A Linux Mint 19 kiadás frissítése a Linux Mint 19.1 kiadásra

kimarite képe

Tegnap jelentek meg a Linux Mint 19.1 Tessa kiadás stabil verziói a Cinnamon, a MATE és az Xfce asztali környezetekkel.

Az újdonságokról itt olvashatsz: Megjelent a Linux Mint 19.1 „Tessa” Cinnamon, MATE és XFCE verziója
Ugyaninnen kiindulva letöltheted a telepítőt, és telepítheted a Tessa kiadást.
Ha a Linux Mint 19 Tara kiadást használod, és erről frissítenél a Linux Mint 19.1 Tessa kiadásra, úgy örömmel közlöm, hogy a frissítés lehetősége megoldott, és ennek módszerét írom le most.

A frissítés folyamata

Megnyitod a Frissítéskezelő alkalmazást.

!Felhívom a figyelmed, mindenképpen érdemes visszaállítási pontot, azaz legalább egy rendszer pillanatképet készítened a Timeshift alkalmazással. Én ezt még nem tettem meg, mert viszonylag friss telepítésről van szó ..., és nem aggódom túlzottan, hogy mi történik, de ez kizárólag az én döntésem. A bemutatóban ezért látod, hogy a rendszer figyelmeztet a pillanatkép beállításra.

-- a Frissítéskezelő megnyitása után én mindig a Frissítés rádiógombot nyomom meg először, mert így a legújabb, legfrissebb információkat látom

-- az információk lekérése után látható, hogy az alverzió frissítésért „felelős” két alkalmazás, a mintupdate és a mint-upgrade-info alkalmazás frissítése elérhető

-- a Telepítés rádiógombot megnyomva (nem mutattam) a két alkalmazás frissült (telepítetted a frissítést), és ezáltal a Szerkesztés menüben megjelent egy új elem: „Linux Mint 19.1 Tessa” kiadásra frissítés

-- az új elemet kiválasztva megjelenik a grafikus, frissítést segítő ablak. Láthatod, mi fog történni, és, ha tovább szeretnél lépni (vélhetően), akkor nyomd meg a Következő rádiógombot. Ez a Bevezetés menü, célja a tájékoztatás.

-- a Kiadási megjegyzések menüben lehetőséged nyílik tájékozódni a kiadás egyéni jellemzőiről. Mindez a böngésződben lesz megnyitva, ha rákattintasz a hivatkozásra. A továbblépéshez nyomd meg a Következő rádiógombot.

-- az Újdonságok menüben lehetőséged nyílik tájékozódni a kiadás újdonságairól. Mindez a böngésződben lesz megnyitva, ha rákattintasz a hivatkozásra. A továbblépéshez nyomd meg a Következő rádiógombot.

-- a Követelmények menüben bizony, ott a tájékoztatás, hogy „bármi előfordulhat”. Persze, nem szokott, de ezért fontos a pillanatkép (Timeshift), azaz, hogy legyen mentésed, ha valami balul sül el.

-- ha a lehetséges kockázatokat megértetted (és van egy Timeshift pillanatképed a frissítés előtti rendszerről), akkor tegyél x-et a jelölőnégyzetbe.

-- a választásod érvényesítése és a továbblépés az Alkalmaz rádiógomra kattintással lép életbe.

-- A GNU/Linux és Unix rendszereknél megszokott módon, az adminisztrációs feladatokhoz, így például a frissítéshez és a telepítéshez szükséges a felhasználói jelszavad. Azt ezt bekérő ablakot látod most.

-- A jelszavad begépelése után a rendszer ellenőrzi, hogy a jelszó tényleg a tied (ha melléütöttél, nem fogja magától kitalálni, mi a helyes jelszó). Mindez a Hitelesítés rádiógomb megnyomása után történik meg ténylegesen.

!Fontos: itt várni kell kicsit, ne csinálj semmit. Kis idő múlva folytatódik a folyamat.

-- ezután a sudo apt-get update parancsnak megfelelően a rendszer lekéri a szerverekről az elérhető és legfrissebb csomag információkat.

-- majd az előzőleg lekért információk alapján először a csomagok kerülnek letöltésre (ez a két lépés -a beállított biztonsági szinteknek megfelelően, azaz csak nagyjából egyenértékű a sudo apt-get upgrade parancs futtatásával, de semmiképpen nem ugyanaz! Kivéve, ha minden csomag frissítése van beállítva.),

... elkezdi telepíteni a letöltött csomagokat,

... majd befejezi a frissítések telepítését.

-- a változtatások alkalmazva, zárd be az ablakot: Bezárás rádiógomb.

-- Az utolsó, azaz az Összefoglaló menübe jutottál. Itt egy tájékoztatást látsz, hogy a rendszer frissítése sikeresen megtörtént, és a változtatások érvényesítéséhez a rendszer újraindítása szükséges. Zárd be az ablakot a Bezárás rádiógombra kattintva. Itt nincs több teendőd.

A rendszer újraindítása

A módszert bizonyára más ismered, ha nem, akkor most megmutatom.

-- a Menü-ben megnyomod a Kilépés elemet,

-- a megjelenő ablakban megnyomod az Újraindítás rádiógombot,

Ezután a rendszer újraindul. Az újraindítás után a Linux Mint 19.1 Tessa kiadást használod.

Frissítés után ellenőrzés, tájékozódás

-- megnézzük a rendszer tulajdonságait. Mindez, grafikus felületen itt átható: Rendszerinformációk.

-- látható, hogy a frissítés sikerült, a Tessa kiadás használom.

-- ha megnyomod a Rendszerinformációk feltöltése rádiógombot, úgy azok a lent látható oldalra kerülnek fel.

Nézzük most ezt terminálban.
Szűkített információk, csak a rendszer: inxi -S parancs.

-- képen,

-- és szöveggel.

inxi -S
System:
  Host: kim-hp Kernel: 4.15.0-20-generic x86_64 bits: 64
  Desktop: Cinnamon 4.0.8 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa

Takarítás, javítás

Javaslom a fenti két menü használatát (Szoftverkezelő):
-- Lista-összevonási problémák javítása
-- Hátramaradt beállítófájlok tisztítása

Enjoy :-)

-----

Sajnos, tegnap is, ma is elment egy időre az áram, nyilván az időjárás miatt. És eközben írok mondjuk, egy blogot ... . Hm, áramszünet esetén a böngésző nem mindig találja meg ugyanazon oldalt, ahol az áramszünet előtt éppen volt.

A probléma javítása:

sudo service networking stop
sudo service networking start

Hozzászólások

Sziasztok

Sziasztok

 

A Mint 19 -re korábban telepítettem a cinnamon 4.0-t egy itteni leírás alapján (https://linuxmint.hu/hir/2018/11/a-cinnamon-400-telepitese). Most a frisítéskezelőből frissítettem volna a 19.1-re, de a követelményeknél azt írja, hogy a mint-meta-cinnamon csomag frissítése szükséges. Ráklikkelek a mint-meta-cinnamon telepítésre, a jelszó bekérése után hibát dob fel: "Nem lehet alkalmazni a változásokat! Először javítani kell a törött csomagokat."

Synaptic szerint 0 törött...

Nem tudom, hogy van-e összefüggés a cinnamon 4.0 telepítése és a hibának írt törött csomagok között, információnak írtam le.

Hogyan tudom frissíteni 19.1-re a rendszert?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok Sziasztok Sziasztok

#1 Itt is az van, hogy egy régebbi kiadásra újabb csomagot telepítettél, amivel természetesen annak függőségei is felkerültek a rendszeredre. Az egyszerűbb az lenne, ha eltávolítanád a Cinnamon csomagot, és utána frissítenél 19.1-re. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok

#1 Azt hozzátenném, hogy az ilyen, aránylag egyszerűen végrehajtható úgynevezett pontfrissítések után is érdemes megnézni, hogy minden ott van-e az asztalon, ahol előtte volt. Ez fokozottan vonatkozik a verziófrissítésekre. Ugyanis tapasztalataim szerint a tálca főleg értesítési, vagy egyébt erületéről (főleg XFCE, de akár Cinnamon esetében) néha egy-egy ikon eltűnhet, de nincs probléma, mert ezeket kézzel általában könnyű visszatenni. Ilyen alkalmazás páldául az XFCE4-weather plugin, de lehet más is, ami upgrade után nincs a szokott helyén.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Sziasztok

#1 A Cinnamon 3.8.8-as változata a 3-as biztonsági szintbe tartozik (látható a blogban közölt első képen is), és, ha a szintek beállítások nem engedélyezik a 3-as szintet, úgy lehetnek problémák, azaz törések ..., egészen pontosan a csomagkezelő két különböző vezérlést kap, amelyeket érthető módon nem tud feldolgozni. Sikerült megoldanod a problémát vagy még segítségre szorulsz? Ha utóbbi, akkor írom is majd, mit kell tenned.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok

#1.3 Letöltöttem a 19.1 iso fájlt, abból telepítettem újra az egészet. Így ahhoz már nem kell segítség, köszönöm.

Viszont az új asztali környezthez nem ártana...

Panel kisalkalmazásokhoz ha hozzáadok egy alkalmazást, hogyan tudom szerkeszteni a indítási parancsot? Pl. chromiumot szeretném, ha onnan inkognitó módban indulna, ha rá klikklek. 

Másik kérdés az lenne, abevjava ikonját hogyan lehetne műkösére bírni? Létrehozza a telepítő, de nem indítja el a programot. Oracle java 11-et tettem fel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Java

#1.3.1 Letöltöttem a 19.1 iso fájlt, abból telepítettem újra az egészet. Így ahhoz már nem kell segítség, köszönöm.
Rendben.

Panel kisalkalmazásokhoz ha hozzáadok egy alkalmazást, hogyan tudom szerkeszteni a indítási parancsot? Pl. chromiumot szeretném, ha onnan inkognitó módban indulna, ha rá klikklek.
Menü (egér jobb gombos menü) > Beállítások > Menü (lap) > Menöszerkesztő megnyitása (rádiógomb)

Másik kérdés az lenne, abevjava ikonját hogyan lehetne műkösére bírni? Létrehozza a telepítő, de nem indítja el a programot. Oracle java 11-et tettem fel.
Ez a parancs a Java választó,

sudo update-alternatives --config java

de csak egy verzió van telepítve,

sudo update-alternatives --config java
Csak egy alternatíva van a(z) java linkcsoportban (/usr/bin/java biztosításához): /usr/lib/jvm/java-11-openjdk-amd64/bin/java
Nincs mit beállítani.

Az AbevJava a 8-as verzióval működik, telepítsd azt,

sudo apt-get install openjdk-8-jre

majd válaszd alapértelmezettnek.
(a megjelenő segítség angol, de könnyen kitalálható pl. a fordítóval, hogy mit kell nyomnod)

sudo update-alternatives --config java

... illetve, most nézem, az Oracle-s Java változatot szeretnéd, akkor telepítsd abból a 8-ast, és ugyanígy válaszd alapértelmezettnek.

De választhatod az innen
https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomt...
letölthető JNLP fájlt a telepítéshez, csak előtte telepítsd ezt a böngésző kiegészítőt,

sudo apt-get install icedtea-8-plugin

és véleményem szerint ez megoldja a 8-as Java verziót is. Próbáld ki. Azt hiszem, nálam megoldotta.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Java Java Java Java

#1.3.1.1 Menü (egér jobb gombos menü) > Beállítások > Menü (lap) > Menöszerkesztő megnyitása (rádiógomb)
Ha itt módosítom, akkor menüben és a panelen is változik, de nem szeretném csak a panelon (csoportos ablaklista). Előző verziókban működött egymástól függetlenül. 

 

Abevjavaval nem az a gond, hogy maga a java nem működik, hanem az, hogy az ikon amit az asztalra tesz nem csinál semmit. Ha az abevjava mappájában az abevjava.jar-ra klikkelek rendben elindul a program az oracle 11-el (openjdk-val nem indult a telepítő sem, ezért tettem fel az oracle-t). Azonban egy symlinkkel sikerült megoldani: nemo kétpaneles mód, egyikben az asztal mappája, másikban abevjava. abebjava.jar-ra kikk, shift+ctrl nyomva tartva így áthúva az asztal mappájába).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Java Java Java Java

#1.3.1.1.1 Működik most is, nekem úgy tűnik, egymástól függetlenül.
Egyszerűnek tűnt megnézni, van-e egér jobb gombos menü.
Példának a Nemo fájlkezelő panel ikonját vettem, melynek neve Fájlok, ha fölé viszed az egér mutatót.

Szerkesztés

-----

Abevjavaval nem az a gond, hogy maga a java nem működik, hanem az, hogy az ikon amit az asztalra tesz nem csinál semmit. Ha az abevjava mappájában az abevjava.jar-ra klikkelek rendben elindul a program az oracle 11-el (openjdk-val nem indult a telepítő sem, ezért tettem fel az oracle-t).
A NAV-os AbevJava-t ők maguk fejlesztik. Lehetséges, hogy az alkalmazás programozása nem a legjobb. De a nem induló parancsikont meg lehet nyitni, abban milyen szöveg van?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

AbevJava

#1.3.1.1.1.1 Az ok lehet az, hogy az AbevJava nem találja meg a telepített Java verziót:

Az abevjava_start állományt a telepítés felülírja. Ez az indító program tartalmaz
egy hivatkozást az JAVA_HOME_ABEV környezeti változóra. Ha a program hiba
nélkül indul akkor ezzel nincs teendő. De ha nem sikerül elindítani, mert nem
találja a rendszer a megfelelő verziójú java programot akkor ezt a környezeti
változót létre lehet hozni. Ettől kezdve az JAVA_HOME_ABEV helyről fogja
indítani a program a java-t.

Forrás: https://www.nav.gov.hu/data/cms126071/telepitesi_leiras.pdf
(https://www.nav.gov.hu/nav/ebevallas/abevjava/javakitolto.html)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Java Java Java

#1.3.1.1.1.1 Működik most is, nekem úgy tűnik, egymástól függetlenül.
Egyszerűnek tűnt megnézni, van-e egér jobb gombos menü.
Példának a Nemo fájlkezelő panel ikonját vettem, melynek neve Fájlok, ha fölé viszed az egér mutatót.

Ha a hagyományos asztali kiosztás van kiválasztva (ikonjaid alapján neked az van), akkor igen, működik, azonban az újszerűnél nem!

Az abevjava parancsikonja szerkeszthető, de teljesen mindegy volt neki, hogy mire írtam át az útvonalat, nem működött. Ugyanúgy a symlink is csak ezzel a módszerrel, a nemo menüjében lévő link létrehozása sem volt jó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Java Java Java

#1.3.1.1.1.1.2 Közben megtaláltam: A panelen alapból a csoportosított ablaklista van, amit én keresek az pedig a panel indítók. Így lehet módosítani: jobbklikk a panelra, +kislakalmazás hozzáadása a panelhez. Mostmár csak az a gondom vele, hogy nem tudom áthelyezni a panel bal sarkába a menü mellé :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Java Java Java Java Java Java Java Java Java

#1.3.1.1.1.1.2.1 A csoportos ablaklistából úgy látom, nem lehetséges az áthelyezés. Nálam is van ilyen. Látom, megoldottad.

Az indítók mozgatása, áthelyezése a Panelszerkesztő üzemmód bekapcsolásával lehetséges. A mozgatás után ezt kapcsold ki.

Az én panelem 25 pixel magas, a tied 40 pixel magas. És a Menu ikonod más. Szerintem ennyi a különbség mindösszesen kinézetben, de a csoportos ablaklistámban szereplő alapértelmezett indítók még a régebbi verzió lehetnek.
Szerk.: illetve a korábban telepített Cinnamon 4 kavarhat be nálad, hogy más infót látsz a szerkesztési lehetőségnél, habár elindítottam egy Virtualbox-szos telepítést (kicsit később folytatom ezt), hasonló látszott.

Azt írod, a menüből indul az AbevJava. Onnan az egér jobb gombos menüvel ki tudod tenni a panelra is.:
-- Hozzáadás a panelhoz

-----

Az AbevJava telepítése a

java *.jar

paranccsal (példa, a letöltött fájl kell behelyettesíteni a névbe) vagy a javaws által futtatott JNLP által lehetséges.

javaws *.jnlp

Az újabb Oracle-féle Java-kban nincs javaws, ezt az IcedTea böngésző plugin pótolja. Mint láthatod, abből a legújabb a 8-as.

A már telepített AbevJava indítót így találod meg (és innen lesz az indító parancs):

which abevjava

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Panel szerkesztés

#1.3.1.1.1.1.2.1.1 Az indítók mozgatása, áthelyezése a Panelszerkesztő üzemmódbekapcsolásával lehetséges. A mozgatás után ezt kapcsold ki.

Igen, de akkor sem maradt ott. Végülis most úgy sikerült, hogy a csoportosított ablaklista és a menü közé húztam, akkor így ott maradt. :)

Az én panelem 25 pixel magas, a tied 40 pixel magas. És a Menu ikonod más. 

Ezen a beállításon módosítottam már az elején, igaz, csak 5 pixelt vettem le belőle, így 35 pixel magas ... A menü ikont is módosítottam a menü beállítások megjelenés-nél, nem előző verzióból maradt, egyik hozzászólásban írtam, újratelepítettem a rendszert, akkor még a LM ikon volt. Igaz nem csináltam teljes lemeztörlést csak formázást, de nem tűnik úgy, hogy maradt volna valami az előző rendszerből.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Panel szerkesztés

#1.3.1.1.1.1.2.1.1.1 A Menu ikont is tudom mozgatni a panelszerkesztő üzemmódban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Néhány változás alkalmazása

Ha a Cinnamon asztali környezetet használod, akkor, a frissítés után el kell távolítanod néhány Xfce képernyővédő hack csomagot, ugyanis ezek már nem támogatottak a Linux Mint 19.1 Tessa kiadásban a Cinnamon által:

sudo apt-get purge xscreensaver-data xscreensaver-data-extra xscreensaver-gl xscreensaver-gl-extra cinnamon-screensaver-webkit-plugin cinnamon-screensaver-x-plugin

Ezek a csomagok viszont a Linux Mint 19.1 Tessa kiadással érkeztek, mint alapértelmezetten telepített alkalmazások: a p7zip tömörítő, és a Lightning alkalmazás, amely a Thunderbird levelező kliens naptár támogatása. Telepítsd (bármelyik asztali környezet használata esetén):

sudo apt-get install p7zip-full xul-ext-lightning

A változtatások alkalmazása után indítsd újra a rendszert.

Forrás: https://blog.linuxmint.com/?p=3715

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Néhány változás alkalmazása

#2 Nem frissítettem, újratelepítettem a rendszert. 

sudo apt-get install p7zip-full xul-ext-lightning: erre pedig azt írja, hogy már a legújabb verzió...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Néhány változás alkalmazása (telepítéskor nincs teendő)

#2.1 A Linux Mint 19.1 telepítésekor alapértelmezetten telepítve lesz az említett két alkalmazás. A 19-ről 19.1-re frissítéskor kell pótolni ezeket, de a már nem támogatott képernyővédők eltávolítása is fontos ugyanekkor.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve