Tint2 panel használata

A célkitűzést a múlt részben már elértük:

  1. Mivel én az asztalon nem szeretek ikonokat tartani, legyen egy olyan sáv, amivel a legfontosabb programjaimat egy kattintással elindíthatom.
  2. Legyen olyan rész, ahol az óra látszik.
  3. Legyen lehetőség a futó programok közt váltani.
  4. Mindez legyen olyan, ami nekem tetszik: kinézet és funkcionalitás megfelelő legyen.

Használhatjuk az xfce4-panelt, ami nagyon jó, megfelel nekünk mindenben.

Akkor miért is kellene másik panel? Mert sokkal több beállítási lehetőség van, jobban konfigurálható. Itt nem csak a kinézetére gondolok, bár az majdnem a végtelenségig állítgatható, hanem funkcióira is: ilyen kellemes funkció, hogy a taskbar stb. ikonjaira kattintva azt bezárhatjuk. Vagy az egér kattintásokhoz rendelhetünk egy-egy funkciót.

A tint2-esről lesz szó.

Nem szeretnék egy komplett leírást készíteni, csak pár funkcióját villantom fel. Akit mélyebben érdekel a téma a tint2 gitLab oldalán teljes körű leírást kap.  Az oldal és a leírás tanulmányozása jó dolog: sok olyan funkcióról van ott szó, amit én nem mutatok be, vagy csak érintek.

Első lépésben a szokásos módszerrel fel kell telepíteni. Eltérő disztribúciók eltérő mennyiségű beállítási mintafájlt adnak hozzá, így érdemes egy kicsit gyűjtögetni. Nem meglepő, hogy az arcolinux githubjából szereztem be a tint2rc-ket. Bő kínálata van különféle egyéb helyeken is, hiszen jól konfigurálható és kevés időráfordítással látványos eredményt érhetünk el. Érdemes pár tucat beállító fájlt összeszedni, mert így élőben láthatjuk a lehetőségeket és jó ötleteket lehet meríteni.

A tint2 beállító fájljai

A tint2 a beállító fájlokat alapesetben a /home/laci/.config/tint2 könyvtárba tartja. Így a letöltött tint2rc fájlokat ide érdemes másolni. Én telepítés után rögvest beírtam a mentési scriptbe ezt a könyvtárat is, így mindig lesz mentésem a beállításokról. Így máris választ kaptunk a jogos kérdésre: érdemes a beállításokra időt szentelni, hiszen a jól összeszedett tint2.rc örökre megmarad.

Ezek sima szövegfájlok, könnyen szerkeszthetőek. Akinek nincs kedve kézzel írogatni ezekbe, annak javaslom a tint2-vel együtt érkező

tint2conf

indítását. A beállító fájl kézi szerkesztése sem nehéz, nagyon jól átlátható és értelmesen összerakott rendben található meg minden. Kell hozzá egy kis gyakorlat, így a fenti programmal hamarabb elérjük az első sikerélményt és ha már van egy, vagy több működő tint2-esünk akkor szerkesszük a fájlokat kézzel.

Tint2 beállítása grafikusan

Miután elindul a tint2conf már az összes elérhető (a szabvány könyvtárban lévő) tint2-es panelt meg tudjuk nézni. Ha elfogadtad az ötletemet, hogy pár beállítási fájlt másolj be, akkor már látod, hogy sokféle beállítás lehetséges. Válaszd ki a legjobban tetsző tint2 panelt, hogy a lehető legkevesebb változtatást kelljen eszközölni. Majd az ikonsorban lévő zöld pipára kattintva tett ezt alapértelmezetté. Ezzel átnevezi az elsődleges panel beállítófájl névére: tint2rc. Ha elindítod a

tint2

a terminálban, akkor ezzel a beállítással jelenik meg. Ezután már nincs más dolgod, csak szerkeszteni a beállításokat, a szerkesztés eredményét látni is fogod.

A tint2 és más panelkezelők

Ha „tint2 : another systray is running pid=” hibaüzenetet látsz indításkor, akkor le kell állítani a jelzett folyamatot. A tint2 figyelmeztet, hogy másik panelkezelő is fut. Nálam a megszokott xfce4-panel ment, a jobb láthatóság miatt leállítottam. Általában nem okoz gondot (mutatok rá példát is), ha két panelkezelő megy, de most egymásra rakta a két panelt és nem láttam jól az eredményt.

Az első ikonra kattintva szerkesztheted a beállító fájlt.

tint2_006.png

Az első tint2-es panelünk

Most egy indító ikonokat tartalmazó, függőleges panelt hozok létre, egyszerű átlátszó háttérrel és a bal oldalra. Gondolom ismerős, hiszen az előbbi részben is volt egy hasonló, az xfce4-panelnál. Ezt szeretném kiváltani. Érdemes előre elgondolni mit akarunk elérni, mert a beállítások közt el lehet tölteni próbálgatással egy napot.

Minimális angol kell (alap 100 szó) a használathoz, de ez nem lesz akadály, hiszen csak a szakszavakat kell ismerni.

Az első a Backgrunds. Itt állíthatod be a színeket.

 

Tint2 beállítása

Maga a panel egyszerű, hiszen gyakorlatilag itt definiálhatunk egy-egy színmintát, aminek adunk egy nevet és később ezen a néven hivatkozunk rá. A kiválasztott tint2rc-től függően több-kevesebb ilyen színminta lesz készen, elég jól értelmezhető nevekkel. Nekem most semmi sem kell, azaz az összes mintát egy kivételével törölni fogok, így minden, amit a törölt színhez rendeltek (gombok, aktív, inaktív desktopok, keretek stb.) ezt az egy színbeállítás kapják meg.

Ha figyeljük a megmaradt színminta nevét, akkor látjuk, hogy automatikusan hozzárendelte a program ehhez a mintához az összes töröltet. A neve már nem egytagú, hanem az összes eddig létezett nevet is tartalmazza.

Tint2 beállítása 

Majd a megmaradt színmintánál az összes Opacity értéket 0-ra állítom, így minden átlátszó lesz.

Majd Apply és látom is a panelon, hogy minden átlátszó.

]Tint2 beállítása 

A Panel a második lap, amin dolgozni fogunk. Itt a panel helyzetét, mértét, hátterét, elrejtését stb. szabályozzuk. Itt tudjuk megadni, hogy melyik monitoron jelenjen meg. Itt állíthatjuk, hogy az ikonok alap, és lenyomott állapotban milyenek legyenek. Itt is érdemes egy kicsit kísérletezni, hiszen későbbiekben hasznát vehetjük.

Én a Position-t „függőleges baloldalt és le” és az „első monitorra rakja” csak ki beállítást változtattam meg. Illetve a méretet vettem 80%-ra. Itt adhatjuk meg a panel széllesését is, ami nálam 39 pixel.

Majd Apply és a helyére is került.

Panel items fül: itt szabályozom, hogy mi jelenjen meg és milyen sorrendben. Használata egyértelmű. Nekem egy indítópult kell, programikonokkal, így a Launcher lesz csak fenn.

Apply és a felesleg eltűnik.

Maradnak a már beállított ikonok. Nem jelent gondot, ha nem vagy csak pár indító ikon jelenik meg. Ezeket beállítgatjuk majd!

Taskbar és Task buttons most nem kell, mert csak „launcher” panelt csinálok.

Properties_004

Így a Launcher fülre lépve beállíthatjuk, hogy milyen program jelenjen meg a panelon. Én az összes olyant felveszem, amit napi szinten használok.

Alatt lévő területen a panel ikonjainak a mérte, térköze és a megjelenítése állítható be. Érdekes és praktikus megoldás, hogy opacity/saturátion és a brigtness is állítható.

Az ikonkészlet, téma itt is megadható. Ha felül szeretnéd írni az alap ikonkészletet, amit a rendszer beállításánál használsz, akkor a telepített ikonok közül választhatsz. Ha a tooltips-et bejelölöd, akkor annak a tulajdonságait a Tooltip fülön állíthatod be. Nézd meg azt is. Érdemes jól beállítani – ha kell neked – mert ezek a tooltip-ek az ablakok fölé kerülve írják ki a szöveget. Az ablakok lehetnek fehér háttérrel, de ugyanúgy egy szürke alappal is. Nem lenne utolsó, ha mindegyiken jól olvasható lenne. Én nem használok, mert az ikonokból tudom, hogy mit indít.

Majd Apply és megnézhetjük a kész panelt. Ha kell változtassunk, hogy tökéletesen megfeleljen. Neked!

Majd OK és már minden mentve van.

Ha ez lenne az egyetlen panel, ami nekem kell, akkor hagynám is ezen a néven, de ez lesz a függőleges panel, így kap egy beszélő nevet: oldalso, ezt a Theme/Save As... menüben teheted meg.

A beállítás és a bejegyzés nyers szövegének a megírása 19 perc volt. A kedvenc CLI-s jelzőm írta ki...

Ilyent kellene összerakni...

Ilyent kellene összerakni..

Itt elolvashatod, hogy hogyan is lehet mgoldani a "Nincs tint2 alatt START menü, vége a világnak!" problémát

Ezután már nem lesz nehéz senkinek a másik panelt összerakni, ami a többi feladatot látja el.

  1. Legyen olyan rész, ahol az óra látszik.
  2. Legyen lehetőség a futó programok közt váltani.

Hát... Igen, ez sokkal többet tud mint a fxce4-panel. Így érdemes kissé elmélyedni a leírásban, vagy a tint2conf-ot próbálgatni. A leírásban van pár egyszerű rajz, ami a panel és az ikonok stb. pozicionálását, térközeit magyarázza el, ezeket mindenképp nézd meg, mert így több beállítás egyértelműbb lesz.

Ennyi

Az eredeti bejegyzés a blogomban jelent meg

Ennyi.