Tiny Core Linux harmadik rész

Koppány képe

Folytatom a TC sorozatot.

A telepítésről még nem árultam el sokat, illetve kipróbáltam egy combosabb gépen a rendszert.

A telepítő beszerzéséről és fajtáiról már volt szó. Ha bootolunk az usb-ről akkor tengernyi választásunk van, válasszuk ki a "Boot Tinycore with installation extensions". Ha betöltődött, lent a wbar ikonok között megfogjuk találni a telepítő ikonját. Elindítva meg kell adnunk a core.gz helyét. A "browse"- fülecskére kattintva itt fogjuk megtalálni: mnt/sdc/tce/boot/core.gz

A telepítéskor ki kell választani a lemezhasználat módját: "Whole Disk" , "Frugal" , "USB-HDD". Válasszuk a Frugal-t, azaz a takarékosat. Alul kiválaszthatjuk, hogy hová telepítsük a rendszert. Azt is megadthatjuk, hogy formázza-e a lemezt, vagy használja a létező fájlrendszert. "No formatting, use existing".

Ezen a gépen én egy másik rendszer mellé telepítettem, ezért az sdb1 lemezre került a rendszer. Tovább lépve meg kell adni, hogy akarjuk-e, hogy a partíció bootolhatónak legyen megjelölve, és, hogy a tc grub-ja települjön-e? Abban az esetben, ha dualboot áll fennt és egy, már meglévő rendszer mellé szeretnénk telepíteni, akkor egyiket sem jelöljük be. ( Ha önálló rendszer lesz a gépen, akkor jelöljük be mind a kettőt!) Tovább lépve egyéb paramétereket adhatunk meg. Korábban említettem, hogy a swap-ról magunknak kell gondoskodnunk. Én már előre létrehoztam ezen a lemezen a Gparted segítségével egy swap partíciót. a paraméter pedig, amit meg kell adnunk az én esetemben:

swapfile=sdb2 . Egyébként, a core 12 verziója, ami nemrég jelent meg, már magától megtalálja a swap partíciókat, így a /dev/sda2 swapot is felfedezte magának önállóan :). Ha mindent rendben találunk, a proceed gombocskával meg is történik a telepítés.

Dual boot esetén az eredeti rendszerünk fog természetesen elindulni. Hozzá kéne adnunk a Grub menü-höz a Tinycore Linux-ot.

Első lépésként ki kell derítenünk a lemez uuiid-jét. Terminálban futtassuk:

blkid

Válaszuk ki a lemez uuid-jét és másoljuk. Szükségünk lesz root jogosultságra:

sudo su

most hozzuk létre a Grub-bejegyzést:

nano /etc/grub.d/40_custom

A nélkül, hogy bármit módosítanánk az eredeti tartalmon navigáljunk az aljára. Oda illeszük be ezt a bejegyzést:

menuentry "Tiny Core Linux"  {
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd0,gpt6'
search --no-floppy --fs-uuid --set 7a130a42-5c23-4148-80c9-c9a8e78f311c
linux /tce/boot/vmlinuz root=7a130a42-5c23-4148-80c9-c9a8e78f311c
initrd /tce/boot/core.gz
}

Az ötödik, illetve a hatodik sorban természetesen a saját uuid-ünket kell magadni. (ugye ezt másoltuk ki a blkid paranccsal) . Ha ez megvan, ctrl+X-el elmentjük a változást, majd kiadjuk terminálban a következő parancssort:

sudo update-grub

Ha ez megtörtént, készen is vagyunk a grubból immár kiválasztható a TC rendszer is. :)

A videókártyáról néhány gondolat még:

Alapvetően a TC az Xvesa segítségével működik. Ezzel jól ellehet lenni, de a default driver biztos, hogy nem fogja minden igényünket kielégíteni. A firefox legújabb verziója simán fut, és bár az Xvesán bármilyen felbontást és paramétert megadhatunk, a videók képminősége sosem lesz olyan jó, mint akkor, ha a saját driverja telepítve van. A driverek viszont az Xorg-ot igénylik, úgyhogy kezdjük vele!

Kattintsunk a szoftverkezelőre, Apps / browse  a keresés mezőbe irjuk be: "xorg7.7.tcz". Telepítsük az Xorg-ot. Ez után kell kiválasztanunk a driverünket: írjuk be a keresés mezőbe: "xf86-video" itt sok találat között megfogjuk találni a videókártyánkhoz valót, telepítsük (példák: xf86-video-ati.tcz, xf86-video-nv.tcz, stb). Ha ez kész, esetenként szükségünk lehet a firmware-ra is, írjuk be a keresőbe: példa: firmware-radeon. Telepítsük a megfelelő firmware-t is, (ha szükség lenne rá) majd újraindítva már az Xorg fogad minket egy optimális felbontással.