Libre - tipografia

Tipográfia – már a címből is sejthető, hogy egy újabb kis érdeklődésre számot tartó cikket írok. Az átlagos írásos dokumentumoknál a tipográfia csúcsa, ha dől, vagy vastag betűket is használ az író. Az igény(esség) ennél tovább nem terjed. Ennek két oka van:

  • Soha nem tanították, hogy egy dokumentumnak hogyan kell kinézni
  • A legtöbb ember nem is ismeri a lehetőségeket

A LibreOffice nagyon kellemes lehetőségeket ad, de bizonyos formázásokat már nem támogat. Ami nyilván érthető is: nem kiadványszerkesztőnek készült eredetileg. Aki szeretne pár érdekesebb formázást, annak érdemes feltelepíteni a Linux Libertine és Biolinum betűkészlet módosított, illetve bővített Graphite változatát, amivel kiadványszerkesztő (DTP) programként használhatjuk a LibreOffice-t és az OpenOffice.org-ot. Valódi kiskapitális betűk, ligatúrák, automatikus ezrestagolás, magyar lábjegyzet csillagozás és sok egyéb haladó tipográfiai lehetőség áll rendelkezésre az új betűkészletekkel. Az egyszerűbb módja a

sudo apt-get install fonts-linuxlibertine

De ha ellátogatsz erre az oldalra, ott is le tudod tölteni és telepíteni. Bár a profik a betűtípus megadásánál kézzel írják be a kívánt formátumot, de azért ez nem egy kényelmes megoldás :) Az ilyen kódoktól Linux Biolinum O:smcp=1 gyorsan elmegy az ember kedve az egésztől... A kényelmes használat érdekében telepítsük az oldalon ajánlott „Tipográfiai eszköztárat”. A letöltés után archiváljuk a fájlt, mert a projekt régi és ha egy idő után megszűnik a letöltési lehetőség, akkor gondok lesznek... Majd simán kattintsunk a letöltött fájlra, elindul a LibreOffice és telepíti. Ez már ismerős, hiszen több kiegészítőt is telepítettünk. Érdemes ezt és ezt a cikket is elolvasni. Majd – újraindítás után – a nézet menüben találjuk az új eszköztárunkat amit, ha engedélyezünk, meg is jelenik az eszköztárunkban.

Kijelölés_003.png

Így már minden formázási lehetőséget egy kattintással elérünk. A súgó használata javasol, egy sima pdf-et nyit meg, melyet érdemes átfutni a lehetőségek megismerése miatt. A használata nem jelent gondot, hiszen ez sem más, mint a megszokott formázási lehetőségek. Ami fontos: nem mindegyik betűtípus van felkészítve az ilyen formázásra! Használj olyant (az ajánlott csomagban ilyenek vannak) ami tudja ezt.

Ennyi!

Akit érdekel a téma a fenti oldalon ingyenesen elérhető Németh László Kiadványszerkesztés a LibreOffice Writer szövegszerkesztővel könyve. Bár régebbi, de haszonnal forgathatja, aki jobban meg szeretné ismerni a LibreOffice-t.

Az eredeti bejegyzés a blogomban jelent meg