Hasznos képlopó

A legtöbb asztali felület kínál egy képernyő fotózó (screenshot) megoldást. Ezek hol nagyon jók és sok funkciót ismerő és van, ahol elég egyszerű programok. De kevés – hirtelenjében egyet sem tudnék mondani – mely sokat is tud és van minimális szerkesztési lehetőség. Sok screenshot-ra kell feliratot készítenem, vagy egy kis nyilat tenni, esetleg kitakarni kényes adatot, vagy kiemelni valamit egy téglalappal.

A Repo-Musta sorozatban egy fejlettebb megoldást mutatok be. Bár ennek is vannak hiányosságai, mert a fejlesztés, karbantartás egy időre megállt, ennek ellenére jól használható, az idén újabb lendületet vett.

Shutter

Én MX17 alatt egy régebbi, azaz 0,93-as verziót kapnék, így – kivételesen – a sid-ből töltöttem le, és kézzel telepítettem.

Akinek nincs a tárolójában, annak a shutter oldalán vannak linkek, hogy miképp tudja feltelepíteni.

A teljes funkcionalitáshoz kell gnome-web-photo is, ha ezt függőségként nem teszi fel a telepítőd, akkor tedd meg magad. Önállóan.

Ha felkerült a shutter, akkor nézzük meg érintőlegesen a lehetőségeket.

shutter

Egy adott terület rögzítése (1)

Ezzel kiválaszthatjuk a képernyő tetszőleges területét, és csak azokat a részeket rögzítheti, amelyekre valóban szükség van. Ez sima téglalap, megrajzolod és enter.

Desktop, azaz az asztal mentése (2)

A teljes asztal mentése, ha két vagy több monitorod van, akkor az egészet menti. Hasznos és gyors mentéseket tudsz csinálni és ha kell a szerkesztéssel később is kivághatod a területet.

Ablak rögzítése (3)

Itt bármely nyitott ablakot vagy az éppen aktuális ablakot tudjuk menteni. Figyeljünk arra, hogy pontosan azt rögzíti, amit lát: ha felcsukott, lezárt ablakot rögzítesz, könnyen csak a fejlécet kapod meg! Én ezért nem a listából választok, hanem az egeret viszem a kiválasztott ablak fölé – ez a következő ikon (4).

Menü (5) vagy Tooltip (6)

Ez a menük, buborékok mentésre szolgál. A két ikon hasonlóan működik: kiválasztjuk az ikont, majd a menüt, vagy a buborék súgót aktiváljuk és várunk. Az értesítési helyen látni a visszaszámlálást, hogy mennyi idő van még az exponálásig. Sok más konkurens programnál ezt nehézkesebb megtenni, ezért is szeretem a shutter-t.

Weboldal rögzítése (7)

Shutter a gnome-web-foto használatával rögzít egy weboldalt, böngészőablak megnyitása nélkül. Hasznos, ha egy adott oldal képét akarjuk rögzíteni. Ne feledd! A KÉPÉT rögzíti, azaz nem letölti, és nem is tudsz utólag szöveget kimenteni! Ez nyilvánvaló, hiszen egy screenshot programot használunk.

Az utolsó kis nyilacska egyértelmű (8). Beállítható, hogy meddig várjon a kép elkészítése előtt, ahol ennek van értelme.

A jobb oldali ikonok közül a festékes paletta (9) a lényeg. Ha kijelölök egy képet, akkor azt szerkeszteni is tudom a shutter-el. Bár nagyon kevés a felhasználható szerkesztési lehetőség, de ne nézzük le ezt! A legtöbb screenshot program egy lehetőséget kínál maximum, a körbevágást.

A megszokott lehetőségek azért fellelhetőek:

  • Mutató, mozgató eszköz
  • Ceruza
  • Vonal
  • Ecset
  • Nyíl rajzoló
  • Téglalap
  • Ellipszis
  • Szöveg bevitel
  • Cenzúrázó, de inkább ecset jellegű
  • Pixelizáló, a privát adatokhoz
  • Sorszámozó, képbeszúró
  • Vágó eszköz

Felül a megszokott ikonsor, amivel menteni, nagyítani stb. lehet.

Alul pedig az adott eszköz tulajdonságait látjuk.

Nem csak a saját screenshotjait tudja szerkeszteni, így bármely képet gyorsan feliratozhatjuk, rajzolgathatunk rá.

A jobboldali utolsó ikon (10) a shutter-ben a feltöltés szolgálja. Ez az a lehetőség, amin javítottak, de nem nagyon működnek. Én nem használom őket, így ezek kipróbálása rád vár.

A shutter felső menüsora is megszokott.

A Szerkesztés/Beállításoknál tudjuk megadni a fontosabb beállításokat. A kényelem kedvéért érdemes átnézni, és a megfelelő beállításokat megtenni. Ez teljesen magyar, érthető. Nem térek ki rá.

A Képernyőkép/Bővítmény futtatása érdemel egy kis figyelmet. A kijelölt képen egy effektet hajt végre. Ezek köre nem túl nagy, aki egyszer átnézte, hogy mit tud, annak már lesz róla fogalma, hogy neki kellenek-e ezek vagy nem.

shutter-project.org-_004

Ilyent tud a polaroid bővítmény

LO_2

Ezt meg a süllyesztett szegély

Természetesen van lehetőség parancssorban is futtatni, megfelelő paraméterekkel. Így lehet automatizálni a képernyő fotót, vagy éppen egy weblap képének a mentését. A man shutter vagy a -help segít az eligazodásban.

A legtöbb asztali felület kezeli a gyorsbillentyűket. Így érdemes a kívánt funkciót hozzá rendelni a PrintScreen-hez. Akinél több funkció is hasznos, annál végre a ScrollLock és a PauseBreak billentyű is képbe kerülhet.

Ennyi!

Az eredeti bejegyzés a blogomban jelent meg

Hozzászólások

kimarite képe

Kettős bejegyzés - megfigyelés

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Erről van véleményed?

#2 a screenshot program? Szerintem jó, valamikor lesz is egy minimalista bemutató róla. Eddig nem volt vele gondom, napi pár (én a shutter-t használom) képet mentek le, ha fel kell tölteni. Picit idegen az elrendezése nekem, de nagy előnye, hogy teljesen egérrel használható, és fel sem kell venni az egérről a kezet és a kép linkje a vágólapon van :)

Akinek ismretlen: https://github.com/lupoDharkael/flameshot

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
vyla képe

Flameshot

Köszi, akkor megér egy próbát.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve