Tux a pingvin története

Koppány képe

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen szinten mindenki rögtön felismeri, ha látja őt, hogy a Linuxról van szó. De hogyan és miként lett egyértelmű jelképe, ikonja a Linuxnak?

A történet 1996-ban kezdődött, amikor Linus Torvalds és csapata logót keresett operációsrendszerüknek. Itt egy eredeti levelezés erről: https://archive.vn/20120530044051/http://www.ussg.iu.edu/hypermail/linux...

Linus rögtön a pingvin mellett tette le a voksát, ami mindig is az ő kedvenc állata volt, továbba ezt mondta:

„Mindig is kedveltem a pingvineket. Amikor pár évvel ezelőtt Canberrában jártam, elmentem a helyi állatkertbe Andrew Tridgellel. Ott pedig megharapott egy vérengző pingvin, és megfertőzött egy nem túl ismert betegséggel, a pingvinitisszel. A pingvinitisz tünete, hogy éjszakákon át ébren maradsz, pingvinekre gondolsz, és erős szeretetet érzel irántuk. Szóval amikor egy kabalafigurát kerestünk a Linux számára, egy méltóságteljes pingvin volt, ami először eszembe jutott - a többi pedig már történelem.”

Tux mai kinézetét  végül Larry Ewingnek köszönhetjük, aki  Tuxot már a Gimp első , 0.54-es kiadásával alkotta meg mindezt egy 486DX géppel. 
Tux valódi szuperhőssé vált, lásd a Supertux, Extremetuxracer, a Pingus,  a Supertuxkart nevű játékokat, az xpenguins nevű alkalmazást mely során az asztalunkon élvezhetjük társaságukat és még sorolhatnánk.

Egy kedvenc idézetem Linustól:

"Nem kell túl komolyan venni a pingvint. Legyen mókás és szórakoztató, ez a lényeg. A Linuxnak mókásnak és szórakoztatónak kell lennie (persze ez a legjobb operációs rendszer a világon, de eközben mókás és szórakoztató!)."

Források: hu.wikipedia.org, ubuntu.hu (Toros cikke nyomán),