Ősrégi számítógép "feltámasztása " a Tiny Core Linux kipróbálása.

Koppány képe

Adott volt egy, évtizedek óta garázsban porosodó gép. Igazából azon gondolkodtam, hogy mehet-e a méh-telepre, de sajnáltam valahol. Bekapcsolva a windows Xp-t bootolta be sok sok perc alatt. 256mb-ram, 128mb VGA, Lankártya nuku, integrált hangkártya az őskorból, ATA  IDE hdd és szigorúan csak 32bit cpu egy kezdetleges DVD-rom és egy Floppymeghajtó. Egy igazi múzeum. Kiváncsi voltam, hogy mihez lehet ezzel kezdeni. Linuxon kívűl nem törődök semmilyen op-val, úgyhogy keresgéltem egy picikét. A legkissebb erőforrásigényű létező naprakész Linux (legalábbis tudásom szerint) a Tiny Core Linux. Követelményeit X/Gui-val 486DX processorra és 46MB-ram-ra adták meg. Ha ránézünk a jelenleg elérhető verziókra:

  Itt három választási lehetőségünk van:

- A 11 MB-os Core iso, amely csak az alaprendszert tartalmazza Gui nélkül.

- A 16 Mb-os Tiny Core iso, amely X/Gui val rendelkezik.

- Valamint a 106 MB-os Core Plus, amely nem egy külön disztribúció, csak tartalmazza a WLAN kapcsolathoz szükséges eszközöket, az idegennyelvű billentyűzeteket, választható ablakkezelőket, remastering-tool-t és az ndriswapper-t.

Én a Core Plus-t választottam. A  gyors telepítést követően igen hamar bebootolt a rendszer. Ezután következett a rendszer testreszabása. Ezzel a disztribúcióval csak a fentébb felsorolt dolgokat kapjuk, semmi mást. A hangot is nekünk kell elintéznünk, az alsától kezdve a pulseaudioig, fájlkezelőt is magunknak kell telepítenünk. Az internetre kapcsolódás után a szoftverkezelőben ezt könnyen megtehetjük. Az alsa és pulseaudio használatához terminálműveletek is szükségesek, erről a következő alkalommal számolok be reszlétesen.  A Tiny Core linux tcz-kkel dolgozik ezek fordított programcsomagok, a repoban rengeteg dolog megtalálható. Mivel ez a rendszer kizárólag a ram-ba töltődik minden változtatást rögzíteni kell, hogy újraindítást követően is megmaradjanak. Tekintettel arra, hogy ilyen kevés a RAM, telepítés előtt készítettem egy 2GB méretű SWAP partíciót. Ehhez a Gparted szolgált segítségül. A tiny core linux a telepítés során önállóan nem létesít magának SWAP-ot, mint pl. a Linux Mint. 

Rendben, előkapartam egy USB-WLAN Stick-et és miútán Internet, Hang, és fájlkezelőnk is volt, jöhet egy böngésző. Na de, 256Mb-ram? Érdekes lesz, az is volt. A firefox-ot ilyen gyengus gépen el kell engedni. 1Gb-ram alatt élvezhetetlen az aktuális verzió. A Repoban megtalálható a Pale Moon, de ehhez is gyenge a hardver. A chromium 2012-es kiadása el-el döcög, az ATA vinyó végeláthatlan kerreg, ahogy a swap partíció csigalassan próbál besegíteni. :D A repoban megtalálható az Opera utoljára 2019-ben piszkált változata. Ezzel egész kulturáltan lehet böngészni, de! Olyat, mint Youtube, vagy más hasonszőrű oldalakat el kell felejteni, erre a gép teljes mértékben alkalmatlan, és a böngésző is. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az elavúlt böngészővel nagyon nem tanácsos személyes adatokkal ellátott weboldal látogatása!  Továbbá elég sok hibaüzenetet kell lenyelni az operától.

A vonat menetrendet és a fórum friss bejegyzéseit el lehetett olvasni. :)

Természetesen elérhető a Firefox és sok más böngésző aktuális kiadása is a repoban. Mint látjuk, attól, hogy maga a Linux igen kicsiny erőforással beéri a programok lesznek azok, melyek hardver igénye gátat szab az öreg gépeknek. 1 Gb-ram alatt manapság nehéz a kor igényeinek megfelelően böngészni az interneten, őszintén már az kevés is hozzá.

Ezt leszámítva nem gondoltam, hogy ennyire működni fog a történet 256 Mb-rammal, hogy még ezt a bejegyzést is megtudom írni erről a gépről. A rendszert jónak tartom, de igen könnyű elbaltázni, hiszen rengeteg dolgot magunknak kell létrehoznunk és a telepítésben megadott paraméterek is figyelmet igényelnek, különben a programok bőszen való telepítgetése után indításkor könnyen kaphatunk ilyet: "No space left on device". Ez akkor történhet meg, ha a rendszer által használható lemezterületet hibásan adtuk meg a telepítéskor. Ami zavaró, hogy sok program, régebbi játékok csak verzió függvényében érhető el. Ez azt jelenti, hogy a szoftverkezelőben nem található sok olyan program,amelyek a korábbi core kiadásokhoz még elérhetőek voltak. Reméljük, hogy idővel majd hozzáadják.

Számomra a Debian és az Ubuntu alapú Linux Mint-et nem igazán tudja semmi letaszítani a trónról, de érdekes és nem rossz kis minidisztribúció valahol meg is kedveltem :).

A következő bejegyzésben ismertetem, hogy a telepítés során mire célszerű figyelni, hogyan telepítsük az alsát és a pulseaudiót és még pár apróságot. Természetesen csak, ha érdekel titeket.

 

 

Hozzászólások

Ténylegesen használni is akarod, vagy csak szórakozás ez?

Mivel 32 bites CPU, van benne, felteszem van PCI bővítőhely. Meg gondolom SD-RAM-al megy. Gondoltál esetleg feltúrbozásra? Mert vannak lehetőségek, de ehhez ismerni kellene az alaplap pontos típusát. Netán egy képet róla...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Ténylegesen használni is akarod, vagy csak szórakozás ez?

#1 Igen, van neki PCI bővítőhelye. :) Nem tudom, hogy fogok-e ezzel a géppel a továbbiakban foglalkozni, hiszen van 2 laptop és az "én" gépem amin Linux Mint fut. :) Ez csak amolyan próbáljuk ki fellángolás volt :), de lehet kellene bele hoznom egy kis Ram-ot, és megnézni, hogy mire lenne képes.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ténylegesen használni is akarod, vagy csak szórakozás ez?

#1.1 Ha mégis:

https://www.jofogas.hu/hajdu_bihar/Axagon_Pcis_50_4_DB_Belso_Satai_Portos_PCI_Kartya_113093778.htm

Ez elvileg Boot képes BIOS-al rendelkezik, itt tölthető le hozzá BIOS (Driver fül alatt):

https://www.delock.com/produkte/G_70154/merkmale.html

Kettő (Három, de ebből kettő érdekes) BIN fájl van a ZIP-ben, az R kezdetű RAID BIOS, és merevlemezeket támogat RAID módban, a B kezdetű az sima, RAID mentes, jó merevlemezhez, és optikai meghajtókhoz is. Ha minden igaz. Ugyanitt letölthető DOS FLASH program is a BIOS írásához.

https://www.jofogas.hu/pest/Genius_Sound_Maker_Value_5_1_PCI_hangkartya_112732743.htm

https://www.jofogas.hu/gyor_moson_sopron/Tp_link_TG_3269_Pci_portos_halozati_kartya_111918542.htm

https://www.jofogas.hu/somogy/PCI_USB_bovitokartya_112035477.htm

 

Milyen proci, milyen alaplap? Ugye nem PIII? Mert akkor tényleg inkább kuka.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Ténylegesen használni is akarod, vagy csak szórakozás ez?

#1.1.1 Köszi :) P4 alaplap, 1,6 ghz

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Erdekes kiserlet

En annyit tennek hozza hogy a legelso gepem 2000 evbe lett, egy P3 256M ram, 30GB IDE hdd es egy mar nem emlekszek milyen vga osszeallitas.

A W2000 es utana az Xp is hasitott rajta, akkoriba egy XP feltelepitve 6-8G volt es teljesen felallva 90-95MB ramot igenyelt.  Majd 2004/kornyeken ebbe a gepbe megvettem eletel elso SSD-jet es ezzel szos zserint megtaltosodott. Nalad nem.tudom milyen a proci.  Az a gep mar nincs meg de ha meglenne, kivancsisagbol en is megprobalnak rajta valami minimal Linuxor

T.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tiny Core Linux

Ez a rendszer egy kínszenvedés.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Tiny Core Linux

#3 Körülményes tud lenni igen. Amilyen egyszerű annyira lehet szívni vele.  :) A Linux Mint-el nyilván össze sem mérhető.

 

#2 Valahol fura is, hogy az akkori jónak számító gépek mamár ócskavasak, nagyon elszállt az idő.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve