Koppány blogja

Koppány képe

Frissítés Debian 11-ről 12-re openjdk-17-jre-headless:amd64 probléma

sziasztok! Nagyon sokan, akik debian 11-et frissítettek debian 12-re  szembesültek azzal, hogy a frissítést követően a következő probléma állt elő, minden "sudo apt update" után:

Koppány képe

A Warpinator telepítése Debian GNU/Linux-ra

Ha a Linux Mint-ből ismerős Warpinator fáfljmegosztó programot Debian alatt is használni szeretnénk (Nem vonatkozik az LMDE verziókra, hiszen ott elérhető a csomagtárolóból), megmutatok egy módszert, ez hogyan érhető el. Létezik a flatpak verzió is (lásd lentebb), de én egy másik módszert mutatok nektek:

Előszőr is, nyilván sudo apt update.

Szükségünk lesz a függőségekre, (van egy pár) szerezzük be őket:

Futassuk a következő parancssorokat:

Koppány képe

A bchunk használata.

Előfordulhat, hogy cue bin lemezképet szeretnénk felcsatolni Linux alatt. A lemezképcsatoló a Linux Mint-en  vagy Debian-on például alapvetően nem támogatja ezt a formátumot. Célszerű iso-vá alakítani. Erre alkalmas a bchunk program.

Terminálból telepítsük:

apt-get install bchunk

A használata nagyon egyszerű: Terminálban navigáljunk oda, ahol a lemezkép található, majd használjuk a következő parancssorokat:

bchunk eredeti.bin eredeti.cue ujlemezkep.iso

és kész is!

 

 

Koppány képe

Videókonvertálás az ffmpeg segítségével.

FFmpeg
FFmpeg

Előfordulhat, hogy videókonvertálásra van szükségünk és gyors megoldás kell. A legegyszerűbb módon az ffmpeg segítségével tehetjük ezt meg.

Nyissunk terminált és navigáljunk a könyvtárhoz ahol a konvertálandó videónk található.

használjuk a következő parancssort (a helyes fájlnévvel persze) a második szekcióban pedig azt, hogy mi legyen a konvertált videó neve és formátuma.:

Koppány képe

Debian 11 fekete képernyő boot után

Épp a mai nap futottam ebbe bele és megosztom veletek, ha valaki így járna hogyan oldottam meg a helyzetet. Adott esetben Debian 11 rendszert telepítettem egy asztali gépre a netinst.iso segítségével. A rendszer települését követően a boot után fekete képernyő fogadott. Hamar kiderült, hiszen írta is a rendszer, hogy a videókártya a ludas. Hiányzott a firmware. Ez a gép AMD gpu-val van megáldva, melynek illesztője  non-free "zárt". Az alapvető netinst.iso ezeket az illesztőket nem tartalmazza.

Koppány képe

Tiny Core Linux harmadik rész

Folytatom a TC sorozatot.

A telepítésről még nem árultam el sokat, illetve kipróbáltam egy combosabb gépen a rendszert.

A telepítő beszerzéséről és fajtáiról már volt szó. Ha bootolunk az usb-ről akkor tengernyi választásunk van, válasszuk ki a "Boot Tinycore with installation extensions". Ha betöltődött, lent a wbar ikonok között megfogjuk találni a telepítő ikonját. Elindítva meg kell adnunk a core.gz helyét. A "browse"- fülecskére kattintva itt fogjuk megtalálni: mnt/sdc/tce/boot/core.gz

Koppány képe

Ősrégi számítógép "feltámasztása " a Tiny Core Linux kipróbálása.

Adott volt egy, évtizedek óta garázsban porosodó gép. Igazából azon gondolkodtam, hogy mehet-e a méh-telepre, de sajnáltam valahol. Bekapcsolva a windows Xp-t bootolta be sok sok perc alatt. 256mb-ram, 128mb VGA, Lankártya nuku, integrált hangkártya az őskorból, ATA  IDE hdd és szigorúan csak 32bit cpu egy kezdetleges DVD-rom és egy Floppymeghajtó. Egy igazi múzeum. Kiváncsi voltam, hogy mihez lehet ezzel kezdeni. Linuxon kívűl nem törődök semmilyen op-val, úgyhogy keresgéltem egy picikét. A legkissebb erőforrásigényű létező naprakész Linux (legalábbis tudásom szerint) a Tiny Core Linux.

Koppány képe

Tux a pingvin története

Larry Ewing eredeti alkotása
Larry Ewing eredeti alkotása

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen szinten mindenki rögtön felismeri, ha látja őt, hogy a Linuxról van szó. De hogyan és miként lett egyértelmű jelképe, ikonja a Linuxnak?

A történet 1996-ban kezdődött, amikor Linus Torvalds és csapata logót keresett operációsrendszerüknek. Itt egy eredeti levelezés erről: https://archive.vn/20120530044051/http://www.ussg.iu.edu/hypermail/linux...

Feliratkozás RSS - Koppány blogja csatornájára