Ősrégi számítógép "feltámasztása " a Tiny Core Linux kipróbálása.

Koppány képe

Adott volt egy, évtizedek óta garázsban porosodó gép. Igazából azon gondolkodtam, hogy mehet-e a méh-telepre, de sajnáltam valahol. Bekapcsolva a windows Xp-t bootolta be sok sok perc alatt. 256mb-ram, 128mb VGA, Lankártya nuku, integrált hangkártya az őskorból, ATA  IDE hdd és szigorúan csak 32bit cpu egy kezdetleges DVD-rom és egy Floppymeghajtó. Egy igazi múzeum. Kiváncsi voltam, hogy mihez lehet ezzel kezdeni. Linuxon kívűl nem törődök semmilyen op-val, úgyhogy keresgéltem egy picikét. A legkissebb erőforrásigényű létező naprakész Linux (legalábbis tudásom szerint) a Tiny Core Linux. Követelményeit X/Gui-val 486DX processorra és 46MB-ram-ra adták meg. Ha ránézünk a jelenleg elérhető verziókra:

  Itt három választási lehetőségünk van:

- A 11 MB-os Core iso, amely csak az alaprendszert tartalmazza Gui nélkül.

- A 16 Mb-os Tiny Core iso, amely X/Gui val rendelkezik.

- Valamint a 106 MB-os Core Plus, amely nem egy külön disztribúció, csak tartalmazza a WLAN kapcsolathoz szükséges eszközöket, az idegennyelvű billentyűzeteket, választható ablakkezelőket, remastering-tool-t és az ndriswapper-t.

Én a Core Plus-t választottam. A  gyors telepítést követően igen hamar bebootolt a rendszer. Ezután következett a rendszer testreszabása. Ezzel a disztribúcióval csak a fentébb felsorolt dolgokat kapjuk, semmi mást. A hangot is nekünk kell elintéznünk, az alsától kezdve a pulseaudioig, fájlkezelőt is magunknak kell telepítenünk. Az internetre kapcsolódás után a szoftverkezelőben ezt könnyen megtehetjük. Az alsa és pulseaudio használatához terminálműveletek is szükségesek, erről a következő alkalommal számolok be reszlétesen.  A Tiny Core linux tcz-kkel dolgozik ezek fordított programcsomagok, a repoban rengeteg dolog megtalálható. Mivel ez a rendszer kizárólag a ram-ba töltődik minden változtatást rögzíteni kell, hogy újraindítást követően is megmaradjanak. Tekintettel arra, hogy ilyen kevés a RAM, telepítés előtt készítettem egy 2GB méretű SWAP partíciót. Ehhez a Gparted szolgált segítségül. A tiny core linux a telepítés során önállóan nem létesít magának SWAP-ot, mint pl. a Linux Mint. 

Rendben, előkapartam egy USB-WLAN Stick-et és miútán Internet, Hang, és fájlkezelőnk is volt, jöhet egy böngésző. Na de, 256Mb-ram? Érdekes lesz, az is volt. A firefox-ot ilyen gyengus gépen el kell engedni. 1Gb-ram alatt élvezhetetlen az aktuális verzió. A Repoban megtalálható a Pale Moon, de ehhez is gyenge a hardver. A chromium 2012-es kiadása el-el döcög, az ATA vinyó végeláthatlan kerreg, ahogy a swap partíció csigalassan próbál besegíteni. :D A repoban megtalálható az Opera utoljára 2019-ben piszkált változata. Ezzel egész kulturáltan lehet böngészni, de! Olyat, mint Youtube, vagy más hasonszőrű oldalakat el kell felejteni, erre a gép teljes mértékben alkalmatlan, és a böngésző is. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az elavúlt böngészővel nagyon nem tanácsos személyes adatokkal ellátott weboldal látogatása!  Továbbá elég sok hibaüzenetet kell lenyelni az operától.

A vonat menetrendet és a fórum friss bejegyzéseit el lehetett olvasni. :)

Természetesen elérhető a Firefox és sok más böngésző aktuális kiadása is a repoban. Mint látjuk, attól, hogy maga a Linux igen kicsiny erőforással beéri a programok lesznek azok, melyek hardver igénye gátat szab az öreg gépeknek. 1 Gb-ram alatt manapság nehéz a kor igényeinek megfelelően böngészni az interneten, őszintén már az kevés is hozzá.

Ezt leszámítva nem gondoltam, hogy ennyire működni fog a történet 256 Mb-rammal, hogy még ezt a bejegyzést is megtudom írni erről a gépről. A rendszert jónak tartom, de igen könnyű elbaltázni, hiszen rengeteg dolgot magunknak kell létrehoznunk és a telepítésben megadott paraméterek is figyelmet igényelnek, különben a programok bőszen való telepítgetése után indításkor könnyen kaphatunk ilyet: "No space left on device". Ez akkor történhet meg, ha a rendszer által használható lemezterületet hibásan adtuk meg a telepítéskor. Ami zavaró, hogy sok program, régebbi játékok csak verzió függvényében érhető el. Ez azt jelenti, hogy a szoftverkezelőben nem található sok olyan program,amelyek a korábbi core kiadásokhoz még elérhetőek voltak. Reméljük, hogy idővel majd hozzáadják.

Számomra a Debian és az Ubuntu alapú Linux Mint-et nem igazán tudja semmi letaszítani a trónról, de érdekes és nem rossz kis minidisztribúció valahol meg is kedveltem :).

A következő bejegyzésben ismertetem, hogy a telepítés során mire célszerű figyelni, hogyan telepítsük az alsát és a pulseaudiót és még pár apróságot. Természetesen csak, ha érdekel titeket.

 

 

Hozzászólások

Ténylegesen használni is akarod, vagy csak szórakozás ez?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mivel 32 bites CPU, van benne, felteszem van PCI bővítőhely. Meg gondolom SD-RAM-al megy. Gondoltál esetleg feltúrbozásra? Mert vannak lehetőségek, de ehhez ismerni kellene az alaplap pontos típusát. Netán egy képet róla...

Koppány képe

Ténylegesen használni is akarod, vagy csak szórakozás ez?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1 Igen, van neki PCI bővítőhelye. :) Nem tudom, hogy fogok-e ezzel a géppel a továbbiakban foglalkozni, hiszen van 2 laptop és az "én" gépem amin Linux Mint fut. :) Ez csak amolyan próbáljuk ki fellángolás volt :), de lehet kellene bele hoznom egy kis Ram-ot, és megnézni, hogy mire lenne képes.

Ténylegesen használni is akarod, vagy csak szórakozás ez?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.1 Ha mégis:

https://www.jofogas.hu/hajdu_bihar/Axagon_Pcis_50_4_DB_Belso_Satai_Portos_PCI_Kartya_113093778.htm

Ez elvileg Boot képes BIOS-al rendelkezik, itt tölthető le hozzá BIOS (Driver fül alatt):

https://www.delock.com/produkte/G_70154/merkmale.html

Kettő (Három, de ebből kettő érdekes) BIN fájl van a ZIP-ben, az R kezdetű RAID BIOS, és merevlemezeket támogat RAID módban, a B kezdetű az sima, RAID mentes, jó merevlemezhez, és optikai meghajtókhoz is. Ha minden igaz. Ugyanitt letölthető DOS FLASH program is a BIOS írásához.

https://www.jofogas.hu/pest/Genius_Sound_Maker_Value_5_1_PCI_hangkartya_112732743.htm

https://www.jofogas.hu/gyor_moson_sopron/Tp_link_TG_3269_Pci_portos_halozati_kartya_111918542.htm

https://www.jofogas.hu/somogy/PCI_USB_bovitokartya_112035477.htm

 

Milyen proci, milyen alaplap? Ugye nem PIII? Mert akkor tényleg inkább kuka.

Koppány képe

Ténylegesen használni is akarod, vagy csak szórakozás ez?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.1.1 Köszi :) P4 alaplap, 1,6 ghz

Erdekes kiserlet

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

En annyit tennek hozza hogy a legelso gepem 2000 evbe lett, egy P3 256M ram, 30GB IDE hdd es egy mar nem emlekszek milyen vga osszeallitas.

A W2000 es utana az Xp is hasitott rajta, akkoriba egy XP feltelepitve 6-8G volt es teljesen felallva 90-95MB ramot igenyelt.  Majd 2004/kornyeken ebbe a gepbe megvettem eletel elso SSD-jet es ezzel szos zserint megtaltosodott. Nalad nem.tudom milyen a proci.  Az a gep mar nincs meg de ha meglenne, kivancsisagbol en is megprobalnak rajta valami minimal Linuxor

T.

Tiny Core Linux

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez a rendszer egy kínszenvedés.

Koppány képe

Tiny Core Linux

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#3 Körülményes tud lenni igen. Amilyen egyszerű annyira lehet szívni vele.  :) A Linux Mint-el nyilván össze sem mérhető.

 

#2 Valahol fura is, hogy az akkori jónak számító gépek mamár ócskavasak, nagyon elszállt az idő.