Blender Benchmark

kimarite képe

A Blender egy szabad, nyílt forráskódú, háromdimenziós grafikai program. Felhasználható animációs filmek, vizuális effektek létrehozására, használják művészek, alkalmazható 3D nyomtatásra, interaktív 3D alkalmazások és videojátékok létrehozására. A Blender számos operációs rendszerre elérhető: Microsoft Windowsra, Mac OS X-re, GNU/Linuxra, IRIX-re, Solarisra, NetBSD-re, FreeBSD-re, OpenBSD-re és nem hivatalos átiratban BeOS-ra, SkyOS-ra, AmigaOS-re, MorphOS-ra és Pocket PC-re.
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Blender_(program)

Honlap: https://www.blender.org/
Dokumentáció: https://docs.blender.org/
Magyar nyelven megjelent Blender – látvány és animáció c. könyv (a szoftver 2.78-as változatához): http://blender.fsf.hu/

A Blender fejlesztői elérhetővé tették a Blender Benchmark alkalmazást, amellyel a számítógép és a rendszer teljesítménye tesztelhető. Mindez a hardveres és a szoftveres képességek teljesítménytesztje, amelynek eredményeivel a Blender a fejlesztők munkáját segíti. Az adatok gyűjtése és közzététele anonim, azaz személyes adatokat nem tartalmaz:

A Blender Benchmark platformot az átláthatóság és a magánélet védelmére összpontosítottuk. Csak szabad és nyílt forráskódú szoftvereket (GNU GPL) használunk, a tesztelt tartalmak nyilvánosak (CC0), és a tesztek eredményei saját, de anonimizált adatokként - bárki számára ingyenesen letölthetőek és feldolgozhatóak.

Hisszük, hogy a tesztelésre meghívás a legjobb módja annak, hogy a Blender felhasználók közössége a saját teljesítménytesztek eredményeivel járulhasson hozzá a fejlesztésekhez és hozzon létre egy világszínvonalú nyilvános adatgyűjteményt a teljes CG (C for Graphics) ipar számára.

Az alkalmazás használata

A használat célja a teljesítményteszt.
A teszt eredmények
-- offline, saját gépre, helyi könyvtárba és
-- online, Blender személyes fiókba menthetőek.
Az online mentés megosztás is, amely személyes adatokat nem tartalmaz.

A felhasználók a Benchmark alkalmazást letöltve két benchmarkot, a „gyors” vagy a „teljes” teljesítménytesztet futtathatják. A benchmark információkat gyűjt a rendszerről. Ezek az operációs rendszer, a RAM, a grafikus kártyák, a CPU-modell, valamint a rendszer teljesítményéről szóló információk a teszt végrehajtása során. A tesztet követően a felhasználó meg tudja osztani az eredményt a Blender Open Data platformon, vagy az adatokat helyben mentheti. Utóbbi, az online megosztás opcionális lehetőség, azaz nem kötelező.

Az online megosztott adatok ellenőrzése érdekében a benchmark eredmény a felhasználó Blender azonosítójához, fiókjához (ID) társul, azaz a mydata.blender.org weboldalra lesz feltöltve, ahol a felhasználó a személyes tartalmat szerkesztheti és tovább anonimizálhatja. A Blender ID felhasználónév és a gazdagépnév információk alapértelmezés szerint eltávolításra kerülnek. Egyéb személyes adat nem kerül gyűjtésre.

Az adatok megjelenítéséhez, megosztásához és felfedezéséhez hoztuk létre az opendata.blender.org weboldalt (Open Data platform). A honlapon tárolt adatok nyilvánosak, minden beküldött teszt után valós időben frissülnek, továbbá könnyen feldolgozhatóak és jól dokumentáltak.

A jövőben más adatkészleteket is tervezünk fogadni. Például a Blender letöltésekről, a telemetria-információkról, stb..

A Blender Benchmark bemutatása: https://www.blender.org/news/introducing-blender-benchmark/

A Blender Open Data 8 alapelve: https://public.resource.org/8_principles.html (https://opengovdata.org/)
2018. augusztus 10-én jelenik meg az első teszt, és szeptemberben a weboldal véglegesítve:
https://devtalk.blender.org/t/blender-benchmark-and-open-data-website-feedback/1759

A Blender Benchmark alkalmazás, a My Data és a Blender Open Data weboldalak működése:

Blender Benchmark

Letöltés: https://opendata.blender.org/

Az alkalmazás tartalmazza a teszt fájlokat is, azokat tehát nem szükséges letölteni.
A bővülő lista a leírással együtt itt tekinthető meg (demo fájok): https://www.blender.org/download/demo-files/

Használat

Bontsd ki a letöltött fájl.

Lépj be a kibontott könyvtárba.

Az alkalmazás indításához kattints kétszer az egérrel a blender-benchmark fájlra.

Válaszd ki a „gyors” vagy a „teljes” tesztet. Ahogy tetszik.

Én a „gyors” tesztet futtattam. Csak kíváncsíságból teszteltem, mert tudtam, hogy az „egyedül búslakodó” (Intel) alaplapi videó eszközzel a noteszgépemben olyan új információt biztosan nem tudok meg a gépemről, amit eddig nem tudtam. Alaplapi videó eszközzel (APU) a teszt ... értelmetlen. Egy középkategóriás videókártya (GPU) tulajdonságait viszont annál inkább érdemes tesztelni.

Az alkalmazás indítása (blender-benchmark):

A tesztelési lehetőségek (a Gyors / Quick vagy a Teljes / Complete):

A gyors teszt indítása (két tesztet, demo fájlt tartalmaz):

A teszt elindítva (a bmw27-es teszt van folyamatban):

Tájékoztatás türelmetlenkedőknek, aggodalmaskodóknak, „gyenge” videókártyával rendelkezőknek: a Rendering... Press Esc to stop. felirat alatt látható téglalap egyetlen vonalban halad, terjed, bővül balról jobbra, és ez maga a teszt. Tehát nem olyasforma  a történet, mint a Blender alkalmazásban egy-egy kép renderelése, vagyis a téglalap nem fog több vonalban haladni vagy a kép tetejéig.
A teszt az Esc billentyű lenyomásával megszakítható.

A képen már az online mentés és megosztás utáni állapot (nyomd meg a rádiógombot a megosztáshoz ... ugyanezen a helyen):

... a képen látható a Save Locally... elem.
Kiválasztásával a nemrég futtatott teszt eredménye a saját gépedre is menthető. Offline.
Látható az a tájékoztatás is (a kép bal alsó részén), hogy a Blender ID-dal, a fiókodba belépés után, a megosztott adatokat szerkesztheted. Online. Az összes teszt eredményt.

A kedvenc böngésződ ablakában a teszt eredmény sikeres feltöltése után (párosítva lett a Blender ID és a Benchmark kliens):

... siker. Zárd be a böngésző lapot.

A saját tesztem: https://opendata.blender.org/benchmark/8b0e012f-36cd-473f-a261-893556795ba6
Intel APU, úgyhogy ...

Online mentés és megosztás

Rendelkezned kell Blender fiókkal: https://id.blender.org/login

Regisztráció: https://id.blender.org/register/

Azt vettem észre, hogy először be kell lépni a Blender fiókba, és csak belépés után (ha be vagy lépve) lesz sikeres a Blender Benchmark alkalmazásból indított online megosztás kérelem. Ha először a megosztást indítod el, és csak később lépsz be a Blender ID-del, akkor az alkalmazás olyasmi hibát dob, mintha a böngésző vagy a tűzfal blokkolná a kérést. De nem így van.

Offline mentés

A teszt végén a Save Locally... elem megnyomásával.

Enjoy :-)

https://www.youtube.com/watch?v=YbAhn7iKLPc

Blender

Az alkalmazás telepíthető a tükrökről,

sudo apt-get install blender

vagy használható a hordozható változat, a stable vagy a beta.

Letöltés: https://builder.blender.org/download/

A használat mindkét verziónál ugyanaz.

Bontsd ki a letöltött fájl.

Lépj be a kibontott könyvtárba.

Az alkalmazás indításához kattints kétszer az egérrel a blender fájlra.

A jelenlegi Beta verzióban a felület beállításai megváltoztathatóak és menthetőek.