stb. Ugyanúgy működik a registry. Vagyis egy OS főverzióváltásnál (ami 20 év alatt 6x volt összesen, ezt csak a Mac übereli, ha nem tévedek a 3.-nál járnak évtizedek óta) az user nem fog bambán állni és nézni mint Rozi a moziba.

Tök mindegy. A felhasználó az alkalmazásokat látja, amelyek ugyanúgy működnek mindenhol ..., a könyvtárszerkezettel nem kell egy felhasználónak foglalkoznia, semmilyen szinten. A háttérben marad a könyvtárak felépítése.
Ez szerinted jó vagy rossz (költői kérdés)?
A C meghajtó könyvtárszerkezet 20 év óta változatlan.
... amúgy a Linux terjesztések könyvtárszerkezete is változatlan ... időtlen idők óta.

Nem tudom, az a szemlélet praktikus és jól működik-e sokáig hogy egy szoftvert megír valaki Kuala Lumpurba, tesztelik szerteszét a világba, majd javítgatják Bombaybe, Moszkvába, véglegesítik talán Londonba, esetleg Kubába.
Talán értitek mire célzok ezzel.

A Linux terjesztéseket több ezer, tízezer, százezer ember teszteli. Szerte a világon. Lényegében bárki, aki telepít egy Linux terjesztést. A jelzett hibákat a fejlesztők javítják. A nem jelzett hibákat is, hiszen ők sem üldögélnek, hanem tesztelnek éjjel-nappal.
Ha valaki megír egy szoftvert ... egy ismeretlen programozó. Akkor létrehoz egy Git, SVN (Sourceforge, Launchpad, stb.) fejlesztői weboldalt, és a hibákat ott fogadja. Ha Windowsra, OS X-re is megírja, ugyanez a rendszer. Vagy ... a MS hall valamit róla (bulvár lapokban ...) ;-), és felvásárolja az egészet cakkompakk. Nem. :-D

Végszóként, talán annak a fórumtársnak adok igazat aki azt írta hogy az egységesítés mögött mindig is egy nagyobb cég áll aki felvállalja az OS karbantartását, összefogja egy kézbe azt a hatalmas és felmérhetetlen szellemi tőkével rendelkező hozzáértő, ámde szétforgácsolt fejlesztői gárda tíz-százezreit és megmutat nekik egy közös csapásirányt.
Erre mondta valaki hogy akkor elvész a sokoldalúsága, a rugalmassága, a szabadsága a Linuxnak.
Enélkül viszont maga a Linux fog elveszni.

Nem fog elveszni:

    Ifjúságom, e zöld vadont szabadnak hittem és öröknek
    És most könnyezve hallgatom, a száraz ágak hogy zörögnek

De sosem árt aggódni, és valamelyik Linux terjesztést segíteni, ahol lehet és amivel tudja az ember.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Élvezettel olvastam végig ez

#8.2 Kim köszi a részletes velemfoglalkozást, valami ragad rám talán megint
Thyeby fórumtársnak próbáltam válaszolni pár témakörben, itt is megállja a helyét, nem ismételnék.

Erre reagálnék csak,
"Nemcsak a saját OS van fejlesztve, sok minden megy a közösbe."
Valahogy így gondoltam, de legalább meg vagyok benne erősítve hogy nem egyedi-egyéni a fejlesztőgárda hanem sokoldalú és nyitott.

Telefonra reagálva, nem jó készüléket vettél, nekem átlagosnál nagyobb használat mellett 45-55 óra az üzemidő.

"De sosem árt aggódni, és valamelyik Linux terjesztést segíteni, ahol lehet és amivel tudja az ember."
Időm még lenne is rá, de miben tudnék amatőrként? 

Ágnes Vanilla nagyon jó, nekem tőle ez a kedvencem,
https://www.youtube.com/watch?v=Y9x4wF-Y2Us

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Élvezettel olvastam végig ez

#8.2.1 Telefonra reagálva, nem jó készüléket vettél, nekem átlagosnál nagyobb használat mellett 45-55 óra az üzemidő.

Kevésnek tűnik ez is.

"De sosem árt aggódni, és valamelyik Linux terjesztést segíteni, ahol lehet és amivel tudja az ember."
Időm még lenne is rá, de miben tudnék amatőrként? 

Bármiben: https://linuxmint.hu/kozosseg
A népszerűsítés is segítség.

Ágnes Vanilla nagyon jó, nekem tőle ez a kedvencem,

Sok kedvencem van tőle. Ez például egy feldolgozás (más által, tőle):
https://www.youtube.com/watch?v=C58OqN76kwg
Az eredeti: https://www.youtube.com/watch?v=WCOhDIuX5Jg
... vagyis „az eredeti”: https://www.youtube.com/watch?v=V0hcjTEfbYc

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha mással nem...

#8.2.1

"Időm még lenne is rá, de miben tudnék amatőrként? "

Ha mással nem, hát szíveddel, lelkeddel.
Ha komolyan gondolod, én szavadon foglak.
Nem az kell ide, hogy kernelt taníts írni c nyelven. Kevesebb is elég.
Rövid párbeszéd után utat tudok Neked mutatni, hogy miként adhatsz a lehetőségeidhez és a tehetségedhez mérten maradandót, építőt a közösségnek.

Mi testvérek megjavíttatuk Édesanyánk sírját a közelmúltban. Sok pénz volt (nekünk), de mi ezt nem elosztottuk annyifele, ahányan vagyunk, hanem azt mondtuk, hogy ki ki tegyen bele lehetőségei szerint annyit, amennyit ide tud szánni. (Önmagam, teljesen egyedül is ki tudtam volna fizetni. És nem azért nem tettem, hogy több pénzem maradjon, hanem hogy ez a projekt is közös lehessen, mint annyi más nekünk együtt. Mert ennek egyféle összeforrasztó ereje (is) van, valamint biztonságérzetet is ad. Azt, hogy el nem vár senki senkitől semmit, mégis számíthat a másikra.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem elég jóra vágyni

Szükségét érzem egy néhai földimet idézni (épp most és épp ide), kinek százhuszat vert a szíve, és akinek iskolája mellett, ahol tanított, puskalövésnyire laktam éveken át:

Még nem elég

 

Nem elég megborzongni,
De lelkesedni kell!
Nem elég fellobogni,
De mindig égni kell!
És nem elég csak égni:
Fagyot is bírni kell,
Ki acél akar lenni,
Suhogni élivel.

Nem elég álmodozni!
Egy nagy-nagy álom kell!
Nem elég megérezni,
de felismerni kell,
Nem elég sejteni,
hogy milyen kor jön el,
Jövőnket – tudni kell!

Nem elég a célt látni,
járható útja kell!
Nem elég útra lelni,
az úton menni kell!
Egyedül is! – Elsőnek,
elől indulni el!
Nem elég elindulni,
de mást is hívni kell!
S csak az hívjon magával,
aki vezetni mer.

Nem elég a jóra vágyni,
a jót akarni kell!
És nem elég akarni,
De tenni, tenni kell:
A jószándék kevés!
Több kell – az értelem!
Mit ér a hűvös ész?!
Több kell – az érzelem!
Ám nem csak holmi érzés,
de seb és szenvedély
keresni, hogy miért élj,
szeress, szenvedj, remélj!

Nem elég – a Világért!
Több kell – a nemzetért!
Nem elég – a Hazáért!
Több kell most – a népedért!
Nem elég – Igazságért!
Küzdj azok igazáért,
kiké a szabadság rég,
csak nem látják még,
hogy nem elég!
Még nem elég!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nem elég jóra vágyni

#9 Küzd itt mindenki, a látszat sem mutat mást. :-)

alain delon szeretnék lenni
éjjel nappal napszemüvegben lenni
nincsen nekem vágyam
nincsen nekem vágyam semmi
úszótalppal vizet taposni
fehér cápát szigonnyal partra dobni
nincsen nekem vágyam
nincsen nekem vágyam semmi

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ami azt illeti...

Immár elég régen egyszer nekiálltam belevágni, hogy átültessem az Excel makróimat Libreoffice Calc alá. Azt gondoltam, készítek erről leírást, kicsit összehasonlítóst, mit hogyan sikerült, mi az, ami másképp működik, mi hiányzik, és mit hogyan lehet megoldani, képekkel fűszerezve, kicsit olyan nyelven, ami programozóknak is szól, de úgy is, hogy abszolút kezdők is kedvet kapjanak, persze a megoldásokat, működő makrókat, függvényket megosztva.

Ezt a leírást ide gondoltam feltölteni. Hát szép elgondolás volt, azt gondolom, de időm erre azóta sem jutott, a fene enné meg....

De a témával kapcsolatban más is eszembe jutott. Egyszer olvastam egy programozós könyben, ahol  szerző azt fejtegette, hogy mitől függ az, hogy éppen melyik program nyelv az aktuálisan menő, divatos, milyen szempontok befolyásolják ezt, szóval azt írta, ez nagyben függ attól is, hogy mekkora a "pressziója". Értette ezalatt mit használnak mások, mennyire ismert, nom du nom, milyen a marketingje, a vele kapcsolatos kommunikáció.

A kommunikáció szerintem nagyon sokat nyom a latba minden téren, és itt eme projekt kapcsán is.

Nem tudom, hogy sikerül-e leírnom amire rá akarok mutatni, hamarosan indulnom kell, nem tudok most sokat itt időzni. De kb. erre gondolok:

A Cinnamon a GTK+ 3-ra épülő asztali környezet. Karrierjét a GNOME 3 által használt GNOME Shell kiterjesztéseként kezdte, akkor még Mint GNOME Shell Extensions néven. Miután a Linux Mint fejlesztői számára világossá vált, hogy a GNOME Shell fejlesztése más irányba tart, mint ahogy azt elképzelték, 2012. január 2-án közleményben tudatták, hogy forkolják a GNOME 3 környezetet, minden segédprogramjával együtt.

Az 1.2-es verzióban az ablakkezelőt cserélték le, a GNOME 3 által használt Mutterről forkjára, a Muffinra váltott.

Na most, ezt bárki elolvasta a környeztemben, halvány fogalma sem volt, hogy miről szól ez az írás.

Amikor elmagyaráztam a történéseket, hogy bameg egyszer csak kijött az új Gnome, és kiverte a biztosítékot, mert hogyan nézett ki, meg különben az Unity merre, yútúbos videókkal szemléltetve, mindenkit baromira érdekelt a téma, a sztory, a dráma, húde ez milyen volt már, nane...- foglakoztak vele, érdekes volt számukra!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ami azt illeti...

#10 Az abszolút kezdők figyelem felkeltése olykor kicsit nehéz ügy. Olyan szempontból, hogy kedv is kell az érdeklődéshez, az meg néha nincs és innen már felesleges bármit is mondani. Gondolhatja egy kezdő, hogy „annyira jók” a Linux terjesztések, hogy az esetenként előforduló hiba jelenségek megoldása egy félmondat (MÜSZI), pikk-pakk megy minden. Nem. A másik, hogyha a megoldás felé vezető út egy mondat (pl. tolj egy parancsot és oszd meg a kimenetét) és nem több, akkor néhányan itt már elvesztik a kedvüket. Ami sose volt. Más rendszerek alatt sem másodpercek kérdése a megoldás. A Linux terjesztések hibáira azonban szerintem könnyebb a megoldást megtalálni. Mindenesetre a lehetőség megvan a kutakodásra, a beállítások finomítására. Elég sok.
Sokszor mégis van kedv (nem kell pesszimistának lenni), és akik tényleg érdeklődnek a Linuxos újdonságok iránt, azok itt, a különböző közösségi oldalakon vagy az ITCafe és a HWSW weboldalakon sok újdonságot olvashatnak.
Persze, a reklám sosem árt. Ami lehet egy adott témában megszületett leírás, vagy az ismerősöknek bemutatás, és aztán kis foglalkozás azzal is, hogy megismerjék a rendszer működését, legalábbis az alapvető dolgokat. A szüleim például Linux Mintet használnak.
És az is szimpátiát kelt, ha te írsz bejegyzést. A bejegyzések és leírások „mankóként” szolgálnak neked is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ami azt illeti...

#10.1 Kicsit visszagondoltam a múltba, amikor még kuriózum volt a számítógép, ami volt, azt úgy csempészték be nyugatról, aztán jöttek a PC klónok, aztán lett a helyi piacon is helye a számítógépeknek. Kb. mindre telepítve volt valamilyen DOS, nem volt választás kérdése, aztán helyel közzel volt Debian, Gentoo, Suse, és a Linuxot használók legfőbb problémái olyanok, voltak, hogy rendszerük nem kezelte deb csomagokat, vagy fordítva. És mantrájuk volt a "Linux filozófiája", legfőbb tézis pedig, a Linux biztonsági rendszere. Mindezzel együtt nehéz volt a Linux rendszer beszerzése is, beleértve a szükséges tudást. Azóta nagyot változott a világ, sokkal könnyebb információhoz jutni, könnyebb a rendszerket beszerezni hála az internet minden képzeletet felülmúló elterjedésének.

Voltak vélekedések Windows vs Linux ügyben, és az emberkék legfőbb érve választáskor az volt, hogy Linuxon nem futnak a játékok. No, most már ez sem igaz annyira, de persze van már másik kifogás: Libreoffice nem teljesen kompatibilis az MS Office-val. Az értelmiségi ismerőseimnél szinte kizárólag ez az adu. És nem, nem a dokumentum, vagy táblázat, amit lehet PDF-be is menteni, amivel nincs gond, hanem a hülye Powerpoint / prezentáció a legfájóbb. Lehet okos, ütős egy prezentáció, tudom jól, de az esetek többségében olyan szintű prezentációkról van szó, amit képekbe mentve Win alatt is és Linux alatt is diavetítéssel is le lehetne játszani.

De ezt az inkompatilitást én sem értem. Amikor M$ áttért végre a nyílt formátumra, akkor kis ideig teljes volt a kompatibilitás, aztán M$ változtatott az ODF formátumán, ez tény, de már ez is elég régen volt. Libreoffice azóta kezeli rosszul az Office dokumentumokat. Ezt nem értem, miért nem oldják meg. Látni belül, az XML-ben, hogy mi más, miért nehéz ezt lekövetni? Ha végre ez meg lenne oldva, az már elég nagy aduja lenne a Linuxnak....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak a pontosság kedvéért

>Ellenpélda, a Windowsban az NT rendszer megjelenése óta, kb. 20 éve  ugyanott van a Program Files, az user(ek) >mappái, a Win saját fájljai stb. A C meghajtó könyvtárszerkezet 20 év óta változatlan.
Nagyon nem. Már w7-ben is megváltozott, más kérdés, hogy a visszafele kompatibilitás meg volt oldva hard linkekkel.
De még u.a Win verziók között is van eltérés a 32 bites / 64 bites változatok között.

>Ez biztosan így is van mert nemrég telepítettem W10 alá egy 16 éves szoftvert és csont nélkül felment és működik.

Viszont kismillió más szoftver van, ami nem működik csak adott Win verzióval.

>20 éve ugyanúgy érhető el a Vezérlőpult alól a Lemezkezelés, az Eszközkezelő stb.

Hát nem tudom, én elég sokat szoktam szenvedni a melóben a hányadák W10-en, mert semmi nincs ott, ahol
mondjuk W7 alatt volt. Az asztali ikonok neve is más, és méghogy vezérlőpult...

>Ugyanúgy működik a registry.

Dehogy is, mondjuk ez sokat fejlődött, az újabbakban már van jogosultság kezelés / támogatás is.

>Vagyis egy OS főverzióváltásnál (ami 20 év alatt 6x volt összesen, ezt csak a Mac übereli, ha nem tévedek a 3.-nál >járnak évtizedek óta) az user nem fog bambán állni és nézni mint Rozi a moziba.

De a, a W10-el pont ez a helyzet. Mondjuk azokat nem értem, akik pl. W7 helyett nem akarnak Linuxot használni, mert az mennyire más, újra kell tanulni. És ráfanyalódnak a W10-re, ami meg sokkal másabb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak a pontosság kedvéért

#11 Még hozzáfűzném a pontosság miatt, hogy a beágyazott rendszereknél Linux alatt is van könyvtár kavarodás, ez igaz, pontosabban abban, ahogy azt egyer szoftverek kezelik. Olyasmik, hogy a fájlaikat egyes esetkeben a VAR alatt, más esetekben az ETC alatt tárolják.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Csak a pontosság kedvéért

#11 ráfanyalódnak a W10-re, ami meg sokkal másabb.

Fanyalodnak? Kötelező ... . 2020. januártól azt hiszem.

Persze, használhatnának inkább Linuxot. :-D ;-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve