Újra váltanom kellett

kami911 képe

Annó kezdődött az egész történet egy Raspberry Pi 2-vel és az OpenELEK-kel. Igen, arról van szó, hogy hogyan okosítsunk fel egy butább TV-t, amin ugyan HDMI bemenet van, de vagy nem biztosít semmi okos szolgáltatást, vagy ha már okos is a TV, de a szoftvere annyira elavult, hogy a TV okossága megkopott.

A Raspberry 2-ön előszöször LibreELEC-re váltottam, majd vásároltam egy Amlogic S912 SoC-cal szerelt eszközt, amelyet CoreELEC-kel tudtam használatba venni. Mi is az a CoreELEC? A CoreELEC egy éppen elegendő operációs rendszer „Just Enough OS” (JEOS) Linux terjesztés a Kodi médialejátszóhoz a nepszerű Amlogic ARM alapú hardverekhez. Most azonban a frissítés során nyilvánvalóvá vált számomra, hogy újra váltani kell majd. Vagy eszközt, vagy operációs rendszert – ha találok megfelelőt. Sajnos a CoreELEC fejlesztők hosszas megbeszélés után úgy döntöttek, hogy leállnak a 3.14 gyártói kernel használatával a CoreELEC kiadásaiban, miután a 9.2.x kiadás elavult kiadássá vált. Ez azt eredményezte, hogy a GXM(S912) és GXBB(S905) alapú eszközök nem kapnak támogatást a következő CoreELEC verzióban. (Mindkét SoC család jelenleg 5 éves és az Amlogic által már nem támogatottak.) A jó hír az, hogy a LibreELEC viszont továbbra is támogatja őket. Így újra migrálom át a „tévéokosítómat” LibreELEC és a legújabb Kodi verzió alá.

A már ismert módon pendrive-ra kiírtam a megfelelő lemezképet és a beállítottam a megfelelő eszközinformációs fájlt a bootolható USB eszközön.

Az Amlogic eszközök számára a LibreELEC 10.0+ képek modern Linux kernellel működnek, amelyek olyan indítási folyamatokat és eszközfa fájlokat használnak, amelyek nem kompatibilisek az Amlogic Linux 3.14 vagy 4.9 kernellel működő régebbi LibreELEC képekkel. A változás az indítási folyamatban azt jelenti, hogy nem lehet frissíteni a régebbi verzióról, hanem új és tiszta telepítést kell végezni.

Két lemezkép támogatja az Amlogic Gen10+ (64 bites) SoC-ket és az idősebb Gen8 (32 bites) SoC-ket, amelyeket különböző Linux SBC és Android STB eszközökben használnak:

AMLGX támogatja a következő 64 bites SoC-ket:

  • GXBB (S905)
  • GXL (S805X/S905X/D/W/L)
  • GXM (S912)
  • G12A (S905X2/D2/Y2)
  • G12B (S922X/A311D)
  • SM1 (S905X3/D3)

AMLMX támogatja a következő 32 bites SoC-ket:

  • Meson 8 (S805)
  • Meson 8b (S802)
  • Meson 8m2 (S812)

Fontos megjegyzés: A WeTek Play(1)/OpenELEC eszközök Meson 6 (8726MX) hardvert használnak. A Meson 6 hardver támogatása az upstream kernelben korlátozott, és alacsony a valószínűsége annak, hogy a modern kernelen alapuló LibreELEC lemezképek használhatók lesznek.

Az AMLGX és AMLMX lemezképeket "box" képek és "board" képek kísérik, amelyek támogatják azokat az eszközöket, amelyek az Amlogic (Vendor vagy Legacy) indító firmware-t futtatják (U-Boot 2015.01 verzióval és Amlogic gyártói testreszabásokkal), valamint modern indító firmware-t (mainline U-Boot) használó eszközöket, amelyek egyetlen SBC lapra vagy STB eszközre szabottak. A lemezkép típusa a fájlnévből azonosítható:

  • "LibreELEC-AMLGX.arm-11.0.0-box.img.gz" az AMLGX "box" képe

  • "LibreELEC-AMLGX.arm-11.0.0-khadas-vim3.img.gz" egy "board" kép a VIM3-hoz

  • "LibreELEC-AMLMX.arm-11.0.0-box.img.gz" egy "box" kép a Meson 8 eszközökhöz

A "box" képek támogatják azokat az SBC és STB eszközöket, amelyek Android vagy "vendor" indító firmware-t futtatnak az eMMC belső tárhelyen vagy USB-n. A LibreELEC telepítése az Amlogic U-Boot firmware "recovery" módjának aktiválásával történik. A recovery mód SD és USB médiumokon keresi a szokásos fájlokat. A LibreELEC módosított fájlokat szolgáltat, hogy a készülék helyreállítható helyett a LibreELEC-t indítsa el. Amint a recovery mód aktiválódik, a készülék minden bekapcsoláskor a LibreELEC-t keresi és találja meg, amíg az Android helyreállítás befejeződik (ami soha nem történik meg).

Mivel a "box" képek sokféle eszközön használhatók, meg kell állítani a device-tree fájlt használat előtt. Ezt az uEnv.ini fájl szerkesztésével teheted meg az SD kártya gyökérmappájában. A @@DTB_NAME@@ helyére írd be a használandó .dtb fájl nevét. Az aktuálisan támogatott device-tree fájlok a dtb mappában találhatók.

Például, itt van az alapértelmezett uEnv.ini fájl:

dtb_name=/dtb/@@DTB_NAME@@
bootargs=boot=UUID=2306-0801 disk=UUID=8268da37-3a8d-4f6d-aba0-08918faded56 quiet systemd.debug_shell=ttyAML0 console=ttyAML0,115200n8 console=tty0

Ahhoz, hogy az általam használt X92 eszközt indíthassak a képben, ki kellett cserélni az @@DTB_NAME@@-et a "gxm_q200_3g"-re:

dtb_name=/dtb/gxm_q200_3g
bootargs=boot=UUID=2306-0801 disk=UUID=8268da37-3a8d-4f6d-aba0-08918faded56 quiet systemd.debug_shell=ttyAML0 console=ttyAML0,115200n8 console=tty0

Miután beállítottam a device-tree nevét, csatlakoztattam a HDMI kábelt és kikapcsolatm a TV-Boxot a DC tápkábel kihúzásával. Ezek után csatlakoztattam a USB meghajtót. Ahhoz hogy flash, avagy recovery módba kerüljön az eszköz a Flash Mode gombot kell benyomni, majd csatlakoztatni a DC tápkábelt. Így bekapcsolva az eszközt.

A Flash Mode gombja néha egészen egyértelmű helyen van, néhány modellben ez az audio/av aljzatban található. Ezek szoktak lenni a lehetséges helyek:

  • Látható gomb, amin "reset", "recovery" vagy "power" felirat szerepel
  • Látható tűfurat az eszköz alján
  • Rejtett gomb a doboz szellőzőnyílásain keresztül látható
  • Rejtett a 3.5 mm-es hangszórójack alján

Általában egy fogpiszkálóra van szükség a reset gomb megnyomásához, így az installációs folyamat gyakran „toothpick módnak” nevezik a fórumokon. Tartsd lenyomva a gombot, majd kapcsold be az eszközt. Kb. 5-7 másodperc elteltével engedd el a gombot a boot folyamat megszakításához, és kezdődjön a helyreállítás. A gomb lenyomásának és elengedésének pontos időzítése különböző eszközök sebessége és a gyártó U-Bootja miatt változik, és kísérletezned kell az időzítéssel, hogy megtaláld azt, ami működik az eszközödön. Egyes set-top box eszközök esetében lehetséges az U-Boot kimenet megjelenítése és a találgatások eltávolítása, ha UART soros kábelt csatlakoztatsz a lapra. Azonban a legtöbb set-top box eszköznek csatlakozó csapokat kell forrasztani a laphoz, mivel a gyártók elhagyják azokat, hogy megtakarítsanak a gyártási költségeken.

Az én esetemben is így volt, a reset gomb a 3.5 mm-es hangszórójack alján foglalt helyet, így egy fa fogpiszkálóval tartottam nyomva a gombot rendszerindításkor. amikor megjelent a boot képernyő a TV-n, akkor elengedtem a Flash Mode gombját, és a rendszer recovery módban indult, amivel szépen elindul a LibreELEC és megjelenik a Kodi felülete is.

Szóval szerencsére a LibreELEC 11.0 támogatja továbbra is a GXBB (S905), GXL (S905X/D) és GXM (S912) eszközöket, használja a Kodi 20.2 felületet, miközben a Linux Kernel 6.1.x- re épül. Sőt olyan újabb eszközöket is támogat, mint a G12A (S905X2/D2/Y2), G12B (S922X/A311D) és SM1 (S905X3/D3) eszközök.

Jó tévézést!

Hozzászólások

Köszönöm! Ez érinteni fog

Köszönöm! Ez érinteni fog engem is, könyvjelzőztem. :)

A CoreElec és a LibreElec miben különbözik még ezen kívül?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Köszönöm! Ez érinteni fog

#1

A CoreELEC és a LibreELEC mindkettő visszavezethető az eredeti OpenELEC projektre. Minden alkalommal, amikor egy fejlesztőcsoport nem ért egyet egy adott projekt fókuszával, forkolnak, és saját útjukat követhetik.

Úgy tűnik, hogy a CoreELEC úgy döntött, hogy egy specifikus hardvercsoportra fókuszál, amelyet a más projekt fejlesztői kevés figyelemmel kezeltek. A támogatott hardverek körének az a fő különbség.

Eközben a LibreELEC is nyitott az Amlogic eszközök felé és a CoreELEC is az egyéb hardver felé. Csak a CoreELEC pont beszüntette a S912-es chipek támogatását, mert már a gyártó sem támogat.

Nagy különbségek nincsenek, kernel verzió tér el még, és próbálják a legújabb Kodi-t használni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm! Ez érinteni fog

#1.1 Értem, köszönöm!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Egyelőre kicsit lassú néha,

Egyelőre kicsit lassú néha, nem tudom egyelőre hogy mi az oka, de meg-meg áll az új verzióval a rendszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve